injail

Alla inlägg under november 2016

Av Jöran Lundberg - 22 november 2016 21:43

Den mörka årstiden.

Under dagen i dag har det regnat av och till. Det innebär att all snö som förut lyste upp en aning i vintermörkret har smält bort. Eftersom det också ligger dimma och dis över nejden runt Tallbacken upplever man höstmörkret mera påtagligt. Det gör att man längtar än mer till den tid då ljuset och värmen kommer åter. Det är nästan så att man vill som björnen gå i ide. Eftersom den ljusa tiden på dagen är begränsad blir det heller inte tillfälle till så mycket uteaktiviteter.

Om en månad är det dags att fira jul. Det är inte utan att man längtar dit eftersom man då vet att solen som nu visar sig mycket sparsamt då är på väg att vända åter. Men det blir väl den tiden också. MODO lyser heller inte alls i vintermörkret eftersom de bara fortsätter att förlora match efter match. Snart är de nere i bottenskiktet och får stora svårigheter att ta sig längre upp i tabellen. Sorgligt . Mycket sorgligt för en urgammal MODO-it.

Men det är inte värre än att jag ändå sover gott om nätterna och på så vis inhämtar de krafter jag behöver för att leva en välsignad pensionärstillvaro. Så därför

Gonatt och gomorron.

Av Jöran Lundberg - 21 november 2016 22:55

Fantasia.

 

Att vara rolig och spirituell

och att ha god fantasi

för varje ny dag

är lika svårt som att var kväll

forma och föda en ny poesi

av allra renaste slag.

 

När morgonen gryr är det redan glömt

vad innerst inne hjärtat har gömt

av stor pragmatik

Det som du med Nemesis drömt

har någon över förgängelsen tömt

rödfärgad het romantik.

 

Det blir ett alster av den energi

som verkar och kommer att evigt förbli

vid vinden och vågornas sång

Det ligger säkert någon mening däri

för en sträng och stram strategi

så att verket fullbordas en gång.

 

Så kan man dikta och fantisera

verser och ord producera

med särdeles rikt innehåll

man kan med rim fabulera

komma och punkt formulera

som är poetens paroll.

 

Men med tiden är allting glömt

I en lång evighet är allting gömt

förgäten är all fantasi

det som man en gång vårdat så ömt

blir till slut i en soptunna tömt

för att där för evigt förbli.

Av Jöran Lundberg - 20 november 2016 21:55

Va äre för skellna

Va äre för skellna på gninnel å gneka

dä töffel man rakt jetta förstå

Men öm man int begripe kan man ju tveka

att töckena orla begripe säg på.

 

För öm de gneka sä kanne ju gnissel

N´dän låt´n kan ju  va söm e gissel

 Å de låt nästan söm öm de vissel

då man hör hörr de gneka å gnissel


Av Jöran Lundberg - 19 november 2016 22:03

Björnamåle även hos katter.

Enligt ett forskningsprojekt i Linköping där man har studerat katter från olika landsändar (också skånska) och konstaterat att katterna jamar olika beroende på vilken dialekt människorna i deras närhet talar. Det konstateras också att katter kommunicerar genom sitt jamande  mest med sina ungar och med människor. Sällan till andra vuxna katter. Det skulle vara intressant om det är någon av mina bloggdiggare som hört något dialektalt jamande. Till exempel skånska.

På sextitalet skaffade vi två katter, en hane som hette Lurven och en honkatt som jag inte minns namnet på. Det var meningen att vi skulle ha bara honkatten kvar och göra oss av med den andra. Men rätt snart blev honkatten överkörd av en bil och dödad varför Lurven fick bli vår huskatt. Han var av Mangxras med den rasens egenskaper. Tjock lurvig päls, långa bakben och endast en liten stubb till svans. Lurven var inte kastrerad varför han hade ett befruktningsuppdrag att utföra. Dessutom hade han ett revir som var enormt stort. De flesta byarna runt björnabygden hade han som sitt område. Det betydde att runt om i våra bygder föddes det svanslösa kattungar både här och var. Så han kunde inte svära sig fri heller.

Jag minns att när han efter en mer än månadslång sådan period kom tillbaka hem var han i ganska härjat skick. Den lurviga pälsen var ibland full av tovor som vi måste försöka få loss. Om jag inte minns fel så jamade han alltid med den dialektala ton som vi har i björnabygden. Han berättade att ibland då han kom till honkatter i lite finare hem var det svårt att göra sig förstådd. Men trots detta utförde han sitt värv med samma skicklighet som alltid. Till det behövdes det inte så många verbala åthävor.

Forskarnas ambition är att i framtiden kunna tolka dessa olika dialekter innefattande även Björnamåle som mång av de katter som finns i bygden är angelägna att bevara för framtiden. Det skall bli spännande att se hur det går.

Av Jöran Lundberg - 18 november 2016 22:04

En säregen drabbning.

 MODO-s derbymatch mot Björklöven var en publikmässig framgång men en mindre gedigen insats rent spelmässigt. Efter att MODO spelat ut Björklöven i första perioden och skaffade sig en ledning med 3-0 tappade man initiativet i matchen. Efter en utvisning som drabbade hemmalaget genom ett felaktigt domslut kunde Björklöven reducera till 3-1. I tredje perioden dominerade Björklöven helt och kunde kvittera till 3-3 som var resultatet i full tid. Matchen gick till förlängning och straffavgörande där MODO kunde vinna genom gediget målvaktsspel av Erik Hanses. Det var rättvist så till vida att MODO är så mycket mer i behov av poäng än Björklöven.

Detta om detta mitt i allt regn och rusk som vi upplever just nu. Ett mycket märkligt förjulsväder. Det väder vi i alla fal får vara nöjd med.

Gonatt och gomorron.

Av Jöran Lundberg - 17 november 2016 21:48

Vintern kom av sig

I stort sett hela dagen i dag har det regnat. Det innebär att den lilla snömängd som kommit nu har smält bort. Kvar är en hel del förrädiska isfläckar. Dessbättre har de flesta vägarna blivit bara, till gagn för en någorlunda säker biltrafik.

Jag har studerat en hel del olika väderprognoser och det verkar som om det milda vädret kommer att bestå en tid framöver. Det betyder sannolikt att nederbörden kommer att falla som regn. Det betyder i sin tur att den mörka årstid som råder ter sig ännu mörkare. För en åldrig bloggare som längtar efter ljus och värme blir det än mer tungsamt. Det betyder också dagar av relativ overksamhet då bloggarens åldriga lekamen inte gillar regn och rusk. Sådana dagar försöker jag ändå göra något nyttigt. Om inte annat så har jag ju arbetet med boken som ligger över en. Jag måste faktiskt erkänna att det går lite långsamt.

Men det tillhör ju en maklig pensionärstillvaro att kunna njuta av de stillsamma dagarna. För att inte tala om nattvilan som man får njuta av. Så med anledning av detta formidabla faktum har jag härmed anledning att säga:

Gonatt och gomorron.

Av Jöran Lundberg - 16 november 2016 21:42

Nedrustningen fortsätter.

Läste i dag i husavisan ett förslag om att den akuta kirurgin vid Örnsköldsviks lasarett skulle flyttas till Sundsvall. Det skulle till exempel innebära att en person   med akut blindtarmsinflammation boende i nora delen av Örnsköldsviks kommun skulle fraktas närmare trettio mil för detta relativt enkla ingrepp. Eller en kvinna med förlossningskomplikationer inte skulle ha möjlighet att bli hjälpt på plats. Det kan också innebära att patienternas säkerhet kan äventyras på grund av oframkomligt väglag.

Men det som är mera förödande är de signaler ett sådant förslag ger. Den  skapar nämligen en turbulens bland personalen som får förödande effekter i en homogen organisation. Ett slående exempel har vi vid Sollefteå sjukhus där politikernas rotande har fått till resultat att arbetsplatsen nu i det närmaste är dränerad på all fast personal. Det finns, sorgligt nog,  inget stafettläkarsystem i världen som förmår att driva ett helt sjukhus effektivt.

Alla förslag om begränsningar i verksamheter skapar naturligt nog oro i organisationen. Den slår nämligen sönder fasta rutiner och tar bort den laganda som är viktigt för ett väl utvecklat teamarbete, Många medarbetare, både sköterskor och läkare blir mindre motiverade att bli kvar i verksamheten. Med den brist på personal inom vårdsektorn som råder i nuläget är det inte svårt för dem att få tjänster på andra orter. Tyvärr får vi erfara att Norrland blir succesivt utarmad på kompetens inom vården.

Det ligger nära till hands att föreslagna besparingsåtgärder vid de Ångermanländska vårdinrättningarna vidtas för att rädda kvar Sundsvall som specialistsjukhus. Man kan ana att vid en planerad regionombildning blir det häxjakt på specialistkompetenserna. Även universitetssjukhuset i Umeå är med och slåss för sitt berättigande i kamp med andra stora institutioner söderöver. I en sådan krisartad situation är det därför absolut nödvändigt att man hanterar vårdfrågorna med allra största förstånd.

Av Jöran Lundberg - 15 november 2016 21:34

Aftonsång.

Det lider mot kväll dagen är till ända

mitt dagsverk är slut, bringat till final

En aning av ett stoft skall mitt sinne lända

blott ett  korn i universums sal.

 

Ack så smått och ringa skall det ändå ge

någon liten aning utav evigheten

När det mot natten lider vill jag mig bege

till rofylld nejd och känna trivsamheten.

 

I tidens längd och mina dagars rad

var ny morgons absoluta ro

När livets timmar bildar en parad

så tidens rara rosor där kan  gro.

 

När jag slutligt finner stillsam frid

från dagens  många små bestyr

slut är arbetsdagens jäkt och strid

då jag från all min längtan flyr.

 

Jag sluter mina ögon, stillheten är min

dagens larm har tystnat, sakta domnat

med ljuvlig harmoni och rofyllt sinn

jag i morfei armar lugnt har somnat.

 

 

 

 

Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23
24
25 26 27
28 29 30
<<< November 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards