injail

Alla inlägg under juni 2019

Av Jöran Lundberg - 8 juni 2019 08:12

 

Lägesrapport lördag.

Fredagen var en hektisk dag för studenterna i Visby. Det började tidigt på morgonen med en sista översyn av kortegevagnen och diverse andra begivenheter. Sedan en bit in på förmiddagen en sista gemensam lunch i kongresshallen nere vid Almedalen inför utsläppet klockan tolv. Det tog närmare en och en halv timme innan alla 500 studenter klass för klass presenterat sig inför förväntansfulla anhöriga på planen framför kongresshallens balkong. Vi gratulerade naturligtvis Kristoffer med blommor och presenter.

Klockan fjorton startade kortegen med de otaliga vagnarna med mer eller mindre fantasifulla utsmyckningarna. Det skedde också under ett fruktansvärt oväsen då alla vagnarna var utrustade med skrålande högtalare varvid de alla försökte att överträffa varandra i oväsendet. En polisledd runda genom Visby, både innanför och utanför muren . Vid tretiden var det kalas vid Östertorg som butiksägarna kring torget traditionellt bjuder på. Åter nåra rundor med de skrålande ekipagen innan festandet fortsatte med diverse festligheter som jag inte har en aning om. För övriga familjens del (inklusive bloggskrivaren) avslutades dagen med en stillsam pizzakväll.

I dag lördag blir det studentmottagning på Järnvägsgatan 47.

See you!

Av Jöran Lundberg - 7 juni 2019 09:58

Lägesrapport

Nationaldagen. Det var en ovanligt varm dag i Visby. Omkring 25 grader i skuggan och närapå vindstilla. Vi gjorde en utfärd ner till Tofta några mil söder om Visby. Släkten har där ett fritidshus inte längt från strsnden  Efter fika lite i skuggan blev det även en promenad på stranden

I dag fredag sjunde juni. Då skall vi uppmärksamma Kristoffer när han tar studenten. Efter ”utspring” klockan tolv har vi möjlighet att gratulera honom. Därefter åker alla studenter i lövklädda vagnar i kortegen runt Visby.

Av Jöran Lundberg - 5 juni 2019 20:40

Gotland. Del 3.

Turisrnäringen på Gotland.

Turismen är idag Gotlands kanske viktigaste näring, och därtill en näring som oavbrutet växer sedan mer än 100 år tillbaka. Antal besökare ökar hela tiden, och med dem får allt fler personer möjlighet att försörja sig, helt eller delvis. Bland försörjningsområdena kan nämnas transportföretagen, hotell, campingplatser och inte minst den mycket omfattande privatuthyrningen av bostäder. Vidare restauranger, livsmedelsbutiker, museer och andra turistmål, nöjesliv inom alla områden samt mängder av konsthantverkare och konstnärer som säljer större delen av sin produktion under sommarperioden.

Gotland tar emot mer än en miljon turister årligen, med en topp under juli. Almedalsveckan bidrar då till att Gotland befolkningsmässigt mångdubblas. De som, på ett eller annat sätt är involverade står rustade för att tjäna på turisterna, men även betjäna dem. Som jag nämnde i ingressen finns inom den relativt begränsade yta som Gotland utgör otaliga besöksmål som kan tillfredsställa de mest skiftande önskemål. För den som lockas av en lite äventyrligare upplevelse kan ett besök i Lummelundagrottan rekommenderas. Kultur vid ett besök i någon av de otaliga konstnärsateljeerna. Eller en teaterupplevelse vid Roma klosterruin. Gotland har även ett nittiotal medeltida kyrkor som många av dem är helt unika. En vandring vid Sudret eller vid Hoburgsgubben på södra Gotland kan även rekommenderas. Listan kan göras lång och begränsas bara av besökarens fantasi.

Även om jag just nu i början av juni upplever spanientemperatur över Gotland anser jag att bästa tiden för ett besök på ön är i augusti eller första dagarna i september. Då är havet uppvärmt som ger ett stabilare väder och den värsta turistruschen är över. De endast sommaröppna besöksmålen är ännu öppna. Till sist kan jag tipsa et om att Visby missionsförsamling i sin kyrka har rum att hyra för en överkomlig kostnad.

Av Jöran Lundberg - 4 juni 2019 20:34

Gotland Del 2.

Antalet fastboende på Gotland är att jämföras med Örnsköldsvik. Mellan 50-60.000 I politiskt hänseende är det organisatoriskt både kommun och region. I dagligt tal benämnd Region Gotland.  Vad jag vet innebär det inte någon förenkling av beslutsprocessen. Heller inte några avgörande lättnader rent budgetmässigt. Regionen är också bland de större arbetsplatserna på ön med omkring 6.000 anställda.

Mannen på Gotland, urguten, är en genuin del av den natur som under årtusenden dominerat hans livsrum. Delvis uppkommen ur den grunda kalkjorden har han fått ett kynne likt den förvridna enbuskens envishet. Detta parat med ett sinnelag som är att likna vid en solnedgång i havet, sakta eftersinnande. Har någon en gång erhållit en öbos förtroende är det orubbligt som kalkstensgrunden. Gutekvinnan är känd som vänsäll och trofast. Men också som självständig och viljestark. Vill gärna uppträda som mannens like. Det är också betecknande att många av de fåmansföretag som finns på ön leds av kvinnor.

 I dag är öns befolkning uppblandad med en stor del ”fastlänningsr” som genom olika näringsbefrämjande åtgärder valt att bosätta sig på ön.  Fram till början av detta sekel var Gotland säte för flera militära regementen då, vid den tiden, verksamheten upphörde.  Nu är man åter på väg att etablera militär verksamhet på ön.                                        

Av Jöran Lundberg - 3 juni 2019 22:12

Gotland.

I stort sett var man än befinner sig i Sverige kan man finna exklusiva och natursköna miljöer. Ända från Sareks sköna dalar omgärdade av de skarpa massiven, förbi Ångermanlands brantkust ända till Skånes slätter med dess bördiga åkrar. Ändå måste man se Gotland som något särartat. Med dess läge en bit ute i Östersjön och med den unika kalkberggrunden som någon gång för miljontals år sedan bildades i havet nere vid ekvatorn. Att en vårvecka vistas i denna variationsrika miljö är läkedom för själen. Att vandra de smala gränderna i Visbys innerstad, Känna doften av rosorna som översållar de små husens fasader. Besöka en månghundraårig kyrkoruin förnimmande atmosfären delvis formad av de tuktade stenarnas kalkfogar. Vandra på Fårös sandstränder förbi en hundraårig martall som envist hukar sig i den pinande vinden. Betrakta mångformade raukar som guden Eolus själv danat med sin fantasifulla skaparlusta. Det är något översvallande.

Av Jöran Lundberg - 3 juni 2019 09:18

Livstecken.

Resan till Gotland gick utan missöden, även om den tog lång tid. Lämnade Tallbacken vid åttatiden på morgonen och var framme i Visby med färjan från Nynäshamn vid halvtolvtiden på natten.

I går var det så dags för studenternas traditionella bal. Det går så till att man åker i kortege från skolan ner till Almedalen där festligheterna börjar med en picknick i det gröna. Vid kortegen har man mobiliserat det mesta av Gotlands säregna transportmedel, allt ifrån gamla veteranbilar till flotta åk typ Jaguar och Thunderbird m.m.  Kristoffer som blir student kommande fredag åkte i en skinande blank SAAB Cabriolet. Solen sken över ett sommarvarmt Almedalen när han anlände till festlighetens prolog för  att fira den tillsammans med oss i familjen. Balen försiggick sedan i en näraliggande lokal och varade till sena natten .

Återkommer med fortlöpande information om vistelsen på Gotland eftersom jag nu har tillgång till dator.

Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3 4 5
6
7 8 9
10
11
12
13
14
15
16
17 18 19 20
21
22
23
24 25 26 27 28 29 30
<<< Juni 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards