Alla inlägg under januari 2021
Stambanan genom övre Norrland.
Tallbergsbroarna.
Överfarten av Öreälvens djupa dalgång vid Tallberg var ytterligare en utmaning för järnvägsbyggarna. Uppdraget gick till Bergsunds mekaniska verkstad i Stockholm som våren 1891 byggde bron. Den byggdes med hängande parabelfackverk. Den består av fyra sektioner som alla är olika långa. Totala spännvidden är 164 meter och höjden 37. Efterhand ersattes den av broar med bättre bärkraft men 1938 byggdes den om till landsvägsbro och brukas som sådan än idag.
Andra bron.
På grund av att trafiken ökade ställdes allt högra krav på broarnas bärighet. Därför byggdes den andra bron av armerad betong. Den påbörjades 1916 och stod färdig 1919.Den består av fyra stycken valv och ett bågspann. Bågspannet mäter 90 meter och var vid den tiden världens längsta spann för järnvägsbroar av betong. Total längd är 229 meter. Till bron användes 20.000 ton sand och makadam.
1993 -1994 byggdes en tredje bro av Banverket. Den äldre bron uppvisade allvarliga skador och hade begränsad bärighet. Den nya bron är byggd av betong och stål och längden är 338 meter. Det är därmed banans längsta bro
Läget fredag 15 januari.
Vädret.
Efter de våldsamma snömängder som kom häromdagen har nu kylan slagit till. Det är således en typisk nordisk vinter. Temporärt kommer det att vara lite mildare några dagar men sedan återkommer kylan. Men eftersom det är nästan vindstilla och även soligt över dagen är det inte så svårt att hålla värmen inomhus.
Jag har ännu inte skottat upp hela vägen upp till entrén. Jag var ute en stund idag och skottade. Min gode granne Jan Andersson kom också och hjälpte mig. Men vi kom överens om att spara resterande röjning till i morgon. Det gäller ju samtidigt att vara rädd om sysselsättning. Gången upp till entrén hade helt drivit igen. Dessutom hade det kommit en del som rasat från taket. Så det är stora mängder snö, så mycket så att det inte går att använda snöslungan.
Pandemin.
Vad gäller Covid19 har det itne skett någon förbättring. Det är fortfarande rätt omfattande smittspridning och antalet avlidna fortsätter att stiga. Nu är det över 10.000
Jag har heller inte fått någon ytterligare information om när det blir dags för vaccination. De pratar om nya leveranser varje dag men lokalt här händer ingenting. Det är således bara att avvakta och gilla läget.
MODO-hockeyn.
För MODO år det fortfarande tungt med ytterligare ett antal förlorade matcher. I kväll vara jag och såg matchen mellan MODO och AIK som spelades i Fjällräven. Förlust för MODO med 5-3. Detta trots att en ytterligare förstärkt spelartrupp. Det slutspel som laget har siktat in sig på tycks just nu vara något onåbart.
Sträckan Skorped - Tallberg.
Under sommaren 1890 fortsatte bygget av Stambanan till övre Norrland med etappen upp till Öreälven vid Tallberg. Där var det överfarten av Öreälvens djupa dalgång som fordrade en bro med speciell konstruktion.
Men innan dess hade man något speciellt att överväga. Det presenterades två alternativa sträckningar från Mellansel. Ett förslag som fick namnet Gideålinjen där järnvägslinjen skulle läggas närmare kusten över Landsjö upptill Gideå och vidare norröver. Det andra förslaget benämnt Björnalinjen, där man föreslog en sträckning över Gottne Torsbacken och Björna och vidare norrut. Efter långtgående diskussioner fastnade man för Björnalinjen. Dels ansåg försvaret att Gideålinjen kom för nära kusten och därmed invasionskänsligare. Gidålinjen var även mer kostnadskrävande.
I enlighet med intentionerna järnvägens tillkomst skapade anläggningen massor av arbetstillfällen. All ledig lokal arbetskraft anställdes plus många rallare från andra orter i Sverige. Under sommaren 1890 arbetade mer än tre tusen man utefter olika delar av linjen. Det fanns på den tiden inga grävmaskiner utan allt anläggningsarbete skulle utföras för hand med spett och spade. Och en kärra med järnhjul. Det var en gigantisk prestation med tanke på den kuperade terrängen.
Fortsättning följer.
Nu är glada julen slut, slut, slut.
Idag tjugondag Knut är en minsann annorlunda jul till ända. För min egen del är det den globala pandemin och dess verkningar som präglat julfirandet. Det har i stort sett endast varit i sällskap med Jöran Lundberg som gällt. Men jag tycker att julfirandet varit tillfredsställande både i omfattning och innehåll. Vid min ålder har man ju firat ett antal jular som man kan minnas med välbehag. Även om jag ibland saknar min älskade Siv som var för mig en unik livskamrat. Det kan tyckas konstigt men allt emellanåt kommer jag att tänka på hennes ofantliga lugn och tålamod som var som aura omkring henne. Många minnen i mitt medvetande stärker mig och ger mig kraft att ta varje dag som en sällsam gåva.
Så går livet vidare med förhoppning om ännu en vår och sommar som kan upplevas med allt välbehag det kan innebära. Men det är framtiden och den vet vi som tur är inte så mycket om.
Historiskt mycken nederbörd.
Egentligen hade jag planerat ett annat inlägg men jag anser det angeläget att dokumentera detta evinnerliga snöande. I morse när jag skulle öppna ytterdörren var det nästan stört omöjligt att rubba den. Genom det ymniga snöfallet under natten och den hårda vinden hade det bildats en ansenlig driva utanför den. Så småningom kunde jag ta mig ut genom garagedörren.
Men snöröjningen fixades ändå förhållandevis lättvindigt. Jag tuffade igång min snöslunga och med den hade jag röjt en stor del av gårdsplanen tills dess att Gerhard kom med traktorn och styrde undan det resterade. Men det har snöat en del över dagen och det kommer att fortsätta en bit inpå nattkröken. Det betyder att jag får göra en ny insats med snöslungan i morgon.
Enligt prognosen blir det sedan ett högtryck som kommer att påverka väderläget några dagar framöver. Men då blir det i stället kallare. Som tur har det inte varit något strömavbrott viket har gjort det mycket lättare. Även om jag har möjligheter att klara av ett sådant. Värmesystemet fungerar med självcirkulation så jag kan elda som vanligt. Jag har ett gasolkök så jag kan värma mat, och för belysningen har jag ett antal batteridrivna led-lampor. Bland annat en suverän uppladdningsbar pannlampa. Jag har också proviant för ett bra tag framöver. Så jag anser mig relativt väl rustad.
Risk att bli insnöad.
Just nu är det snörikt utomhus. Väderspåmännen handlar efter eget förstånd och har varnat för stora snömängder. Men vad de inte tänker på är att det handlar om en vanlig" tjugondagsur". I skrivande stund har det inte kommit så stora mängder. Men det kanske blir eftersom det skall pågå en rätt lång tid. Men det skall nog gå att hantera.
Coronanytt.
När den nyinstiftade pandemilagen nu har trätt i kraft har nya regler börjat gälla även på affärer. Nu skall varje kund garanteras minst tio kvadratmeter affärsyta vilket innebär att endast begränsat antal kunder kommer in i butiken samtidigt. Jag tror inte att det vållar några större besvär för oss på landsbygden. Det är minsann inte någon större rusning den här tiden.
Jag har ännu inte hört något om när en eventuell vaccinering kommer att ske. Men efterhand får de väl in mera vaccin så att de som skall utföra injektionerna kommer igång. I övrigt tycker jag att läget på Tallbacken är under kontroll
Stambanan genom övre norrland.
Sveriges genom tiderna största järnvägsbygge utgick från Bräcke dit man förut byggt vad som kallades Norra stambanan. Sveriges riksdag hade 1881 beslutat om en förlängning av densamma kallad Stambanan genom övre Norrland. Projektet var kostnadsberäknat till 13 miljoner kronor.
Våren 1883 togs första spadtaget inför denna gigantiska infrastruktursatsning och 1888 började man bygga etappen Långsele till Vännäs. För den sträckan hade riksdagen anslagit 5 miljoner kronor. Man beräknade övergångarna av Ångermanälven och Öreälven skulle bli kostsamma på grund av de djupa älvdalarna. Den sommaren byggdes järnvägen upp till Anundsjö station som också omfattade bygget av den första Forsmobron.
Experterna hade fastställt den maximala stigningen på järnvägen att inte få överskrida 16 promille. När man från Forsmobron med denna stigning kom upp till Selsjön var man 1,5 meter under sjöns yta. Då satte man in krafter på att sänka sjöns yta genom att fördjupa utloppet. Inga miljötillstånd på den tiden
För banans passage över den Ångermanälvens djupa dalgång var man tvingad till för den tiden komplicerad brokonstruktion. Den första bron byggdes 1887 och var 50 meter över älvens yta. 1912 byggdes en ny bro med större bärkraft.
Här vid Döda fallet slingrar sig järnvägen utefter bergssidan
Fortsättning följer
Sprinten i Tourde ski.
Det blev fin framgångsdag för sprintåkarna vid tävlingarna i Val di Fiemme, -Efter kvartsfinaler och dito semifinaler stod det klart att till finalerna hade på damsidan tre svenska tjejer kvalificerats sig, nämligen Linn Svan, Maja Dahlkvist och Emma Ribom. På herrsidan fanns Oskar Svensson med.
I damfinalen var det Linn Svan som tog kommandot medan de övriga två svenskorna hängde bra med.Det är magiskt hur Linn Svan trots sin ungdom behärskar taktiken vid ett sprintlopp. I den sista nedförskörningen mot mål hade därmed de te svenska löparna utmärkta positioner. Med bra vallade skidor kunde de också glida förbi vissa andra löpare. Upploppet mot mål var det därför bäddat för en svensk trippelseger. Med Linn Svan på första plats, Maja Dahkvist därefter och Emma Ribom som trea. Därmed en helsvensk segerceremoni.
På herrsidan fullbordades den svenska framgången med att Okar Svensson vann sprintfinalen med två ryska åkare efter sig i mål. Därmed fullföljde han en fin svenskdag.
Det var bom bom bom
I skidskyttet med jaktstarter både för herrar och damer var det överlag många misslyckade skjutningar. Speciellt för de svenska deltagarna.Men även för övriga. Därmed blev det till slut Norge som tog hem segrarna på både dam och herrsidan. Det kan noteras att det norska fenomenet Johannes Tinges Bö sköt bort sig fullständigt och hamnade en bra bit ner i resultatlistan
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||
|