injail

Alla inlägg den 5 juni 2012

Av Jöran Lundberg - 5 juni 2012 22:49

Datajubileum.

Häromdagen erinrade jag mig ett annat jubileum av rätt säreget slag. Det är nämligen i år 30 år sedan jag skaffade mig min första dator. Det var en IBM (fanns i stort sett bara IBM-datorer) så kallad Tvååttisexa. Det innebar att den orkade med 286 bite/sekund. Inköpspriset på den låg då på 20.000 kronor. Jag började göra korsord på den datorn men det var mycket tidskrävande på grund av att datorn var så långsam. Jag använde mig av ett ritprogram som heter Corel.Draw Detta program är uppbyggt på så kallad vektorgrafik vilket innebär att varje
bildpunkt skrivs ut med  x och y-axel i ett koordinatsystem. Det kunde hända att det tog ända upp till 45 minuter för datorn att lägga över den till skrivaren för utskrift. Det blev många och långa kafferaster på den tiden.

När jag skaffade min första dator hade Bill Gates ännu inte lancerat operativsystemet Windows utan all hantering skedde i DOS (Dataoperativsystem). Det var långsamt, krångligt och svårhanterligt. Något som ytterlligare färsvårade hanteringen var att de allra flesta tidningar hade datasystem från Apple. Dessa två system var vid den tiden inte kompatibla mot varandra. Lösningen var att skicka en utskrift per post som de då scannade in i sitt system.

På dessa trettio år har det skett en enorm utveckling på datafronten. En utveckling som jag inte är mannen att redogöra för. Det som också försvårar ungänget med datorer är att den utveckingen inte har avstannat utan är ständigt pågående. Det gäller att vara undomligt alert om man skall hänga med i svängarna.

Om vi då blickar framåt så är det nationaldagen i morgon en dag som vi svenskar inte hetsar upp oss särskilt inför. Det är ett arrangemang nere vid Mopärlan som heter ”Kubbyran”. Är det fint väder kommer jag säkert att delta i den. Dessvärre brukar jag inte erövra någon framskhjuten placering i tävlingen. Men alla kan ju inte vinna. Återkommer kanske med en redogörelse över hur det gått.

Gonatt alla kära bloggdiggare.


Jöran.

Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28 29
30
<<< Juni 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards