injail

Alla inlägg under januari 2019

Av Jöran Lundberg - 23 januari 2019 22:27

Knappt en knapp.

Många minns väl att för ett antal år sedan var det väldigt inne att bära en knapp av plåt på sitt rockuppslag eller tröja. Den enkla plåtbiten förmedlade dessutom ett budskap som bäraren tyckte var viktigt. Budskapet kunde vara allt mellan himmel och jord. Jag har en sådan knapp i min ägo som jag vill visa för alla mina bloggdigggare.


Landsbygd lika med frihet är det angelägna budskapet som knappen förmedlar. Men i dessa yttersta tider kan man inte leva enbart av frihet. Det behövs nog lite mer. Det är som det står i senaste regeringsdeklarationen angeläget att inte avveckla utan utveckla landsbygden med den samhällsservice som erfordras. En gång i tiden skulle alla ha telefon, post och bilväg. Barnen fick tillgång till skola. Läkare, tandläkare och affärer var en självklarhet även ute på den glesaste landsbygden. Så är det tyvärr inte i dag. Landsbygden har snart förlorat det mesta av det som gör det drägligt att bo och verka. Till och med utdelning av post (som man tycker är en självklar förmån) vägras de människor som bor lite vid sidan om. Postnord orkar till exempel att leverera post till Södersel,en liten by i i glesbygdens utkant.

Det finns risk för att det budskap som plåtbiten förmedlar betyder frihet från all samhällsservice. Detta bidrar naturligtvis att landsbygden utarmas allt mer och landsbygdens innevånare måste offra sim frihet för ett liv i något ghetto. Erbarmligt!

  


Av Jöran Lundberg - 22 januari 2019 21:50

Så har Stefan Löfven presenterat sin nya ministär. Ett antal personer som han tror kommer att styra Sverige under innevarande mandatperiod. I de flesta fall var det ledamöter som redan är etablerade som beslutsfattare. Det skall bli intressant att följa dessa byråkrater när de skall förverkliga det sjuttiopunktsprogram som Centern och liberalerna har förhandlat fram.

En minister som viker av från alla de andra är Amanda Lind från Härnösand. Hittills mest känd å huvudets vägnar för sina konstiga frisyrer. Hon har ett tungt uppdrag som Kultur och demokratiminister.

En liten drapa till hennes minne.


Många turer i kulturdansen.


Känner ni Amanda Lind. Bomfadderifadderallan lej.

Som har rosor på sin kind. Bomfadderifadderallan lej.

Ibland fem Miljöpartister. Bomfadderifadderallan lej

Har hon blitt kulturminister. Bomfadderifadderallan lej.


Hon har goda ambitioner. Bomfadderifadderallan lej.

Att med många statsmiljoner. Bomfadderifadderallan lej

Gynna mången bildkonstnär, Bomfadderifadderallan lej.

från fattigdom och svår misär. Bomfadderifadderallan lej.


Villigt vill hon sin kultur. Bomfadderifadderallanlej

Kasta ut i ur och skur. Bomfadderifadderallan lej.

Både opera och fars, Bomfadderifadderallan lej.

vill hon villigt se, bevars. Bomfadderifadderallan lej.


Hon med denna melodi, Bomfadderidadderallan lej.

som med många svängar i, Bomfadderifadderallan lej.

virvlar om i kulturdansen, Bomfadderifadderallan lej.

på det viset gynna fansen. Bomfadderifadderallan lej.




Av Jöran Lundberg - 21 januari 2019 22:07

Ordförståelse.

1.   Svangrem= Bälte

2.   Sveg= Vidja.

3.   Antôkkedell= Lika mycket till.

4.   Balet= Vårdslös.

5.   Bös= Burdus.

6.   Gôfte= Dofta.

7.   Dongen= Gödsel och strö i kalvkätten.

8.   Fesset= Räddhåga.

9.   Guge= Fint regn el Strilregn.

10. Gvätte= Vässa. En kniv.

11. Hunnlen= Glipa mellan handske och ärm.

12  Göra vesta= Städa.

13. Hösik= Annan form av hyska.

14. Int tart du= Du behöver inte.

15. Klepp`hars= Pors. 

Av Jöran Lundberg - 20 januari 2019 22:48

Anna Maria Lenngren.

En skaldinna som jag beundrar för hennes diktning är Anna Maria Lenngren. Hon var verksam i senare delen av 1700-talet och i början av 1800. Skrev många fina satiriska dikter och häcklade i synnerhet högreståndspersoner och adeln.

Hon var snillrik i sin diktning. I kväll endast ett exempel.


Reflexion.

Cornelius Tratt är död, en liten rödlätt man

Gick gärna i syrtut. I går begravdes han.

Jag kistan såg, och processionen

och gjorde denna reflexionen:

Bror Tratt; du levde glatt och kort,

förr bars du alltid hem, nu bärs du äntligt bort

Av Jöran Lundberg - 19 januari 2019 21:10

Ordförståelse.

Vad betyder orden?

1.   Svangrem=

2.   Sveg=

3.   Antôkkedell=

4.   Balet=

5.   Bös=

6.   Gôfte=

7.   Dongen=

8.   Fesset=

9.   Guge=

10.  Gvätte=

11.  Hunnlen=

12.  Göra vesta=

13.  Hösik=

14.  In´tart du=

15.  Klepp`hars=

 

Av Jöran Lundberg - 18 januari 2019 21:51

Regeringsfrågan löst.

Samtidigt som Stefan Löfven i dag av riksdagens ledamöter blivit vald till statsminister och kan tillsammans med Miljöpartiet bilda regering, har vi också fått ett nytt politiskt landskap. Den gamla blockpolitiken har, i varje fall i nuläget, delvis lösts upp och givit rum för en mer liberalt präglad agenda. I det mycket komplicerade politiska läge vi befunnit oss sedan det senaste valet fanns det inget annat alternativ om man ville minimera Sverigedemokraternas inflytande. Något som de flesta partier lovade i valrörelsen, men kanske främst Centern och Liberalerna.

Som jag förut skrivit i en del av mina bloggar är det förvånansvärt svårt att sia om framtiden. Men ett oomkullrunkeligt faktum är att vi om knappt fyra år har ett nytt riksdagsval. Givetvis kan det förändras mycket under den tiden med helt andra politiska impulser. Men om nuvarande trenden håller i sig med stärkt inflytande från radikala högerpartier kan den nuvarande regeringskonstellationen få det svårt att vinna röstframgång. Detta naturligtvis under förutsättning att överenskommelsen, som nuvarande regeringsbildning bygger på, håller mandatperioden ut.

Efter ovanstående analys är det väl bara att önska den nya regeringen och dess drabanter lycka till med det svåra arbetet att under kommande mandatperiod forma ett Sverige som är gott att leva i.

Av Jöran Lundberg - 17 januari 2019 21:53

Januariväder.

Hittills har det inte fallit så mycken snö i Januari. I vanliga fall brukar det vid den här tiden vara ett snötäcke så att det gott och väl räcker för att preparera hyfsade skoterleder. Men det tunna snötäcke vi för närvarande har är i tunnaste laget för sådan aktivitet. Men jag gråter inte över detta. Snarare tycker jag att det är bra när vintern visar på sparsam nederbörd.

Däremot är det för närvarande rätt kyligt. Inte någon extrem kyla men så där runt en 16 minusgrader. Och enligt väderspåmännen av olika sorter skall kylan hålla i sig ett tag. En "förmildrande" omständighet är att det är vindstilla. När det blåser förstärks nämligen kylan ytterligare. Men samtidigt får man väl acceptera att det är rätt kyligt så här års. Inomhus har vi det varmt och skönt så det är ingen katastrof. 

Fortfarande ser vi fram emot ljusare tider då solen kommer åter. Till dess får vi nog vara nöjd med de rådande väderläget eftersom vi inte kan göra något för att förändra detta. Vilket kaos det skulle bli om vi levde under sådana förhållanden. När den ena tycker si och den andra så blir vädret följaktligen si och så.


Det är så att väder spå.


Vädret blir si och så

när många spåmän skall spå

Då kan det åt skogen gå

och det blir ett väldans sjå

när man siar med ögon blå

att någon ordning få.


Då blir det nog närapå

kaos kan jag förstå.

För alla vill varandra slå

och tillmötesgå

önskningar stora och små

för att maximiväder nå


Därför vill jag förmå

alla, både stora och små

att lämna denna propå

till vädergudarnas skrå

för att till sist undgå

nesan att fel väder spå.





Av Jöran Lundberg - 16 januari 2019 23:00

Världen i dag.

Europa.

Teresa May kämpar förtvivlat för att få igenom sin plan för Brexit Hennes förslag blev nesligen nerröstat i parlamentet härom dagen. Däremot vann hon förtroendeomröstningen och kan gå vidare mot ett utträde ur EU. Vad jag kan förstå ämnar hon på endast några få dagar förhandla om vissa delar i liggande utträdesförslag. Det är en nära nog hopplös uppgift att kommande vecka förmå så många parlamentsledamöter att ändra ståndpunkt. Brexit är således just nu i ett förtvivlat läge som blir intressant att följa framöver.

Sverige.

Det verkar som att Stefan Löfven på fredag blir vald som Sveriges statsminister och skall bilda regering tillsammans med Miljöpartiet. Detta med stöd av C och L. Men den kommer att fortfarande vara beroende till att söka stöd hos något annat parti i riksdagen. De kan till och med i vissa falla bli beroende att dörrmattepartiet. Av ovan beskriven anledning kommer det att bli intressant att följa de olika turerna framöver. Det kan vara svårt för socialpartiet att administrera en sådan utpräglad liberal politik.

Närområdet.

MODO hade i kväll hemmamatch mot AIK och blev nesligen utklassade med förlustsiffrorna 1-6. MODO-iterna uppträdde i aktuell vänsterpartianda som dörrmattor till aktörerna från Solna. Att de i tabellen fortfarande är kvar på plats nummer fem får betraktas som en försynens skickelse.

Här på Tallbacken går livet sin gilla gång. Numera med en viss insats från hemtjänsten. Sedan jag införskaffade snöslunga har det inte snöat nämnvärt. Däremot är det rätt så kyligt, precis som det brukar vara i januari.

Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Januari 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards