injail

Alla inlägg under januari 2019

Av Jöran Lundberg - 8 januari 2019 22:00

Nanting på mål.

Det var rätt länge sen nu som jag skrev nånting på mål Det får bättra sig i dag.


Veabacken.

N Ingvar va på veabacken.

Han skull roste dell årsven.

Han hadde en skaplinen veahög

Han hadd haggene neal åmönne.

Å kört hemme vä mära.

Å nu skulle rostes opp.


De va dellå ta fram bôgasåga

Å skränk oppa nalta.

Då skara gôtt görning bjerka.

Såge frössenven gå sôm hejsan

Dä bli bra at vintern.


Man gett klyve ven mearn han ä frössen

Då gåre döbbert sä lätt.

Han bara sprättå.


Sä smårnigôm bleven stoern vehög

söm törke ti vårsola.

Vorn ä bäste törktin.

Å ini veboa före mesömmar.

Då blire värmt att vintern.

Sa´n Ingvar.

Fd.

Av Jöran Lundberg - 7 januari 2019 21:00

Före detta.

Desto äldre man blir är det ett reellt faktum att man samlar på sig allt flera FÖRE DETTA. Det är en fortgående process som slutligen innebär att man känner sig ha förlorat det ena plagget efter det andra tills att slutligen stå där fullständigt naken. Ibland tycker man att det bara är skönt medan det i vissa fall kan inverka menligt på självkänslan. Man vill innerst inne känna sig värdefull och behövd.

Det har också att göra med livsinnehåll. Det är mentalt stimulerande att fylla sin dag med göromål som är insatt i ett värdefullt sammanhang. Jag vet inte om jag på något vis är en särling, men jag finner behag i att ha en meningsfull tillvaro. Om livet bara skall gå på "tomgång" blir jag ofta frustrerad och orolig. Jag tror  det kallas livsgnista. Mina känslor i dag har jag samlat i en dikt som heter:


En döddansares visa.

En dag var det den dagen, då ytterligare en spik var slagen

i den tomma sarkofagen


Det var nämligen så illa däran, att en del av människovärdet försvann,

på ålderns höst: Minsann!


Men man kanske får acceptera, att en orkeslös åldring numera.

har skyldighet att kapitulera.


Ty redan Salomo på sin tid, fäste sin vishet därvid.

Att allt varande hade sin tid.


Man kan säga att cirkeln är sluten, med livets matta färdigknuten.

Då existensens origo är bruten.


Men visst känns det bittert ibland, att en alltid verksam hand,

skall bindas med dödens band.


Och uppleva ett stigande hot, att livet går fram emot.

rannsakan, dom och bot.


Men kanske det är en tröst, en läkdom för sargat bröst.

Skönhet har även en höst.

Av Jöran Lundberg - 6 januari 2019 18:58

Vår vintervärld.

Det känns redan som att dagarnas ljus dröjer sig kvar lite längre. Och att solen så smått kommer åter. De gamle de sa att till nyår hade dagen blivit längre "ett kanksteg". Och till tjugondag knut en "släalängd". Vi lever således i den förvissningen att det stadigt går mot vår och sommar. Även om det kommer att dröja en tid. En nyskriven dikt får leda oss.


Solvända.

Nu vänder solen sin skiva igen

mot norr och mot ljusare tider.

Ett glädjens budskap den bringar till den

som av mörker och kyla lider.


Jag önskar jag vore en spåman

som kunde sia om dunkel grå framtid

tala om kunskap och vishet sann

om innerlig skönhet i dal och lid


Men det går mot en vår så stilla blid

som kommer med värme och ljus

som smälter det gamla och ger oss frid

och skänker oss kraft i livets brus.


Dock, skulle det hända en gråmulen dag

att solen av molnen är skymd

då denna ljuva förvissning har jag

att den finns bakom sfärens rymd.


Så vi får bida än många dar

till solen helt kommer tillbaka.

då vi i vårlig tid så glänsande  klar

sommarens vällust får smaka.





Av Jöran Lundberg - 5 januari 2019 23:40

Åter en runda i långdansen.

Det sysslas fortfarande med jullekar i riksdagen. Den ena rundan i långdansen avlöser den andra. Det verkar också på de olika partiföreträdarna som att julen kommer att vara intill påska. Talmannen beviljade aktörerna lite ledigt över julhelgen och till synes har det heller inte hänt så mycket på den tiden. Fiktivt har han satt en tidsfrist till 13-de januari Så nu har det åter signalerats för skarpt läge i förhandlingarna. Just i ett läge där positionerna är ännu mer låsta än tidigare.

I rådande parlamentariskt läge är det alldeles uppenbart att några partier, eller något, måste på något sätt förändra sin ståndpunkt med ty åtföljande svekdebatt. Det är som att välja mellan pest och kolera. Som jag skrivit förut tror jag att ett nyval inte är någon lösning. Risken finns att det uppstår ett ännu kinkigare politiskt läge.. Återigen med ännu mer utdragna förhandlingar. Samtidigt är Sverige i akut behov av en fullt beslutsmässig regering då viktiga politiska beslut väntar om knuten.

Men det är en intressant situation att sitta som åskådare och följa de krångliga politiska turerna som får allt större betydelse för landets framtid. Särskilt som det glunkas om att vi går emot en lågkonjunktur.


Av Jöran Lundberg - 4 januari 2019 22:31

VM för småkronorna.

Sedan annandag jul har ett antal nationers lag spelat VM för juniorer. Turneringen har gått i västra Kanada varför TV-sändningarna har mest varit nattetid. Sverige har genom gedigen laginsats lyckats vinna sin grupp där både Finland och USA var med. Häromkvällen var det kvartsfinalspel mot Schweiz och efter en medioker insats av småkronorna förlorade de med 2 - 0 och var därmed utslagna ur turneringen. Kanada förlorade också mot Ryssland till hemmanationens stora besvikelse. Turneringen avslutas med final på söndag.

En MODO rapport.

Vad gäller MODO så varvar de gedigna insatser med rena plattmatcher. De ligger i alla fall femma i tabellen men har åtskilliga poäng upp till topplagen. En derbymatch mot Björklöven från Umeå väntar nu snarast. Den måste de se till att vinna. Förresten bör de vinna alla matcher nu framöver.

Av Jöran Lundberg - 3 januari 2019 21:34

Jeff Bezos.

2018 passerade Jeff Bezos Bill Gates (grundare av Mikrosoft) som världens rikaste man. Han är känd som grundare och ägare av nätvaruföretaget AMAZON. I oktober 2018 var hans förmögenhet cirka 164 miljarder amerikanska dollar. Som kanske i dag har växt till 200 miljarder.

Jeff Bezos startade företaget i ett garage i Seattle med ett fåtal anställda och 16 juli 1995 publicerades webbsidan Amazon.com. Företaget växte explosionsartat och 1997 börsnoterades Amazon.com. Initialt såldes böcker men sortimentet har i dag utökats till att omfatta allt ifrån elektronik till matvaror, kläder och bilar i världens största näthandel. Just nu håller AMAZON på att etablera sig i Sverige med ett jättebygge i Katrineholm.

År 2000 startade Bezos  Blue Origin, ett rymdföretag med målet att kunna transportera människor högt upp i jordens atmosfär för att rekreativt kunna uppleva tyngdlöshet. 2013 köpte han The  Washington Post för 250 miljoner dollar.


Av Jöran Lundberg - 2 januari 2019 23:32

Nyord.

Det har tillkommit en del nyord under året. Jag har plockat ut en del.

-

Flossa = Utföra dansrörelser där raka armar svängs från sida till sida samtidigt som höfterna svängs från sida till sida i motsatt riktning.


Lårskav= Hudirritation mellan låren.


Flygskam= En känsla att det ur miljösynpunkt är en förkastlig handling.


Förpappning. = Organisationskultur där det ständigt ställs krav på dokumentation.


Gensax = Teknik för att modifiera arvsmassa.


Av Jöran Lundberg - 1 januari 2019 20:33

År 2019.

Så är tolvslaget ett minne blott. Det ny året är en reell verklighet. Det gäller att ta nya tag för att bland annat fylla bloggen med vettigt innehåll. Både variationsrikt och meningsfullt. Under året kommer det att firas en det jubileum. Dels kommer jag att fylla nittio. Men det blir också tio år sedan jag startade bloggskrivandet. Det innebär i klartext att jag kommer att någon gång framöver ha skrivit mer än 3.000 inlägg. Inlägg som alla är arkiverade för eventuellt framtida intresse.

Så här i början av året är det vanligt att man avger en hel del nyårslöften. Sådana som nästan aldrig blir infriade. Det kan omfatta de mest banala saker som att tvätta sig i öronen noggrannare. Visst har även undertecknad bloggskrivare en del måsten som egentligen skulle blivit verkställda men som nog inte kommer att befinna sig på en lista men föresatser inför just året 2019. Under mottot "Det är som det är och blir som det blir" kan man nog leva ett tämligen bekymmersfritt liv om man inte gräver ner sig för mycket i allt som egentligen ha skulle verkställts.

Med det är man snuddande nära de existentiella frågorna. Frågor som dock alltid kommer att vara en del av livet eftersom de egentligen aldrig kommer få något slutgiltigt svar. Det lilla barnet är i regel inte så utvecklat att de har förmågan till att omfatta dessa spörsmål. De lever i nuet precis som även en åldring egentlige borde göra. Just sådana funderingar brukar poppa upp kring årsskiftet men som nog borde hållas aktuella varje dag. Ty:  "Varje dag är en sällsam gåva, en skimrande möjlighet". Med de insikterna tar vi oss an 2019 med samma iver som alltid.

Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Januari 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards