injail

Alla inlägg under januari 2020

Av Jöran Lundberg - 13 januari 2020 21:05

Mitt första jobb,

Under min barndomstid på 1930-talet hade jag förmånen att vara en femtedel av en gedigen kärnfamilj. Även om de ekonomiska tillgångarna inte var väl tilltagna led vi ingen nöd eftersom det lilla jordbruket gav foder och näring till ett antal kossor, kalvar och en hushållsgris. Min pappa Esra var fabrikör och ägde en cementvarufabrik tillsammans med sin bror. Där tillverkades betongprodukter i form av cementrör och brunnsringar. De framställdes i en rörstampmaskin som de importerat från Danmark. Överskottet från tillverkningen bidrog i ringa mån till familjens försörjning. 

Redan tidigt i barnaåren deltog vi barn i skötseln av det lilla jordbruket med de sysslor vi var mäktiga till att utföra. Det var en naturlig del av familjesammanhållningen. Och naturligtvis oavlönat. Men så var det en sommar, det var nog i slutet av trettiotalet som man var i behov av en arbetare i pappa Esras fabrik. Efter en viss löneförhandling bestämdes det att jag skulle får en krona om dagen.

Betongen som utgjorde substansen i de betongrör som tillverkades tillreddes i en stor blandare. Dess innehåll hamnade på golvet intill en elevator som matade det vidare till den gjutform som röret framställdes i. Det var min uppgift att se till att det under hela tillverkningsprocessen kom jämnt flöde till gjutformen. En nog så viktig syssla. Men jag klarade det galant. Så tioåring jag var.

Det var med stor stolthet och tillfredsställelse jag efter sommarens slut kunde kvittera ut en, som jag tyckte, stor summa pengar. 56 kronor. Jag minns också att jag för en del av pengarna köpte min första fiol för den gigantiska summan av tjugofem kronor.

.

Av Jöran Lundberg - 12 januari 2020 21:47

Då dansas julen ut.

I morgon är det tjugondag Knut (läs i dag) och då skall av traditionen julen "dansas ut". Då är julfirandet officiellt slut och den verkliga vardagen tar vid. Vad jag kan förstå avslutades julen i forna tider vid trettondagen. Av någon anledning förlängdes helgen dock med en vecka. Att den firas till minne av Knut är för att hedra en gammal katolsk helgonförklarad kuf Knut Lavard tillika vårt eget nordiska helgon Knut.

Det är då dags att plocka bort alla de saker som påminner om julfirandet, inklusive granen. Dock är det så att den gran som så mirakulöst blev Tallbackens är vid det här laget ännu så grön och barrik att jag tycker det känns svårt att slänga den. Även om det sannolikt blir avsevärt barrigare vid ett senare skede.

Det går mot ljusare tider och dagarna blir allt längre. I gamla tider påstods att dagen till tjugondan hade förlängts med en "släalängd" vad det nu kan betyda. Den ovanligt milda, och delvis soliga januarimånaden bidrar väl också till ljusa förhoppningar. Det är också ett nytt decennium vi har gått in i. Dessutom är det början på mitt andra decennium som bloggare. Genom åren har det blivit ett antal inlägg av mer eller mindre säregen art. Det har faktiskt med tiden blivit något av en "livsstil" att varje kväll producera något alster som  förhoppningsvis är läsvärt. Varför det alltid skall produceras i kvällens sena timmar finns det heller ingen vettig förklaring på. Det bara är så. Det kan möjligen vara så att den över nittioåriga "hårddisken" arbetar med lite fördröjning.


Av Jöran Lundberg - 11 januari 2020 21:49

Ett passagerarplan nedskjutet av misstag i Iran..

Jag känner mig föranlåten att i ett inlägg något kommentera den svåra incidenten med det nedskjutna civila flygplanet i Iran. Grundproblemet och den underliggande  orsaken till det fatala misstaget är naturligtvis det spända läget i området.  Båda sidorna i den pågående konflikten är synnerligen upphetsade med tanke på vad som kan hända i nästa minut. Det behövdes bara att ifrågavarande plan var försenad i starten och således inte passade in i den gängse rutinen för stressade och nervösa operatörer att i full panik trycka på avfyringsknappen.

Dessutom kalkylerade den politiska ledningen med att man skulle komma undan ansvaret genom att förneka händelsens orsak. Men det var allt för uppenbart dels genom konkreta filmbevis dels också att man med tekniska hjälpmedel bevisat avfyringen.

Jag nästan förintas av medkänsla för passagerarna som under en till synes trygg flygresa att plötsligt ställas inför detta inferno. Av bilder att döma skedde en våldsam explosion redan när missilen träffade planet. Det är tänkbart att en del passagerare dödades vid det tillfället. Förhoppningsvis kommer den haveriutredning som nu följer att kunna ge svar på alla dessa frågor.

Eftersom Iran har erkänt misstaget kan man förhoppningsvis tro att de gör allt för att sköta sina åtagande på allra bästa sätt.

Av Jöran Lundberg - 10 januari 2020 20:58

De håller på att utplåna landsbygden.

Nu är det full fart med att utplåna landsbygden genom att riva husen. De har varit i Björna och håller för närvarande till här i Långviksmon och kommer också att angripa Trehörningsjö. Det är den bistra verkligheten i den här delen av kommunen, den att man river i stället för att bygga. Den pågående utvecklingen är så påfrestande att man ibland  tycker det är förskräckligt att man levt så länge att man tvingats genomlida denna tragedi. 

Jag försöker lägga in några bildbevis.


 

Husets stomme är fullt intakt men fördärvad interiört på grund av vanvård-

 

Med rätt renovering i tid kunde byggnaden ha blivit beboelig 

 

Arbetet sker med så kallad ekologisk rivning där allt brännbart tas om hand särskilt och det övriga går till deponi.

Inga delar av husen sparas för eventuell återanvändning. Fönster och dörrar till exempel krossas och mals till skrot likasom det övriga.

Det var min farbror John om under fyrtiotalet lät bygga huset som bostad åt familjen. 

De skall även riva fler hus i samhället. Sorgligt. Sorgligt.



Av Jöran Lundberg - 9 januari 2020 21:07

Miljökriser i historiskt perspektiv.

Det är inte första gången som det krisar till sig för det gamla klotet. Under de miljarder år det existerat har det varit miljökatastrofer som lett tull oanade konsekvenser. 


Forskarna betecknar fem katastrofer under urtiden som de värsta i i jordens 4,6 miljarder år länga historia. Geologerna räknar med att det sammanlagt har inträffat ett dussin katastrofer, som har orsakat massdöd bland jordens djur och växter. Det är emellertid i synnerhet "De fem stora som forskarna intresserar sig för. Tre v dessa fem stora var speciellt ödeläggande. Den första inträffade för 438 miljoner år sedan, då en väldig ismantel bredde ut sig över landmassorna. Jorden kyldes av och isen band vattnet, så att vattenståndet i haven sjönk. Vid den tidpunkten fanns det ännu inget liv på marken utan bara i havet där hälften av alla djur och växter dog ut.

För 245 miljoner år sedan kastade våldsamma vulkanutbrott upp enorma mängder damm, giftiga gaser och lava där Sibirien nu ligger. Solens strålar kunde inte tränga igenom atmosfären och en period av kallt klimat följde. En stor del av jordens liv kunde inte klara av denna enorm förändring och 90 av havens djur och 70 % av landdjuren dog ut.

Livet blomstrade upp igen men för 65 miljoner år sedan slog en meteor på upp till en mil i diameter ned i havet utanför Mexiko med 75.000 kilometer i timmer. Nedslagskraften motsvarade fyra miljarder Hiroshimabomber. Hälften av allt liv på jorden, däribland dinosaurierna, över den långa vinter som därvid sänkte sig över jorden

Ovanstående kan utgöra ett bevis för att jorden historiskt sett utsatts för omfattande miljökatastrofer. Dock inte orsakade av människan eftersom den uppträder väldigt sent historiskt sett.

Av Jöran Lundberg - 8 januari 2020 22:34

Det är risk att snön försvinner.

Det har åter varit några dagar med plusgrader här på 'Tallbacken. Nu är nästan all snö borta i den intilliggande skogen. Av väderprognosen att döma skall det även fortsättningsvis vara samma milda väder med avsaknad av nederbörd. Den milda vintern på våra nordliga breddgrader föranleder oss givetvis fundera på orsaken. Är det braa en tillfällig nyckfull vädergud som ställer till det eller kan man misstänka att det är ett led i förändringen av jordens klimat.

Människans påverkan på miljön sysselsätter i dag många olika aktörer. Dessutom florerar det massor av olika teorier om förändringens orsak och verkan. Många är det också som på ett eller annat sätt vill profitera på miljöförändringarna.

Jag har försökt att informera mig så gott det går om vad som gäller i miljöfrågan. Vid de allra flesta av sådana försök slås man av att det förekommer så många divergerande uppfattningar om vidden av människans miljöpåverkan. Många menar att det är en naturlig meteorologisk utveckling och att vi hellre går mot en kommande istid. Medan andra lanserar uppfattningen att vi med högsta fart går mot en miljökatastrof med påföljande massdöd. Oavsett vilken uppfattning man har tycks man ha stensäkra belägg för dess riktighet. Det skapar lätt förvirring hos den underinformerade vanlige medelsvensson. Vilket oftast resulterar i att man inte bryr sig. En axelryckning och så får det rulla på.

I kommande bloggar skall jag om möjligt bringa er ytterligare information.

Av Jöran Lundberg - 7 januari 2020 21:51

Oro i Mellanöstern.

Det är alldeles uppenbart att området i Mellanöstern som omfattar Iran och Irak är för närvarande en häxkittel av intriger och maktspel. Det är dessutom tydligt att i maktspelets centrum står Donald Trump som den borne häxmästaren.. Den drönarattack som dödade generalen Quassem Soleilmani var med alla sannolikhet beordrad från Vita huset och en av Trumps märkliga manövrar.

Det är dessutom alldeles klart är att det ställt till ett fullständigt inferno av politiska förvecklingar i området. Ett scenario som för den oinvigde verkar helt ofattbart. Ja.  Hela situationen verkar helt förvirrande. Än mindre vilka konsekvenser det kommer att får för stabiliteten i hela hela Mellanöstern.

Jag har därför åbringats den uppfattningen att valet av Trump som president i Amerika är en ren katastrof. Inte bara för USA, utan även för den övriga världen.  Det är väl dags att både Kongress och Parlament börjar agera. Det är inte nog med att inleda en  riksrättsprocess för att styra skutan rätt.

Ovanstående analys är ett konkret exempel på hur svårt det för den vanlige medborgaren att sätta sig in i så komplicerade politiska turer som just nu försiggår. Även vilka följdverkningar som blir av situationen. Det kan till exempel leda till ytterligare krigshandlingar. Det kommer vi med all sannolikhet få erfara vad tiden lider.



Av Jöran Lundberg - 6 januari 2020 20:26

Facit

N´Fingal hadde skaffe säg e  rektet akkere (fordon). Dä varn T-ford å han va sä käret sä han bläkte (fäkta) vä ärma då han åkte förbi. Burnen (underrede) kröma säg ätter kärrvägen. Han divele (tvistade) vä na Kajsa vafför han sku ha´n etereomg (vagel) däri syrna för hon könn int fo bajen (få stopp) på ne denn elände. Dä va nästan sä hon va söm frörn (arg) på göbben sin. N´Fingal va sä grävet (Kaxig) då de geck sä gescnvint (lättsamt förn. I jarns (i morse) hamsen ihop(samlade) ett å anne då han geck dell´n Erhard å skull lorn (låna) rättpinnhärva. Men n  Érhard va ille vorn (kunde inte låna ut) ne dän akkere. Han hökkere (småskrattade) å prata hele tin ôm kôkkelgôbba (kvacksalvare) å va nalta lilen (retfull) vä dam.

Sä kömmene ne ömbö (ombud) förn Oscar Ahrén. Han berätte ôm en göbbe söm va sä menslen (smaklös) at han for fram sömme refsdjur (obildat) då han tog piphôs´n (piphuvudet) å drämde dell sä dä rôk pipölja. En lit´n grut klaje ne ti hana söm då teges (förebådade) att det var nån utböling (främmande) som skull kömma. Sen ärbö (erbjöd) n´Jonke säg å hör ätter öm nagen va vorn (kunde undvara) n´pärarl, men han kömme delbaxt å önkjeses (ömkades) över at dä va å sjäss (inte brukbart).

Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23
24
25 26
27 28 29 30
31
<<< Januari 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards