injail

Alla inlägg under december 2020

Av Jöran Lundberg - 7 december 2020 19:04

Baklastare.

1945, omedelbart efter andra världskrigets slut, köpte vi vår första jordbrukstraktor.Efter några år kompletterade vi en av dem med en frontlastare. Ett väldigt enkelt aggregat monterat på en av våra BM-tior 1954 fick vi information om att  Bröderna Lundbergs mekaniska i Skellefteå hade börjat tillverka en lastare som var byggt på en BM-trettiofemma. Den fick produktnamnet H-10 och byggdes på en jordbrukstraktor med utbytt körriktning och lastaggregatet monterat över drivaxeln. Den var fortfarande BM-grön till färgen- 1954 köpte vi ett av de första exemplaren som Bröderna Lundberg byggde. Den var efter dåtidens förhållanden en synnerligen effektiv lastare. Den använde vi under rätt många år. Ända tills dess att Lundbergs hade utvecklat Traktorlastare 218. Den tiden hade vi många jobb åt dåvarande vägförvaltningen, bland annat med att lasta jord vid vägdikning.

 

I sammanhanget måste jag berätta en säregen händelse som inträffade i samband med H-tian. Det var så att hydraulpumpen hade slutat fungera och måste bytas ut. Vi ringde då upp till Bröderna Lundberg i Skellefteå och berättade om vårt dilemma. Men sade en av bröderna: "Jag skall strax åka söderut så jag tar med mig en pump och kommer förbi och monterar in den". När han kom, och jag tog emot honom presenterade han sig som Göran Lundberg. Det blev rätt lustigt när jag också presenterade mig med samma namn. Men, sa han, jag skriver mitt förnamn med J, då kunde jag replikera: Ja det gör jag också!

 

H-tian var, trots att den byggdes på en vanlig jordbrukstraktor en pålitlig maskin. Det finns H-tior som fungerar än i dag. Men nu är dagens lastmaskiner utvecklade till gigantiska monster i förhållande till dåtidens baklastare.

 

 

Av Jöran Lundberg - 6 december 2020 20:37

Bofinkvägen

Villa byggd av Johan Hörnell. Idag ny äare som bebor fastigheten


 

Av Jöran Lundberg - 5 december 2020 19:06

Händer i dag.


Vädret.

Som jag skrivit tidigare upplevs "förjulsvintrarna" annorlunda numera. De är markant mildare och nederbörden kommer oftare som regn. Så också de senaste dagarna. Under den gångna veckan har det kommit en del nederbörd. Först om snö men som sedan övergick mer och mer som regn. Det resulterade i att det blev slask av alltihopa. Det har inverkat även på väglaget. Fortsättningsvis kommer det enligt väderprognosen att vara förhållandevis milt. Det gör eldandet mycket lättare. Fortfarande lyser det relativt vitt på marken, men om snön kommer att ligga kvar till jul är ovisst. 


Läget för Covid19.

Smittspridningen är ännu rätt omfattande även om vi lokalt inte märkt av det. Den så kallade andra vågen dominerar fortfarande i de flesta regionerna vilket gör att de skärpta förhållningsregler som införts gäller. Det innebär att man är tämligen isolerad. Jag börjar till exempel bli väldigt långhårig men har svårt att gå till någon frisör. De som tyckas veta något pratar om att det skall komma vaccin efter nyår men när det kommer att fungera är det ingen som har något svar på. Till dess är det väl att befinna sig i karantän. Så småningom har man vant sig vid situationen varför har funnit något så när vettig utformning.


Sporten.

Den senaste tiden har det varit rätt mycket vintersport på TV. Det betyder att man kan spendera en del tid på detta. MODO har blandat framgångsrika matcher med en del snöpliga förluster. Ändå finns det en viss förutsättning, tycker jag, att de skall avancera i tabellen.

Däremot har det gått bra för de svenska landslagen i skidskytte vilket är glädjande. Sebastian Samuelsson blev etta i jaktstarten trots att han var en minut och tio sekunder efter i starten. Det svenska damlaget i stafetten tog också de en seger kanske mycket beroende på att det norska laget gjorde totalt bort sig på första sträckan.

En bild på de svenska segertjejerna:


 



I morgon är det andra advent och snart är det jul. En jul som nog blir lite annorlunda på grund av pandemin. Det lutar åt att helgen kommer jag att fira i min ensamhet så enkelt som möjligt. Med tanke på alla de jular jag haft förmånen att fira med stor gemenskap och glädje skall det nog bli bra ändå. Det är ju ändå bara några ynka dagar och så är det över. Och livet går förhoppningsvis vidare. Det gäller att alltid se det bästa i tillvaron.

Av Jöran Lundberg - 4 december 2020 17:47

Rollatorn.

Ni visste kanske inte att rollatorn är en svensk uppfinning, Av de de 14 bästa svenska uppfinningarna är den rankad som den näst bästa. Tvåa efter pacemakern.

En ung flicka Aina Wifalk drabbades tidigt av polio och fick svårt att gå resten av sitt liv. När hon slitit ut axlarna med att ständigt gå med kryckor löste hon problemet själv genom att uppfinna en rollator (eller rullator) 1978. En uppfinning som gjort livet lättare för många äldre.


Ibland tycker en del att det är lite nesligt att gå med hjälp av rullator. Men det är väl nästan inget hjälpmedel som är så värdefullt. Jag har 'kompletterat min egen så att den samtidigt fungerar som serveringsvagn vilket är praktiskt när när jag till exempel skall duka fram frukosten. Här en bild:


 

Av Jöran Lundberg - 3 december 2020 20:34

Hyreshys centralt i samhället,

Hus med 8 lägebheter i 2 plan, Byggt 1970 av Bröderna Lundberg för Örnsköldsviks kommun. I nuläget är Inlandsbostäder/Nordek ägare och förvaltare av fastigheten.


 

Av Jöran Lundberg - 2 december 2020 22:26

Vem uppfann smöret?

Häromdagen inhandlade jag ett halvt kilo smör. Smöret är ju, jämsides med Bregott (och jämförbara blandningar) en naturlig del av hushållet. När jag lade in smörpaketet i kylskåpet slog det mig en tanke: Vem har "uppfunnit" smöret. Min vana trogen googlade jag naturligtvis. Och fann följande: Det visade sig nämligen att smöret hade varit en naturlig del av hushållen ända sedan hedenhös. I stort sett sedan människan började nyttja tamboskap. Således ända från stenåldern.


Smörframställning.

Traditionellt hälldes mjölken i grunda tråg och fick stå så länge tills att grädden flöt upp till ytan. Då skummade man av ytskiktet och kunde  därigenom separera grädden från mjölken. Därefter kärnade man grädden i stående små laggtunnor. Medelst en så kallad törel slog man sedan fram smörkristallerna.. Denna process var bruklig ända in på 1900-talet. Då uppträdde en person som hette Alfred de laval som inte fanns sig i det långsamma skummandet. Han konstruerade då en mekanisk separator som medelst centrifugalkraften skilde grädden från den övriga mjölken. Hemma i mjölkkammaren i vårt lilla torp stod en separator med märket Alfalaval. Om jag inte misstar mig står den där än i dag. Grädden behandlades sedan en roterande "kärna" som vevades för hand. Jag minns att det var ofta vi småpojkar som fick sköta vevandet. Både vid separator och kärna. Det var därvid viktigt att hålla rätt hastighet.


Idag har verksamheten övertagits av stora mejerier som ofta är anslutna gigantiska föreningar. Genom en sådan köpte jag det smörpaket som gav upphov till dessa funderingar.

Av Jöran Lundberg - 1 december 2020 19:14

Fastighet Lärkvägen 6,

Bostad byggd av Henrik Lindström som egnahem  för familjen. Är i dag bebott av ny ägare.


 


Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< December 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards