injail

Alla inlägg under maj 2018

Av Jöran Lundberg - 21 maj 2018 23:54

Något om föräldraansvar.

Vid ett möte med en person häromdagen kom vi att byta några tankar om produktansvar. Det är ju så att varje företag som tillhandahåller en produkt av vad slag det vara må är ansvarig för att den uppfyller vissa specifika egenskaper eller utförande. En undermålig produkt behöver således kunden inte befatta sig med. Då tyckte vi att när man sätter barn till världen, det även i sådana sammanhang skulle finnas ett visst produktansvar. Föräldrabalkens Kap 6 behandlar föräldrarnas ansvar för barnet. Och det är rätt omfattande. Man kan faktiskt tala om ett visst produktansvar.

Nu är det tyvärr ofta så att många som går in i ett föräldraskap är tämligen oerfarna. Ibland heller inte lämpliga som uppfostrare. Detta eftersom det inte egentligen från samhället ställs några som helst krav på kompetens eller lämplighet. Frågan är ytterst komplex eftersom äktenskapet tillhör fri och rättigheterna. Men faktum kvarstår att barn som växer upp i en harmonisk familj med föräldrar som har förmåga att ta fullt ansvar för sina barns utveckling har lättare för att bli samhällsanpassade. Det är därför en angelägen fråga för samhället att skapa förutsättningar för goda familjebildningar. En god föräldrakontakt med dagis och förskola kan därvid vara en möjlig väg till framgång.

Inför valet i höst är det inget politiskt parti som inte ropar efter fler poliser. Som om detta skulle vara den trollformel som löser alla problem. Utan att med ett enda ord berätta om orsakerna till rådande missförhållande. Vi har nämligen lyckats skapa ett samhälle med splittrade och destruktiva familjer. Där fler och fler, både unga och äldre, lever i utanförskap och misär vilket ofta leder till gängbildningar och kriminalitet. Tillgång till alkohol och narkotika är en försvårande faktor. En utbredd globalisering gör heller inte saken lättare.

Att gå till roten med det onda är en lång och tålamodsprövande operation. Vi kanske därvid skulle lära oss av 1800-talet då starka samhällsdanande organisationer förmådde råda bot på de destruktiva krafter som då var ett hot mot det harmoniska samhället.

ANNONS
Av Jöran Lundberg - 20 maj 2018 23:36

En rysare!

VM-finalen mot Schweiz blev en veritabel rysare. Oavgjort efter fem spelade perioder och matchen till straffläggning. Efter ett baklängesmål tog Sverige initiativet och kunde vina matchen på straffar och är således världsmästare för andra året i rad.

Därmed är det slut med ishockey för säsongen. Till en del bloggdiggares stora förnöjelse!!

ANNONS
Av Jöran Lundberg - 19 maj 2018 22:15

Husums sågverk

Den omfattande flottningen på Gideälven och Husån var till för att förse Husums sågverk med råvara. Sågverket var under en tid en av de större sågarna i Sverige med tolv ramar. Efter genomgång av ytterligare material har jag för avsikt att skildra flottningsepokens betydelse fö bugdens utveckling.

Husums sågverk var en trävaruindustri i Husum i norra Ångermanland som existerade 1787–1909. Sågverket har varit placerat på två ställen vid Husåns nedre lopp. Det första verket anlades av lokala intressenter men övertogs snart av bruksmännen Clason, som kompletterade verksamheten med ett järnbruk i Gideå. Det andra sågverket, som byggdes av James Dickson & Co, blev under andra halvan av 1800-talet ett av de större i Sverige. Under merparten av sin existens drevs det med vattenkraft, men 1893 byggdes det om till ångdrift. Under 1900-talets första decennium övertogs bolagets aktier av Mo och Domsjö AB, som efter att sågverket brunnit ned 1909 i stället uppförde den sulfatfabrik som sedan dess har präglat Husum. De skogstillgångar som under 1800-talet förvärvades av Husums sågverk låg främst längs Gideälven och Husån och tillhör idag Holmen Skog.

Fotnot (ishockey-vm)

Efter semifinaler som spelats i dag står det klart att finalen står mellan Schweiz och Sverige. Kanada och USA spelar om bronsplatsen

 

Av Jöran Lundberg - 18 maj 2018 21:23

Flottning.

Jag har av och till umgåtts med planer på att i möjligaste mån beskriva flottningen som bedrevs i våra vattendrag under en avsevärd lång tid. Det var den enda möjlighet som före bilismens dagar förse sågverken vid kusten med råvara. I dagens blogg redovisar jag en del faktauppgifter som fanns lagrade i min dator. Uppgifterna beskriver flottningsepoken i  Gideälven. Vad jag kan förstå förekom det rätt omfattande flottning även i älvens biflöden men den redovisas inte särskilt.

Flottning har bedrivits på Gideälven sedan Husums sågverk anlades i den näraliggande Husån 1787. Tidigt avverkades timmer på bland annat Lockstamon väster om Studsviken. Till en början fanns inga dammar utan man fick helt förlita sig på naturliga högvattenflöden, varför det kunde ta upp till åtta år att slutföra transporten ned till kusten. Från Gideälvens mynning drogs timret sedan upp i Husån till Husums sågverk

Sedan James Dickson & Co övertagit Husums sågverk 1846 genomfördes vissa strömrensningar. Planer fanns också på att bygga en kanal från Gideälven över Lakamark till Husån för att förenkla transporten till sågverket. Detta avslogs dock efter klagomål från markägarna. Under åren 1865–1870 skedde omfattande arbeten för att bygga ut Gideälven till flottled från Lappmarken och nedåt. År 1879 bildades Gideå-Husums älvars flottningsförening med kontor vid Gideå bruk. Samma år anlades ett timmersorteringsverk i Gideåbacka vid älvens mynning. I Gideälvens bäckar och biflöden utfördes fortsatta strömrensningar från 1880-talet och framåt. År 1905 tillkom en maskin för flottläggning i Gideåbacka för att virket skulle kunna bogseras till längre bort belägna sågverk.

År 1874 flottades 191 284 stockar på Gideälven. Efter sekelskiftet 1900 ökade flottningen kraftigt och översteg 1905 en miljon stockar. År 1923 flottades över två miljoner stockar, ett antal som därefter låg tämligen konstant. Enstaka år kunde dock flottningen överstiga tre miljoner stockar. Flottningen i Gideälven upphörde 1960.

 

Av Jöran Lundberg - 17 maj 2018 23:00

Kvartsfinal i VM.

Än en gång måste jag ge det lettiska ishockeylaget en eloge för en väl genomförd match. Trots att de förlorade kvarten mot Sverige gjorde de bra motstånd. Matchen var jämn når Sverige kunde dra ifrån till 3-1. Efter en lettisk reducering till 3-2 var det krisartat. Men dessbättre blev det också slutresultatet. Vad jag kan förstå ställs tre kronor mot USA i semifinalen i morgon. I parallellmatchen slog Schweiz ut Finland i kvartsfinalen.

Av Jöran Lundberg - 16 maj 2018 22:54

Trygghet en ödesfråga.

Alla människor har behov av att känna sig trygga i sin livsmiljö. Man kan säga att det är grunden för all social samvaro. Jag har hävdat att vi i Sverige i stort har byggt upp ett samhälle där de allra flesta kan känna sig trygga. Jag har också menat att detta har sin grund i relativt försumbara etniska motsättningar. Av hävd har vi räknat oss som en nation med en tämligen homogen befolkningsstruktur.

Under de senaste decennierna har dessvärre den bilden skamfilats rätt avsevärt. Framförallt i storstadsområdena.  Ett förhållande som har sin grund i den förändrade befolkningsstruktur som flyktingströmmen orsakat. I vissa delar av Sverige har nämligen sekundära samhällsbildningar uppstått som både till språk, kultur och etnicitet inte anpassat sig till vara förhållanden och värderingar. Områden där integrationen inte fungerat som den ska. Detta har resulterat i hög arbetslöshet, utanförskap och omfattande brottslighet. En situation som förstärks av en polisorganisation som inte fungerar. Kvällens aktuellt har uppmärksammat förhållandet, lagt med focus på problemområden i Stockholm.

Detta visar hur viktigt det är att anpassningen till det svenska samhället verkligen fungerar fullt ut. Att redan från första dagen varje individ ställs inför de lagar och regler som gäller för vistelsen i vårt land. Inte endast i inledningsskedet utan under en lång tid. Att också i möjligaste mån förhindra uppkomsten av ghettoliknande samhällsbildningar.

Trygghetsfrågan kommer att bli en het potatis i valdebatten där partierna mer eller mindre tävlar om uppmärksamhet. Alla ropar också på flera poliser. En fråga som jag tror inte ensidigt kommer att lösa alla problem. Medmänsklighet och empati som underlättar integrationen är en väg av många.

 

Av Jöran Lundberg - 15 maj 2018 23:01

VM

I och med dagens matcher har man klarat av grundspelet. VM fortsätter med kvarts, semi och finalspel. Kvartsfinalerna spelas nu på fredag den sjuttonde enligt nedanstående uppställning. För Danmark blev det en besvikelse eftersom de förlorade matchen mot Lettland och missade därvid slutspelet. Sverige ställs då mot Lettland som har spelat bra de senase matcherna. Här är spelchemat.

Hemmalag

Bortalag

Matchtid

TV-kanaler

Ryssland

Kanada

16:15

TV3

USA

Tjeckien

16:15

TV10

Sverige

Lettland

20:15

TV3

Finland

Schweiz

20:15

TV10

VM

Av Jöran Lundberg - 14 maj 2018 23:05

Ishockey.

Jag känner mig mer eller mindre tvungen att kommentera det pågående grundspelet i ishockey-VM. Detta av två orsaker, Lettland gjorde en heroisk insats mot Canada i kväll. De lyckades med bedriften att spela oavgjort 1-1 i full tid. De hängde hela tiden med i Canadensarnas tempo och lyckades störa deras uppspel genom intensiv forechecking.

Ytterligare en anledning till att uppmärksamma det pågående grundspelet är att Sverige i morgon som väntat ställs mot Ryssland i en helt avgörande drabbning om gruppsegern. Om Sverige vinner ställs de i kvartsfinalspelet mot fyran i grupp B som är Danmark. Om de förlorar i morgon blir de tvåa och ställs mot trean i grupp B som är Canada. Fortsättning följer!

Presentation

Fråga mig

19 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4
5
6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28
29
30
31
<<< Maj 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ injail med Blogkeen
Följ injail med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se