injail

Alla inlägg under mars 2016

Av Jöran Lundberg - 11 mars 2016 23:15

Rinkside i Långviksmon.

MODO-s dominerande spelare just nu och dessutom lagkapten gästade Långviksmon och Missionskyrkan i kväll. Dock inte i första hand som ishockeyspelare utan som en vanlig medmänniska med en levande gudstro. Sakligt och med inlevelse berättade han om sin väg till stark och innerlig gudsgemenskap. Hur framgångarna och stjärnglansen på  olika rinkar i NHL inte  kunde ge honom den rätta tillfredsställelsen. Inte förrän han 2008, tjugofem år gammal lät, som han uttryckte det, Jesus helt och fullt komma in i hans liv fann han den rätta livsglädjen. Inför en fulltalig publik vittnade han om den gudomliga livsväg han valt att vandra. Jag är övertygad om att Noah har en viktig mission att fylla i den många gånger tuffa miljö han befinner sig i som spelare och lagkamrat.

Det var ungdomarna i församlingen som tagit initiativet till att bjuda in honom och det visade sig vara ett mycket lyckat grepp. Det var säkert många i publiken som berördes av det klara och raka budskapet. Gospellinjen från Mellansel inramade budskapet med härligt gospelgung.

Av Jöran Lundberg - 10 mars 2016 22:20

Så var det för 110 år sedan.

Av en bekant fick jag i dag låna en kokbok med titeln ”Om matlagning i enklare hem”. Utgivningsåret var 1908 och det var tredje upplagan så den är säkert skriven i början av förra seklet. Man har ju alltid hört att det var bättre förr men efter att ha läst inledningen till boken är jag inte så tvärsäker på det längre. Jag citerar.

På senare tiden har mycket talats och skrifvits om de ungas förvildning, om tilltagnde antal brott, om fängelsernas öfverbefolkningg om orsaken därtill. Med anledning häraf sökte en behjärtad kvinna att i ett af vårt lands större fängelser komma i beröring med fångarne för att taga reda på deras tidigare lefnadsöden och på så sätt om möjligt söka utröna orsaken till deras brott. Hon kom då till det resultatet att i en mängd fall fångarne haft en dålig mor eller hustru, som varken kunnat eller velat uppfylla de plikter, som ålågo dem som mödrasr och husmödrar. Hemmet hade varit slarfvigt och otrefligt, ingen ordentlig mat lagades, ingenting räckte till – så kom osämjan, utelifvet på krogen och slutligen brottet som ledde till fängelset.

Hvar och en som haft eller har den oskattbara lyckan att äga ett gott hem i ordet fulla mening, han vet också, hvilken betydelse ett sådant hem har, för de uppväxande, för de vuxna, för de gamla – hvilken makt det har  att fostra till gudsfruktan, arbetsamhet och goda seder, hvilket skydd det ger mot frestelser, hvilken känsla af trygghet och hvila man där erfar efter mödor och strid ute i världen. Ja, blotta minnet af ett älskadt hem ger ljus, värme och lif in i ålderdomens sena afton.

Ovanståendes kunde, frånsett gammalsvenska stavningen, varit skrivet idag. Således har inte mycket förändrats i vissa hänseenden på denna långa tidsperiod.

Men vi lever ju i den miljö vi själva skapar, så därför

Gonatt och gomorron

Av Jöran Lundberg - 9 mars 2016 21:59

Tur i oturen.

Jag mötte en bekant i dag som hade varit ute för en vådlig fallolycka. En annan person hade olyckligtvis knuffat henne så att hon föll handlöst utför en lång rulltrappa. I fallet krossade hon ena armen som demolerades svårt. Nu en lång tid efter incidenten går hon fortfarande med armen ombunden och gipsad. Men hon var ändå glad och tacksam för att hon inte skadades värre än så. Hon sade att en bruten arm kunde hon förlika sig med då huvud och nacke var helt oskadda. Och fått behålla full rörlighet i kroppen i övrigt. Om det gått riktigt illa kunde hon i dag legat helt förlamad.


Det får mig att osökt än en gång fundera över det där om änglavakt. Kan det möjligen finnas en kader av skyddsänglar som ständigt står till vårt förfogande? Är våra dagar i detta liv förutbestämda? Kan vi förlita oss på vårt öde? Ja frågorna är många men svaren på dessa finner man inte så lätt. Och kanhända år det till den bästa nyttan för oss alla.

Av Jöran Lundberg - 8 mars 2016 21:40

En lång series färd mot nederlag.

Så är SHL grundserie färdigspelad. Efter en betydelselös sista match som MODO förlorade väntar nu kvalspel mot ett allsvenskt lag i bäst av 7 matcher. Det är ännu inte avgjort vilket lag som MODO skall möta. MODO gjorde en bra match i kväll spelmässigt sett men en storspelande Örebrokeeper gjorde att lagets måltorka håller i sig. Om denna tendens håller i sig även i kvalspelet kan det bli bekymmersamt. Spännande blir det i alla fall.

Jag avstår från att göra någon analys av MODO-s insatser eftersom det inte år till någon nytta. Det är ändå som det är och blir som det blir. Därmed:

Gonatt och gomorron.

Av Jöran Lundberg - 7 mars 2016 23:12

Att leva längre.

Jag råkade ramla in i programmet Fråga doktorn i kväll. Där hade de ett samtal med en professor Bertil Marklund som behandlade ämnet kost  och motion. Han har skrivit en bok med rubriken ”Så lever du tio år längre”. I boken ger han tio tips som om man följer dessa förlängs livet med minst tio år. Som framgick av intervjun var det inte några märkvärdigheter han förespråkade.

Jag Googlade och fick fram en del fakta som jag kopierar in:

Fem områden där du kan göra skillnad

  •  Maten
    Du kan äta på sätt som antingen ökar eller minskar den inre inflammationen och oskadliggöra radikalerna. Frukt och grönt är fullproppat med antioxidanter men se till att du äter enligt den så kallade ”regnbågsmetoden” vilket innebär att dina frukter och grönsaker ska ha olika färger. Annars får du bara i dig samma typ av antioxidanter.
  • Kommentar: Ät sund husmanskost och undvik om möjligt sådant som innehåller miljögifter.
     
  • Ekologiskt
    Vissa frukter och grönsaker är så besprutade att de gör mer skada än nytta. En lista vid namn ”filthy twelve” (smutsiga tolvan) finns där frukter och grönsaker finns med som man absolut bör köpa ekologiskt om du vill äta dem. Några av dessa är vindruvor, äpplen, röd paprika, tomat och gurka.
  • Kommentar: Utbudet av ekologiskt odlade matvaror är minsann inte det allra bästa.
  • Dryck
    Kaffe och te innehåller mycket antioxidanter och har visat sig hejda sjukdomar. 3–4 koppar kaffe dagligen är perfekt. Forskning har visat att kaffe och te även stimulerar hjärnan på ett sådant sätt att det förskjuter demens.
  • Kommentar: Det är evangelium för en kaffedrickare som undertecknad bloggskrivare.
  • Positiva tankar
    Optimister har visat sig leva i genomsnitt sju år längre än pessimister så det kan med andra ord löna sig att försöka se det positiva i livet. Positivt tänkande gör att kroppen lugnar ner sig och den inre miljön stabiliserar sig. ”Många missar att se vardagslyckan, att man trivs på jobbet eller har en trevlig kväll med vänner, utan går bara och tänker på det som är jobbigt”, säger Bertil Marklund.
  • Kommentar: Ovanstående skrivning går helt i linje med det som jag alltid har förespråkat
  • Återhämtning
    Stress är nästan lika farligt som rökning och kan förkorta ditt liv med sju–åtta år jämfört med rökningens tio år. Kan du minska stressen i ditt liv har du alltså mycket tid att vinna. Vila eller lugnande övningar så som yoga eller mindfulness kan förlänga ditt liv avsevärt.
  • Kommentar: Varje människa måste finna den livsrytm som bäst passar.

Källa: 10 tips – Må bättre och lev 10 år längre. (Bertil Marklund

Slutkommentar: Bertil Marklund hävdar att det genetiska arvet inte har så stor betydelse ( endast 10%). Jag vill ändå påstå att lotteriet med arvsmassan är en gynnsam faktor om man drar en vinst. Dessutom var ett aktivt liv med regelbunden motion gynnsamt för levernet.

Av Jöran Lundberg - 6 mars 2016 22:13

Än en blogg ut i vädret.

Redan har vi avverkat en god del av Mars månad. Nu märks det definitivt att dagarna blir längre och ljusare. Vi har också nu en tid haft riktigt stabilt väder med lämplig utetemperatur och av och till riktigt soliga dagar. Än är det väl inte lönt att lita på att den riktiga våren har etablerat sig. Det kommer säkert ytterligare några snöiga tillfällen innan det likasom bränner till. Det är inte så många veckor kvar till påsk som i år infaller rätt tidigt. Märkesdagar måhända

Förr i tiden var påskdagarna ofta en förändringens tid. De som förr hade körslor i skogen var noga med att få ned det sista timmerlasset innan föret definitivt blev ofarbart. Som en förberedelse för vårbruket körde man ibland ut ”brukta” på åkern med häst och släde och då gällde samma förutsättningar. Det gällde att ”passa föret” Men än får vi väl köra med vinterdäcken monterade på bilen eftersom vinterväglag fortfarande råder. Om än vi ibland ser fram emot vår, sommar och sol.

I avvaktan på dessa förhållanden ämnar jag tillbringa ännu några ljuvliga stunder i guden Insomnias varma sköte. Därför:

Gonatt och gomorron!!

Av Jöran Lundberg - 5 mars 2016 22:04

Kvalkvalificerad.

När endast några omgångar återstår av grundserien i SHL har MODO lyckats kvalificeras sig till en plats i kvalet för spel i SHL kommande år. Det lag som föreningen har köpt för många dyrbara penningar och som påstås innehålla målgörarexperter av rang har inte lyckats särskilt väl med uppgiften. Ett lag som driver pucken på alla ställen utom i motståndarlagets mål och som har målvakter som är up and down kan inte tänkas vinna grundserien i en så pass svår turnering som SHL är.

De ställs således emot ett av topplagen i Allsvenskan i en serie i bäst av 7 matcher. I en sådan situation vet man inte vad som kommer att hända. Ett segerhungrigt Allsvenskt lag som ställs mot ett stukat MODO kan mycket väl tänkas ge dem dalj. En nedflyttning skulle vara helt förödande för Ö-vikslaget. Risken är  rätt stor att det då går på samma sätt som för Timrå som sedan degraderingen hela tiden kämpat med en katastrofal ekonomi. Örnsköldsviks kommun kan ju heller inte köpa in sig i hur många hockeymuseum som helst.

Få se om jag kan få till en liten kvalfylld vers till tröst för laget. Den har rubriken;

Svart va det.

Upp till kamp inför kvalet sista striden det är

Om nu det går galet får man stora besvär.

 

Fansen har sura miner ty de ser inget slut

På alla sköna sekiner som man har pytsat ut’

 

Ty, än hur mycket de gormar och om de suckar och gnyr

Hur än det blåser och stormar det är penningen som styr.

 

Har de den rätta förmågan? Att sista blodsdroppen ge

Det är det som är frågan. Den som lever får se

Av Jöran Lundberg - 4 mars 2016 22:16

Miljökatastrof.

Den ligger nog nu ett hundra år bakåt i tiden en tragisk händelse som min pappa Esra berättade en gång. Som en del av er vet växte min pappa upp i en liten banvaktsstuga i Mattarbodum. Hans far Johan Lundberg var banvakt där och jämsides med anställningen vid SJ drev de ett litet jordbruk med ett par tre kor och några kalvar. Dessa hade de på skogsbete om sommaren något som var vanligt på den tiden.

Nu var det så att man var i färd med att bygga en ny kraftledning förbi Mattarbodum och för den skull hade man lagt ut ett upplag med ledningsstolpar i skogen. På den tiden var man inte lika miljömedveten som man är  i dag. Stolparna var nämligen impregnerade med ett mycket giftigt ämne. Jag tror det kallades Kreosot. Normalt var man pliktig att inhägna sådana upplag, men det hade man förbisett i det här fallet. När korna en dag passerade upplaget började de slicka i sig av Kreosoten som smakade väldigt gott för dem. Att det var ett dödligt ämne de fick i sig var de naturligtvis helt omedvetna om. Det hade i alla fall till följd att samtliga kreatur dog av giftet de hade fått i sig.

Det var en fullkomlig katastrof förs min farmor och farfar. Att helt plötsligt en dag vara utan det tillskott till hushållet som deras kreatursbesättning bidrog med. Någon ersättning fick de heller inte för den skada som bolaget åsamkat dem. Pappa berättade att farmors far Nils-Erik Johansson hjälpte dem ur den värsta förlusten genom att skänka dem en mjölkko och en kviga som snart skulle kalva. Själva kunde de köpa en till åren kommen kossa som visade sig mjölka riktigt duktigt. Med tiden kunde de också själva föda upp någon kvigkalv som om några år kunde mjölkas.

Numera är det mesta kringgärdat av strikta miljöbestämmelser som väl bidrar till att sådana olyckstillbud inte inträffar. Ändå är det ibland så att vi inte alla gånger vet vad vi får i oss genom alla tillsatser som finns i maten som produceras. Visst är det nyttigt med ett strikt miljömedvetande, även om det kan kännas jobbigt ibland.

Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Mars 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards