injail

Alla inlägg under juli 2012

Av Jöran Lundberg - 15 juli 2012 22:47

Julisommar.

I det gamla bondesamhället var juli månad nog den verksammaste månaden. Då skulla skörden bärgas. Höslåttern var en viktig del av försörjningen. En rik höskörd var helt nödvändig för kreaturens utfodring under vintern. Man var förr i tiden  beroende av gynnsamma väderförhållanden. Var vädergudarna hulda blev det god tillgång på foder och hässjorna stod tätt på åkrarna. Även vid slåttern och hötorkningen var det bra om det var soligt. Jag minns från min barn och ungdomstid att det ibland var väldigt arbetsamt när höet var torrt och måste ladas innan regnet kom och omintetgjorde vidare hökörning. Då kunde det bli både 12 och 15 timmars dagsverken.

Ändå upplevde vi ungdomar det som en ljuvlig tid. Aven om det var arbetsamt och stressigt var det ändå som att leva i en meningsfull tillvaro.

Dagens moderna lantbruk är upplagt på ett helt annat sätt. Mekaniseringen har gjort att man inte är lika beroende av väderförhållanden. När grödan nått maximal energimängd går man över fälten med slaghackar och packar in fodret i stora plastbalar. Likt jättestora ”machmallows” ligger det sedan på fälten i väntan på användning. Investering i olika maskiner är en tung post för lantbrukaren. En maskinpark som förr inhandldes för hågra tiontusen, kan i dag kosta uppåt miljonen kronor.

Juli är också semestertider för många. Stressade industriarbetare skall under några ynka sommarveckor hinna med så mycket som möjligt. Då gäller det att vara förståndig och rätt ta vara på den fritid som står till buds. Generositet och samhörighet bör prägla också semestertiden.

Kära bloggdiggare, låt juli bli den månad då ni förverkligar alla era innersta drömmar. Men gör det med sunt förnuft och och i kärleksfull anda.

 

Tiden.

När tidens kugghjul hakar i varandra

Som enahanda monotont maskineri

Då kan vi inte livets skeden klandra

att det finns mystisism däri.

 

Ty. Vi får ej tider eller stunder

för vad som timar eller sker

Vi får blott lita på det under

som ljus åt evigheten ger

Av Jöran Lundberg - 14 juli 2012 22:18

Regn regn regn.

Ätt söm de rägne sä köm en skur. Det är en sanning som varit en krass verklighet de senaste dagarna. Ändå har väl vi inte varit värst utsatta. Dessutom ligger Tallbacken bra till ur översväningssynpunkt. Vi befinner oss nämlikgen mitt på vatten delaren mellan Husån och Gideälven. Det regn som kommer på baksidan av huset rinner ner till Långvattssjän och genom Husån till Husum. Det regn som kommer på framsidan av huset rinner ner till Storsjön och sedan till Gideälven som också nynnar ut vid Husum. Dessutom har vi cirka 30 meters sand under oss så vattnet försvinner fort ifrån ytan.

Växtligheten skulle nog behöva några soldagar nu. I jordgubbslandet håller jordgubbarna på att växa tills sig men behöver nog sol för att mogna. Jag hoppas också att potatisen utveckals normalt i detta regnande.

Just nu är det Viktorias fördelsedagsfest på Solliden och där verkar de ha riktigt vackert väder. Det är ett väldigt fint och påkostat program som går i TV.

Ha det gott alla bloggdiggare tills vi hörs igen.

Hejdå Jöran.

Av Jöran Lundberg - 12 juli 2012 20:25

Åter på Talbacken.

Så har vi kommit åter till hemorten efter vår skånska resa. Vi åkte hem i tisdags efter att på måndagen ha bevistat begravningsgudstjänsten efter vår svägerska Ingrid. Det var ett verkligt fint avskedstagande. Många av hennes vänner och bekanta hade mött upp..

Så går livet åter till den vanliga lunken. Det händer väl inte så mycket i vår vardag. Det känns nästan som om det är lite av semestertider.

Jag har också passat på at fylla år också. Snart är man så gammal att det inte lönar sig att räkna åren. Dessvärre bestämmer man inte över sitt öde utan får accptera det som det är. Man får ta en dag i taget och se vad som händer.

Ett visst bildmaterial har hopat sig i min kamera från resan. Detta skall jag väl till en del lägg ut på bloggen vid tillfälle. Som jag skrev i min förra blogg var vi också över till Köpenhamn en sväng och jag har natrligvis en del foton därifrån.

Min ambition är att bloggskrivandet skall bli lite mera regelbundt framöver så hav tålamod alla kära bloggdiggare.

 

Gamle gode herr Matjeäs var en mycket konstig fjäs

som för att folket unna lade sill i tunna.

Med denna smarta häxprocess blev en fin delikatess.

Som Kärahu och jag åt till middag idag.


Hejdå. Jöran.

Av Jöran Lundberg - 8 juli 2012 20:58

Jag är fortfarande i sydligare nejder. I dag har vi varit över bron till Köpenhamn. Vi var och gluttade en aning på den institution som Hedvig studerar vid. (veterinärhögskola).  Där intill hittade vi ett fikaställe som syntes väldigt attraktivt. Där år vi en dansk "brunch". Promenerade en bit på ströget och kände på Köpenhamns stadsliv. I övrigt har det gått helt i gemenskapens tecken.

Ha det bra alla bloggdiggare tills vi ses sigen på dataskärmen.

Hälsningar Jöran.

Av Jöran Lundberg - 7 juli 2012 11:59

Kort meddelamde

Vi är nu här nere i Skåne hos Louise och Anders (och Hedvig). Har det bra. vi har också varit och hälsat på hos Bernard och Louise i deras hus ute på "landet". Då fick vi också träffa Olle, deras lille son.

Under morgondagen är det planerat att åka till Köpenhamn och se där Hedvig bor och studerar.

Många hälsningar Jöran.

Av Jöran Lundberg - 3 juli 2012 21:35

Possitionering.

Det är inte så lätt att missa vilken särskild vecka det är. Nämligen Almedalsveckan på Gotland. Jag har inte följt den så där moggrannt men lyssande faktiskt på Reinfeldts tal i kväll. Vad jag kan förstå är det viktigt för de olika partierna att possitionera sig inför kommande val om två år. Att hitta rätt strategi i den poltiska sfären. Där har varje parti sin egen metod och sina positioner i det ibland komplexa spelet.

Almedalsveckan tjänar därför sitt syfte inte bara i partiledarnas framträdanden utan också genom de otaliga seminarier som samtidigt pågår.

Här på Tallbacken har vi också en viss position. Som genuina pensionärer och dagdrivare tar vi varje dag som den kommer. Man kan väl klargöra min polsition genom att säga att jag sysslar med ”ett å varje”.

Det kommer troligtvis att bli lite glest med bloggandet nu några dagar eftersom KäraHustrun och jag skall åka till  Skåne för att övervara vår svägerska Ingrids begravning. Vi åker på Torsdag och kommer tillbaka kommande Tisdag. Om jag möjligen kommer över någon dator kan jag väl skriva några rader.

Därför alla kära bloggdiggare skall ni trivas bra i den svala sommarvärmen och gotta er riktigt skönt.

Hejdå  Jöran.

Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7 8
9
10
11
12
13
14 15
16
17
18 19 20
21
22
23
24 25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards