injail

Alla inlägg den 26 januari 2017

Av Jöran Lundberg - 26 januari 2017 21:42

En dolkstöt mot landsbygden.

Läste i dagen upplaga av vårt husorgan ett uttalande av den kände ekonomen Kjell A Nordström där han förklarar att Sveriges landsbygd är död inom 30 år. Under den tidsrymden har  landsbygden förvandlats till en skräpyta som bebos av några enstaka alkoholister. Medan urbaniseringen har gjort att  Stockholm, till exempel, har växt till fem miljoner invånare. Han pekar särskilt ut Värmland och Gotland som särskilt utsatta. Konstigt nog har jag inte märkt någon avmattning i huspriserna varken i Värmland eller på Gotland.

Även om utvecklingen på den svenska landsbygden inte är vad man önskar den borde vara har man en känsla att det finns ett systemfel i Nordströms resonemang. För det första är städerna helt beroende av de råvaror i form av de naturtillgångar som till största delen finns ute i obygden. För att dessa tillgångar skall kunna exploateras fördras en väl fungerande infrastruktur. Sveriges välstånd vilar ju helt på skogen och malmen m.m som genom strävsamma arbetare byggt upp det välstånd vi har i dag. I det sammanhanget vill jag mena att städerna är mer tärande än närande.

Sedan tror jag också att han misstar sig på människors val av framtida livsmiljö. Jag vill hävda att bra boendemiljö och gott livsutrymme kommer framgent att få högsta prioritet. Det är mycket troligt att med väl utvecklad kollektivtrafik det kommer att ske en viss stagnation i storstädernas tillväxt.

Ett stort aber för landsbygden är att både den nationella ekonomin och gemensamt beslutsfattande har koncentrerats till städerna. Det har ofta till följd att både ekonomiska och praktiska beslut missgynnar landsbygden. Ett system som påskyndar urbaniseringen. Att försöka förändra det systemet är därför en angelägen uppgift.

Nu är det också så att det inte är den första profeten som dödförklarat landsbygden. På 1960-talet fanns det de som menade att 90-talets Sybersamhälle med datastyrd ekonomi skulle helt dominera bilden. Tvärtom var det landsbygdens befolkning som då verksamt bidrog till att räta upp en kraschad ekonomi.

Med dessa tankar sover vi fortfarande lugnt om nätterna här på Tallbacken och önskar alla bloggdiggare: Gonatt och gomorron.

 

Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Januari 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards