injail

Direktlänk till inlägg 21 april 2018

Husmanskost.

Av Jöran Lundberg - 21 april 2018 23:01

Sill och potatis.

Idag åt vi sill och potatis till middag. Det var väldigt gott. Numera köper man steksillen endera i en plastförpackning med i regel 4 filéer eller en likadan sats i plåtburk. Den sorts filéer som vi åt idag var utomordentligt goda. Stekt i smör med lättfrästa lökringar, lite lätt mjölig potatis. Det var superbt!

Förr var den salta sillen tillsammans med hemmaodlade ”krypare” (läs mandelpotatis) en vanlig rätt på vårt middagsbord. Var och varannan dag under vintertiden blev vi mätta på denna pärla i husmanskosten. Framåt höstkanten då man tagit upp årets skörd av ”nypärern” inhandlades en hink norsk fetsill. Ibland var det sex kilo och ibland tio. Det kunde hända att frampå vårvintern hade den härsknat till en smula, men det fick gå ändå. Vår mamma Signe var en veritabel mästerkock när det gällde husmanskost. I regel ugnsstekte hon sillen i en speciell form där den formligen badade i smör. Ibland smög hon också dit några fläskskivor som ytterligare bidrog till dem goda smaken. Hemkärnat smör och egenbakat tunnbröd kompletterade den smakfulla anrättningen. Sötmjölk eller ibland kärnmjölk utgjorde dryckjom. Det kunde ibland vara en grannlaga uppgift att mätta en familj som bland andra bestod av grabbar med aptit utöver det vanliga. Hennas kokkonst, som för övrigt var självlärd, var då en oersättlig tillgång.

Egentligen skulle man kunna skriva en hel bok om den svenska husmanskosten som var stommen i all kosthållning förr i tiden. Med enkla råvaror som grund, ofta producerade på den egna gården, skapade man anrättningar som från det finaste restaurangkök. Det sägs att hungern är den bästa kryddan vilket alltid förstärkte den goda smaken. Om det så var var lek eller hårt arbete under dagen gjorde hungern sig alltid påmind vid varje måltid. Det var därför naturligt att ta del av bordets gåvor. Det var därtill en stund av bordets gemenskap då man ofta dryftade händelser och skeenden från den gångna dagem. Jag bifogar en dikt jag skrivit vid något tillfälle. Den heter:

Kryparpärern å stekt silla

De som bara äter Panacotta eller fyller magen med en wrap

den dieten kan med måtta kallas mycket klen och knapp.

 

Och den smak som fås av pasta jag ej tål en enda gång

in ej heller kan jag lasta pulled pork mest dagen lång

 

Men det finns en rätt jag gilla som jag käkar nu och då

kryparpärern och stekt silla det är väldigt gott att få.

 

Den ger styrka hela dagen, den simmat har i öppet hav.

Fyller varje skrymsle uti magen och hindrar mig att gå i kvav.

 

Sillen, en superb förtäring stärker en, ger kraft och mod.

Den ger kroppen nyttig näring dess sälta har en smak så god.

 

Så lever jag mitt liv så skönt så meningsfullt och intressant

Till sillens konung blir jag krönt och kväser katig kverulant.

 

 
ANNONS
 
Ingen bild

Birgitta

25 april 2018 14:20

Jag måste svara på detta! Jag tyckte inte om sill, men mamma Signe höll mej i sitt knä å sa "du måste ju smaka Birgitta" och du Jöran det är en av de rätter jag tycker bäst om! Kramar på er!

Jöran Lundberg

30 juni 2018 20:54

Det heter smakfostran!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Jöran Lundberg - Måndag 20 maj 22:58

Men ett möte. Man kan i viss mån betrakta den behandling som mina gamla tuggorgan blev föremål för i dag som ett genuint hantverk. Detta eftersom varje dental existens i min mun ägnades en genomgripande omdaning medelst diverse därtill anpassade re...

Av Jöran Lundberg - Söndag 19 maj 22:35

Dags igen. I morgon är det åter dags för en dust med gaddskraparen. Efter att under en lång period hållit sig i bakgrunden har hon nu åter kallat till konfrontation med mina stackars tuggorgan. Det är nämligen så att sedan de tuggkämpat i närmare n...

Av Jöran Lundberg - Lördag 18 maj 23:22

Denna gången delvis från Slovakien. Det fina sommarvädret dominerade även i dag. Med rätt ringa aktiviteter från min sida Mitt på dagen satt jag hos min grannar Sture och Mona. vi satt i deras uterum och samtalade omkring en kopp kaffe. Det känns v...

Av Jöran Lundberg - Fredag 17 maj 22:01

Syttende maj. I dag har det varit en strålande sommardag här på Tallbacken. Mitt på dagen tangerade det 24 grader varmt och i skrivande stund (22,10) är det 19 grader varmt. Inte vet jag om det var så klokt, men jag tog ut sommarmöblerna till altan...

Av Jöran Lundberg - Torsdag 16 maj 22:58

Ishockey. Det må tillåts mig att något lite kommentera den pågående VM-turneringen. Efter förlusten mot Tjeckien i inledningsmatchen har Tre kronor vunnit sina matcher med rätt övertygande siffror. Sverige ligger trea i tabellen efter Ryssland och ...

Presentation

Fråga mig

14 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< April 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ injail med Blogkeen
Följ injail med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se