injail

Alla inlägg under juni 2018

Av Jöran Lundberg - 21 juni 2018 22:33

Midsommarhysteri.

Såg på TV-nyheterna hur köerna av midsommarfirande ringlade ut ur huvudstaden. De flesta är måna om att komma i tid till attraktiva orter för att fira midsommar. Det är bara att hoppas att de kommer välbehållna till respektive resmål. Om de tänker sig att fira sommarsolståndet så är det redan överstökat. Vid lunchtid i dag skedde vändningen mot kortare dagar. Även om det inte märks alldeles på en gång så är det ett oomkullrunkeligt faktum att det går mot mörker och kyla. Det verkar också som att vi kommer att drabbas av ett rätt intensivt regnväder vi som firar i mellersta Norrland. Dessbättre kan det försvinna rätt snabbt då det aviserats uppehåll redan på midsommardagen.

Vid lunchtid i morgon samlas vi i Björnlandsbäck till en förhoppningsvis angenäm gemenskap. Umgänget är naturligt och enkelt utan några krav. Den typ av social samvaro som passar oss alldeles utmärkt. Bland annat är bordets gemenskap en viktig del av firandet även om också det inte präglas av något överdåd. Det är ju faktiskt så att stundande helg har mycket av inrotad tradition över sig. En helg där man till exempel år efter år konstaterar att de små grodorna inte har några svansar och dessutom saknar yttre hörselorgan, vad jag kan förstå. Detta sker hoppande runt en mer eller mindre misslyckad midsommarstång som redan börjat visa tecken på en viss förtvining. Men roligt är det.

Gonatt och gomorron!

ANNONS
Av Jöran Lundberg - 21 juni 2018 06:58

Kraftlöst.

Precis när jag skulle skriva min blogg i går kväll, blev det kraftlöst. Vattenfall hade slutat att falla och det var tji att starta någon dator. Jag väntade en stund för att om de skulle kunna avhjälpa felet men det var en förgäves väntan. Enligt min klockradio kom den inte tillbaka förrän vid tvåtiden. Av den anledningen får det bli några sporadiska rader i dag.

Det är också tid för solvända då vi just nu har det ljusaste nätterna. Ja tycker att, oavsett hur vädret är så är det en underbar tid. Men den flyktar snabbt förbi. I morgon är det dags för det obligatoriska ”klanmötet” i Björnlandsbäck under midsommarhelgen. Då finns det risk för att det blir lite sprickor i bloggskrivandet, beroende på om jag får tag i någon dator med internetuppkoppling.

Jag lägger i alla fall ut den obligatoriska midsommardikten och önskar samtidigt en glad midsommar för alla kära bloggdiggare.

Om messommarn sa´n Kalle:

Nu gåre at annerhalle.

ANNONS
Av Jöran Lundberg - 19 juni 2018 21:11

Akvamarinbröllop.

19 juni är en bemärkelsedag inom kungafamiljen då bland annat kungen och Silvia vigdes just det datumet. Men det är också minnesdatum för en hel del andra familjer. Bland annat inom vår familj enär jag och min bror Gunnar vigdes vid våra respektive nämnda datum. Men det är många är sedan, inte mindre än 59 då vi firar Akvamarinbröllop. Den som är bra på huvudräkning har redan räknat ut att året var 1959. Om vi till äventyrs hänger med ett år till är det dags för Diamantbröllop, något som nog är värt att fira. Det var även 5 andra par i bygden som vigdes samma dag.

Av Jöran Lundberg - 18 juni 2018 22:34

Carpe Diem.

Låt mig göra en kort sammanfattning av dagen i dag. Efter sedvanliga frukostbestyr åkte vi till Nyliden då Kärahustrun blev behandlad av ”Pedalfixaren”. Jag ser det som en angelägen åtgärd för henne eftersom hon som diabetiker, förutom allt annat, får en välbehövlig kontroll av sina fötter.

Kom tillbaka hem till Tallbacken lagom i tid för att se Sverige spela sin första match I VM mot Sydkorea. Våra kära gossar gjorde ingen strålande insats även om de vann med 1 – 0 (efter straff). Jag saknade tempo i matchen. När Sverige erövrat bollen var det mest gåfotboll och bakåtsparkar. I fortsättningen bör man nog lägga ner mer energi i sina göranden om det skall bli segrar mot svårare motståndare.

Så, i kväll fick vi en ordentlig regnskur som var en välbehövlig rotblöta för växtligheten. Nu klarar vi oss med bevattningen över midsommarhelgen  det som vädertjänsten hotat med. Således en rätt lyckad dag som med godkännande kan läggas till handlingarna.

Gonatt och gomorron.

Av Jöran Lundberg - 17 juni 2018 22:33

Konstiga djur.

Jag satt på vår altan i dag då jag blev varse att en stor träflisa förflyttade sig sakta men säkert över tiljorna. När jag blickade närmare på fenomenet upptäckte jag att under flisan var det en myra som stretade på med det stora lasset.  Med stor energi arbetade den rätt frekvent att så att säg dra sitt strå till stacken. Uthålligheten var det inget fel på då den inte hade några nämnvärda vilopauser. Hur det i slutändan gick med transportuppdraget vet jag faktiskt inte.

Det inspirerade mig till att i kväll googla på olika underliga djur. Dessvärre var det svårt att ha någon direkt nytta av undersökningen i min blogg så den som eventuellt är intresserad kan göra  egna safarier.

Veckan som ligger framför oss har midsommarfirandet i slutändan. Enligt vissa väderprognoser kommer helgen att bli tämligen regnig. Men eftersom att vi är i skriande behov av lite rotblöta kommer jag inte att protestera alltför högljutt. Det kommer förmodligen bli en glad midsommar i alla fall. Vi förbidar!

Av Jöran Lundberg - 16 juni 2018 21:07

Fornminne värt ett besök.

Den gamla skvaltkvarnen i Lockstatorp är än en gång aktuell. Lördag 7 juli anordnar Björna Hembygdsförening en Kvarndag då det blir många aktiviteter. Vi kommer att ha kvarnen igång för visning och mala korn till kornmjöl som vi säljer. Underhållning av ”Skogsfalke”. Det serveras kaffe med gott bröd till. Precis som i fjol har vi försäljning av grillade hamburgare med bröd. Lotterier och andra aktiviteter. Vik lördagen den 7 juli för ett givande besök vid kvarnen i Lockstatorp.  Vi har ett stort tält som ev. regnskydd. Men vi hoppas på att det likasom i fjol blir fint och soligt väder.

För att göra en del förbättringar samlades idag ett antal ”gubbar” i Lockstatorp. Bland annat förbättrade vi tillrinningen till kvarnrännan. Den långa torkan till trots är det bra med vatten i magasinet, något som garanterar vattenkraften till kvarn

Bilden visar den nyrenoverade kvarnen.

    

Anläggningen med kvarnstenarna och tillmatningen är i orginalskick som då den anlades 1850. Den har således nyttjats i snart 170 år.

Av Jöran Lundberg - 15 juni 2018 22:23

VM i fotboll.

Det har väl inte undgått någon att VM i fotboll har dragit igång, Även om undertecknad bloggskrivare inte är någon särdeles fotbollsfantast går det inte att helt undkomma att i någon mån följa matcherna. Kvällens föreställning där grannländerna Spanien och Portugal drabbade samman, blev en riktig rysare, även om det i stort set var Ronaldo mot Spanien. Sverige ger sig inte in i leken förrän på måndag då de ställs mot Sydkorea. I Sveriges grupp återfinns också Tyskland ett lag som är svårt för de blågula att besegra.

Även om jag nu skriver om kvällens match är det inte troligt att bevakningen från min sida kommer att bli så frekvent, möjligen med undantag för de tillställningar där Sverige är inblandad.

Av Jöran Lundberg - 14 juni 2018 21:52

Ord och uttryck på mål. Facit.

Det kanske är dags att damma av björnamåle igen. Här får ni några smakprov och något att bita i.

Hoppas ni har lärt er en del!

Baar = Huggjärn

Balje = Dricka. (Ohämmat)

Bôrket = Stökigt

Blånöa = Uselt svår sitiation

Divel = Tvista el Träta

Dôrre = Mullrande.

Ener = Några.

Fesset = Feg

Fjaskhus = En som försöker vara lustig men accepteras inte

Fäjen = Glad.

Gnuste = Nös.

Gvätte = Vässade

 

Presentation

Fråga mig

14 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19
20
21
22
23
24
25 26 27 28 29 30
<<< Juni 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ injail med Blogkeen
Följ injail med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se