injail

Alla inlägg under december 2016

Av Jöran Lundberg - 23 december 2016 22:18

Dan före dan.

Det är dan före dan på Tallbacken, två till åldern komna personer ser fram emot en välsignelserik jul. Den firas traditionellt  med familjen i Järved. Det sägs att julen är barnens högtid och det ligger nog mycken sanning i det. Som äldre upplever man den inte lika intensivt. Det är väl den goda maten och familjegeneskapen som uppskattas mest. Däremot minns man med glädje de jular man upplevde som barn. En del av de julaftnarna firade vi hemma hos farmor och farfar i Mattarbodum. Idel fina minnen från en gemenskap och glädje som var oförglömlig.

Dan före dan som barn  hos oss kan man sammanfatta med ett enda ord. Kaos. Då var nämligen mamma Signe i full färd med att lägga sista handen vid julstädningen. Vi barn lade oss tidigt mitt i denna röra för att julaftonen skulle komma. Sedan när vi vaknade på julaftons morgon var allt fejat och fint. Julens trasmattor var inlagda, det doftade nyfernissat, granen var på sin plats och färdig för att smyckas och det var verkligen Jul med stort J.

Med denna lite nostalgiska tillbakablick vill jag härmed önska alla kära bloggdiggare (som under året trogen öppnat min blogg) en riktigt god och fröjdefull jul och ett kommande gott nytt år. Ett år som jag hoppas vi skall får uppleva tillsammans.

Av Jöran Lundberg - 22 december 2016 21:45

Julvisa i vildmarken.

Bäddad i  snö ligger frostigt tjäll

I julkvällens tidiga timma

Stockelden flammar på spisens häll

ljusens lågor syns glimma.

 

Julen talar om frid och försoning

talar om nåd i armods land

Till att förnimmas i enkel boning

ett smul från Guds mäktiga hand.

 

När elden sprider sitt fladdrande ljus

över väggarnas täljda timmer.

sprides en doft i fattigt hus

som av rikdom ett skimmer

 

Så lägrar sig friden i dal och på lid

ger oss ett bud om julefrid.

Sänder en hälsning så  len och blid

om barnet som föddes i juletid.

 

Kölden knäpper i vägg ocvh knut

kall är midvinternatten

Behåller sitt järngepp som till slut

blir en bro över mörka vatten.

 

Men julens fröjd kan ingen förmenas

en skänk av Guds mäktiga hand

i fattigdom ändå alla förenas

bundna med skimrande band.

 

Så. Även om livet är tungt ibland

trånas än julens fröjder

den bringar rikdom till torftigt land

som når de mest sällsamma höjder

 

Julkväll med Guds evangelium

kommer med frid på vår jord

fattigt tjäll  blir heligt rum

gemenskap vid dukat bord

 

Våra liv är ett lån från himmelens Gud

som en stockelds fladdrande låga

det skall gäldas vid det  yttersta bud

efter var fattig förmåga.

 

 

 

Av Jöran Lundberg - 21 december 2016 22:34

Islossning.

Kan det möjligen ha lossnat för MODO. Detta efter att ha vunnit sin tredje raka seger. I kväll mot AIK som laget spöade med 0-2 på Hovet. Det innebär att laget tar ett par kliv uppåt i tabellen. Målvakten Erik Hanses gjorde en suverän insats och höll nollan mot AIK-s ibland kolossala kanonad.

Man skall väl inte ropa hej ännu men MODO-lagets försvarsspel är mycket stabilare nu. Även i boxplay visade laget sig verkligt stabilt. Större delen av andra perioden spelade de med en man mindre på planen. Nu får spelare och ledare fira jul med gott självförtroende och återkomma på annandagen för nya intressanta drabbningar.

Detta kan kanske också en MODO-it som i första hand ser fram emot en nyttig dygnsvila i guden insomnias sköte. Så därför: Gonatt och gomorron.

Av Jöran Lundberg - 20 december 2016 21:16

En fasansfull konflikt.

Kriget i Syrien rasar vidare med oförminskad styrka, även om det för närvarande är en bräcklig vapenvila. Evakueringen av civila i östra  Aleppo störs ständigt av nidingsdåd. Det miserabla med Syrienkriget är att det inte endast är två stridande parter. Jämsides med de två huvudaktörerna regeringstrupperna kontra oppositionen finns det ett otal fraktioner av mer eller mindre legitim art. Det är banditgäng som utnyttjar kaoset för egna tvivelaktiga syften.

I detta enorma kaos lider civilbefolkningen omänskligt lidande och ofantlig misär. De människor som haft förmåga och ekonomi har tidigare lämnat landet. Nu är det de obesuttna som med Röda Korsets hjälp evakueras ut ur landet. Troligen till en miserabel tillvaro i något enormt flyktingläger.

Man skall komma håg att av de runt elva millioner som flytt landet finns merparten av dessa i kolossala flyktingläger i närområdet. Endast en liten bråkdel av dessa har kunnat ta sig vidare för att söka asyl i andra länder. Detta förhållande speglar mer än väl den oerhörda katastrof Syrienkriget är. Vi i Sverige har efter bästa förmåga tagit emot en liten rännil av detta enorma människoflöde. Det är nog gott. Även om jag tycker migrationsverkets hantering av flyktingkrisen lämnar mycket i övrigt att önska.

Mitt i detta kaos rustar vi oss i Sverige för ännu en jul med allt vad det innebär. Kanske skulle vi mitt i vårt firande vara tacksamma för att vi får leva i en fredlig tillvaro. Det är många millioner människor runt om i vår värld som saknar en sådan.

 

Av Jöran Lundberg - 19 december 2016 22:30

Islossning.

Allra först måste jag göra en rättelse om solisterna vid konserten i Fjällräven Center. Den manliga solisten hette Samuel Ljungbladh och den kvinnliga Karin Öberg. Mycket fina artister de bägge. Konserten fick fina recensioner i våra husorgan Örnsköldsviks Allehanda.

Det är verkligen islossning vad gäller vädret. Just nu är det 6 grader varmt och det regnar för fullt så det finns uppenbar risk för att den gnutta snö vi hade kommer att försvinna. Chansen till en vit jul är därmed mycket liten. Enligt meteorologerna har vi inte haft en så varm December på 53 år. De enda fördelarna är att det blir lättsamt med snöskottningen och det är också lättsamt med uppvärmningen. Möjligen kan det komma lite snöslask på julafton.

En annan islossning är det  för stackars MODO som vunnit två raka hemmamatcher nu genom segern mot Almtuna i kväll. Det var således match i Fjällräven sedan Thorleif stökat undan alla grejer efter konserten. En tredje vinst på raken behövs för att man skall tro på att det vänder till det bättre för laget.

Att det lackar mot jul är det väl ingen som inte är medveten om eftersom det nu inte är så många dagar kvar till julafton.

Några nätter i guden insomnias famn återstår dock. Gonatt och gomorron.

Av Jöran Lundberg - 18 december 2016 20:17

Slörsöndan.

I dag har det varit fjärde söndagen i advent, Således är alla ljusen tända. Det är också sista söndagen före julafton den helgdag som i forna tider benämndes ”slörsöndan”. Enligt traditionen var det tillåtet att arbeta på den. Särskilt om den inföll nära julafton och julstädningen inte var avklarad. Det var också särdeles många matbestyr innan det kunde firas en riktigt ”god” jul. Alla hemmagjorda syltor tillexempel.

Här på Tallbacken har inte julstressen infunnit sig. Om den någonsin kommer. För ett gammalt pensionärspar som upplevat en lång räcka jular är det inte lika upphetsande som i forna dagar. Vi har avverkat en del av städningen inför helgen och tar det i lite små etapper vilket gör att det inte blir omständligt. Vi har funnit oss i att allting går lite saktare så vårt motto numera ä: ”Det får ta den tid det tar”.






Av Jöran Lundberg - 17 december 2016 22:15

Julkonsert.

I kväll har vi varit på en konsert i Fjällräven center med Öviks Big Band, Höga kusten gospel, Samuel Ljungkrans och ytterligare en kvinnlig soloartist. Under två timmar fick en härlig musikupplevelse. Det funkade väldigt bra med hela evenemanget.

Av Jöran Lundberg - 16 december 2016 22:25

MODO-läget.

Det är kanske på sin plats att redovisa MODO-s läge i den Allsvenska tabellen, Efter segern i kväll mot Pantern med 3-2 ligger de på elfte plats. Laget har en god bit upp till nästa ”fålla som bättre garanterar en plats i kommande års spel i SHL eller Allsvenskan. Det vore önskvärt om laget kunde vinna en del matcher på raken för att visa ett stabilare lir.

Efter matchen i kväll byggs Arenan om från Ishockey till evenemangsarena för en konsert med Öviks Big Band i morgon kväll. Det är Thor-Leif och hans mannar som till dess har byggt om Fjällräven Center för evenemanget. Golv, estrad samt ljud och ljusanläggningar skall anläggas för den förvandlingen. Efter konserten skall allting plockas ut igen och återställas till sitt ursprung.

Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< December 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards