injail

Alla inlägg den 19 januari 2016

Av Jöran Lundberg - 19 januari 2016 22:36

Fattiga och rika.

En procent av jordens befolkning äger snart mer än resten tillsammans

Om den nuvarande utvecklingen med växande klyftor inte bryts kommer den rikaste procenten av jordens befolkning att äga mer än de resterande 99 procenten tillsammans redan under nästa år.

 

Senare i veckan inleds World Economic Forum i Davos. Oxfam är en global organisation som aktivt arbetar med att bekämpa fattigdomen i världen. Dess internationella vd Winnie Byanyima är ordförande vid mötet. Hon beskriver utvecklingen som ett hinder i kampen mot den globala fattigdomen. Detta sker i en värld där 1 av 9 inte har tillräckligt att äta och över en miljard människor fortfarande lever på mindre än 1,25 $ om dagen.

Av Oxfam-rapporten Wealth: Having it all and wanting more som publiceras idag framgår att den rikaste procenten av jordens befolkning har sett sina tillgångar växa från 44 procent av den totala kakan 2009, till 48 procent under 2014. Med nuvarande utvecklingstakt kommer deras gemensamma tillgångar att överstiga 50 procent redan under nästa år.

Winnie Byaniyima kommenterar:

”Vill vi verkligen leva i en värld där en procent av jordens befolkning äger mer än resten tillsammans? Trots att den extrema ojämlikheten är svindlande fortsätter klyftan mellan de allra rikaste och resten att växa”

”Under de senaste 12 månaderna har flera av världens ledare, däribland president Obama och Christine Lagarde, (Internationella valutafonden) uppmärksammat frågan men resultaten uteblir. Det är nu hög tid för våra ledare att utmana de mäktiga särintressen som står i vägen för en rättvisare och mer välmående värld. Underlåtenhet att ta itu med den extrema ojämlikheten riskerar också att vrida kampen mot fattigdom tillbaks med flera decennier. De fattiga missgynnas dubbelt av de växande klyftorna, både genom att deras andel av den ekonomiska kakan minskar och genom att den totala kakan minskar då extrem ojämlikhet hämmar den ekonomiska tillväxten.”

Ovanstående text är hämtad från nämnda forum. Situationen ter sig för en enkel bloggskrivare förfärligt skrämmande. Samtidigt som man känner hur maktlösheten väller över en. Frågan är hur man kan åstadkomma en rättvisare värld.

Ho vet Ho vet!

 

Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Januari 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards