injail

Alla inlägg under mars 2017

Av Jöran Lundberg - 15 mars 2017 21:46

Björnamåle lev än.

Efter rätt långt uppehåll vad gäller björnamåle kan det finnas en uppenbar risk för misstankar om att det alldeles har dött ut. Så är icke fallet. Det lever i högönsklig välmåga. Jag arbetar av och till lite smått med att redigera det till ett index som kan presenteras i bokform. Till dess får ni hålla till godo med sporadiska framträdanden i min Blogg. Här ett exempel.

De toster å spraka å flasa

Va äre för skellna mella toster å spraka

Dä kan man  ju verkligen fundere på

För öm de toster sä kanne ju spraka

Dä kan man ju  lätt kömma på

 

Men öm de toster å spraka sä kanne å flasa

Den saken  ä fögan lätt å förstå

För då kan e bli en rektenen brasa

Söm bå spraka å toster å flasa förmå

 

Men öm man ha  en väldinen brasa

å man stå där vä  trut´n  å blister

å den bå spraka å toster å flasa

kan den ju dessutöm fara na gnister.

 

För å fo nån orning på ne dänne

måst man vänte dels dä brönne ut

för då man si glöa, då kön de ju hänne

dä ha toster, spraka,flasa o gnistere slut

 

Av Jöran Lundberg - 14 mars 2017 22:18

Sverige är sjukt.

Läste i vårt husorgan att sjukskrivningarna ökar oroväckande. Och att Västernorrland toppar statistiken med de högsta sjuktalen i Sverige. Alarmerande är också att de psykiska besvären ökar. Framförallt så kallade utmattningsdepressioner. Sådana besvär har visat sig väldigt svåra att komma till rätta med. Ofta är det orsak till långa perioder av sjukskrivningar, man räknar i åratal.

Det är inte uteslutet att den turbulens inom sjukvården som råder i regionen har inverkat menligt på både arbetsmiljön och förmågan att hantera sjukskrivningarna effektivt. Drastiska nedskärningar har påverkat verksamheten negativ genom hela vårdkedjan. Till och med i öppenvården, på de olika hälsocentralerna, finns stora arbetsmiljöproblem. Samtidigt som det berättas om stora miljöutmaningar även inom samhället i övrigt. Något som inta bidrar till förbättrade villkor. Det hårda klimat som råder på arbetsmarknaden är inte lätt att hantera.

Det är en ytterst grannlaga mission att komma till rätta med alla dessa missförhållanden. En ordning att stilla bedja om vore att alla aktörer, på alla nivåer, samverkade i en gemensam strategi som kunde sprida framtidstro på vården i Västernorrland. Men för att det över huvud taget skall fungera behövs en radikal sinnesändring hos många aktörer. Något som för närvarande inte existerar.

Gonatt och gomorron.

Av Jöran Lundberg - 13 mars 2017 22:25

Tjuvarnas marknad.

Samtidigt som den nya polisorganisationen faller sönder mer och mer har tjuvarna anpassat och förfinat sina metoder. Detta har lett till att de numera kan verka tämligen ostörda. Bovarna är nämligen fullt medvetna om att risken för att fällas för brottet är så gott som obefintlig. Den futtiga lilla del som klaras upp är försumbar. Till yttermera visso verkar den också välorganiserad med mycket väl planerad verksamhet.

Man kan dessutom ana ett förändrat mönster i takt med den monetära förändringen i samhället. Antalet stora bankrån har minskat drastiskt sedan bankerna upphört med kontanthantering. I stället har brottslingarna mer och mer koncentrerat sig att genom manipulativa åtgärder länsa olika konton. Trots att bankerna bygger allt starkare murar kring kontosystemet är bovarna alltid steget före samtidigt som polisen står handfallna inför den sofistikerade tekniken.

Det verkar också som jämsides med kontobedrägerierna det finns en utbredd brottslig verksamhet mer inriktad på så kallade vardagsstölder. Genom effektiva stöldturnéer tillgriper man värdeföremål som det tydligen finns en väl etablerad marknad för. Arbetet bedrivs dessutom i stort sett utan något som helst risktagande. Ett brottsmönster som vi kanske får leva med en lång tid framöver.

TV-medierna försöker genom en serie reportage sätta fokus på detta destruktiva förhållande. Det blir säkert intressant att följa dessa inslag.

Av Jöran Lundberg - 12 mars 2017 22:26

Alla de dagar.

Så står vi åter inför en ny vecka med allt vad det kan innebära. Som alltid är det som ett oskrivet blad även om vi har en del planerat för vissa dagar. I morron till exempel blir det en resa till Örnsköldsvik där KäraHu skall besöka folktandvården. Ett rutinbesök tillägnad en god tandstatus. På så sätt har vi i viss mån vår tid inrutad. Men vad vi inte vet är substansen för vår tid. Mängden och längden är förborgad. Vilket i viss mån kan vara till fördel för oss.

För att i någon men understryka detta bifogar jag en alldeles nyskriven dikt. Håll till godo.

Tidens flykt.

Sällsam flykt, en del  av livet.

Vi kan ej mäta tidens längd.

Dess ringa mått ej blir oss givet

ty dunkelt är dess dagars mängd

 

Att söka nå dess hemlighet

kan ingen bland oss finna

Det är blott fåfänglighet

att söka sådan visdom vinna.

 

Så må vi leva helt och fullt

ta till vara våra dagar.

Som verkligt rent och oskuldsfullt

himlens härlighet behagar.

 

Av Jöran Lundberg - 11 mars 2017 22:32

Mellon.

Så har vi då till slut genomlidit alla turer kring Mellon. Årets i särklass största och mest kostnadskrävande program. Efter allt som flimrat förbi i i TV-rutan och arrangemangen på olika orter runt om i Sverige har det sållats ut en vinnare. Som vanligt kommer det naturligtvis att diskuteras om rätt låt verkligen vann. Ett scenario som återkommer varje år. Undertecknad bloggskrivare vågar inte ha någon uppfattning om det eftersom alla de slätstrukna bidragen bara bidrog till att öka dennes förvirring. Det fordras förmodligen mera skicklighet för att kunna skilja de olika låtarna åt.

Min samåldrige Owe Thörnkvist tycker jag dock gjorde en hedervärd insats även om den inte behagade de internationella jurygrupperna. Det bevisar att årgång 1929 är en slitstark ålderskategori. Dessutom tyckte jag att ”Lappen” med sin tjej gjorde ett bra intryck och de blev också hyggligt belönade.

Nu återstår det slutliga mandomsprovet i Kiev. Där hoppas jag att Robin  Svensson kommer tvåa så vi slipper anordna kommande års jippo med ty åtföljande ”pärningö”.

Slutligen kan konstateras att Mellon inte varit så upphetsande att det kommer att inverka menligt på sömnen den kommande natten. Därför:

Gonatt och gomorron.

Av Jöran Lundberg - 10 mars 2017 22:51

En fundering om livet.

I dag läste jag dödsannonsen efter en kär vän. Någon som bara för en kort tid sedan var full av livsenergi. Efter honom finns en känsla av tomhet som inte kan beskrivas med ord. Om jag ändå vill göra ett tafatt försök är det för att påminna mig själv och andra om hur skört livet ändå är. Samtidigt som det i vårt väsen finns en åstundan att alltid bejaka tillvaron här.

Det är inte första gången som jag skriver om dessa funderingar. Troligen heller inte första gången som jag publicerar nedanstående dikt som heter,

Ett möte

Härom dagen jag mötte en vän

”så  härligt, nu träffs vi igen.

det är alltid roligt att ses”.

Visst är det skönt att få

språka ett ord eller två

när ändå tillfälle ges.

 

Jag sporde försynt och nära

kan du krämporna bära

hur är det med livet?

Kan du räkna med kommande dagar

dagar som hälsan behagar

finns det ett svar som är givet?

 

Vid mitt spörsmål han tittade ner

”det är inte så bra som du ser”

Min hälsa är inte den bästa.

men jag räknar ändå att jag får

leva än några år

 

Vi satt och beskrev våra öden

vi behandlade livet och döden

om hur ödet sig ter.

Vårt samtal rörde sig kring

de många små nära ting

som levnaden ger.

 

Om någon dag kom där ett bud

min vän hade nåtts av ett bud

från inkvisatorn själv

Han finns inte mer bland de levandes tal

det är slut på all plåga i jämrens dal

han förts över dödens älv.

 

Att mötas och skiljas är livets gång

att skiljas och mötas är hoppets sång

här  på vår vanskliga färd

då är det viktigt på ordets grund

hur vi här förvaltar vårt pund

i en förgänglig värld.

 

Av Jöran Lundberg - 9 mars 2017 22:14

Gubbröran.

En välunderrättad bloggdiggare vet vid det här laget att varje torsdag sammanträder en institution som i betydelse är fullt jämförbar med Svenska akademin. Det är Gubbröran med upp till aderton betydelsefulla ledamöter. Mellan 10.30.00-12.30.00 för vi en berikande konversation som tillför mänskligheten något ytterst väsentligt vilket den tidigare saknat.

I dag till exempel behandlade vi en insändare skriven av Göte Nordmar (en av ledamöterna) som framförde synpunkter på  utformningen av stora torget i Örnsköldsvik. Han föreslog nämligen at man skulle bygga ett tak över torget. Något i stil med en fotbollsarena. Där skulle man kunna flanera och umgås utan att behöva besväras av otjänlig väderlek. Under detta tak kunde man tänka sig olika aktiviteter till båtnad  för besökarna. Man kunde till exempel tänka sig ett ”speakers corner” där olika individer hade möjlighet att framföra mer eller mindre väl uttänkta floskler för att därmed plåga sina medmänniskor. Någon Cafébyggnad ansåg han inte vara behövlig eftersom det vimlar av Caféer i grannskapet.

Institutionen som benämnes Gubbröran ansåg helhjärtat att det var en synnerligen god idé. Platsen skulle därmed bli mera borg än torg eftersom fjällräven snart är utrotad och MODO ett minne blott. Då kunde innevånarna i hela Örnsköldsvik samlas under detta tak och berätta minnen för varandra om att det en gång i tiden fanns ett ishockeygäng som hette MODO. Hur det rent byggnadstekniskt skall lösas överlåter Gubbröran med varm hand åt de som bättre begriper sig på sådana trivialiteter. Det är det rent mentala och psykosociala som fångar Gubbrörans intresse.

Jag vill påstå att utan denna viktiga samhällsfunktion som röran utgör skulle mänskligheten ha svårt att över huvud taget existera. De skulle troligen gå samma väg som Dinosaurierna en gång i tiden. Den skulle i alla fall ha svårt att sova om nätterna. Vilket undertecknad bloggskrivare inte har eftersom han har kontroll på tillvaron genom sin medverkan i ”Gubbröran”.

Gonatt och gomorron.

Av Jöran Lundberg - 8 mars 2017 22:24

Riktig vinter.

Efter det senaste dygnets snöfall börjar det nu likna riktig vinter. Kung Bore ordnade till det så småningom. Nu har vi tillräckligt av den vita varan. Nu kan således vinterkungen slå sig till ro och i lugn invänta våren. Det är nu inte några problem att ta sig fram med skotern. Jag har också här på Tallbacken fått mitt lystmäte vad det gäller snöskottning. Var ute i kväll och röjde undan det som kommit i dag. Enligt prognosen skall det nu vara uppehåll några dagar. Flankerar bloggen med en liten vers som följdriktigt heter

Riktig vinter

Flingorna dalar

från himmelens salar

i stort och i smätt

På berg och i dalar

 den nejden hugsvalar

i rikt övermått.

 

Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Mars 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards