injail

Alla inlägg den 24 juni 2013

Av Jöran Lundberg - 24 juni 2013 20:48

Tältmöte.

Efter en intensiv sommardag på Tallbacken tänker jag berätta en annorlund händelse ur mitt stora minnesarkiv,

Under några årtionden i senare delen av 1900-talet var det i de olika frikyrkoförsamligarna väldigt populärt att anordna tältmöten under sommaren. I var och varannan by restes väckelsetälten och mer eller mindre svavelosande förkunnare var engagerade i dessa kampanjer. Ett publikdragande inslag vid dessa möten var ofta de sångare och musiker av olika förmåga som städslades. Musiken och sången var ett viktigt inslag för att skapa den rätta väckelsestämningen. Nästan varje person som var i aktiv ålder den tiden har säkert något minne från dessa sommaraktiviteter.

Nu var det så att i en liten by någonstans uppe i Anundsjö var man i full gång med en sådan kampanj. Det hade blivit tradition att sångkören från Missionsförsamlingen i Långviksmon, ”Mosångara”, ofta medverkade i dessa sammankomster. Så ock under det möte som jag tänker berätta om. Det hände rätt ofta att det regnade och blev rätt kallt under mötet varför man förbättrade temperaturen genom att blåsa in varmluft medelst en värmekanon. En sådan värmespruta blåste denna  kalla och ruggiga kväll sin livgivande värmestråle längs fram i tältet alldeles under talartribunen.

Nu hände det sig att en av deltagarna  gjort en längre cykeltur för att ta sig till mötet. Det intensiva regnandet hade gjort mannens kläder genomvåta och där han satt på första bänken i mötet kände han sig inte särdeles tillfreds. Men han fann en genialisk lösning på sitt problem. Strax började han ta av sig plagg efter plagg och riggade dem till tork framför jetstrålen med varluft från estraden. Samtidigt som predikanten efter bästa förmåga ansträngde sig för att skapa den rätta väckelsestämingen riggades fler och fler persedlar upp i varmluften nedanför. Jag minns att det var en festlig syn med predikanten som eldade på i talarstolen och mannen strax nedanför torkande sina våta klädesplagg. Kanhända det enda synlig resultat av det väckelsemötet var att mannen kunde cykla hemåt med saligen helbrägdagjorda kläder. En lite annrlunda upplevelse blev det i alla fall.

 

Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20 21 22 23
24 25 26
27
28
29
30
<<< Juni 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards