Alla inlägg under juni 2018
Ödets nyck.
Av en händelse råkade jag läsa ett horoskop i dag. Jag råkar vara född i Kräftans vändkrets och ni vet väl att för sådana går allting baklänges. Jag måste faktiskt citera Horoskopet. Oavsett vad det gäller får du på löpande band jättebra idéer. Skriv ner dem! (kanske i en blogg) Det är viktigt att du inte håller inne med de insikter du får, inte heller det som bekymrar dig. Och då gör jag väl det då!
Jag har en vedpanna som vid det här laget är rikskändis genom att figurera i SVT-nyheter Den är nog en av Sveriges äldsta fungerande vedpannor. Den tillverkades 1964 och installerades när huset vi bebor byggdes 1967. Den har sedan dess fungerat oklanderligt. Om den till äventyrs hänger med till 2019 har den uppnått den aktningsvärda åldern av 55 år. Eftersom pensionsåldern för vedpannor inträder vi ca 25 har den varit pensionär längre än undertecknad bloggskrivare. Då uppstår osökt frågeställningen: Hur länge vågar man lita på att den hänger med? Dilemmat för åldriga vedpannor är nämligen att de lätt drabbas av inkontinens. Det blir samma besvär som för andra åldringar att de plötsligt kan drabbas av oönskat läckage. Och det blir ju inte bra om det skulle inträffa mitt i vintern vid minus 25.
Av den anledningen går jag och grunnar på att ge min TV-kändis en välförtjänt plats i värmepannornas himmel och införskaffa en mer ungdomlig kompis. Även om detta sker med sorg och saknad måste man erkänna att den tjänat troget långt över sin förmåga. Därför har jag spanat efter vedpannor av olika modeller. Då upptäckte jag att vedpannor inte är vedpannor längre. De är vedförgasare! I en lång och hemlig process förgasas veden i olika steg varunder värmeenergin frigörs och kommer huset till godo. Efter den slutliga omvandlingen i en värmeväxlare når sedan avföringen skorstenen som lika gärna kunde varit ett avgasrör. Processen sägs dessutom vara miljövänlig. Ingen underbar rökdoft sprider sig till grannarna. Men det är ett krux, pannbyte kostar pengar.
Nu har jag uppfyllt horoskopets andemening och även skrivit om det som bekymrar mig. Och då kan jag sova gott!
Gonatt och gomorron!
Toppmöte.
Singapore är i världens blickpunkt just nu. Detta på grund av mötet mellan USA och Nordkorea. Man kan bara ana att Donald Trumps budskap till Nordkoreas ledare kunde vara av följande lydelse:
Kom Kim kom till virvlande svängom
Kom Kim kom, till min rikedom
Kom Kim kom att bli min egendom
Kom Kim kom till min världsvisdom
Kom Kim kom till en gastronom
Kom Kim kom till en läckergom
Kom Kim kom till en leptosom
Kom Kim kom till konversationssyndrom
Kom Kim kom till vansinnessymtom
Kom Kim kom till en big fantom
Kom Kim kom till myxödemsymptom
JA, Kom Kim kom
Ord och uttryck på mål.
Det kanske är dags att damma av björnamåle igen. Här får ni några smakprov och något att bira i.
Baar =
Balje =
Bôrket =
Blånöa =
Divel =
Dôrre =
Ener =
Fesset =
Fjaskhus =
Fäjen =
Gnuste =
Gvätte =
Vilodagen.
Det har i dag varit en skön sommarsöndag med strålande sol men ändå inte så gassigt eftersom det har fläktat en aning. Därför har Kärahustrun och jag suttit ute på altanen rätt stor del av tiden. Även om man som ”friherre” har möjlighet att av och till ta det lugnt är det ändå skönt att får njuta av vilan. Jag kom då att tänka på att vilodagen nog betydde mer för folk i äldre tider eftersom arbetsveckan fylldes med hårt och ansträngande fysiskt arbete. Jag minns tydligt hur vår pappa Esra kunde koppla av i solskenet en sommarsöndag. Med sin ofantliga kondition och energi blev hans arbetsdagar både långa och intensiva. Men han kunde också ”vara lat” när tillfälle gavs.
Jag har en känsla av att det är numera inte lika angeläget att fira sabbat. Ofta passar man då på att utföra sådant man inte hunnit med tidigare. Även om det finns en arbetsfri lördag att utnyttja. Någon sa till mig en gång att det var inget problem att arbeta under lördag och söndag eftersom man kunde ”vila på jobbet”. Att helga vilodagen återspeglades på olika sätt och vis. Ett sätt var det som beskrevs i en psalm som ofta sjöngs vid sudstjänster förr:
Sabbatsdag hur skön du är, skänkt av Gud jag har dig kär
Kom o kom att än en gång, samla oss till bön och sång.
Efter arbetsveckans strid får vi vila ut i frid
Vid vår Faders rika bord, lyssnande till nådens ord.
Gud vår Gud till dig vi ber, ge oss rik välsignelse.
Lät ditt evangelium, ljuda klart i alla rum.
Låt i dag ditt helga ord göra under på vår jord.
Kom och våra själar föd, Herre god med livets bröd.
Herre, ge oss snart den tid, då vi efter livets strid
i en evig sabbatsro får i dina gårdar bo.
Svarta pengar.
I dag tänkte jag ägna min blogg ett ämne jag inte har så stor erfarenhet av. Nämligen svarta pengar Sådana som är föremål för penningtvätt. Jag har däremot konstaterat, efter att gjort en sökning på Google, att det är verksamhet som är allmänt förekommande. Det verkar också vara en verksamhet som använder sig av många, mer eller mindre omständliga, metoder. Det är också en verksamhet som i mycket stor utsträckning bedrivs internationellt. Jag vill på en gång poängtera att det är något som definitivt är utanför lagens råmärken. Men man kan konstatera att det är ”Världens största tvättinrättning”.
En lösning på problemet vore att redan från början göra pengarna svarta.
Något om ett gott omdöme och vad det betyder!
En politiker talar på ett torgmöte. I samlingen finns personer som kan sägas ha divergerande politiska åsikter. Det ska enligt uppgift dessutom finas personer i anslutning till mötet som kan misstänkas hysa rasistiska och till och med nazistiska sympatier.
I debatten efteråt, som stundtals blir rätt hetsig, ifrågasätts politikerns omdöme. Att få sitt omdöme ifrågasatt är ytterst problematiskt, då ett gott sådant klassas som den viktigaste egenskapen en politiker bör ha.
Vad betyder det då att visa gott omdöme?
Enligt Wikipedia:
”Omdöme är den mentala förmågan att fatta rationella beslut. Ett utvecklat omdöme är en viktig del av personlig mognad, och avgörande för att en person ska kunna beläggas med ansvar.”
Frågan om vad som är gott omdöme leder oss alltså vidare till frågan om vad som är ett rationellt beslut. Jag menar att ett rationellt beslut, är ett beslut att agera på ett sätt som leder till ett visst mål.
Omdömet är alltså förmågan att fatta beslut som faktiskt leder mot detta utsatta mål.
För att kunna visa gott omdöme krävs således förmågan att kunna förutse olika möjliga utfall.
När man ska fälla ett träd är målet att det ska gå till på ett sätt som först och främst är säkert för mig och för andra. Dessutom skall det ska gå till på ett sätt som skapar minsta möjliga arbete.
Därför bör det göras en ganska omfattande analys och bedömning av olika faktorer. Lutar trädet åt något håll? Finns det någon stor och tung gren på någon sida av trädet som kan göra att trädet gärna vill falla åt något visst håll? Är det åt samma hålla som man önskar att trädet ska falla? Blåser det, och i så fall, från vilket håll? Finns det risk att trädet kan falla på ett sätt som gör att någon eller något kan komma till skada? Finns det en väg eller en stig där någon person kan tänkas dyka upp, inom det område där trädet kan falla? Finns det anledning att tro att trädet kan vara ruttet i kärnan? Kan trädet falla på ett annat träd och fastna och skapa ett farligt merarbete för mig?
Allt detta måste det hänsynsfullt planeras för. Att kunna fälla ett träd på ett säkert sätt är ett typiskt exempel på när en mängd beslut måste fattas med gott omdöme.
Jag vet inte om politikern i vårt exempel kunde förutse händelseutvecklingen. Kanske, kanske inte. Det kan ju också ha varit så att en viss medvetenhet om risken fanns, men bedömde att möjligheten det innebar att få föra fram sitt budskap i sitt tal, ändå övervägde.
Enligt ovanstående analys kan det således vara väldigt svårt att i alla lägen ha gott omdöme. I viss mån rätt tröstefullt!
Livsavgörande beslut.
I dessa tider när många ungdomar tar sin studentexamen är det ett skede när många ställs inför valet om inriktning för framtiden. I viss mån har väl valet av gymnasiestudier pekat mot en viss given yrkeskarriär men ändå är det inte alla gånger så spikrakt. Det är många faktorer som påverkar en kommande inriktning för arbetslivet.
En stor andel ungdomar går till fortsatta studier vid universitet och högskolor. Studier som ofta innebär en stor genomgripande utmaning. Det kan ibland vara förenat med en långvarig process som fordrar ett stort mått av beslutsamhet och energi innan man kommer in på den utbildning som så hett eftersträvas. Det kan också ta rätt lång tid innan en ungdom känner sig ha kommit på rätt plats i livet. Numera väljer en växande andel av ungdomarna att satsa en mera handfast yrkeskarriär. Till deras förfogande står många bristyrken typ rörmokare, elektriker, chaufförer och affärsanställda m.fl Det kan vara ett väl så bra val eftersom många ungdomar är väl lämpade, och intresserade. Att arbeta med att ha något för händerna. Inom vårdsektorn kommer det också att behövas villiga arbetare eftersom det inom den sektorn förestår många pensionsavgångar.
Tyvärr är det så att det inom många branscher, kanske speciellt inom offentlig sektor, löneutvecklingen inte bidrar till att göra yrkesvalet attraktivt. Det är synnerligen negativt eftersom lönebilden markant bidrar till att höja yrkets status. Dit kan man till exempel räkna lärare, poliser, affärsanställda m.fl
Det är ändå viktigt att man kommer på rätt plats här i livet vilket följande anekdot pekar på.
På en ljugarbänk i Örnsköldsviks stadspark satt två män och diskuterade sina barns framtid, Kalle i gatan var inte riktigt nöjd. Han sade. ”De pratar så förfärans mycket om att människor skall hamna på rätt plats här i livet, rätt man på rätt plats som det heter. Men min äldsta grabb som heter Nisse, han blev ångbåts-Kalle och min yngsta grabb som heter Kalle han blev smörgås-Nisse”.
Nationaldagen blåste bort.
Efter att ha varit högtrycksbetonat varmt väder under en rätt lång tid drabbades vi helt plötsligt av nordliga kalla vindar som inte var särskilt inbjudande för utevistelse. Detta hade helt klart menlig inverkan på intresset för att på olika sätt fira vårt fria Sverige. På olika firande runt om i vår bygd var det bara de mest påpälsade som vågade sig ut. Jeremia Music var engagerade vid firandet på stora torget i Örnsköldsvik och han var tämligen blåfrusen efter sin insats som ljudtekniker.
Oavsett vädertyp har vi ett fosterland värt att firas. Även om en del gnäller över en del som inte är så perfekt måste vi erkänna att skönare och rikare land finns inte på denna jord. Vår förhoppning ör naturligtvis att det skall förbli en frihetens stamort. Av den anledningen har jag skrivit en dikt som heter;
En bön för Sverige
Du Gud som ärligt bryr dig varje dag
om alla små och stora riken på vår jord
Du har en diger uppgift det förmodar jag
din arbetsdag blir lång är jag förspord.
Tack i alla fall för att du skänker
din omsorg och din nåd i rikligt mått
din stjärna också för den arme blänker
du vill vårt sanna väl jag har förstått
.
Om med en enkel bön jag får dig störa
vill jag nämna Sverige som mitt fosterland
Jag önskar att du alla mänskor vill beröra
och skydda dem uti din starka hand.
Du har förmågan att förändra världen
ge mål och mening för var vilsen själ
Du kan också leda oss på färden
det vet vi när du slösar med ditt sanna väl.
Så beder vi att du skall innesluta
med din välsignelse vårt kära fosterland
en hoppets atmosfär vi skall få njuta
sammanbundna med ditt starka band.
Med full förtröstan ser jag tiden an
den framtid som du ger oss alla dar
Med din välsignelse och nåd vi kan
tro att omsorg du om alla har.
Så lägger vi vårt land i dina händer
i tron att du beskydd oss ger
På dig förtröstar vi vad än som händer
och att du alltid till vårt bästa ser. Amen
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 |
21 | 22 |
23 |
24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | ||||
|