injail

Alla inlägg under juli 2018

Av Jöran Lundberg - 15 juli 2018 21:06

VM-final.

Det må tillåtas mig att en sista gång kommentera den nu avslutade VM-fotbollen. För det första kan jag konstatera att jag lärt mig rätt mycket den tid jag har följt alla de olika matcherna. Den handlar vad jag förstår rätt mycket om taktiskt spel på olika nivåer. Vilket mång gånger resulterar om rätt tråkig fotboll av och till. Sen måste jag säga att et relativt okända fotbollslag som Kroatien ställde upp med var faktiskt en riktig krydda i anrättningen. Utan egentliga storstjärnor, med ett undantag, kunde de prestera en mycket intressant och livgivande fotboll. Att de sedan torskade mot Frankrike i finalen får laget ta med jämnmod.

Vad jag inte diggade alls det var ett spel som jag kallade ”fislir”. En destruktiv gåfotboll med ideliga bakåtsparkar som inte leder någon vart. I en del matcher ägnade sig även Sverige åt en sådan taktik som i stort sett endast var spelförstörande. Ja, nu lägger vi det hela till handlingarna och ägnar oss åt någonting mera konstruktivt som att tala om den ständigt plågsamma hettan som råder. Det vekar inte vara någon hejd på torkan. Man får ständigt vara rädd för att det skall uppstå någon brand vilket vore katastrof.

Vi råkas i bloggen framöver!

Av Jöran Lundberg - 14 juli 2018 22:19

Särskrivning eller sär skrivning

Särskrivnng är en finess som alltid fascinerat mig. Av den anledningen har jag samlat en del sådana i en dikt jag presenterar för er. Håll till godo.

Att dela på ord.

Att dela på ord tycks för många va kärt Det märks nutilldags titt och tätt.

Det kan stundom vara en smula prekärt då meningen inte blir rätt.

 

”Rök fritt” på en skylt tolkar många helt klart som att det får bolmas hej vilt

men med ”Rökfritt” blir budskapet helt uppenbart  till innehållet helt väsensskilt.

 

En ”bardisk” är ofta belamrad med glas och flaskor och drinkar och så

Ifrån en ”bar disk” kan väl ingenting tas den finns ju ingenting på

 

Bekantskapsannonsen jag läste igår. ”Jag söker en brun hårig man”.

Besvaras nog av en som intet förstår. För han är ju brunhårig han.

 

En ”sjukgymnast” knådar, sliter och drar, tar hand om de muskler som brast.

En sån kompetens tror jag inte den har, som endast benämns ”sjuk gymnast”.

 

Över en ”bred vid” sjö kan man skåda, med en utsikt så len som katten

Men en sådan ordning bara kan råda om man befinner sig ”bredvid” detta vatten.

 

”Antikhandlare” sysslar med gamla ting som människor haft fordomdags.

Men det också kan hända att efter ett pling en ”antik handlare” anländer strax.

 

”Mattpiskare” dammar donar och slår med finaste form och ferm frenesi

Men en ”matt piskare” ytterst lite förmår då han förlorat mest all energi

 

”Tusenbröder” är rätt många glin som simmar kring i en damm

Men ”tusen bröder” i en orden så fin kan tåga i paraden fram.

 

Med en ”hästskjuts” åker man flott allt ifrån start och till mål.

Men om en ”häst skjuts” med ett skott då har den fått vad den tål.

 

”Strömavbrott” är något som sker när ledningen råkat få brott

Men något som verkligen ger bryderi är en ”ström av brott.”

 

Nu har vi verkligt problem med vårt ”kassasystem”

Ty åter det uppstått problem. Med vårt ”kassa system”

 

 

 

 

Av Jöran Lundberg - 13 juli 2018 20:48

Ett livgivande regn

I dag fick vi i samband med ett åskväder kraftiga regnskurar. Dessvärre gick det ganska hårt åt våra planterade blommor som skadades av det kraftiga regnet. Men naturen var ju i skriande behov av vatten så på så vis var det välbehövligt. Enligt regnmätaren kom det 21 mm så det var rätt ansenliga mängder. En del av vedförrådet har jag just nu under bar himmel så det blev rätt fuktigt av regnandet, men det torkar nog rätt snabbt igen. Det verkar nämligen som efter vätan kommer det varma och torra vädret åter att ta överhanden. Nu under den torra perioden har jag inte klippt gräsmattan för att den skulle klara torkan bättre. Nu när den fått sig en rotblöta kanske det är läge att ansa den. Men vi ser gärna fram emot mer av den blöta varan. Det är absolut nödvändigt för grödorna.

Av Jöran Lundberg - 12 juli 2018 22:17

En fantastisk högtidsdag.

Jag är både glad och förvånad över alla gratulationer som jag fått ta del av under dagen. Trots att jag fyller ett ”udda” årtal är det många som hört av sig både med besök och på andra sätt. Tack alla mina vänner på Facebook som uppmärksammat min dag, det gläder mig mycket. Min förhoppning är att jag skall vara vid god hälsa ännu en tid och på ett eller annat sätt kunna glädja alla mina vänner. Jag är en stor beundrare av den 105-åriga damen som trots sin ålder orkar meddela sig via sin dator. Om jag till äventyrs orkar hålla på lika länge har det då blivit åtskilliga tusentals inlägg ytterligare.

ETT STORT TACK FÖR UPPMÄRKSAMHETEN!

Av Jöran Lundberg - 11 juli 2018 21:58

Sommaren 1929.

Vad jag kan förstå var även sommaren 1929 relativt varm med mycket sol. Men det som kom att prägla den sommaren var två mycket omvälvande händelser. Den ena var börskraschen i USA. Efter en ständig uppgång under i stort sett hela tjugotalet hade den Amerikanska börsen så att säga kommit till vägs ände. Efter att under hela våren och sommaren varit rätt skakig kom den stora kraschen i oktober då i stort sett alla aktier blev värdelösa. Detta innebar att många människor blev ruinerade.

Den andra omvälvande händelsen var undertecknad bloggskrivares intåg i denna världen. Vad jag kan förstå gick förlossningen normalt och utan komplikationer. Födseln försiggick i hemmet med bistånd av en barnmorska vilket hörde till vanligheten vid den tiden. Dem lilla bebisen visade redan tidigt en gryende företagsamhet. Att barnet var välkommet till världen har jag än i dag ett bevis på i form av ett speciellt prydnadsfat som min ömma moder fick som gåva vid min nedkomst. Fatet tar jag fram allt emellanåt och blir alltid full av beundran inför dess skönhet.

Det är nu hela 89 år sedan och vår värld har under den tiden fått skådat många tekniska landvinningar som radikalt förändrat vår tillvaro. Ta till exempel min dator varmedelst jag kan leverera blogginlägg varje dag som i princip kan läsas av så gott som hela jordens befolkning. Jag ser det som en förmån at få ha levat under denna explosiva tid. Nu sätter ålderdomen på olika sätt sin prägel på vår tillvaro här på Tallbacken. En tillvaro som inte alltid är så enkel. Men man får göra det bästa av situationen i alla lägen. Tillvarons acceptans är alltså parollen.

På det kan jag önska alla mina kära bloggdiggare: Gonatt och gomorron!

Av Jöran Lundberg - 10 juli 2018 22:32

Jordbubbar.

Många betraktar jordgubben som ett bär men är i verkligheten en frukt, en stenfrukt. Oavsett detta är jordgubben något som hör sommaren till. Särskilt kring midsommar är färska riktigt mogna  jordgubbar med grädde en delikatess som man inte vill vara utan. Men trots den fina sommaren och det soliga vädret har det inte varit så gott om smakfulla gubbar. Dessutom tycker jag att priset har varit rätt högt. Jag köpte en liter häromdan på ICA och betalade ett hundra kronor per kilo. ’Dessvärre har jag inte satsat på att sköta om mitt eget jordgubbsland så det ger inte någon skörd att tala om.

För vårt vanliga behov har vi rätt många lådor gubbar i frysen kvar sedan i fjol så vi är inte strandsatta. Nu är det så att min gode vän Åke Vestberg i Grytsjö har en rätt omfattande jordgubbsodling för självplock så jag har beställt ett antal kilo av honom. I morgon skall jag åka ner och komplettera vårt förråd. I övrigt är det ovisst om vår möjlighet att plocka några av skogens bär eftersom det inte verkar bli så mycket av dessa på grund av torkan. Dem som lever får väl se!

Av Jöran Lundberg - 9 juli 2018 20:52

Sommaren.

Det torra och varma vädret tycks fortsätta och något regn är inte i sikte. Det ställer till problem för många som är beroende av växande gröda. Om det inte den närmaste tiden blir någon förändring kan man börja tala om katastrofläge. Här på Tallbacken är vi inte så beroende av regn eftersom vid har möjlighet at vattna den lilla växtlighet vi omger oss av. Det har till exempel varit mycket gynnsamt för de blommor vi har i våra rabatter. De har inte antastats av varken slagregn eller hård vind. Försöker lägga in bildbevis på detta.


Blommorna vid emtrén står i full blom.

 

I år är det en blomsterprakt av sällan skådat slag. 

 

De tycks trivas i solen och värmen. 

   

Blomprakten är skön.


  

Även de vilda blommorna kan vara praktfulla. 



Av Jöran Lundberg - 8 juli 2018 21:02

Så länge de finns humor finns det hopp.

Ovanstående rubrik är hämtad från gårdagens Örnsköldsviks Allehanda i en artikel som handlar om n författare vid namn Maja Lundgren som också skriver: ”Jag gillar när humorn får komma in även i mörka berättelser, som en dimension och en livssyn. Om man tar bort humorn från tillvaron finns det inte mycket att hoppas på.” Men det finns egentligen ingenting som är så svårt att handskas med som humor. När jag ibland söker humor på nätet upplever jag att det mesta är skräckinjagande exempel på dålig humor.

Men det finns som tur är några undantag. Ett sådant är Tage Danielsson. Är man konfronteras med många av de alster som kommit av has penna frapperas man med vilken genialitet humorn framställs. Dessvärre kan jag inte citera några av hans dikter men de finns att tillgå på nätet. Jag har skrivit det förr men jag gillar också dikter skrivma av Alf Henriksson. Min paroll blir således ”Låt humorn leva”

Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Juli 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards