injail

Alla inlägg under september 2016

Av Jöran Lundberg - 18 september 2016 19:06

Gotland 2.

Gotland är så mycket mer än Visby innanför murarna, även om det är världsarvet Hansestaden. Den huvudsakliga bebyggelsen i Visby är utanför muren. Större delen av kommersiell natur ligger således koncentrerat till ett eget affärsområde. Där finns de flesta av de varuhus som vanligen är etablerade i medelstora befolkningsområden. Gotland har cirka 60.000 invånare. Därmed kan man väl säga att det är tämligen väl tillgodosett med kommersiell service, även om IKEA inte är med.

På Gotland finns mer än 100 kyrkor och kapell, de flesta byggda på medeltiden. De förvaltas ofta av små församlingar och pastorat tillhörande Svenska kyrkan. Dessa kyrkor, och kyrkogårdar, är för det mesta mycket kostsamma att underhålla. Även med visst tillskott från en gemensam fond.  Dessa klenoder är väl värda ett besök då många av dem bjuder på kulturella upplevelser av stor dignitet. Det har hänt att turister besökt Gotland och fått stor tillfredsställelse genom att dag efter dag besöka någon unik kyrkobyggnad.

Att Gotland dessutom är så mycket mer har den intelligente bloggdiggaren redan räknat ut. Det kanske kan vara anledning till att återkomma vid ett senare tillfälle.

Av Jöran Lundberg - 17 september 2016 16:50

Gotland

Att beskriva Gotland något koncentrerat är ingen lätt uppgift. Trots sin ringhet är den en mångfald. Visby innerstad är en mycket intressant del av ön. Många vackra byggnader med en lång historia bakom sig träffar man på.  För att passera ringmuren går men in genom olika portar. Från min position på Järnvägsgatan är det närmast att gå in genom Söderport. Då kommer man också direkt in på Adelsgatan som är stadens viktigaste affärsgata. Ända ner till Stora torget där man viker av till höger upp mot Österport. Utanför den ligger Östercentrum där det finns både varuhus och galleria. Alldeles innanför Österport finns ett litet enkelt Bokcafé där jag ibland unnar mig en kopp kaffe i en lugn och avstressad miljö.

Ibland tar jag mig ner till hamnområdet där Gotlandsbåtarna lägger till. I det området ligger också Almedalen, som är centralpunkt för den årliga politikerveckan. År det varmt och soligt väder brukar jag  besöka någon av glassbarerna som också ligger i det området. De har oftast ett hundratal olika sorter att välja mellan.

I någon kommande Blogg har jag kanske möjlighet att berätts mer om ön.

Av Jöran Lundberg - 15 september 2016 20:19

Äppelskörd.

Såg på ”Go´kväll om den rika äppelskörden i år, och hur liten del av den som vi verkligen tar reda på. Här på Gotland och särskilt på Järnvägsgatan är det verkligen rik fruktskörd. Träden dignar av äpplen och päron. Jag har i dag plockat äpplen för att göra must av dem. Till veckan är det meningen att lämna 50 kilo till ett musteri här på ön. Men det är bara en ytterst liten del av all frukt som träden ger. Det känns  lite overkligt på vi måste 4-500 kg frukt till soptippen.

En riktig sommardag har vi haft här på ön med idel solsken och nästan 20 grader varmt i skuggan. Det är inte så ovanligt med många varma sommardagar i september. Som jag kanske nämnt förut r det stabilare väderförhållanden så här på hösten när havet fortfarande är varmt. Det är bara att tacka och ta emot.

Mer om Gotland i nästa Blogg.

Av Jöran Lundberg - 15 september 2016 10:16

Blogg Visby.

Resan till Gotland förlöpte utan komplikationer. Det blev lite lång väntan på Bromma f.p.l men det var också rätt lärorikt eftersom vi då kunde göra oss underrättade om hur den fungerar och var de olika utgångarna var. Vi landade i Visby rätt sent så det blev inget skrivet i går kväll.

Här är det jättefint väder, varmt och soligt, så vistelsen här blir nog angenäm. Jag planerar att ta min första cykeltur, mera för att träna och ev, hålla mina ben funktionsdugliga. Gotland är ju cykelvänlig om man håller sig uppe på ön. Ner till hamnen är det väldig nivåskillnad eftersom man då skall nerför ”klinten”.

Rapporterar väl mer så småningom.

Av Jöran Lundberg - 13 september 2016 21:38

Resfeber.

I morgon reser vi till Gotland. Flyget går från Umeå kl. 13.00 Planbyte på  Bromma fpl. Vi har bra med tid mellan planen så vi kan känna oss lugna. Hur det blir med bloggskrivandet under vistelsen i Visby kan jag inte säga med säkerhet, men det brukar ordna sig. Det finns gott om datorer.

I dag underhöll OLD-fejs på Björnaborg vid träffpunkten, där SPF-senior-fyrkövern bjöd på fika i pausen. Av reaktionerna att döma tror jag att de var nöjda med vad de fick lyssna till. God och familjär stämning var det i alla fall.

En välbehövlig dygnsvila väntar för att samla krafter för morgondagen. Så därför: Gonatt och gomorron

Av Jöran Lundberg - 12 september 2016 21:46

Ishockey.

I brist på annat matnyttigt får det bli lite ishockeykommentarer. Om jag börjar med MODOS damer verkar de ha ett bra och stabilt gäng som lyckas vinna sina matcher. Då finns det kanske  något lite tröst i bedrövelsen. Jag har haft möjlighet att se nästan alla MODO-s försäsongsmatcher och då har laget inte imponerat över hövan. De allra flesta har slutat med förluster. Dessutom har spelet inte varit särdeles övertygande förutom i senaste matchen mot Luleå då det stämde någorlunda. Några olyckliga sekvenser i sista perioden med diverse utvisningar ställde till det för dem och hindrade dem att ta en välbehövlig seger.

Nu brakar seriespelet igång på onsdagkväll med bortamatch mot Västerås. Då är det således ”upp till bevis”. Dessvärre kan jag inte följa den matchen eftersom KäraHustrun och jag då är på resande fot, Vi flyger nämligen till Visby den dagen. Sedan blir vi där en vecka så det kan bli lite hackigt med bloggskrivandet. Men jag litar på att det finns tillgång till dator.

Med det skriver jag: Gonatt och gomorron

Av Jöran Lundberg - 11 september 2016 23:01

Det är märkligt

Ett vitt ark papper som ligger framför dig säger dig i stort sett ingenting. Det lyser emot dig med sin blanka vithet men mer är det inte. Men när det fylls med bokstäver och ord blir det genast fullt av liv och kan förmedla just det budskap som är nedpräntat på just detta vita ark. I och med det har vi nuddat vid hemligheten med bloggskrivandet. Det går ständigt ut på att fylla ett underlag i form av ett vitt ark, med intressanta meningar.

Det är där vi nuddat vid den innersta hemligheten i skrivandet som innebär att transformera de tankar och impulser som dyker upp i hjärnan till något som läsaren kan ta till sig och ha nytta och glädje av. Detta naturligtvis under förutsättning att det då finns ett sådant lager av tankar och impulser att det kan bilda underlag för den förvandling från ett vitt ark papper till meningar som av den intelligente läsaren kan uppfattas som något meningsfullt.

Genom att skriva detta trams har författaren uppnått vissa effekter. Dessa äro av två skilda arter. För det första har han besudlat ett ark skinande vitt papper med meningslösa meningar som historiskt sett inte har något värde. För det andra, och därtill det absurda, har han förmått ett antal, inte många men några, ivriga bloggdiggare att läsa dettas meningslösa dravel. Ha Ha.

Gonatt och gomorron

Av Jöran Lundberg - 10 september 2016 21:43

Musikcafe.

I kväll var det anordnat Musikcafe i Missionskyrkan. Ett arrangemang i församlingens utåtriktade verksamhet. Glädjande nog var det rätt bra uppslutning från byborna varför det var riktigt bra.

Temat var ”Musik i sensommarkväll”. En trio med stommen utgörande av makarna Stefan och Maria Klint med ytterligare en sångare och musiker stod för underhållningen. Med underbara sånger, stundtals i frän gospeltakt var de mycket medryckande där publiken genast var med i både takt och musik.

Hanna Mattebo var den sammanhållande länken för kvällen som jag tycker var en mycket lyckad tillställning.

Det är meningen att det skall hållas sådana arrangemang regelbundet under den kommande östterminen.

Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13
14
15
16
17 18
19
20
21
22 23 24 25
26
27
28
29 30
<<< September 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards