Alla inlägg under september 2019
Det lider mot höst.
I morse visde sig frosten för första gången på Tallbacken den här hösten. Det har nog bara varit omkring strecket vid noll. Då det i dag var en solig och varm dag har det frostnupna återuppstått till en riktigt grön existens. Det påminner i alla fall att den kalla årstiden närmar sig. Då det alltid är en period av viss omställning försöker man förbereda sig.
Sptemberpsalm
I sen september bister Bore bankar på
"Nu är jag åter snart hos er".
En konstig känsla jag förnimmer då.
som inga sköna vibbar ger.
När det mot höstens frost och kyla lider
och nordanvinden viner, kall och hård.
då skönjer man det går mot bistra tider
med vinterns järngepp kring vår gård.
Då är det kanske dags att sig besinna
förståndigt stanna inomhus
för att i den sköna värmen finna
en tillvaro varm och ljus.
Ett sorgligt bud.
Jag har alltid menat att i vår tillvaro här på jorden är vi beroende, och betjänta av, att ha verkliga vänner som vi kan känna djup samhörighet med. I Småland har jag några som jag lärde känna under min tid på fjällgården i Hemavan. Under många år har vi av och till träffats för en trevlig samvaro omkring våra gemensamma upplevelser. Senast jag träffade dem var vid mitt besök i början av juli. Vi samspråkade om alla olika ting och trivdes jättebra tillsammans. Häromdagen fick jag bud om att en av dem avlidit. När vi vid besöket tog avsked av varandra kunde vi inte ana att det för en av dem var det slutgiltiga avskedet på denna jorden. Så lite vi vet. Så lite vi vet.
Jag bilägger en dikt som heter:
Något bortom
Söker efter högre ting
som hägrande för ögat står.
Kanhända blir det ingenting
när det till sin fullbordan går.
Jag står ändå ängsligt spanande
mot skyn som ingen ljusning ger.
En märklig känsla så förmanande
faller ifrån himlavalvet ner.
Det är ett himmelskt fenomen som visas
för min inre syn så underbar.
Den syn som utav himlar prisas
som evigt är och som av himlen prisas.
Så fogas samman tidens trådar
till den väv vars inslag blir till slut
något stort som änden förebådar
en ros förgänglig, som då blommat ut.
Det är fullbordat, ingen aning mer
av orostid som blev mitt mått.
Då en himmelsk morgonsyn jag ser.
när förtrollad harmoni jag fått.
Sextio minuter under isen.
I den allsvenska premiärmatchen som MODO spelade i kväll mot Västervik var hemmalaget MODO stundtals utspelade. MODO som av de flesta förståsigpåare är tippade ett av seriens bästa lag. det var ett handlingsförlamat MODO som Västervik med lätthet kunde eliminera genom en intensiv forechecking. Dessutom presterade laget lojt och okoncentrerat med alltför många felpass. Trots att MODO i sista perioden hade 14-2 i skottstatistiken blev det endast ett mål.
På måndag är det bortamatch mot Björklöven som vann sin match i kväll. Då får man ta ny tag med ett spel som innehåller mer skärpa och tempo..
Gonatt!
Ur minnenas arkiv..
När det blivit höst och frosten har bitit sig fast i träd och buskar. När det lackade mot vinter. Då var det dags för det stora höstbaket. Då skulle det bakas tunnbröd som skulle räcka för hela vintern. Då tog mor Signe fram det stora baktråget hällde upp 25 liter sötmjölk med mååånnnga procent grädde. Det var bara den finaste mjölken som dög till brödbak. Når vi blev lite mera vuxen fick vi smågrabbar förmånen att hantera den stora degspaden. För det skulle vara rejält med mjöl. Jäst naturligtvis och kanske också lite sirap, så där en 7-8 deciliter. Det var så kallad kallstöpning så degen tillreddes kvällen före den skulle bakas ut. Rent papper under tråget och ett vedträ så att det lutade lite. Detta för att om degen under natten jäste över kanterna på tråget, vilket hände för det mesta, hamnade det på pappret.
Vid 3-4-tiden på morgonen var pappa Esra uppe och eldade i bakugnen för att det när bagerskorna kom vid sextiden det skulle vara varmt nog för gräddningen.
Bagerskorna hette båda Kristina, en var gift med Pelle Erikson och den andra med Nicke Eriksson varför en benämndes Pelle Kristina och den andra Nicke Kristina. I dagligt tal sa man bara "NickeKeck" o "PelleKeck". Under dagen skulle denna enorma stöpa bakas ut till fina jämna och runda kakor. Som jag tycker var en gigantisk prestation. Jag minns också att när vi kommit till sådan längd att vi att vi nådde upp till hällen med "bakefjala" fick vi ibland prova på att grädda någon kaka..
De nygräddade kakorna lades i en stor låda som placerades i "källarsvalen" där det under hela vintern var minusgrader. Således dåtidens frysbox. Det var sedan geschvint att bara hämta ur förrådet då man skulle ha sig en smörgås. En tunnbrömacka me "blana" på, va väldet gött å få. De idoga svägerskorna fick väl någon krona för sina dagsverken. Men gött´e brö baka damm.
Och endast ha en spik.
I dag presenterades första budgeten som lagts av den nya partikonstellationen. Den bygger på det så kallade "januariavtalet" där många olika åikter kokats ihop. Det första omedelbara kommentarerna fokuseras på alla hjärtefrågor man INTE fått igenom. Även om nästan alla partier var berdda att citera biskop Brask: Härtill var jag nödd och tvungen.
Med buller och bång har en budgset beretts
den är krånglig och lång, den första som setts
av konglomeratet S.M.C och L
och resultatet vi fick se i kväll
En soppa med ingredienser av vitt skilda slag
som får konsekvenser av vitt skilda slag.
De som på soppan ha smakat kritiserar dess fadda smak
Det är något vattnigt urlakat och alls ingen äresak.
I botten ett avtal ifrån början av året
Förslag. Sjuttiotal. Gör att vi får ett
bildspel av vilda förslag av sällsam inriktning
som gör att många i dag talar om dålig anriktning
Det beror på hur man känner sig.
Jag har upplevt den senaste tiden att det skiljer på olika dagar hur min kropp fungerar mer eller mindre väl. Vissa dagar går helt i slöhetens tecken medan andra dagar det synes gå som en dans. Dessbättre är jag numer inte så bunden av olika engagemang att jag inte kan hantera variationerna. Känner jag mig inte riktigt i form eller helt utvilad slår jag genast av på rytmen och ger mig mer ro och vila. Vad fenomenet beror på har jag inte brytt mig så mycket i. Jag har god sömn de timmar jag viker för den. Cirka 8-9 timmar. Och känner jag för det (vilket inträffar rätt ofta) tar jag mig en siesta under dagen. Det ser jag som ett privilegium. Sedan tänker jag så här: Man är ju ingen ungdom längre och åldern tar väl ut sin rätt!
Min stund på jorden
Man frågar sig vad tiden lider och vad blir det av min dag?
Blir det kanske bistra tider, eller dag med välbehag.
Det är ett spörsmål vi ej kan ana, måhända ens kan sia om.
Det är nog en del av livets bana, något mystiskt ovanom.
Kanske är vårt liv i någons händer som styr det med sin mysticism.
Men vi är med, vad än som händer det är ingenting av pessimism.
Kanhända är min stund på jorden inget annat än en parentes.
En tid som kan beskrivas bäst med orden: Ingen framtidshypotes.
Men om det bara är ett varande, som är en tid och inte mer.
Ett meningslöst bevarande av tid som ingen ljusning ser
Så blir min lilla stund på jorden sett ur evighetens perspektiv.
Blott en canossavandring vorden, en som sådan saknar sunt motiv.
September.
Efter att ha svävat ut i stora världen i ett antal bloggar är det kanske på sin plats att beskriva läget i och omkring Tallbacken.
Vad tiden och dagarna rinner iväg, redan har vid hunnit till mitten av september som är en del av hösten. Det märks tydligt genom att det mörknar allt tidigare om kvällarna. Men den första halva månaden har bjudit på tämligen hyfsat väder. Visst har det regnat en hel del men det ser jag närmast som något positivt. För höstregn behöver vi för att fylla på grundvattnet inför den kommande vintern. Frostnätter har vi däremot inte haft. Tvärtom har det varit riktigt jämn temperatur med rätt varma nätter.
Den ved som kapats och kluvits håller jag på att lägga i lämpliga travar för att kunna täcka in den ordentligt för vintern. Det är inte så mycket som återstår av den arbetsuppgiften. Mitt äppelträd som dignar av frukt så till den graden att många grenar har böjts ända ner till marken håller jag på att "klä av". Jag har tagit in några kilo och av dem har jag tillrett äppeldricka. Den blev färdig i dag efter sin lagring i tre dygn. Ämnar också ta in mera äpplen för att tillreda äppelmos. Mina kära grannar har även hjälpt mig att ta vara på den rika skörden genom att även för deras del använda den för tillredning av äppelmos. Det ser jag som positivt eftersom jag troligen inte kan göra mig nytta av en så rik skörd.
Jag läste i lokalavisan om någon kvinna nere i Höga Kusten som utnämnts till "Årets landsbyggare" delvis beroende av att hon av och till skriver en blogg där hon redogör för sitt liv på den lantgård hon är delaktig i. Hon tituleras också "Influenser" en titel jag inte konfronterats med tidigare. Enligt Vikipedia är Influerare (eller influenser) ett samlingsnamn för opinionsbildare som uttalar sig i sociala medier för att påverka attityder och handlingar hos personer med samma intressen. Influerare är även bloggare inom mode, hälsa och livsstil. Min spontana reflektion är att jag varit INFLUERARE i nu tio år utan att veta om det. Under min aktiva tid var jag även byggare och därvid verkade mest på landsbygden skulle jag troligen även kunna tituleras LANDSBYGGARE. Men jag trår inte efter fina titlar utan är mycket nöjd med det intresse för mina inlägg som visas av alla mina "Bloggdiggare". Det räcker gott för mig.
Ha ett bra liv!
Miljöförbättringar-
Förändringarnas orsaker och omfattning tolkas olika.
Klimatförändringarna är för närvarande ett "hett" debattämne. Dels på grund av olika uppfattningar om hur stora förändringen verkligen är och dess verkliga orsaker. Men även förändringstakten. Det finns vissa "skolor" som med bestämdhet menar att en stor del av förändringen orsakas av normala astrologiska processer som är en del av jordens historia. Andra menar att det uteslutande är människans levnadssätt som medför en destruktiv påverkan på klimatet. Som det alltid brukar vara ligger troligen sanningen någonstans i mitten.
Vem skall betala?
I dagsläget är statsmakterna och diverse miljöorganisationer beredda att lägga enorma summor på klimatomställningen. En kostnad som med all sannolikhet kommer att menligt gripa in i vanliga människors levnadsvillkor. Dessutom slå hårt mot samhällets infrastruktur. Tyngdpunkten lagd på energianvändningen, främst inom transportsektorn. Man syftar då till en helt fossilfri trafik till exempel. Därtill en kraftproduktion med helt förnybara och fossilfria energislag.
Dock är det förenat med politiska och sociala konsekvenser. Att till exempel höja skatten på drivmedel med många antal kronor slår hårt dels på transportsektorn men också för den enskilde som är helt beroende av bilen för sitt dagliga liv. Det är med all säkerhet ytterligare ett hårt slag till landsbygd och glesbygd. De som ivrar för miljön borde därför noga analysera de drabbades situation men även hur stor effekt varje enskild åtgärd verkligen kommer att ha.
En global uppgift.
Eftersom klimatförändringarna drabbar hela klotet bör man också noga analysera var man kan sätta in klimatåtgärder för att ernå den maximala effekten. Sverige som är ett relativt glest befolkat land har minimal påverkan i jämförelse ned vissa stora tättbefolkade land i Asien. Genom mera riktade insatser skulle man således påverka miljön i så mycket högre grad till mindre kostnader.
Klimathysteri.
Slutligen kan jag inte underlåta att beröra den hysteri som många har och som inte gagnar en sund syn på uppgiften. Jag tycker det är fel att fokusera den ytterst svåra uppgiften till mer eller mindre suspekta ikoner som i längden inte bidrar till att lösa frågorna om klimatomställningen.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | |||||||||
|