injail

Alla inlägg under juli 2017

Av Jöran Lundberg - 12 juli 2017 19:46

Fibern snart lagad.

I morgon vid lunchtid kommer de och blåser in en ny fiberanslutning

ANNONS
Av Jöran Lundberg - 10 juli 2017 21:58

ingen fiberoptik

Det blir en stukad blogg i kväll eftersom vår fiberanslutning har grävts av. Jag har hjälplig kontakt medekst den nobila snslutningen. Men det funkar dåligt.

ANNONS
Av Jöran Lundberg - 9 juli 2017 21:43

Integration inte förvaring.

Återkommer till Rickard Olssons program Sommarkväll. I programmet deltog också en kvinna som invandrat från Iran vid namn Aliza Shariati. Hon är idag en av Sveriges mäktigaste kvinnor och VD för Sodexo, ett företag som levererar olika tjänster for livskvalitet. Hon menar att det tar alldeles för lång tid för nyanlända flyktingar att integreras och komma i arbete. Det är i dag samma långsamma process som när hon kom till Sverige för 28 år sedan. Själv hade hon lärt sig svenska när hon efter mer än ett år blev kallad till SFI.

Jag menar att språket är en nyckelfaktor för att kunna inlemmas i samhället. Med språket kommer också den svenska kulturen och information om hur vårt samhälle fungerar. Därför bör sådana insatser sättas in redan första dagen som de etablerat sig på en ort. Jämsides med asylprocessen. Undervisningen för den lilla andel som får avslag på sin asylansökan rättfärdigas med att de slipper en tillvaro i meningslös väntan. Sverige behöver dessutom en ökad arbetskraftsinvandring vilket också rättfärdigar okade insatser för godkännande av utländskt yrkeskunnande.

Därför borde man eftersträva breda politiska lösningar för att ge migrationsverket möjlighet att korta tiden för nysvenskar att komma i arbete. För många är det dessutom psykiskt påfrestande att under lång tid leva i sysslolöshet.

Av Jöran Lundberg - 8 juli 2017 22:08

Rikard Olsson,

Jag såg TV-programmet Sommarkväll med Rickard Olsson. Där intervjuade han P G Gyllenhammar bland andra. Efter att ha sett den tidigare sända dokumentären om honom beundrar jag hans visionära klokskap. Samtidigt får man en liten inblick i det fantastiska maktspel som ofta existerar inom den finansiella världen. Att till exempel byta Volvo mot norsk olja skulle idag enligt PG varit värt 750 miljarder kronor. Med uppköpet av Renault skulle Volvo blivit världens tredje största biltillverkare. Om man i rätt tid inlett ett samgående med SAAB skulle den karusellen eventuellt kunnat undvikas. Det är kanske så man får se PG-s inflytande i svenskt näringsliv. Som den store visionären. Att han dessutom månade om en god arbetsmiljö finns också med i bilden.

Just nu är vi inne i en markant hög konjuktur med många industrier som går på högvarv. Det som är mest intressant i det fallet är hur länge det kommer att fortsätta. Den stora utmaningen är hur man på ett smidigt sätt kan integrera alla nysvenskar så att de kommer i arbete. Jag anser att den prestation som varje flykting gjort för att ta sig hit är en viss garanti för att de också kan bli goda medarbetare för ett utvecklat Sverige. Då är det otillfredsställande att integrationen skall ta så lång tid. Sommarkväll gav en intressant utblick med många goda möten.

Av Jöran Lundberg - 7 juli 2017 21:26

Björnamåle.

Jag totade i hastigheten ihop en liten dikt som illustrerar olika säregna ord på mål. Det kan bli som exempel om inte annat.


Hittarn å dittarn.

Somt går e hittarn

å somt går e dittarn

somt går e oppåt

å somt går e neåt.

 

Somt är e jänglet

Å somt är e bänglet

Iblann är e ommafalt

Å iblann äre neafallt.

 

Då dä ä trôkasamt

Då är e sekasamt

Å då dä ä sekasamt

Då är e langsamt.

 

Då dä ä görnstet

Då är e körnstet

Å då dä ä tjeset

Då är e vreset

Av Jöran Lundberg - 6 juli 2017 21:56

Almedalen.

Politikerveckan på Gotland och Almedalen går av stapeln de här dagarna. Det ena partiet efter det andra avlöser varandra. Förutom det obligatoriska talet på kvällen är det olika seminarier hela dagen. Arrangemanget i år tycks inta vara lika viktigt. Detta troligen på grund av att det betraktas lite som ett mellanår inför nästa år 2018 då det är valår. Skilda partier har olika strategier vid årets Almedalsvecka. Socialdemokraterna har till exempel valt att lansera Lena Andersson i Stefan Löhvéns ställe.

Media har valt att sätta focus på de olika partiernas ageranden. Pressuppbådet är jättestort. TV-s bevakning lämnar inget i övrigt att önska. Vad som är mindre uppmärksammat är de tusentals andra seminarier och sammankomster som arrangeras på Gotland denna vecka. Alla dessa olika möten har till följd att ön då är alldeles överbefolkad. Något som regionen drar fördel av. Man passar då rå att i bästa möjliga mån ekonomiskt dra fördel av situationen. Det talas ibland om rena ockerpriser. Men besöksnäringen på Gotland är en viktig del av företagandet på ön, så det ter sig ganska naturligt att man utnyttjar läget.

Jag har alltid ansett att bästa tiden att besöka ön är sensommaren (Auguste/September) då den värsta turistrusningen har avtagit men säsongsbutikerna fortfarande har öppet. Den tiden är också havet uppvärmt vilket bidrar till att det oftast är stabilare väder. Gör gärna ett besök den tiden enär ön har mycket att erbjuda.

Av Jöran Lundberg - 5 juli 2017 21:10

Gamla dansbanor

Vid planeringen för nästa BLTG-blad kom det upp en idé om att försöka inventera var i bygden det förr i tiden fanns dansbanor. Det var ju så att under en svunnen epok fanns sådana nästan i varje buske. Lokala enkla anläggningar där något amatörmässigt  spelgäng stod för musiken. Både musiken och dansen var spontan och primitiv. Men roligt hade man. Kanske för soligt ibland då det också slog över.

En nyskriven dikt får fullborda det hela:

Gammeldansen.

I Folkets Hus vare gammeldans

De va Thelmé söm spela

Dam hade satsa allt söm fanns

för å ro ilann de hela.

 

Jäg, jäg hördde härförled´n

ätter dagens jobb å  slit

Att N´Jonas tog mopede´n

å könne ta säg dit.

 

Förste dans´n dä varn vals

Å´n dänn dans´n geck rakt bra

Annerdans´ n geck int alls

För de va tjattjat tja.

 

N´Jonas han jett hem å öva

öm dä ska danses dagen lang.

För dää nog dellå töva

å köm tebax nan annen gang.

Av Jöran Lundberg - 4 juli 2017 21:43

Gôttetommekära

Det är ett uttryck i björnamåle som inte är så vanligt.

Det är ordet ”göttetommekära”.  Det är sagt om de

manfolk som egentligen inte har någon funktion i

samhället utan endast går omkring och fördriver sin

tid med allehanda onyttiga sysslor. Oftast har de

någon annan som försörjer dem.

 

Göttetommekära.

N´Alfred han ha fögan gött öm tin.

Han gå bara å dräges hele dagen

Men käret än å lösses vara fin

Fast han ä ganska rönn öm magen.

Han gå där vä´n amper min

 

Å´n Sigbert han gå hemme hos mamma

Hon fo jussum skötömmen jämt

Han tyck väl de gär desamma

Dessutom äre väldet bekvämt

Dä ä int alls na skämt.

 

N´Alrik han ha´n riken fästmö

Söm ärbet å ävles var da

Hon vell ju göbben förströ

N´Alrik han tyck dä ä bra

Tyck dä ä söm de ska va

 

Dam tyck dä skörnt gå å brättes

Dam träffs däppå byn då å då

Bara magan srändit kan mättes

Å man kan fo dan dell å gå

Å kan fo förträfflit må

                     

Då ä allting söm de ska

Å live gå söm en dans

Na ärbet vell dam inte ha

Dä ä söm dä inte fanns

Alls ingenstans

 

Ja, göttetommekära dam vära

Söm sjalv rå över sin ti

Damn ä dam lataste kära

Söm aldrig är varn att ta i

Så äre å så få de bli.

 

Presentation

Fråga mig

14 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10
11
12 13 14 15 16
17
18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28
29
30
31
<<< Juli 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ injail med Blogkeen
Följ injail med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se