injail

Direktlänk till inlägg 28 november 2020

Lite om vedeldning.

Av Jöran Lundberg - 28 november 2020 20:18

Järnspisen.

En smart uppfinning.

Så gott som ända till slutet av 1800-talet var den öppna spisen den dominerande värmekällan i bostäderna. Den gav både värme och ljus. Jämsides med den öppna spisen var kakelugnen en ovärderlig möjlighet att hålla värmen. Genom sin konstruktion kunde den också lagra värmen för nattliga behov. Men den öppna spisen såväl som kakelugnen fodrade stora mängder ved för att hålla värmen. Speciellt den öppna spisen.


Järnhantering

Under 1800-talet hade järnhanteringen utvecklats kraftigt och därmed möjligheten att formgjuta järnet. Det öppnade möjligheten för de otaliga små järnbruken att tillverka många nyttoföremål av järn. Det var även grundförutsättningarna för att konstruera en eldstad som effektivt tjänade hushållets behov. Det var då  som järnspisen på kort tid blev en nödvändighet i varje kök. Så gott som varje järnbruk med självaktning hade den tiden tillverkning av spisar.


Revolutionerade matlagningen

Med järnspisens inträde kunde man kasta alla sotiga grytor och de så kallade trefötterna blev ett minne blott. Från allra första början var järnspisen enbart utrustad med järnringar varför dessa togs bort och man satte grytorna direkt på elden. Efter en tid ersattes de med planslipade plattor. Järnspisen var även kombinerad med en ugn där man med lätthet kunde  anrätta både bakverk och maträtter.

En annan fördel med järnspisen var att vedåtgången mer än halverades. Samtidigt som de spred en mycket jämnare och behagligare värme. Nackdelen var att de inte medverkade till att sprida ljus. Men samtidigt hade lysfotogenen kommit till användning och olika slag av lampor och lyktor kommit i marknaden.


Vid fritidshuset i Hemsjön har vi en järnspis som är tillverkad vid Klafreströms bruk i Småland. Förutom att den ger skön värme är den ovärderlig vid matlagning. Även ugnen är ypperlig både till att värma potatisgratäng i, såväl som att grädda de allra läckraste knapriga bakverk. Thorleif har receptet till sin Hemsjöbulle, den mest frasiga och goda rågbulle man någonsin kan få till sin frukost.


I någon kommande blogga skall jag beskriva hur man förr i tiden rustade sig med ved. Något som med osviklig  omsorg tillhörde rutinerna i varje hushåll fordomdags.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Jöran Lundberg - 24 april 2022 22:05

Det är med stor sorg som vi måste meddela att vår älskade Jöran Lundberg har avlidit. Jöran levde livet in i det sista men efter en kortare tids sjukdom somnade Jöran in morgonen den 11 april.   Jöran har under många år haft stor glädje att få sk...

Av Jöran Lundberg - 24 mars 2022 22:30

Dagny Carlsson.       Min bloggcollega Dagny Carlsson har avlidit 109   år.   Hon blev en kändis genom sina framtrådande i   TV,     ...

Av Jöran Lundberg - 23 mars 2022 20:11

Aska.     När livets eld ned till aska brunnit.   Vår arbetsdag till afton hunnit.   Då är det dags att saldot räkna ner.   När livets kraft med tiden runnit.   Vi frågar oss var våra dagar svunnit.   Det är blott aska som ...

Av Jöran Lundberg - 22 mars 2022 21:54

  Slutspel.     Nu är det avgjort vilka lag som möts i   slutspelet.   HV möter Västervik. MODO möter   Kristianstad. Karlskoga möter Mora   Björklöven möter Västerås.   Kvartsfinalen spelas i bäst av sju matcher   ...

Av Jöran Lundberg - 21 mars 2022 20:45

Se framåt     Se framåt vad som än händer   Se framåt hur livet än länder   Se framåt i olyckans gränder   Se framåt vid lyckans stränder   Se framåt ta en dag i sänder   Se framåt och livsmodet återvänder     Se fram...

Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< November 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards