injail

Alla inlägg den 6 september 2014

Av Jöran Lundberg - 6 september 2014 22:59

Ett annorlunda Långviksmon.

Som de flesta känner till vid det här laget har Långviksmons invånarantal ökat den senaste tiden. Orsak tilll detta är att det placerats ett antal asylsöknde flyktingar i vårt samhälle. De får bostad och uppehälle under den tid som migrationsverkets pappersexersis pågår. Den krassa verkligheten är att när de fått sitt uppehållstillstånd ordnat försvinner de lika fort från vår ort. Jag är inte så väl informerad om förfaringssättet men troligen flyttar de för att få möjlighet till arbete och därmed vidare försörjning. Det kan också vara så att de flyttar för att komma nära anförvanter eller av etniska orsaker.

Vad jag kan förstå så kommr det alltid nya personer och familjer till Långviksmon allt eftersom. Till att börja med kan de givetvis ingen svenska utan i regel är det engelskan som gäller. För en gammal man som underteknad bloggskrivare är det inte så lätt att konversera dem eftersom min engelska är av det mera antika slaget. Det är väl närmare sjuttio år sedan jag studerade det språlet. Och även om jag behärskade det relativt bra i min ungdom är det inte lätt att  föra ett vettigt samtal eftersom en hel del ord och fraser har ramlat ur hårddisken. Detta beroende på att jag inte haft tillfälle att underhålla språket. Nu är det så att många av våra invandrande vänner är väldigt tillmötesgående och har full förståelse om det blir lite knaggligt ibland. Ändå drar man sig för att ta kontakt med en del.

Vissa av invandrarna har en kristen tro och genom detta hotats till livet. De är är intresserade av att vara med i Missionsksyrkan. Vid förra  helgens planeringsdagar i Kärrsjö för vår församling var en  del av dem med som deltagare. De är öppna och utåtriktade och vill gärna ha kontakt med alla omkring sig. De har säkert mycket att tillföra gemenskapen. Synd bra att de inte kan stanna här och bli  en viktig resurs i våra sammanhang.

Vad jag kan minnas har jag talat engelska flytande bara en gång. Det var  i badbassängen med en simmarkompis från Utomlands. Efter detta krassa konstaterande  tänker jag ”flyta iväg” till en mera sömngivande existens. Detta för att samla krafter för en eventuellt kommande morgondag.

Gonatt och gomorron.

Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12
13
14
15
16 17 18 19 20 21
22
23
24 25
26
27
28
29
30
<<< September 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards