injail

Alla inlägg under november 2017

Av Jöran Lundberg - 6 november 2017 20:49

Arbetsskada?

Såg ett inslag på TV i kväll där de skulle göra en vetenskaplig undersökning om man möjligen kunde råka bli arbetsskadad när man spelade fiol. Det gällde förstås de som hade musiken som yrke. Och det kan förstås ligga någonting i det. Man håller till exempel armarna i ställningar som inte är naturligt för dem. Men samtidigt blir de ju tränade för just det uppdraget.

Jag spelar ju fiol i OLD-fejs, även om det inte är så frekvent just nu. Jag har snarare lagt märke till att om man inte övar på en längre tid känner armarna av den uteblivna träningen. Det är nästan så att de domnar ibland. Därför känns det bättre om man spelar någorlunda regelbundet.

Det kan förstås hända ibland att man inte förmår klämma med fingrarna på rätt ställe över strängarna så att tonerna blir falska. Då blir det snarare en skada i öronen. Men om det också hör till yrkesskadan det är den vetenskapliga utredningen inte inne på. Sen blir det även en komplikation om medlemmarna i orkestern inte spelar samma låt. Men det händer inte så ofta som tur är.

Jag har ju alltid hävdat, och skriver det ännu en gång, att musiken har en viktig funktion för att stimulera de mentala sinnena hos åhörarna. Eggande rytmer är lätta att ta till sig. Detta har återverkan även rent kroppsligt. Så fram för mera musik. Aven den som ibland inte låter så perfekt.

Gonatt och gomorron

ANNONS
Av Jöran Lundberg - 5 november 2017 19:41

En dag att minnas

Jag dröjer mig kvar vid allhegonatiden då var kyrkogård visade en hänförande anblick med alla tända ljus. De som gått före oss är inte bortglömda utan lever kvar i våra hjärtan. Ytterligare en dikt på samma tama får förstärka de intryck som anblicken gav.

Ett ljus.

Ett ljus över stoft som förgängelse tär

bär ett bud från en himmelsk värld

Det minner oss om hur de verkade här

hur de härstädes redde sin färd.

 

Fast stoftet i graven förgängelse ser

Förintas och åter blir mull

Finns det ett hopp som himlen oss ger

Ett hopp för frälsningens skull.

 

Så är ett ljus över stoftet tänt

ett hoppets ljus för livet.

Ett budskap som blir i förgängelsen sänt

det blir oss i evighet givet.

 

Vårt liv är ett stoftkorn i rymdernas hav

som vittnar om livet och döden.

Det påminner oss om den frid som gav

hugsvalande ro över timliga öden

 

Så låt oss då tämligen väl besinna

den sanning som över stoftet står,

om frid och förlossning vi slutligt skall finna

vår himmelska väg över nåden går

 

Så lyser ett ljus för det som är och som varit

det som blir tänt i allhelgonatid.

Vittnar om de som före oss farit

som slutligen funnit en himmelsk frid.

 

 

ANNONS
Av Jöran Lundberg - 4 november 2017 22:20

Alla helgons dag.

I morse var jag till kyrkogården i Björna och tände ljus vid våra anhörigas grifter. Vid den här tiden vill vi minnas alla som gått före oss och som nu lever endast i våra minnen. Män och kvinnor som under sin levnad betydde mycket för sin samtid. Samtidigt blir vi också påminda om livets förgänglighet. Vi känner oss då manade att själva fylla våra liv med den mening och det innehåll som medverkar till vår möjlighet att själva lämna bestående intryck efter oss. Skall kommande generationer möjligen minnas oss värdiga att aktas och hållas i ära?

For ett antal år sedan var jag uppe vid vårt fritidshus vid Hemsjön. Det var på aftonen alla helgons dag och jag stod ute på altanen, då jag hörde ljudet från kyrkklockorna i Björna. Trots en dryg mil bort bars ljudet av klockorna med vinden till min enkla boning. Det var en osannolik upplevelse i den stilla höstkvällen. Det inspirerade mig att skriva en dikt som jag vill bifoga min blogg i kväll.

Tankar vid en klockas klang.

Långt i fjärran hörde jag klockornas ljud,

genom hädangångnas ande, en hälsning från Gud.

De vill höja sin röst i allhelgonatid,

för att ge oss ett budskap om stillhet och frid.

 

Så minns vi de alla som gått före oss

bland myller av mänskor de var blott ett bloss

Men vår Herre och Mästare ger oss ett bud,

alla som svunnit var älskad av Gud.

 

Så var de blott flarn uppå tidens hav

vid en evig sekund blev de bäddad i grav.

Men de lever bland oss med de minnen de gett

till tröst uti saknaden har Gud så berett.

 

Så lever vi blott med den styrka Gud ger,

ty han med sin omsorg till den sörjande ser.

Han ger oss förtröstan, tro och hopp

till dess också vi fullbordat vårt lopp.

 

 

Av Jöran Lundberg - 3 november 2017 22:33

Pillerdille.

Som de allra flesta känner till finns en uppsjö av hälsopreparat. Ja har räknat ut (det är ingen vetenskaplig avhandling) att om man skulle förstärka de flesta organ i kroppen tarvades mellan 30 och 40 olika preparat. Detta skulle kosta åtskilliga tusenlappar varje år. Någon har nämligen räknat ut att vi i Sverige spenderar cirka 6 miljarder på sådana preparat årligen. Däremot är det ingen som räknar ut om dessa preparat har någon gynnsam effekt på vår mer eller mindre sargade lekamen.

Låt mig som slutkläm nämna ett preparat som heter Adapt Lugn vilket enligt reklamen skall: 1. Minska din vardagsstress. 2. Hjälpa dig att varva ner på kvällen. 3. Hjälpa dig till en bättre nattsömn. Nu är det så att jag känner ett ganska ADAPTIVT LUGN inför dessa tre symtom eftersom jag vanligtvis inte för någon stressrelaterad tillvaro. Särskilt som MODO vann över Västervik med 4-0 i kväll. Således intar jag min nattvila med full tillförsikt att än en gång få vil i guden Insomnias armar.

Gonatt och gomorron.

Av Jöran Lundberg - 2 november 2017 21:37

Artificiell intelligens.

I samband med ett TV-program i kväll spekulerades det omkring utvecklingen av AI. Hur man om ett antal år kommit så långt att datorer skulle kunna läsa böcker så snabbt att de under en relativt kort period plöjde igenom hela Kungliga biblioteket. Till vilken nytta kan man fråga sig.

I dag har man nytta av AI i alla tillverkningsrobotar som utför tunga och rutinmässiga arbeten. Inom tillverkningsindustrin pågår en ständig utveckling av sådana maskiner. Den automatiseringen har därtill bidragit till att nedbringa kostnaderna för rutinmässiga arbetsuppgifter. Personalens insats begränsas då till programmering och övervakning. Man strävar också efter att tillämpa Ai på ständigt nya verksamhetsområden. Det sägs också att i samband med ökat datorisering uppstår andra komplikationer som kan vara svåra att bemästra. I dessa dagar är det ju aktuellt med mystisk brottslighet som hackar sig in och sprider virus som slår ut de mest slutna systemen.

Utvecklingen i AI-världen går i rasande takt som dessutom kommer att accelerera. Något som för den oinvigde ter sig skrämmande, men som för den initierade betraktas som en ständig utmaning. Något som kommer att pågå så länge världen är till.

Av Jöran Lundberg - 1 november 2017 22:10

Lägeskommentarer.

  1. Väderläget. Det är för närvarande plusgrader och regn. Detta innebär att vi slipper ruskväder i form av snö. Av någon anledning har de senaste årens månader före jul bjudit på mycket regn. Det kommer ett litet snöfall och efter någon dag är det borta igen. Så kan det bli plusgrader med lite regnstänk emellanåt.
  2. MODO-läget. Laget vann sin hemmamatch i kväll mot Oskarshamn med 5-3. Eftersom de även vann förra matchen avancerar de så smått i tabellen. Jag hoppas förstås att de skall gå vinnande ur striden även de kommande matcherna. Men det står skrivet i stjärnorna.
  3. Sängläget. En natts stärkande sömn är vad min gamla lekamen just nu behöver. Av den anledningen önskar jag alla mina bloggdiggare

Gonatt och gomorron!

Presentation

Fråga mig

14 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8
9
10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
<<< November 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ injail med Blogkeen
Följ injail med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se