injail

Alla inlägg under juli 2018

Av Jöran Lundberg - 23 juli 2018 22:24

Fruntimmersveckan.

I dag är det Emma som har namnsdag och därmed är vi mitt i fruntimmersveckan. Hon orkade faktiskt åstadkomma lite regn. Men det blev inte mycket. Men markerna tar även emot det lilla. Det syns att gräsmattan redan börjar bli grönare. Det kan nog vara läge att gå över den med gräsklipparen.

För att uppmärksamma alla kvinnorna har jag skrivit et dikt som jag bifogar och som heter just:

Fruntimmersvecka.

Nu äntligt en fruntimmersvecka vi fått den Sara firar med regn så smått

Margareta sedan uppträder i grått även hon strilar på något vått.

 

Sedan Johanna har fått på sin lott att genast spä på med väta så brått

Och Magdalena, vad jag förstått har gett lite regn i något mått.

 

När sen Emmadagen har gått, ej regnet som spön i backen har stått

Kristina avslutar veckan så flott av livande väta, med allt hon förmått

 

Av Jöran Lundberg - 22 juli 2018 22:12

En givande dag.

En lyckad familjeträff blev det på Tallbacken. En bordets gemenskap som mättade oss alla. De rödingar som Ulrika och jag ”fiskade” i Hemling i går anrättade vi så att de smakade alldeles förträffligt. Vi kombinerade också gemenskapen med att fira en del födelsedagar som timat den närmaste tiden. Det är angeläget att då och då kunna mötas i familjen till speciella högtider. Det förstärker på ett naturligt sätt gemenskapen och sammanhållningen.

Ytterligare en skön och efterlängtad händelse var att vi i dag fick ett för de torra markerna livgivande regn. Det kom i samband med ett åskväder. Men det regnade ändå inte så häftigt som det ibland kan förekomma vid sådana tillfällen. 21 m.m nederbörd är inte fy skam. Särskilt när det kommer under en längre tidsperiod. Det var nog mer än behövligt Jag har låtit gräset på gräsmattan växa vilt under den torra perioden för att den inte skulle bli alltför brunbränd. Nu törs jag nog klippa det till jämn och fin längd. Värmen som vi haft nu en längre tid verkar hålla i sig ännu några dagar. De som är beroende av åkerns gröda har fått en liten respit i sina svårigheter. Kanhända grönskar det åter på deras åkrar.

Vi har nog upplevt en av de torraste och varmaste somrarna på rätt många år. Jag tycker att det verkar rätt konstigt men hur det än är så anpassar sig kroppen i viss mån till värmen. Blir det alltför varmt och svettigt kan en tempererad dusch vara bra. Jag hoppas att ni alla mina bloggdiggare trivs i sommarvärmen och att ni dessutom har ett visst utbyte av mina skriverier.

Gonatt och gomorron!



Av Jöran Lundberg - 21 juli 2018 22:10

Familjegemenskap på Tallbacken.

Fyra femtedelar av familjen Holmberg från gutarnas ö kommer att gästa Tallbacken en dryg vecka framöver. Ulrika har varit här några dagar redan och dag anländer de övriga. Det innebär att vi får ”rå om dem” några dagar. Det är alltid kärt att få umgås med varandra. I morgon söndag blir det till exempel en liten familjefestlighet då även ”Järvedarna” ansluter.

I dag besökte jag och Ulrika Hemlingsdagen. Glädjande nog var det många besökande till arrangemanget vilket är väldigt positivt och uppmuntrande för alla som jobbat för festligheterna. Vi köpte röding som var så färsk att den kom direkt ur fiskevattnet. Det är meningen att vi skall anrätta den till festmiddagen i morgon.

Idag fick vi det regn som meteorologerna aviserat nu en längre tid. Det var i samband med ett mindre åskväder. När vi summerade nederbörden i regnmätaren konstaterade vi att det kommit 1,75 mm. Det blev således inget ösregn. Men det blev ändå så pass att vi inte behövde dammtorka regnmätaren. Jag förmodar att nu har man blivit så anpassad till hög värme så att man kommer att frysa om det blir lite svalare. Som tur är blir det betydligt svalare om nätterna till båtnad för en skön nattsömn.

Gonatt och gomorron!

Av Jöran Lundberg - 20 juli 2018 21:52

Varning för bedrägerier.

Efter att det kontantlösa samhället fått mer och mer fotfäste har det bedrägliga förfarandet för att komma åt andras pengar förändrats. Förr var det vanligt med bankrån eller kapning av olika penningtransporter. Ett grovt hantverk som fodrade tuffa tag. Nu har bedragarna flyttat in i moderna datacentraler varifrån man på olika sätt manipulerar andras konton i syfte att sno åt sig deras pengar. Ofta är de också rätt framgångsrika. Jag skulle tro att de flesta banker lägger till stora resurser för att minimera skurkarnas intrång. Varje gång jag öppnar internetbanken får jag enträgna varningar att undvika skurkarnas attacker.

Detta skapar en helt annan osäkerhet än när man hade pengarna i plånboken. Hela tiden undrar man hur, när och var skurkarna skall slå till. Det gäller hela tiden att vara på sin vakt mot alla skurkarnas bedrägliga metoder. Det är nästan så att varje gång man gör en ekonomisk transaktion funderar man om den är riktigt säker. En olustkänsla som praktiskt taget alltid finns där.

Systemet med det introducerade systemet är också att det är helt beroende av att den digitala världen fungerar. Vid ett större datahaveri kan det bli katastrofala följder. Inga penningtransaktioner kan utföras och kan inte ersättas av de obefintliga sedlarna. Det är också uppenbara problem för alla de som inte är datoriserade och därmed utanför den digitala världen. De har allt större problem att få sin ekonomi som är baserad på kontanta medel att fungera tillfredställande. Den lilla människan är helt i händerna på storbankernas godtycke. Detta utan att ha någon som försvarar dem. Där kan man verkligen tala om utanförskap. Men jag läste faktiskt i vårt husorgan häromdagen att det är ett uppror på gång, vilket nog är nödvändigt.

Av Jöran Lundberg - 19 juli 2018 21:52

Gemenskap vid stranden.

I en skön sommarvärme var jag tillsammans med Ulrika ner till stranden vid de numera vanliga strandpartyn som arrangeras. Det var i kväll rekordmånga som samlats för en god social gemenskap till en enkel förtäring. I större och mindre grupper umgicks man på ett enkelt sätt med varandra. En del sparkade fotboll och andra roade sig med att utmana varandra i olika spel. Eller då samtalade man med varandra i små grupper

Samlingen är ett gott exempel på hur livgivande det kan vara att samlas och i god anda söka vara en medmänniska bland andra. En dikt förstärker det angelägna i en sådan gemenskap.

Angeläget

Stränga din lyra stäm den väl

Sjung en sång till livet

Dikta en visa för sargad själ

till båtnad för allt som blir givet.

 

Spänn din båge för det du ser

sök din mening i tiden

bringa förtröstan till det som ger

styrka och kraft för striden.

 

Verka helhjärtat för allt som är gott

stå upp för det som ger mening.

att vara tillreds är det som förmått

bringa livet till slutlig förening.

 

Därför blir det så angeläget

att se både stort och smått

att alltid arbeta idogt och träget

för det som i livet är gott

 

Sargad själ som blir helad igen

får sin livskraft tillbaka

delar sitt bröd till en okänd vän

som en flik av himlen får smaka

 

Så skall vi verka i sinom tid

ej på vår vänlighet spara

ty den ger åt livet en frid

som ingen förmår helt förklara

 

 

 

Av Jöran Lundberg - 18 juli 2018 21:54

Trump trampar på.

När Donald och Vladimir träffades häromdagen torde det inte vara det ihållande varma vädret de pratade om. Även om man skulle tycka att den globala hettan skulle var en nog så aktuell fråga. Något större resultat av samtalet tycks det inte han blivit. De båda potentaterna fortsätter nämligen att på var sitt vis agera ungefär som förut. Man har en känsla att mycket är ett spel för galleriet. Det är tydligen viktigt för var och en att på olika sätt vara i rampljuset.

Om man analyserar Donald Trumps uppträdande i olika sammanhang verkar hans taktik vara chocka sin omgivning med drastiska uttalanden. Då verkar det inte läggas så stor vikt vid hur väl underbyggda de är. Eller förankrade i respektive organisation. Ett sådant exempel är NATO. Reaktionerna bland amerikanarna tycks också vara fylld av skräckfylld förvirring. Många frågar sig: ”Vad menar han egentligen”? Något egentligt svar kommer inte att erhållas heller så länge Trump är vid makten.

 

Av Jöran Lundberg - 17 juli 2018 21:12

Ett uppfriskande bad.

Som jag nämnt tidigare i min blogg har vi ett underbart fint nere vid Storsjön här i Långviksmon. Ett bad som i dessa soliga dagar är livligt frekventerat. Jag fick för mig i den gassiga hettan under efter eftermiddagen att jag skulle göra ett premiärbad. Sagt och gjort, iförd lämpliga badbyxor kastade jag ut i Storsjöns friska böljor. Det var ingen större prestation eftersom vattentemperaturen var 26 grader. Det var nästan så att det kändes ”för” varmt. Jag simmade ut på djupare vatten där bottenvattnet var något svalare. En skön upplevelse var det i alla fall. Medelst Googles kollade jag vattentemperaturen vid olika bad runt om i Sverige och fann att det nästan genomgående var omkring 25 grader. Det är således bäddat för en riktig badsommar.

Det är rätt konstigt, men då man tänker sig tillbaka på sin barn- och ungdoms badsomrar var de alltid soliga och varma. Något problem med vattentemperaturen var det inte. Jag lärde mig simma tidigt eftersom jag övade tillsammans med min två år äldre bror Gösta och hans samåldriga. Min vattenvana hade jag nytta av ibland då jag fick gripa in och rädda de som på grund av undermålig simförmåga kom i ”sjönöd”. Jag minns att ibland var vi vattnet mest hela dagarna. Numera blir friluftsbadandet lika frekvent, men visst är det skönt ibland.

Av Jöran Lundberg - 16 juli 2018 21:44

Jordens kallaste plats

I kväll hade vi 45 grader varmt i solgasset och 30 grader inomhus. Så i denna ihällande värmebölja är det naturligt att söka sig till något svalare så jag sökte på datorn jordens kallaste plats och fick fram följande:

Minus 93,2 grader Celsius är det senaste köldrekordet på jorden. Det uppmättes av en amerikansk satellit på östra Antarktis där en öken av is breder ut sig på 2 500 meters höjd. Rekordet är ett fyrtiotal grader kallare än vad som förekommer i bebodda områden, som Sibirien eller Alaska.

Lägsta temperatur i Sverige, sedan mätserien startade 1756, var –52,6 grader i Vuoggatjålme på polcirkeln, den 2 februari 1966. Men jag minns från en nyårshelg i Hemavan då det var närmare 50 grader kallt nere vid Avan. Ändå var vi ute och skidade uppe på kalfjället där det inte var lika smällkallt. Det var 30 grader kallt, soligt och vindstilla så det kändes inte så bitande.

Något man oroar sig för är torkan ute i skog och mark. Man rädes varje dag för att det skall börja brinna någonstans. Det rapporteras ju om skogsbränder lite här och var.

 

 

Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Juli 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards