injail

Alla inlägg under januari 2017

Av Jöran Lundberg - 7 januari 2017 20:45

Klurigt mål.

Det är faktiskt rätt länge sen jag testade er på mitt hemlands tungomål, björnamåle. Kanske  är det dags. Här kommer således ett antal klurigheter,

  1. Dyngstörn =
  2. Dåern =
  3. Spelahacka =
  4. Skryft =
  5. Nagelkäln =
  6. Tjägel =
  7. Rorna =
  8. Drôssarn =
  9. Blånöa =
  10. Ahlmyttje =

Håll till godo.

 

ANNONS
Av Jöran Lundberg - 6 januari 2017 22:28

Begränsning.

I umgänget med olika människor upplever man ofta att med stigande ålder förändras deras livsbetingelser avsevärt. Olika funktioner som är förutsättningen för ett aktivt fysiskt och mentalt liv begränsas eller helt försvinner. Mer eller mindre grava handikapp måste man kunna bemästra och om möjligt minimera. Med olika hjälpmedel och stimulerande omvårdnad kan man, trots bristande förmåga, ändå ha möjlighet att leva en aktiv och värdig tillvaro

I en sådan situation är det viktigt, ja, helt nödvändigt, att man inte förlorar livsgnistan. Jag tror att; har man bara ork och energi kan man leva ett någorlunda fullgott liv även om några av våra kroppsfunktioner inte är helt tillfredsställande. Samtidigt måste man kunna acceptera att livet förändras på olika sätt och inrätta sig därefter. Jag har mött personer som i så gott som hela sitt liv varit bundna vid en rullstol men ändå sprudlat av liv och övernog av liv. De har mitt i en bekymmersam livssituation kunnat leva i en meningsfull miljö. Samtidigt som de genom sin ”aura” berikat sin omgivning på ett häpnadsväckande sätt.

Jag känner själv att jag inte är lika rask i benen som i unga år. Att bestiga Kebnekaises topp  (som jag gjort ett antal gånger) ligger nog numera utanför möjligheternas gräns. Men fast jag är fullt medveten om den begränsningen kan jag leva ett rikt och stimulerande liv. Jag är glad att jag kan promenera bort till postlådan varje morgon och hämta dagens dos av nyhetsinformation, i form av husorganet ÖA, och ta till mig av dess innehåll.

Det är synd om den människa som tappar livsgnistan. Lusten att leva, även i en begränsad tillvaro, är skillnad mellan liv och död. I det skedet är det dubbelt så angeläget att vi är ”medmänniskor” som genom vårt uppträdande kan gjuta mod och livslust hos en modlös medvandrare. Det är således inte ”kört” även om vårt liv inte kan levas som alltid.

ANNONS
Av Jöran Lundberg - 5 januari 2017 22:40

Kylan håller i sig.

Det ät fortfarande sträng kyla. I våra trakter har uppmätts ända till 30 grader minus. Här på Tallbacken i så kallat höjdläge är det 22 grader. Men det biter i skinnet när man är utomhus. Inomhus är det likaledes 22 grader, men då rör det sig om plusgrader. Turligt nog är det tämligen vindstilla varför kylan upplevs inte lika intensiv. Det är nästan så man längtar till sydligare nejder med något varmare klimat. Det är nog inte lätt för oss gamlingar att ta sig till sol och bad numera. Av den anledningen bifogar jag en dikt som beskriver ett alternativ.

Brännbart

Häromsistens jag tråddes av lusten

en lust som helt uppfyllde mig

att fara ner till den soliga kusten

för att bränna och bryna mitt konterfej

 

Här gäller det sola och pressa

att verkligen visa en viss energi

man måste ock jaga och stressa

om man menligt och manligt brunbränd vill bli.

 

Man måste visa den rätta nyansen

en färg som är mer brun än röd

Nu när man ändå har chansen

att ta på blekheten död.

 

Men kanske det är mer genialiskt

det som jag prövde i fjol

måhända också helt idealiskt

att helt enkelt använda ”brun utan sol”.

 

 

Av Jöran Lundberg - 4 januari 2017 22:54

Bister kyla.

Det har bränt till och blivit riktigt kallt över de nordliga landen. När den här bloggen skrivs, i pausen mellan andra och tredje perioden i semifinalen mellan USA och Ryssland i JVM-hockeyn är det nära 20 grader minus här uppe på Tallbacken. Nere vid Storsjön är det säkert mellan 25 och 30. Enligt prognosen skall kylaan hålla i sig fram till veckoslutet då det åter blir mildare.

I morgon är det trettondagsafton då Torben och jag skall medverka vid en liten julfest som Missionsförsamlingen i Hemling anordnar. Det skall bli intressant att se hur det avlöper. Men vi är taggade inför uppgiften så det går nog bra. Det är ju en tacksam publik som inte är alltför bortskämda.

Avslutar med en tillönskan om Gonatt och Gomorron.

Av Jöran Lundberg - 3 januari 2017 22:50

Snart är glada julen slut.

Vi har begåvats med ett nytt år 2017 och tagit det till oss för att göra något nyttigt av det. Om någon dag är det trettondagsafton och om någon vecka tjugondag Knut. Då är det dags att lägga denna julhelg till handlingarna. För de flesta tror jag att helgen har inneburit goda minnen av en tid av rekreation och fin gemenskap.

För många i de fattiga stugorna förr i tiden var efterjulstiden en tid där man inte kunde ta sig för så mycket på grund av vinter och sträng kyla. Vanligtvis hade man  huggit och forslat hem den ved som skulle ge värme för kommande bistra vintrar. Ibland hände det att man då släpade i en snickarbänk och i köket som kunde användas till mycket förfärdigade man de alster man ansåg sig behöva. Det kunde till och med hända att man förfärdigade timmerdoningar vid sådana tillfällen.

För de i nutiden som är i arbetsför ålder väntar väl många arbetsdagar i fabrik och på kontor etc. För oss som är lite till åren kommen väntar en angenäm pensionärstillvaro som fylls med allehanda sysslor. Jag för min del tycker det är toppen att  det nu går mot längre dagar och att solen och värmen återkommer. Vi hoppas således på en ljuvlig vår och sommar.

Allra först väntar en givande dygnsvila i guden Insomnias sköte varför jag till sist skriver

Gonatt och Gomorron.

Av Jöran Lundberg - 3 januari 2017 00:23

VM.

Kvartsfinalerna i ishockeyns  junior-VM spelas i kväll. Det är ett drama i fyra akter. I skrivande stund har Ryssland besegrat Danmark med 4-0 även om de stod emot väldigt bra och hade flera goda målchanser. När detta nedtecknas har Sverige spelat en period mot Tjeckien och leder mycket rättvist med 3 mål mot 0. Större delen av perioden har det dominerats av spel mot Tjeckiens mål. Sverige leder skottstatistiken med 20 mot 5.

Sverige vann den andra drabbningen med 8-3 och är således klara för att spela semifinal. I den tredje kvartsfinalmatchen mellan USA och Schweiz leder USA ned 2-0 efter en period och kommer troligen att vinna.

Den fjärde matchen som spelas kl. 2,00 går mellan Canada och Slovakien kommer sannolikt vinnas av Canada varför jag avstår från att se den i natt.

Därmed Gonatt och Gomorron,

Av Jöran Lundberg - 1 januari 2017 21:31

Nyårsfirande.

Bygdens folk var under nyårsaftonen inbjudna till Missionskyrkan för att tillsammans fira in det nya året. Festen var utformat som ett knytkalas så att var och en som ville ha något med sig fick bidra till festen. Det som var annorlunda mot andra år var att merparten av festdeltagarna var ett femtiotal ”nysvenskar” vilket helt dominerade kvällen. Bland dem var det ett flertal familjer med många barn. Det var heller inget strikt program att följa utan alla gjorde vad som de gillade bäst. Efter att jag  deltagit i festligheterna en stund kunde jag konstatera att det inte var något stillsamt nyårsfirande eftersom barnens högljudda lekar och ungdomarnas upptåg var det allenarådande.

De av ortsborna som engagerat sig för nysvenskarnas trivsel var naturligtvis med och såg till att alla mådde bra. Ibland är det svårt med språket eftersom många inte har lärt sig svenska och dessutom inte behärskar engelskan. Men med god vilja klaras konversationen. Så med gemenskapen var det inga problem.

Ett nytt år blev det i alla fall och nu skriver vi 2017. Jag använde en del av nyårsdagen  till att göra ett besök i fritidshuset vid Hemsjön. Det var lite solsken mitt över dagen så vädret var det inget att klaga på. Jag tyckte faktiskt att det redan märks att dagarna börjar bli längre och ljusare. Eftersom det var nära nollgradigt var det inte så svårt att få upp värmen i stugan. Med en flammande brasa i öppna spisen och fyr i både järnspisen och kaminen blev det omsider riktig mysvärme. Nu ligger sjön bunden under ett stabilt istäcke så det är ingen sak att promenera på den. Det lilla snötäcke som kom i mellandagarna har genom de senaste dagarna töväder nästan smält bort igen. Det var således inga problem att köra upp med bilen. Man frågar sig faktiskt om det återigen skall bli en snöfattig vinter. Men det blir nog ett rejält snötäcke vad det lider. Så pass att jag kan testa skotern i alla fall.

God fortsättning på det nya året.

Presentation

Fråga mig

14 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Januari 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ injail med Blogkeen
Följ injail med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se