injail

Alla inlägg under augusti 2020

Av Jöran Lundberg - 7 augusti 2020 21:39

Väderläget.

Efter en riktigt regnig och kylig period har nu värmen kommit tillbaka. Det är bara den svårigheten, tycker jag, att när det blir ett så kallat högtrycksläge blir det så omåttligt varmt, rena Saharatemperaturen. När det tangerar plus trettio grader är det inte bäddat för några större aktiviteter. Jag försmäktar lätt i värmen. Planerar att i morgon åka upp till fritidshuset i Hemsjön. då är det läge att verkligen ha en riktig slödag.


Vedhantering.

Har sysslat lite av och till med att kapa lite ved för kommande behov. Men det är en syssla som jag tar mera som terapi än verkligt arbete. Men det blir ju ändå lite eftersom. Har vid det här laget nog så det räcker för kommande vinterperiod.


Coronaläget.

Läget har stabiliserat sig vad det gäller nya attacker av Covid 19. Det är inte så många som drabbas. I varje fall inte här i Långviksmon är det så vitt jag vet inte någon som drabbats. Men fortfarande väntar man på den andra våg som tros skall komma. Det skapar i viss mån ett förvirrat läge då man inte vet riktigt vad man skall tro. Jag tar det i alla fall lätt på min karantän så till vida att jag rör mig ute rätt mycket. Om man bara ser till att hålla lite avstånd tror jag att risken är rätt minimal. Det är fortfarande många frågetecken omkring denna pandemi. Dels i omfattning och dels i längd.

Av Jöran Lundberg - 6 augusti 2020 20:49

Lomvägen 7.

Ursprungligen byggt 1952 i samband med "den stora smällen". Då brann den gamla Kooperativas fastighet. På tomten fanns förut ett bostadshus som även det brann 1952.

Sedan Konsum upphört med affär i samhället har fastigheten övertagits av Örnsömnad som fortfarande har verksamhet i byggnaden.


 

Av Jöran Lundberg - 5 augusti 2020 22:06

Fastighet Lomvägen 5

Ursprungligen byggt av Bröderna Lundberg för Gottfrid Fredriksson att inrymma samhällets poststation. Senare hade Swedbank sitt kontor. Efter deras flytt från orten inrymmer den hyreslägenheter.


 

Av Jöran Lundberg - 4 augusti 2020 22:13

Va äre för skellna?


Va äre för skellna mella glises å kôkse.


Glises å kôkse ä fäll de samma söm å titte

Dä kan ja fäll fögan begrip.

Öm man bå gliseså kôkse kn man fäll hitte.

dä söm man tappe. Söm kan vålla beknip.


Dam söm glises kan ju vara nyfiken

på ditt´n å datt´n

Somt kan ju göre en männisch besviken.

Ja. damm söm glises snett önner hatt´n.


Då man kôkse kan man fo si ett å anne

söm int man anners skull ha observere.

Dä ä fäll marnômt, sa´n Pelle ån Janne.

Öm man nan gang skul bli flere å flere.


Då fo man väl hall opp å vä å glises å kôkse.

Å vara söm falke ä mest.

Då fo man kjeses å môkse.

Nan gang då man ställ dell n´fest.


Av Jöran Lundberg - 3 augusti 2020 20:08

Det finns inget dåligt väder. Bara dåliga kläder.

Även för i dag hade det spåtts ymnigt regn. I TV-rutan visade de helt mörkblåa moln på himlen och ymniga skurar under dagen. Nu blev det inte så ymnigt som de beskrev det, varför jag stundtals kunde vara utomhus och kapa lite ved. Nu tycker jag vi har fått den mängd av nederbörd så att det räcker för en tid framöver. 

Bifogar också en dikt om det rådande läget.


Sommarregn.

Regn och rusk med disigt väder, är det som gäller för i dag.

Ett stilla regn naturen kläder. Det gör att vi med välbehag,

helst vill vistas inomhus.


Då kan vi vår välgång tillfredsställa, med varjehanda sysslor av och till.

Och sluta att om rusket gnälla, för att i stället lägga till

en röst för sommarns ljus.


Det är väl blott att acceptera, den typ av väderlek man får.

Man kan ej kaxigt ignorera, vad vädergudar föreslår,

i detta digra brus.


Så är det vädergudens lag som gäller för sommartidens alla dagar.

det som blott naturen tillfredsställer, men som även oss behagar.

Det får väl tålas utan krus.

Av Jöran Lundberg - 2 augusti 2020 21:04

Odlingsbar mark.

Efter 1809 års krig och följande fredsslut begynte en lång tid av fred i Sveriges historia. En fred som varar än i dag, Vid fredsslutet förlorade vi Finland som naturligtvis var en kännbar förlust. Men vid den tiden myntades det talesätt som proklamerade att vi skulle bygga ett Finland inom Sveriges gränser. Detta skulle ske genom att nya marker skulle uppodlas för befolkningens försörjning.


Nya marker tas till vara

Det visade sig med tiden att det i en del områden att det stötte på vissa svårigheter eftersom det samtidigt skedde en markant befolkningstillväxt. Det bidrog till att många svenskar sökte en ny tillvaro genom att emigrera till andra länder, främst Nordamerika och Kanada. Eftersom det i våra trakter fortfarande fanns stora områden som ännu inte var uppodlade drabbade emigrationen under artonhundratalet inte oss i någon större mening. Långnäset en udde som sträcker sig långt ut i Storsjön var föremål för uppodling vid den tiden. Familj efter familj, generation efter generation hade möjlighet att finna bärig försörjning genom nyodlingar.


Tre familjer dominerade Långviksmon

Vid den tiden förvärvade i första hand tre familjer torpställen på Mon och beredde ny åkermark genom nyodling samt utnyttjade befintliga myrar till grödor åt de kreatursbesättningar som kom att utgöra basen för deras försörjning.. Efterhand fick de benämningen "MOTORPARA" . De blev med tiden en betydande grupp med stort inflytande i dåtidens samhällsstruktur. Huvudmannen i en av dessa familjer som danade samhället hette Nils-Erik Johansson och var min farmors far. Hon gifte sig med sin kusin Johan Lundberg som var banvakt i Mattarbodum.


Nils-Erik Johansson story

Jag har vissa planer på att i min blogg beskriva honom och hans liv i den mån jag har berättelser och minnen från den tiden.Det kan också till en viss del bygga på vissa andata. Jag mötte honom aldrig personligen eftersom han dog två år innan jag föddes,men har hört många beskrivningar och händelser från hans från hans leverne. Dessa berättelser emanerar främst från min mamma Signe som från tioårsåldern  och allt framgent kom att växa upp i familjen. Nils-Erik var nämligen hennes morbror. Storyn kan samtidigt bli en liten dokumentär från Långviksmon förr i tiden. Väl bekomme.

Av Jöran Lundberg - 1 augusti 2020 21:14

och lär av henne.

Redan kung Salomo på sin tid studerade myrornas arbetsamma liv. Han kunde inte undgå att fascineras av deras energi och arbetsförmåga. Från tidig morgon till sen kväll gör de tjänst som arbetsmyror.


Där jag har min vedhantering var det förut en väldigt stor myrstack som varit etablerad under många år. Men tydligen har också myrstackar sin livslängd för den är i dag helt övergiven. I stället har de nu börjat bygga upp en helt ny. Det betyder att under dagens timmar vimlar det av idoga krabater som till synes irrar omkring utan mening och mål. Men det är nog ändå en viss arbetsordning trots virrvarret.


Ett myrsamhälle är, likaväl som ett bisamhälle, utomordentligt väl organiserat så att varje individ  har sin funktion klar för sig. Det är drottningen (visen) som allt kretsar omkring. Hela samhällets funktion är programmerat för att tillfredsställa hennes välbefinnande. Samtidigt är hon stackens "motor" som genom att lägga nya ägg ser till att det fungerar. Vad jag inte tänkt på förut är att de verkar vara upplagt för en rejäl nattvila. Från att det under dagen idag det bara vimlade av arbetsvilliga krabater, var det i kväll när jag var ut och fotograferade stacken, helt tomt. Tydligen söker de sig hem till stacken under natten. Visar hur det kan se ut.


 

Ingen aktivitet under natten.


Trots att de sannolikt inte har några problem med någon Coronapandemi verkar de ändå hålla avstånd till varandra. Det är ytterst sällan som de "krockar". Men det verkar inte som de har någon begränsning för hur många som tillåts vara samlade på ett ställe.



Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17
18
19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Augusti 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards