injail

Direktlänk till inlägg 8 juni 2018

Omdöme är vishet

Av Jöran Lundberg - 8 juni 2018 22:19

Något om ett gott omdöme och vad det betyder!

En politiker talar på ett torgmöte. I samlingen finns personer som kan sägas ha divergerande politiska åsikter. Det ska enligt uppgift dessutom finas personer i anslutning till mötet som kan misstänkas hysa rasistiska och till och med nazistiska sympatier.

I debatten efteråt, som stundtals blir rätt hetsig, ifrågasätts politikerns omdöme. Att få sitt omdöme ifrågasatt är ytterst problematiskt, då ett gott sådant klassas som den viktigaste egenskapen en politiker bör ha.

Vad betyder det då att visa gott omdöme?

Enligt Wikipedia:
Omdöme är den mentala förmågan att fatta rationella beslut. Ett utvecklat omdöme är en viktig del av personlig mognad, och avgörande för att en person ska kunna beläggas med ansvar.”

Frågan om vad som är gott omdöme leder oss alltså vidare till frågan om vad som är ett rationellt beslut. Jag menar att ett rationellt beslut, är ett beslut att agera på ett sätt som leder till ett visst mål.
Omdömet är alltså förmågan att fatta beslut som faktiskt leder mot detta utsatta mål.

För att kunna visa gott omdöme krävs således förmågan att kunna förutse olika möjliga utfall.

När man ska fälla ett träd  är målet att det ska gå till på ett sätt som först och främst är säkert för mig och för andra. Dessutom skall det ska gå till på ett sätt som skapar minsta möjliga arbete.
Därför bör det göras en ganska omfattande analys och bedömning av olika faktorer. Lutar trädet åt något håll? Finns det någon stor och tung gren på någon sida av trädet som kan göra att trädet gärna vill falla åt något visst håll? Är det åt samma hålla som man önskar att trädet ska falla? Blåser det, och i så fall, från vilket håll? Finns det risk att trädet kan falla på ett sätt som gör att någon eller något kan komma till skada? Finns det en väg eller en stig där någon person kan tänkas dyka upp, inom det område där trädet kan falla? Finns det anledning att tro att trädet kan vara ruttet i kärnan? Kan trädet falla på ett annat träd och fastna och skapa ett farligt merarbete för mig?
Allt detta måste det hänsynsfullt planeras för. Att kunna fälla ett träd på ett säkert sätt är ett typiskt exempel på när en mängd beslut måste fattas med gott omdöme.

Jag vet inte om politikern i vårt exempel kunde förutse händelseutvecklingen. Kanske, kanske inte. Det kan ju också ha varit så att en viss medvetenhet om risken fanns, men bedömde att möjligheten det innebar att få föra fram sitt budskap i sitt tal, ändå övervägde.

Enligt ovanstående analys kan det således vara väldigt svårt att i alla lägen ha gott omdöme. I viss mån rätt tröstefullt!

 

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Jöran Lundberg - 24 april 2022 22:05

Det är med stor sorg som vi måste meddela att vår älskade Jöran Lundberg har avlidit. Jöran levde livet in i det sista men efter en kortare tids sjukdom somnade Jöran in morgonen den 11 april.   Jöran har under många år haft stor glädje att få sk...

Av Jöran Lundberg - 24 mars 2022 22:30

Dagny Carlsson.       Min bloggcollega Dagny Carlsson har avlidit 109   år.   Hon blev en kändis genom sina framtrådande i   TV,     ...

Av Jöran Lundberg - 23 mars 2022 20:11

Aska.     När livets eld ned till aska brunnit.   Vår arbetsdag till afton hunnit.   Då är det dags att saldot räkna ner.   När livets kraft med tiden runnit.   Vi frågar oss var våra dagar svunnit.   Det är blott aska som ...

Av Jöran Lundberg - 22 mars 2022 21:54

  Slutspel.     Nu är det avgjort vilka lag som möts i   slutspelet.   HV möter Västervik. MODO möter   Kristianstad. Karlskoga möter Mora   Björklöven möter Västerås.   Kvartsfinalen spelas i bäst av sju matcher   ...

Av Jöran Lundberg - 21 mars 2022 20:45

Se framåt     Se framåt vad som än händer   Se framåt hur livet än länder   Se framåt i olyckans gränder   Se framåt vid lyckans stränder   Se framåt ta en dag i sänder   Se framåt och livsmodet återvänder     Se fram...

Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19
20
21
22
23
24
25 26 27 28 29 30
<<< Juni 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards