injail

Alla inlägg under juni 2014

Av Jöran Lundberg - 12 juni 2014 23:02

Avspark.

Nu är det klart för avspark för fotbollen i Brasilien. Den upphetsning och det ståhej som det varit omkring detta evenmang finns det egentligen inga gränser för. Nu skall det i alla fall igång och jag tänker glutta lite på den första matchen endast föra tt se vilka tendenser som drabbningen har. Jag kommer troligen inte att ägna så mycken tid åt detta spektakel efterom det finn annat roligare at syssla med. Men för den verkligt forbollsfrälste blir det säkert en givande period.

En rätt säregen graj tycker jag takten i byggenskaperna inför VM. Det är väl troligen så att när jippot väl är över arbetar man fortfarande på att slutföra alla byggenskaper som evenemanget medfört. Och sedan får en man fortsätta med att riva en del av det man byggt upp. Det ör ett utomordentligt prov på den fina strategi man hela tiden haft.

Åtekommer när jag gluttat och glanat en del på MAtCHEN!!

Efter första halvleken står det 1-1. Brasilien lyckade kvittera Kroatiens ettmålsledning. Jag är ju inte någon fotbollsexpert men jag tycker att Brasilien spelade lite ”ängsligt” i börjam av matchen, medan Kroatien satte allt på ett kort när de väl fick låna bollen någon gång.Visserligen har Brassarna tagit äver initiativet mer och mer så det är väl inte någon tvekan om utgåmgem.

Med det lämnar jag  det hela. Gonatt, eller gomorron

Av Jöran Lundberg - 11 juni 2014 22:31

En friluftsdag så god som någon.

I dag har käraHustrun och jag varit med SPF-fyrklövern på utflykt till Linatorpet Trehörningsjö. Det är ett gammal torpställe som nu tjänar som hembygdsgård för orten. Man kan säga att vi åndå gynnades av vädrets makter så till vida att det under nästan hela samvaron inte regnade. Det blåste emellertid lite småsnålt vilket gjorde att en del sommarklädda deltagare ”hörvese” en del.

Två stabila kockar gräddade kolbullar i vild förtvivlan för att mätta den lystna publiken. Man måste säga att det flöt på rätt bra för dem. Men det tog nog ändå ett par timmar innan den värsta kolbullehungern hade bemästrats. Supergoda kolbullar serverade de emellertid. Alldeles lagom gräddade. Nu skall det på en gång avslöjas att Ewy Hörnkvist i förväg hade tillrett  kolbullesmeten och även förstekt det utomordentligt goda fläsket som utgjorde basingredienserna i anrättningen.

En tipsslinga bestods också med, där man fick gissa på ett antal olika fågelarter. Det var rätt många olika fåglar men ändå saknade jag några. Där fanns till exempel inte den tvånäbbade smutskastaren eller den grårandiga kepsfinken. Inte heller upptäckte jag någon högröstad trallgök eller den dubbelkupade Behån. Inte heller en trippelkönad spärrhake. Men man får ju inte allt här i världen, så man ska väl vara nöjd.

Bra var det i alla fall.

 

En trivsam stund i vänners lag

förgyllde denna glada dag

När allting verkar frid och fröjd

blir man ändå glad och nöjd.

 

Så skingras vi i öst och väst

när vår tillvaro är som bäst

till nästa gång vi möts igen

om hälsan står dig bi min vän.

Av Jöran Lundberg - 10 juni 2014 22:47

En dator.

Jag har ofta skrivit om vikten av att åldras med värdighet. Att bruka sin förmåga långt upp i ålderns höst bidrar till att man håller sig vital. Detta gäller tyvärr inte datorer. Genom att verksamt ha ägnat sig åt dessa maskiner i över trettio år har jag konstaterat att de åldras  med förvånandsvärd hastighet. Och ju mer man ägnar sig åt dem och desto mer man pular i dem dess fortare kommer de att tröttnande segna ner av oförmåga. Sedan min första dator, en IBM 286-a, inköpt 1981, har jag tagit död på en antal varianter under åren. Dagens datorer är så tekniskt avacerade att man inte begriper ens en bråkdel. Det är bara att åka med i karusellen.

I går kväll då jag skulle leverera en blogg la min dator helt pltsligt bara av. Det bara svartnade för mina ögon. Så jag blev så frustrerad så att i stället för att starta om den på nytt och tålmodigt vänta på att den skulle göra sig redo, gav jag upp. Så det blev ingen blogg vid det tillfället. Det var å andra sidan ingen förlust eftersom det ändå bara blivit något meningslöst skrivande.

I dag då jag startade den igen föreslog den att det skulle göras en inventering av alla filer och ett som annat som fanns i dess innandöme. Detta för att analysera om det möjligen fanns något som var galet. Välsinnad som jag är lät jag den naturligtvis göra den föreslagna manövern. Efter en halvtimmes tuggande då den analyserat över en miljon olika filer och ett å varje kunde den konstatera att det var i stort sett helt okej. Jag tror att det var en eller två saker den hade sympunkter på. Så dessa kastade den helt sonika ut ur gemenskapen.

Efter knappt fem års levnad med min senaste dator funderar jag på att skaffa mig en ny och fräschare maskin. Framtiden får väl utvisa hur stor dess kapacitet kommer att vara. Men den kommer vl inte att ha mindre förmåga än den nuvarande. Det bredband av fiberoptisk kvalitet som är på gång att installeras kommer att öka hastigheten på internet avsevärt. Då kan det ju vara förståndigt att kombinera det med en anpassad maskin. Även om det betyder att jag tagit ännu ett steg in i datahimlen.  Dess änglar hälsar det säkert med stor tillfredsställelse.

Halleluja!!

Av Jöran Lundberg - 8 juni 2014 20:18

Pingisstjärna i Långviksmon.

En blivande storstjärna i pingis har gästas oss  i Långviksmon. Det är dubble svenske juniormästaren i bordtennis Simon Söderlund. Han är från Borås men tävlar numera för Göteborgsklubben Warta. Endast 14 år gammal spås han en lysande framtid inom sin sport. Det är vår förre pastor Sven Öhrman som medverkat till att han besöker oss i Långviksmon. Nere vid Mopärlan vår sportanlägggning gick det unika evenamanget av stapeln.

Simon gästade oss också vid förmiddagsgudstjänsten i Missionskyrkan. Dessutom hade vi också besök av Bror Nils Karlson från Donsö som varit fiskare i nästan hela stiii 99-åriga liv. Trots sin ålder är han väldigt vital och berättade många spännande händelser från sin levnad. Under sina 47 år som fiskare på Nordsjön och Kattegatt har han varit med om många dramatiska händelser. Båda var på sitt sätt intressanta personligheter.

Av Jöran Lundberg - 6 juni 2014 21:45

Den blomstertid nu kommer.

Det blommar alldeles väldigt i  naturen just nu. Vårt äppelträd är helt äversållad av blommor. Om det blir äppelskörd eftersom det blommar så får vi rekordmånga äpplen på vårt lilla träd. Våra grannar har ett avsevärt större träd och också det blommar alldeles överväldigande. Till och med vår rönn som i vanliga fall brukar vara ytterst sparsam med blomning visar en ymnighet som är unik.Om de gynnsamma färutsättningarna fortsätter kan vi räkna med ett mycket gott skördeår.

Firandet av nationaldagen gynnades av väldigt fint väder. Inte helt molnfritt vilket innebar att det inte blev så gassigt. Inte ett enda regnstänk gjorde att de som satt under bar himmel kunde göra det uten besvär. Firandet vid Gideå hembygdsgård följde det traditionella mönstret med högtidstal och fikagemenskap. OLD-fejs gjorde en  översvallande insats som underhållare. En förstående och vänlig publik gjorde det lätt med amuseringen. KäraHustrun och jag gjorde efteråt en liten nojestripp ner mot kusten och besökte Skeppsmaln och Skagsudde.

Av Jöran Lundberg - 5 juni 2014 22:23

Salutdag.

I morgon firar vi Sveriges nationaldag som sedan några år tillbaka också är helgdag. Nationaldagen är dessutom ”salutdag”vilket innebär att det skjuts salut med 21 skott med 5 sekunders mellanrum med början på första slaget klockan tolv. (helgdagar kl. 13)

Det har konstruerats två anledningar till att vi firar nationaldagen de 6 juni. Den dagen 1523 valdes Gustav Wasa till kung och Sverige blev ett självständigt land. Det sammanfaller också med att 1809 års regeringsform antogs.

I och med att Wasaätten besteg Sveriges tron inleddes en ny tid i landet. Vår käre Gustav erfor rätt snart att landets finanser inte var i bästa skick. Detta föranledde honom att tvingas till en rad inpopulära åtgärder. Han sneglade i första hand på kyrkan som under årens lopp  samlat på sig enorma rikedomar. Genom att införa protestantismen kunde han delvis komma åt dessa tillgångar. Samtidigt såg han till att sko sig för egen del. Pengar som han investerade i en del privata slott och egendomar.

Nu har jag mina dubier för om den gubben skulla kunna vara någon större anledning till att fira som nationaldag. Men det blir i alla fall ett tillfälle för folk att samlas och utbringa ett leve för vårt kära fosterland. OLD-fejs som tillsammans är mer än fyrahundra år och därmed historisk, skall medverka i Gideå vid hembygdsgården och göra en insats för fosterlandet. Det verkar som om det skall bli hyfsat väder. Det är ju inte så kul om det ösregnar så att man får hälla vatten ut fiollådan.

Kanhända får jag anledning att i några korta ordalag berätta om natinaldagen i någon kommande blogg. På återskrivande.

Av Jöran Lundberg - 4 juni 2014 22:55

Vad skriver man när man ingenting har att skriva? Jo. Då ägnar man sig åt lite ordklotteri. vilket nedanstående vers är ett bevis på.


Menlöst men löst.

När inspirationen tryter

och tanken står alldeles still

Då finns det inget som flyter

hur väl man än bjuder till.

 

Då måste man kämpa med orden

för att få dem dit man vill

Då rensad är de dukade borden

man känner sig rent imbicill

 

Men om man då repar och rapar

med fullständigt ordbajseri

Står  man där å lipar å gapar

för att få någon menng däri.

 

Då förvisso det blir ett poem

en sparsmakad vers här och dår

Kanhända det passar för dem

som lever som läran lär.

 

Till sist blir det rätt intressant

att läsa den drapa man skrivit

Som format sig så elegant

och alla tvivel fördrivit.

 

Då vill jag allvarligt uppfordra er

att inte ett ord kasta bort

Om än läsandet  ruelse ger

ert ordfulla liv är  ju ändå så kort.

 

 

 

 

Av Jöran Lundberg - 3 juni 2014 22:27

Ötur med OLD-fejs.

Det beramade underhållningsgänget OLD-fejs var i dag ute på Dekarsön vid Svenska kyrkans anläggning. En träff anordnad av Arnäs församling med ett fyrtiotal deltagare. Vädret var oss bevågen eftersom solen gassade över oss. Det är lätt att spela och underhålla när man har en lättsam  publik.

Än en junidag har gått till ända med all den njutning och behag som den medfört.

Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6
7
8
9
10 11 12 13 14 15
16 17 18 19
20
21
22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< Juni 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards