injail

Alla inlägg den 9 april 2014

Av Jöran Lundberg - 9 april 2014 23:23

Framtid är nutids dotter.

Jag ämnar citera filosofen Chuang Chou som skrev 400 år före Kristus följande tänkvärd ord.:

Planerar du på ett års sikt

Var såningsman.

Ser du tio år framåt

Plantera träd.

På hundra års sikt

Ägna dig åt folkbildning.

 

Den som sår får en skörd

Trädodlaren kan få en skog om tio år

Folkbildaren kan vänta hundrafaldig skörd.

 

Jag läste i vårt husorgan i dag att man skulle satsa ytterligare resurser på skolan. I regeringens vårproposiion har man  reserverat  åtskilliga miljoner på att effektivisera undervisningen. I det perspektivet kan man undra vad Chuang Chou möjligen kunde ha för åsikter om en sådan satsning. Den gåtan blir förmodligen olöst.

Något som är tämligen självklart och som den gamle kinesen kanske skulle instämma i, är nyttan av att ha elever i skolan som är motiverade för sin uppgift. Det är en satsning på vår framtid. Däremot är jag inte helt säker på att enbart ökade resurser löser alla problem.I stället tror  jag det är viktigt att åstadkomma en studieatmosfär där skickliga pedagoger får möjlighater att stimulera eleverna i sitt inhämtande av kunskaper.

Jag har också den uppfattningen att elevens familjsituation har stor betydelse för studieresultatet. Högutbildade och väl motiverade föräldrar som intresserat följer barnens studier kan göra det lättare för dem att finna glädje i skolarbetet. Det har egentligen forskats lite om hur miljön i hemmet påverkar elevernas studieresultat. Man kan bara ana vilken betydelse den har. En sak är säker.  Chuang Chou visste det.

Av Jöran Lundberg - 9 april 2014 05:54

Ordspråk

Det finns tusentals ordspråk och sentenser världen över.Dessutom kan ordspråk skrivas på mång olika sätt. Jag tänker testa er på några vanliga omskrivningar av kända ordspråk

Här några

  1. En med avseende på volym och massa      minimal anhopning av mineralisk och vagatabilisk substans, kan upphäva den      statiska jämvikten hos en vida omfångsrikare vilande anhopninga av materia      av icka närmare specificerad natur.

 

  1. Verbal expansion förenas ofta med ett      objektivt sett ringa format på planeten Tellus

 

  1. Att vistas på en helt främmande ort kan      synas vara helt acceptabelt men är ändå ringa i jämförelse med den känsla      av välbefinnande man får genom att vistas i mera hemtama landamären.

 

  1. Det kan anses fördelaktigare att sakna      viss kolhydratrik förtäring än att vara i avsaknad av förutsättningar att      lösa problem i framtiden.

 

  1. Någon som får ett långt liv har större      chans att uppleva intressanta synintryck.

 

  1. En människa som som har en inriktning      för sitt liv som är gynnsam för ekonomin kan i framtiden disponera över      vissa tillgångar

 

Alla intelligenta bloggdiggare kan givetvis knäcka dessa omskrivningar. Lycka till.

Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7
8
9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19
20
21 22 23 24 25 26 27
28 29
30
<<< April 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards