injail

Alla inlägg under april 2018

Av Jöran Lundberg - 15 april 2018 22:53

Mellan stolarna.

Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen har en längre tid kritiserats för att inte skapa den trygghet för utsatta människor som är målet för deras verksamhet. Man har tolkat de skärpta regler som kommit från regeringen på ett synnerligen strikt sätt, ja till och med belönat anställda för deras sätt att neka lidande personer deras försäkringsrätt. Detta har resulterat i att försäkringstagare kastats ut i personlig misär.

Frågan var uppe till debatt med försäkringsminister Annika Strandhäll i kvällens Agenda. Samtidigt som hon ansåg situationen oacceptabel försökte hon vältra över skuldfrågan på den borgerliga regeringen. Detta utan att nämna hur frågan har hanterats under de senaste nästan fyra åren. Samtidigt var det mycket prat om att människor hamnat mellan stolarna. Det är givetvis ett känt faktum att om det står uppställt två stolar och man råkar sätta sig i mellanrummet emellan dessa så är det inte så lyckat. I sämsta fall kan ändalykten fara väldigt illa med en befarad invaliditet som följd. Något som troligen inte kommer att omfattas av något försäkringsskydd. Det var tydligen det som Annika Strandhäll avsåg då hon förskräcktes över dessa miserabla förhållanden. Nu på onsdag skall de ansvariga dessutom tvingas avge en missförhållanderapport, men någon förändring eller bättring omgärdade hon med en talande tystnad, hur det nu kan gå till.

Det inbakade budskapet till Sveriges försäkringstagare är, vad jag kan förstå, att i möjligaste mån hålla sig långt bort från försäkringskassa och arbetsförmedling. Risken är nämligen att vid konfrontation med dessa absurda institutioner hamna mellan stolarna med ty åtföljande skräckfyllda erfarenheter. Hu oacceptabla dessa än är.

Av Jöran Lundberg - 14 april 2018 22:12

Krig och fred.

I dag hade vi på fredliga Tallbacken kära gäster från Uppsala. Det var svåger och svägerska som gjorde en blixtvisit i dag på sin ”Norrlandsturné”. De var imponerade av den myckna snön som vi har begåvats med och som vi fortfarande så här mitt i April har mycket kvar av. De tog sig en tur med sparken i den ”canyon” vi har upp till entrén.

 


 

Men det är inte lika fredligt överallt i världen som här på Tallbacken. Jag lider med människorna i Syrien som klämda mellan två sköldar lever i ett veritabelt infärno av lidande. I de yttersta av dess dagar har konflikten dessutom urartat till en kraftmätning mellan stormakterna. Det är tydligen också så att man skyr heller inte för att använda otillåtna stridsåtgärder som ökar befolkningens lidanden. Något som har sin grund i egoistiskt maktbegär. Allt detta bidrar till att försvåra, ja, förhindra, en fredlig upplösning på konflikten.

Något som i grunden är mycket otillfredsställande, ja näst intill fruktansvärt, är det faktum att så länge Syrienkonflikten pågår med oförminskad styrka kommer vi att leva i en högkonjunktur. Så länge kommer hjulen att snurra på högvarv. Det är något av ”den enes bröd den andres död”. Ändå längtar vi intensivt efter fred i Mellanöstern.

Av Jöran Lundberg - 13 april 2018 21:47

Än så ärdet långt till vår.

Tre bilder tagna vid husvagnsförrådet. Det här taket har skottats tre gånger för att undvika haveri. Nu har snön glidit ner och ligger som en barriör framför portarna,

     

Av Jöran Lundberg - 12 april 2018 21:56

Rasande snö.

Vintern här på Tallbacken verkar vara en seg historia. I dag kom äntligen lite vårvärme efter ytterligare en kall natt. Temperaturen i dag tangerade 7 till 8 grader plus. Detta resulterade i att den snö som var kvar på vårt tak behagade rasa ner. Och lade sig i gången upp till entrén. Den jag mödosamt har hållit öppen i vinter. Det innebar att jag helt plötsligt hade mer ä tio kubikmeter blötsnö i gången. Det var bar till att sätta igång och skotta. Om man inte röjer bort den tämligen fort stelnar den nämligen till is och är nästan omöjlig att få loss. Efter att ha arbetat några timmar har jag skyfflat undan det mesta. Jag tänker försöka bifoga några bildbevis från bedrövelsen.


Tio kubikmeter blötsnö fyllde gången

 

Många skyfflar snö gav mig rik motion 


Av Jöran Lundberg - 11 april 2018 22:21

Rättsskandal.

Jag kollade på Uppdrag Granskning i kväll. Det handlade om rättsprocessen mot den så kallade ”Generalen” som anses vara huvudpersonen bakom det nätverk som smugglar flyktingar över Medelhavet. Han var också ansvarig för den oerhörda katastrofen då mer än tre hundra flyktingar omkom. Det har konstaterats att det med hundra procents säkerhet är fel person som gripits. Att ”Generalen” fortfarande är på fri fot. Men trots övertygande bevisning vägrar åklagaren att avbryta rättegången. Troligen därför att han vill undvika en gigantisk skandal.

Förfarandet tyder på att det existerar en utbredd rättsröta. Det är inget tvivel om domstolen har ett stort ansvar att väga in olika aspekter i sin bedömning. Eftersom om rättsprocessen kommer att fortgå till långt in på kommande höst blir det intressant att följa utgången. I domslutet måste naturligtvis bevisningen för att det är fel person som sitter åtalad vägas in. Sista ordet är således inte sagt i ärendet.

Det är egentligen mycket intressant hur åklagaren tacklar hela proceduren. Tydligen väljer han att ta risken att fel person döms än att möta den mediastorm, och skandal, som blir följden av att erkänna förväxlingen. En prestigeförlust hur det än löser sig.

Av Jöran Lundberg - 10 april 2018 22:56

Turbulens.

Svenska Akademien, den anrika institutionen, har hamnat i fokus i nästan alla medier. Detta på grund av den turbulens som just nu drabbat densamma. Det är egentligen rätt svårt för en vanlig medborgare att få någon riktig uppfattning om vad som har orsakat den djupa splittringen. Den så kallade ”Kulturpersonligheten” som tydligen är gift med en av ledamöterna har troligen medverkat i några skumma ”affärer”. Konflikten gället således om hur man skall handskas med denna kinkiga fråga. Det är ovanligt med konflikter av denna dignitet inom akademien varför man av det skälet står handfallen inför uppgiften.

Det finns dock en framkomlig väg ut ur denna knepiga situation. Det är nämligen i Björna en sammanslutning i dignitet med den nu krackelerande SA. Dess huvuduppgift att i samlingar varje torsdag vårda det svenska språket och då främst ”Björnamåle”, ligger i paritet med ”Röran” i Stockholm. Om man, i varje fall för en tid, skulle överlåta att sköta Svenska Akademiens uppgifter till denna vittra skara genier skulle de mycket smidigare och utan minsta väsen lösa alla knepiga ställningstaganden. Det skulle dessutom bli mycket billigare eftersom hela verksamheten finansieras från en fikakassa som dignar av småslantar vilket räcker till ett hisnande antal kanelbullar. Ledamöterna som även de är städslade på livstid, har en mannakraft som inte lämnar något i övrigt att önska. Därför kan de även tackla uppgiften att utse Nobelpristagare. Det skulle i framtiden kunna ske genom lottning. Ett förfaringsätt som skulle vålla färre frågetecken.

 

Av Jöran Lundberg - 9 april 2018 23:22

Fjärrstyrning.

Vi lever ständigt i en föränderlig värld. Det har genom alla tider varit så att det gamla har fått ge vika för nya trender och nya idéer. Till exempel han man inom luftfarten utvecklat ett system där flygledarna inte behöver vara fysiskt närvarande för att övervaka ett flygplan som är på väg att landa. Piloterna i planet är helt utelämnade åt de tekniska hjälpmedel som skall garantera en säker avslutning på passagerarnas resa.

Det finns också otaliga andra verksamheter som på liknande sätt dirigeras av figurer som upplevs mer eller mindre diffusa. Ett sådant fenomen har man inrättat för specialistläkarna inom region Västernorrland. Där har man i praktiken flyttat all verksamhetsstyrning från utförarna till anförarna. Vilket i praktiken innebär näst intill total kollaps vid sjukhusen i Örnsköldsvik och Sollefteå. I dagens upplaga av husavisan har en läkare, som tillika är boss för skrået i Ångermanland, sågat systemet jäms med fotknölarna. Trots att upplägget prisats av en ”fristående” konsult har det stora brister.  Förhållanden som gör det hart när omöjligt att upprätthålla en fungerande verksamhet. Till båtnad för både patienterna och regionen. Läkaren menar att det måste tillskapas en styrenhet närmre utförarna som kan aktivt medverka till att skapa en attraktiv arbetsmiljö. Detta i första hand för att kunna locka till sig kompetent personal. Dessvärre verkar det som det inte kommer att ske någon förändring eftersom de styrande politikerna inte vill ändra ståndpunkt.

Detta är fjärrstyrning i sin prydno!

Av Jöran Lundberg - 8 april 2018 21:56

Björnamåle

har kommit lite i skymundan den senaste tiden mest på grund av underlåtenhet. I kväll bättrar jag på det med en kort glimt från levande livet. Törhända till någons förnöjelse.

Je jett hägde.

N´Ansten töckte kläppa hans åt föör myttje tönnbrö. ”Je kann int môrle kakkern på ne dänn vise” san. Je ha fell na magahov. Je jett hägde, annars räck int tönnbröe na langen stann. Dä kan blin langen vinter å de härlåt. Men kälinga hans töckte dam skull fo äta. ”Lätt båna fo äta smargåsa. Dä töfel dam trajes vä, fäll dam ska väx på säg. Sä onga var däri pikkkakkern rakt för jämnan. Å då sjönge dam en hänn versern:

Dä ä no en skellna på hägde å härlåt

Dä vell va nog ändå anvara

För härlåt dä ä dellå draåt

Å hägde dä ä dellå spara.

 

Men härlåt kan vara å spara

Å hägde ä väl dellå dra in

På nanting man vell int ska fara

Rakt ini himmelen in

 

Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< April 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards