injail

Alla inlägg under oktober 2016

Av Jöran Lundberg - 7 oktober 2016 22:03

Gårdshuset.

KäraHustrun och jag var i kväll inbjuden till en festlighet med invigning av den nya samlingslokalen vid hembygdsgården i Björna. Den har förut stått i Studsviken och varit kapell för Björna kyrka. Efter att kyrkan lagt ner sin verksamhet i kapellet kunde hembygdsföreningen förvärva den.  Efter att ha flyttats är den nu till nytta för föreningens verksamhet. Dessutom en fin alternativ samlingslokal för Björna samhälle och ett gott komplement till församlingshemmet.

Lokalen har fått namnet ”Gårdshuset” där det utgör en god del av övriga byggnader. Det var en riktigt fin festlighet med god mat som serverades, ”Skogsfalke” stod för underhållningen och de gjorde de med bravur. Siv och Lars-Erik spelade ut hela sitt register med många godingar, både egna och andras.

Av Jöran Lundberg - 6 oktober 2016 21:11

Omsorgsfull vård eller ”vårdslöshet”

I dag hade jag anledning att göra ett av mina återkommande besök på vårt äldreboende Björnaborg. Imponerades än en gång över hur väl omhändertagna de äldre blir. Ett sådant uppträdande från personalen gör att de tycks trivas med sin vistelse. Situationen har på senare år blivit så att sådana som placeras i särskilt boende, som det heter, är så mycket mer vårdkrävande än som var fallet bara för ett antal år sedan. Därför försöker vi anpassa andakterna och göra dem så enkla som möjligt. Sången och musiken är ett viktigt inslag därvid.

Det finns väl inte något som  berör människor så djupt som frågor om vård och omsorg. I debattartiklar och på insändarsidor är vårdfrågorna ständigt föremål för allmänhetens intresse. Varje morgon när jag slår upp mitt husorgan skummar jag först av ledarsidan och därpå följande insändarsida. Inte en dag går utan att Västernorrlands landsting skuffas och knuffas mellan tyckarnas olika åsikter. Dessvärre är innehållet i vissa yttranden emellanåt relativt magert. De allra flesta inläggen är fulla av irritabla vändningar och uttryck där man i stort sett endast skönjer skribentens behov av att vädra sin ilska. Jag menar tvärtom att varje tyckande om eventuella missförhållanden alltid skall åtföljas av förslag till alternativa åtgärder.

Utan att ha någon politisk vinkling vare sig åt ena eller andra hållet måste man krasst konstatera att vårdfrågorna inom vårt landsting har hamnat i en verklig rävsax. Enda trösten därvid är att de är i gott sällskap av de flesta andra landsting. Av olika orsaker, som skulle fordra en mängd A4-sidor att redogöra för, har Landstinget hamnat i en ytterst prekär situation  både resursmässigt och organisatoriskt. Ett förhållande som propagandamässigt  är ytterst känsligt både inom och utom verksamheten. Signaler om förändringar, och framförallt indragningar, i verksamheten tolkas alltid negativt oavsett hur väl motiverade de är. Man måste ta i beaktande att det råder skriande brist på kompetent personal inom vårdsektorn. Samt att sådana som hyser djupgående  lojalitet till sin arbetsplats i dagsläget är mycket få. Resultatet av sådana signaler blir således att enheter  snabbt dräneras på kompetent personal. Med ty åtföljande oro på arbetsplatsen. Tyvärr är det en pestsmitta som sprider sig både inom den öppna såväl som inom den slutna vården. En situation som inte kan förändras enbart genom politiska beslut. Jag tror att det kommer att ta mycket lång tid att vända landstingsskutan åt rätt håll så att den åter får vind i seglen

I någon kommandeblogg skall jag vädra mina åsikter om det kostsamma stafettläkarsystemet, därför Gonatt och gomorron.

Av Jöran Lundberg - 5 oktober 2016 21:49

Frostigt.

Det har varit lite frostigt nu en tid med minusgrader om nätterna. Även om det tillhör årstiden är det ändå en rätt stor omställning. En liten tröst är det att det är så soligt och fint om dagarna. Det är också väldigt vackert med alla de granna höstfärgerna. Varje årstid har sin tjusning när an får leva mitt uppe i den.

I mina gömmor hittade jag en liten dikt som jag bifogar med just ovanstående tema.

Frostbiten.

När frosten biter näsa och kind

och blåser den kalla nordanvind

vittnar det mest om höst

Löven faller från Alm och Lind

man blir om snö och kyla mind

då finns det just ingen tröst

 

När man då villsamt vankande går

undrar så smått vilken vinter vi får

hur den möjligen blir

de många rönnbär kanhända spår

kanske får vi även en vinter i år

över vårt kalla revir

 

Hösten kan ock vara särdeles skön

med gulnande löv som förr varit grön

som visar en fager nyans

Då omvandling sker i blommor och frön

materien minner om milda miljön

som tronar i kunglig glans.

 

Men kanske en gång vi återfår

i leende livet en grönskande vår

med spirande blommor och blad

En värmande fläkt över buskar och snår

nejden som åter skimrande står

en grönskande skön kavalkad

 

Av Jöran Lundberg - 4 oktober 2016 22:40

Svampsoppa.

I dag har jag tillsammans med Torben Johansson vari till Aspsele på sopplunch med Svenska kyrkan. De hade totat ihop en riktig ”soppa” som stärkte smaklökarna och var till nytta för vår lekamens välbefinnande. Trots svampsoppan överlevde vi hela föreställningen. En föreställning där Torben och jag hade ett bejublat framträdande där framförallt Torben fick de flesta ovationerna, och det med all rätt. Han har en underbar sångförmåga. Vi upplevde det som ett mycket uppskattat inhopp.

Att sedan MODO vann derbyt över Björklöven gjord att vi betecknade dagen som tämligen berikande. Genom att laget tagit en del poäng de senaste matchernas ligger de nu lite bättre till i tabellen. De ligger trea efter Västervik och Timrå.

Undertecknad bloggskrivare kommer således att sova tämligen gott i natt och önskar alla bloggdiggare det samma.

Av Jöran Lundberg - 3 oktober 2016 22:14

MODO än en gång.

Trots att laget mu harvar nere i allsvenskan kan jag inte avstå från att via TV-sändningar följa deras öden och äventyr. Efter 6 spelade matcher ligger de på femte plats i tabellen och är placerad i mittenfältet som betyder att de inte har möjlighet att kvala. I kväll i matchen mot Södertälje ledde med 4-2 rätt långt in i sista perioden men tappade till 4-4. I förlängningen kunde de sätta segermålet och fick sålunda 2 poäng. Något som var nödvändigt för deras fortsatta kamp.

I morgon kväll spelar de ett derby bort mot Björklöven. En vinst där och tabelläget blir genast något ljusare. Kommer väl att följa den drabbningen också, men först skall vi aväta en sopplunch i Aspsele där Torben och jag skall göra en viss insats av underhållande art.

Därför skrivare jag Gonatt och gomorron.

Av Jöran Lundberg - 2 oktober 2016 21:32

En stilla frid.

Åter är det helgdagskväll på Tallbacken. Det har varit en fridfull söndag som liknat de andra söndagarna. Förmiddagsgudstjänst i kyrkan. På eftermiddagen var jag upp till stugan i Hemsjön för att se över den. Allt var lugnt och fridfullt även där. Genom sitt  läge hade det inte varit någon frost men det var ändå  riktigt fina höstfärger.

Nu ligger åter en vecka framför med diverse åtaganden. Men det är inte flera än att det skall gå bra. Tisdag anordnar svenska kyrkan sopplunch i Aspsele där Torben och jag skall stå för underhållningen. Vi har gjort upp ett körschema så det skall väl gå bara fint. Torsdag har vi andakt på Björnaborg med det vanliga teamet. Det skall väl också gå fint.

Tiden går väldigt fort och snart har vi väl de rätta hösttecknen med frost och kanske även lite snö, vad vet man?  Men det är bara att ta dagen som den kommer och ständigt gilla läget.

Det nu aktuella läget är sängläget som genom en god sömn skall bringa krafter till att möta framtiden på rätt sätt.

Därför gonatt och gomorron.

Av Jöran Lundberg - 1 oktober 2016 22:15

Skördetid.

Det har varit en riktigt fin höst här uppe på Tallbacken. Ännu har det inte varit minusgrader någon natt. Nu verkar det som om det skall bli lite kallare så därför tog vi in äpplena från vårt enda äppelträd. Det blev en riktigt bra skörd med mogna äpplen. Det är väl stor risk att de inte håller sig fräscha en längre tid så vi får väl göra mos eller marmelad av dem med det snaraste. Det är söta och goda äpplen, Men vilken sort det är det vet jag faktiskt inte.

Med det är väl det mesta av höstens skörd tillvaratagen, även om många säger att de lingon som finns kvar ute i skogen inte än har haft känning av någon frost så de är väldigt söta och goda. Men eftersom det nu är klart väder är det nu risk för frost på utsatta ställen.

På oktobers första dag har vi också haft en samling med SPF-seniorerna, då vi hade besök av Seniorshopen. De far runt och visar sin kollektion för hugade pensionärer. Eftersom seniorerna, fattigpensionärerna till trots, är en köpstark grupp gjorde de säkert fina affärer. De har inte världens billigaste kläder men i stället är de av  utomordentligt bra kvalitet. Jag köpte en kofta  av dem för 15 år sedan som än i dag är fräsch och fin.

I morgon är det söndag och vilodag.

Som naturligtvis används efter eget förslag.

Kanhända går vi till kyrkan ett slag

för att finnas till Herrens behag.

 

Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Oktober 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards