injail

Alla inlägg under december 2018

Av Jöran Lundberg - 7 december 2018 22:09

Dagsläget.

Följde MODO-s match mot Leksand i kväll. Frånsett det lite för onödigt spännande slutet gjorde MODO en mycket gedigen match i kväll. I första perioden spelade laget formligen ut motståndarlaget. Vissa stunder var det spel emot ett mål. Dessvärre tog Leksand över matchen i tredje perioden och lyckades reducera till 3-2. Stundtals var det uppenbar risk att de skulle kvittera och börja snuva MODO på välbehövliga poäng. Turligt nog lyckades de hålla ställningarna till vinst med 3-2.

Här på Tallbacken går livet i vanliga hjulspår. Det sölar på och snöar allt emellanåt. Inte några stora mängder men efterhand blir det ändå ett någorlunda gediget snötäcke. Jag lär väl få röja bort lite så att det ser lite mer välordnat ut. Som jag nog skrivit i bloggen förut har jag lite vaga planer på att skaffa mig en snöslunga  men har inte verkställt det än. Mellan nittio och hundra kan det vara underlättande för snöröjningen.

Under morgondagen serveras årets Julbuffé i Missionskyrkan. Samtliga  platser är reserverade vilket betyder att de har sålt samtliga 140 biljetter. Buffén har blivit en tradition som är väldigt uppskattad. Men det är väl inte så konstigt när man för två hundra kronor får frossa på ett fullmatat julbord och därtill med underhållning av finaste märke. På marknaden kan ett likartat kosta närmare fen hundra kronor. Men genom frivilliga insatser av mångahanda slag blir det så bra överskott att det finansierar ungdomsarbetet i församlingen under det kommande året.

I dag gräddade vi en Janssons frestelse som vi frossade på. Med lämplig kombination av olika ingredienser och därtill mycket grädde blir det synnerligen smakfullt. Det är en liten försmak av julen. Jag inhandlade i dag en förpackning lutfisk som vi skall njuta av någon dag framöver. Ifrån min mor Signes hemmalutade fisk och till dagens, är det stor skillnad. Inte minst prismässigt. Hon inhandlade två fnösketorra halvor av Sej eller Långa för knappt en krona. Den förpackning färdigställd lutfisk, lämpligt för några portioner, som jag köpte idag kostade 141 kronor. Men åh va gott det är.

 

Även om det tar sekiner många

är det supergott med lutad långa

Också uti förjulstider trånga

kan den julens stämning fånga.

 

 

Av Jöran Lundberg - 6 december 2018 21:13

Gubbröran.

Undertecknad bloggskrivare är, som de flesta bloggdiggare redan känner till, med i en sammanslutning som heter Gubbröran. Förr jämförde vi oss med Svenska Akademien men det gör vi inte längre. Detta beroende på att vi inte har några som helst problem med varken kulturprofiler eller med #metoo-rörelsen. Tvärtom betecknar vi oss mera som stillsamma äldre gentlemän med mycket gott rykte som goda samhällsmedborgare. Dock har vi en likhet med SA i det att vi sammanträder varje torsdag. I sammanträdet behandlar vi ett antal viktiga spörsmål som gagnar vår omgivning.

I dag hade vi säsongsavslutning för ett uppehåll under jullovet. Dagen ägnade vi åt ett studiebesök i centrumhuset Jollen i Långviksmon. Bland annat besökte vi ett företag med namn PMI (Perfekt match interiör) som specialiserat sig på hotellinredningar. 'Företaget som är en del av STEGBO, har efter ett antal hårda år etablerat sig väl på marknaden i Skandinavien. Det lilla företaget är på god väg att revolutionera synen på hotellrum och dess inredningsmässiga utseende.

Studiebesöket avslutades med intagande av en god och närande lunch på Millas restaurang. Det inneställe som gärna rekommenderas å det varmaste.


En röra

En röra av bästa slag som alltid har friska tag.

och som har verkligt drag under galoschernas lag.

Som löser problem varje dag och stöttar den som är svag.

Till samhället ger de bidrag i form av idéer av olika slag

De träffas varje torsdag och håller ut till domedag.

De känner inget obehag om det ibland går över stag.

Det blir inget dråpslag om de någon gång får hjärtslag.

Alla utan undantag står under ålderdomens lag.


Av Jöran Lundberg - 5 december 2018 20:37

Betydelsefulla personer

Jag har länge funderat att jag i mitt bloggskrivande skulle i någon mån skriva dokumentärer om personer som har haft betydelse för utvecklingen i byarna runt Storsjön. Det är ofta personer som nu lagts på glömskans altare. Jag tycker det bara är så svårt att veta var och hur man skall börja skildringen. Av den anledningen blir det nog i kväll bara några inledande funderingar.

Många personer som betytt mycket för utvecklingen har verkat hela sitt liv som vanliga enkla människor med förhoppningar och besvikelser som vi andra. Detta utan att direkt vara medvetna om sin betydelse. De har bara varit en del i ett större sammanhang. Det är viktigt att därvid konstatera att folket i Långviksmon och byarna runt om alltid fått klara sig själv utan inflytande från kommunala institutioner eller andra dominanter. Detta har samtidigt varit en sporre till initiativrikedom. Det är som någon en gång sa: "I Långviksmon där får dom klara sig själv. Och det gör dom också."

Illustreras i någon mån av dikten:

 

Kan själv.

Ett folk som är van att själv sig klara

utan hjälp ifrån andra

Dom är alltid med iver inställd på att bara

sina egna vägar vandra.

 

"Kan själv", har alltid varit deras stjärna

igenom alla tider.

De har arbetat och knogat och verkat så gärna

och fört sina egna strider.

 

Ett nyttosamt liv har krönts med framgång

där de verkat med idoghet.

De har skött sina sysslor  under dagen lång

med uppenbar stolthet.

 

Nu är de borta och för alltid glömda

deras livsverk försvunnit.

I tidens arkiv är de för evigt gömda

och till slutet de hunnit.

 

Av Jöran Lundberg - 4 december 2018 20:35

Bilder från ett snörike.

 


Häggen som blommade i somras är nu full med blommor i form av snökristaller

 


Även rönnen är blomsterprydd.

Vattentornet har också anpassat sig till vintertillvaro.

Den mesta nederbörden har kommit i regn. Så mycket snö är det alltså inte. Bara så pass att det klär markerna i vitt.  

Av Jöran Lundberg - 3 december 2018 22:01

Gamla testamentets profetior.

I söndagens adventsgudstjänst i Missionskyrkan hade vår pastor Lina Stav en intressant predikan utifrån adventets budskap om den kommande Messias (på grekiska Kristus). I gamla testamentet finns nämligen otaliga bibeltexter som mer eller mindre direkt kan förstås som förutsägelser om den händelsen. I otaliga textsammanhang i nya testamentet bekräftas uppfyllelsen av dessa profetior med hänsyftning till Jesu födelse och verksamhet intill sin död och uppståndelse. Bland dessa otaliga förutsägelser hade hon valt ut ett antal skriftställen, både i gamla och nya testamentet som visade hur dessa uppfylldes under Jesu tid här på jorden. Vissa sådana i GT var mycket detaljrika och som sedan ingående har beskrivits som uppfylld genom skildringar i NT.

Sanningshalten i uppfyllelsen av  profetiorna var ifrågasatta redan på Jesu tid. Judarna accepterade inte att snickarens son från Nasaret var den Messias de väntade på. De var nämligen övertygade om att en kommande Messias skulle upprätta ett jordiskt rike fritt från främmande makters förtryck. En ledare som skulle återskapa det judiska folkets frihet och självkänsla. Det var förmodligen drivkraften bakom fariseernas föraktfulla behandling av Jesus. Förhållandet är också föremål för olika åsikter bland de så kallade lärde. En del belackare menar att skildringarna i NT har friserats för att passa in i sammanhanget. Ett starkt argument mot en sådan uppfattning är just detaljrikedomen i skildringarna som effektivt kullkastar en sådan teori.

Hur som helst är det en fascinerande utveckling i det judiska folkets historia som även i denna dag kan fånga människors intresse. I det sammanhanget är det viktigt att vi tar till oss julens budskap om vår frälsares födelse som ett berikande inslag i firandet.

 

I begynnelsen var Ordet och Ordet var hos Gud och ordet var Gud.

Joh: 1 och 1.

Av Jöran Lundberg - 2 december 2018 18:59

Slask i december.

Vädrets makter kan man inte påverka. Det är som det är och blir som det blir. Men det verkar som att vi kommer att få en slaskig december. Det har i olika prognoser aviserats att det skall bli rätt rikligt med nederbörd, men i viken form den kommer att dala det är svårt att säga. Jag förmodar att det blir  en del inslag av regn. Här på Tallbacken är det i skrivande stund nästan 3 plusgrader och om det blir som prognosen säger och nederbörden kommer i natt så blir det nog mest inslag av regn. Det kan faktiskt innebära en del trafiksvårigheter. Men om man kör försiktigt kan det nog gå bra. "Damerna" skall skjutsas till Nyliden i morgon för en konfrontation med "Pedalfixaren". Framöver veckan verkar det bli ett omslag till lite kallare och torrare väder vilket jag tycker är att föredra. Som vanligt några dårverser,


'Glädjetristess.

Slask i december, som i november är ingenting jag gillar

Om kyla och tö, regn och snö är är det för många som dillar.


Å. Jo men visst. visst är det trist med en så´n vinter i Norden.

Men så är det bara, man får låta det vara. Med vädret numera på jorden.


Det kan låta otroligt, men det är inte roligt. När vädret så krakelerar.

Det är inte bra, men får låta det va, när det så illfundigt fungerar.


Men visst är det kul när det blir jul. Med ljus och glitter i granar

Men om ett halvår då blir det vår som kommer hur än vi glanar.


Som vanligt i trender  sen sommarn anländer med väder som i november

Hur man sig vänder man tar en dag i sänder så tacka vet jag december.







Av Jöran Lundberg - 1 december 2018 21:30

Adventstid.

I morgon är det första advent och i så gott som alla hem har diverse ljusstakar och adventsstjärnor kommit upp för att pryda alla fönster. Dock, här på Tallbacken lyser adventsstjärnan med sin frånvaro. Den adventsstjärna som vi inhandlade 1959 till vårt första hem är puts väck. Därför kommer vi att införskaffa en ny sådan vid lämpligt tillfälle. Advent blir det i vilket fall. Av den anledningen bifogar jag en delvis nyskriven dikt som behandlar adventstiden.

Den heter kort och gott

 

Adventstid.

Ett ord om någon som komma skall.

Ett heligt budskap om frihet och ljus.

Talar om frid över jorden all

och om ro i vart hem och hus.

 

Vi tänder ett ljus som bär heligt bud

om ett himmelskt löfte i adventstid.

Löftet om ankomst av helig Gud

som ger alla människor frid.

 

Adventstid är också trånad och längtan,

till något märkligt som händer.

Det är som en innerlig salig trängtan

efter ljus över mörka länder.

 

Så får vi längta och bida var dag,

efter ett under som sker.

Något som bådar om himmelskt behag

som Gud till oss människor ger.

 

Detta heliga löfte vårt hjärta gömmer,

det som om julens mening bär bud.

Så att vi aldrig den sanningen glömmer

förtröstan om frälsning kommer från Gud.

 

Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< December 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards