injail

Alla inlägg under augusti 2017

Av Jöran Lundberg - 15 augusti 2017 21:50

Hjortronplockning  

I dag var jag tillsammans med Alice och Sören Strndberg (Sören bakon kameran) upp till hjortronmyren och plockade hjortron. Det blev 5 kilo rensade på den lillamyren. En bra dag och en god prestation.

Av Jöran Lundberg - 14 augusti 2017 22:36

Matglädje.

Vilken kanal man än väljer på TV är det alltid något program som på ett eller annat sätt handlar om matlagning. När publikservice inhandlar billiga program från våra grannländer blir det ofta matiga inslag av skilda slag. Ofta skall det också tävlas på ett eller annat sätt varför maten tillreds under en oerhörd stress. Det vanliga i sådana inslag är också att det är en jury som oftast saknar den kompetens som erfordras.

En maträtt som ibland finns med i sådana sammanhang är ”Biff Stroganof” uppkallad efter en rysk fältherre. Det sägs att han i stort sett saknade möjligheter att tugga maten tillräckligt varför den alltid skulle vara ”tuggvänlig”.

Jag hittade en dikt som behandlar just detta fenomen. Håll till godo:

Alexander Stroganov

Stroganoff han var en tandlös rackare

Ja. En riktig hackare.

Som sina rätter malde ner.

Eftersom han var en riktig stackare

fick han spe av mång belackare

nu finns han inte mer.

 

Dock har hans underliga sätt

gett upphov till en smaklig rätt

Som gommen tillfredsställer.

Så det är riktigt sunt och lätt

att på den rätten bliva mätt

trivselkänslan återställer.

 

Som framgång uppå livets stråt

jag rikligt av den rätten åt

och levde riktigt flott

det skedde utan klagolåt

förnam att tiden efteråt

jag mådde riktigt gott

 

Så mången tack herr Sroganoff

som visat så förnumstigt stoff

till denna läckra rätt

man aldrig känner sig så off

när man får biff med Stroganoff

ty livet bliver lätt

 

Av Jöran Lundberg - 13 augusti 2017 21:59

Reflexion.

Sången och musikens betydelse för den sociala samvaron och för den mentala hälsan har jag behandlat i någon tidigare blogg. Den sanningen fick vi med råge erfara vid dagens sammankomst i Missionskyrkan. Då medverkade nämligen sångkören ”Ny glädje”. Medlemmarna är visserligen något till åren kommen men musicerar och sjunger med kraft och intensitet. Repertoaren är i regel gamla läsarsånger. Enkla texter och melodier men ändå uppfriskande att lyssna till. De har säkert en viktig uppgift att förmedla ett klart kristet budskap till alla som vill lyssna. Heder åt ett sådant initiativ.

Svar till ”En som var där”

Av Jöran Lundberg - 12 augusti 2017 20:32

Dyrare flygresor.

Regeringen har beslutat sig för att införa flygskatt på resor inom Sverige och EU. Om förslaget går igenom betyder de att alla flygresor blir minst 80 kronor dyrare från första januari nästa år. Förslaget har fått utstå mycken kritik från olika håll, inte minst från oppositionen. Enligt min bedömning kan det bli tufft för flyglinjer till de mindre flygplatserna framförallt i Norrland. Dessa arbetar redan i dag med mycket små marginaler. Örnsköldsviks flygplats som trafikeras främst av Högakustenflyg och Nextjet, ett flygbolag som redan kämpar med visst underskott, är i farozonen. För sällanresenären som flyger en eller två gånger per år kan det tyckas vara försumbart men inverkar säkert menligt på näringslivet.

Det blir nog en politisk maktkamp med många finurligheter vid behandlingen av ärendet i riksdagen. Det blir därför intressant att följa den processen. Olika mediala aktörer kommer också att följa ärendet med största noggrannhet. Därför kan det bli en rätt spännande höst innan saken nått ”the bitter end”.

Av Jöran Lundberg - 11 augusti 2017 21:53

Att spå väder.

Det är rätt intressant med olika väderleksrapporter. Det kn skilja rätt väsentligt mellan olika kanalers rapportering. En del håller också på att SMHI ger de tillförlitligaste prognåserna , medan andra menar att Yr.no har det. Jag brukar för det mesta lita på den som spår det bästa vädret.

Eller som fiskargubben sa: Nej, de där usla meteorologerna är jag färdig med. Då litar jag mer på den gamla repstumpen som hänger ute på planket. Är den torr så är det uppehållsväder, är den våt så regnar det och kan man inte se den alls, då är det dimma.

Av Jöran Lundberg - 10 augusti 2017 20:38

Bilder från villdmarksresan.


Vi startade med Ukanders buss  från Björna

Fredrik Svedberg var en av guiderna.

 

Efter att ha varit uootill resterna av det gamla bebyggelsen i Häggsjöbäcken serverades lunch vi Häggsjön.

 

En vy över Häggsjön.

 

Karl-Atur Karlsson (sonson till StorKalle) i samspråk med Fredrik 

 

-sven Lindblom (med kameran) tillsammans med Bengt Nordlund.

 

Mangårdsbyggnfen i Nordås, ett gammal boställe.

 

Ladugården håller på att rasa in.

Vi besökte också många andra byar och gårdar men för det mesta fanns bara husgrunderna kvar.


 

Av Jöran Lundberg - 9 augusti 2017 21:42

En öde bygd.

Gubbrörans resa till skogsområdet i Björna socken norra delar var mycket intressant och givande. Samtidigt var det med en smula vemod vi besökte många gamla byar och boställen som i dag är öde och övergivna. Icke i någon av dessa finns det i dag åretruntboende. I något enstaka fall brukas husen under sommar och semester som så kallade fritidshus. Med svett och möda har de brukat sin jord och skapat sig ett drägligt liv. Det är sorgligt att se hur den nya tidens livsförhållanden har ödelagt detta gigantiska område och den arbetsinsats som lagts ner..

Något som också gjorde ett starkt intryck är vilka oerhörda arealer skogsmark som står till de olika skogsbolagens förfogande.  Kvadratmil efter kvadratmil. För att kunna ta till vara dessa oerhörda skogstillgångar har man byggt hundratals mil skogsbilvägar. Ett vägnät där den oerfarne lätt kan villa bort sig. Skogsbruket är högmekaniserat varför arbetskraften är begränsad till ett minimum. Samtidigt får man komma ihåg att skogsråvaran är en nationell tillgång som väsentligt bidrar till Sveriges välstånd. Skogsbolagen själva hävdar att man endast tar ut cirka 70 % av tillväxten varför skogsreserven ständigt ökar.

Vid någon senare blogg skall jag försöka lägga in det bildmaterial som jag åstadkom under dagen.

Av Jöran Lundberg - 8 augusti 2017 21:49

En avfolkningsbygd.

De inre delarna av Björna socken bestående av forna små skogsbyar har i dag i stort sett helt avfolkats. Under en rätt lång tidsperiod när skogsavverkningen bedrevs utan några maskinella hjälpmedel fanns det många arbetstillfällen. Då var man i skogshanteringen beroende av den lokala arbetskraften vilket innebar att männen i många små byar och samhällen kunde försörja sig på den ort där de bodde.

När skogsavverkningen mekaniserades försvann dessa möjligheter till utkomst i närområdet utan att några ersättningsjobb skapades. Detta faktum resulterade i en gigantisk folkomflyttning med i stort sett tomma byar och boställen.

Under morgondagen kommer ”Gubbröran” att göra en resa och besöka ett flertal av dessa byar som i dag är övergivna och öde. Boställen som en gång i tiden var en fast tillflyktsort för många strävsamma människor. Det kan ge inspiration till att i en kommande blogg redovisa de många intryck och upplevelser en sådan tur kan ge.

Således: På återhörande.

Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Augusti 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards