injail

Alla inlägg under februari 2016

Av Jöran Lundberg - 7 februari 2016 22:24

Fel dag.

I min blogg i går nämnde jag att det var söndag men rätt dag skulle vara lördag. I dag är det således söndag och på förmiddagen var vi (min kärahu och jag) i  missionskyrkan och firade gudstjänst. Evenemanget var avslutning på en konferenshelg som anordnats gemensamt för alla församlingarna i Övre bygden det vill säga samtliga församlingar i norra delen av Örnsköldsviks kommun. Gästföreläsare har varit Berit Simonsson från Varberg, Hon är anställd inom Svenska kyrkans OAS-rörelse. En mycket duktig förkunnare med ett enkelt men mycket pedagogiskt framställningssätt. Det har varit så gott som fullsatt vid samtliga möten och seminarier.

En mycket intensiv vecka väntar med många uppgifter. Tisdag skall jag ha min Volvo på service för att den skall vara genomgången och nyservad när jag skall besöka bilprovningen på fredag. Onsdag skall jag göra det årliga besöket hos ”Gaddskraparen” för att få mina tänder ”Skamfilade” som jag säger. Ännu ett år har dessa gamla kvarnstenar  tuggat sig igenom det berg av ”födoråd” som de haft som sin livsuppgift att bearbeta allt sedan tidig barndom för mer ån 80 år sedan. Det kan väl vara förståndigt att även upp i hög ålder bibehålla en någorlunda god tandstatus. Annars kan det gå som för ”Jonkebränna” som bara hade en tand upptill och en tand nertill och allmänt gick under namnet ”Symaskin”. Nu ligger han sedan många år under tre alnar mull på kyrkogården i Trehörningsjö i väntan på eventuell ytterligare tandlossning.

Även denna kväll avslutar jag min blogg i akt och mening att avverka en så kallad dygnsvila i och för inhämtande av krafter för att möta en ny och spännande morgondag. Därför säger jag än en gång

Gonatt och gomorron.

ANNONS
Av Jöran Lundberg - 6 februari 2016 21:57

Temperaturen.

Efter jul förr i tiden då väntade man alltid på ”trettondagssjälja”. Med det menades att det var plusgrader och töväder. I våra dagar är det själja lite nu och då. Just nu har vi på Tallbacken några grader på plussidan efter att vi begåvats med cirka 10 centimeter snö. Det har inte varit något intensivt snöfall, utan det har bara ”flistere” söm vi säg. Då det bara snöar lite lätt då säger man att de flistere. Men det är nog många med stora kostnader för uppvärmning som är glada åt den milda temperaturen.

Söndag kväll och en ny vecka framför. Det är alltid spännande med bloggskrivandet eftersom ingen i hela världen vet vad som blir nedpräntat. Detta eftersom varje ny dag är en ständig utmaning med idel nya ord och uttryck. Av den enkla anledningen skriver jag

Gonatt och gomorron.

ANNONS
Av Jöran Lundberg - 5 februari 2016 23:02

En som vet att han vet

Homo Sapiens Sapiens, är den art av släktet som den moderna människan har utvecklats ifrån. (enligt utvecklingsläran). Ovanstående beteckning har ibland översatts till ”den som vet att han vet”. Det har också nämnts  från latinets ”den vise”. Människan karaktäriseras alltså som en som har logiskt tänkande och kan dessutom fungera emotionellt, det vill säga kan äga egna och väcka andras känslor. Jag tänkte i kväll utifrån detta historiska faktum försöka beskriva hur vi människor fungerar i dag.

Det är alldeles uppenbart att vi hela tiden strävar att förmera våra kunskaper på en lång rad områden. Större delen av den unga människans liv ägnas åt att tillägna sig de kunskaper och färdigheter som erfordras för att fungera väl i vårt samhälle och vår kultur. Förutom viktiga baskunskaper som att kunna uttrycka sig väl i både tal och skriftspråk, m.m kompletteras det ofta med speciella kunskaper och färdigheter som tillhör den enskildes yrkesliv. Samtidigt strävar vi efter att ständigt erövra nya kunskapsområden som syftar till att utveckla vårt kunnande. All forskning som bedrivs världen över har denna drivkraft.

Den fråga som man då ställer sig är denna: Hur använder vi då denna ofantliga kunskapsmassa? För det mesta syftar den till att berika vårt samhälle och göra det drägligare för individen. Men tyvärr är det väl så att en rätt stor andel av denna kunskapsutveckling tjänar de krafter som är motståndare till ”det goda samhället”. De krafter som använder vårt utökade kunnande på olika områden till att skapa kaos och oreda. Det är svårt att komma till rätta med dessa destruktiva krafter eftersom de ofta är dolda i olika politiska system. De är också nästan alltid uppbackade av starka maktkonstellationer. Men detta destruktiva förfarande drabbar tyvärr mestadels den enskilda värnlösa människan som drivs till ett liv i misär. Jag vill påstå att de många människor som i dag drivits på flykt, innerst inne har sin rot och sitt fäste i detta förhållande.

Nu har jag än en gång beskrivit ett förhållande som är olösligt för en enkel bloggskrivare varför jag åter vill säga

Gonatt och gomorron.

Av Jöran Lundberg - 4 februari 2016 22:11

Sysslolöshet.

I den uppmärksammade flyktingvågen som vällt över Sverige har det som bekant även kommit en del till vårt lilla samhälle. I dagsläget är det väl cirka 70 stycken. Ifrån att ha upplevt en stressig och farofylld tid under flykten kommer de i väntan på ytterligare utredning, till en tid med utpräglad sysslolöshet. Här i Långviksmon gör vi vårt allra yttersta för att de skall finna väntetiden här uthärdlig. Vi har till exempel en kontaktperson för varje enskild person eller familj som besöker dem regelbundet. För min egen del har jag Omran Kotaiba och Mei Madhana med barnen Maria 10 år och Malak 8 år. Jag har alltså omvårdnaden av samma familj som för en tid sedan var uppmärksammad i tidningen Land. Andra åtgärder består i att de disponerar idrottsanläggningen Mopärlan några dagar och kvällar  i veckan och har eget samlingsrum i Jollencentret. Regelbundna trivselträffar i Missionskyrkan anordnas också. Nu är man också i färd med att anordna ett fullskaligt GYM med alla träningsredskap som erfordras. Det anordnas också aktiviteter för barnen och ungdomarna som finns. Med detta kan man säga att det är rätt bra tillgodosett med sysselsättning för de som går och väntar på att få sin asylansökan behandlad.

Jag anser dock att det är en viktig angelägenhet att med alla medel påskynda behandlingen av deras ansökan. Det vore en klar förbättring för alla parter. Ju snabbare de kan integreras i det svenska samhället desto bättre är det. Sverige som nation kan dra nytta av alla välutbildade och arbetsvilliga nysvenskar. Dessutom är det nog en klar tillfredsställelse hos alla de som trånar efter att få uträtta ett fullvärdigt arbete.

Det har framkommit olika förslag som syftat till att åstadkomma en snabbare ärendebehandling, men inte mycket har hänt. En möjlig lösning är att, efter en översiktlig gallring, ge dem ett tillfälligt uppehållstillstånd, som berättigar dem till undervisning i svenska. Ju snabbare de kan ta till sig språket desto nyttigare är det både för dem själva och för nationen. Att gå sysslolös nästan ett helt år utan att förädlas som individ, måste ju vara förödande för alla parter. På sikt kan merparten av alla dessa nysvenskar bli en tillgång för vårt land. Erfarenheter från tidigare flyktinginvandringar tyder på detta.

En enkel bloggskrivare håller tummarna för att det skall gå väl för dem.

 

 

Av Jöran Lundberg - 3 februari 2016 22:38

Äldres vårdbehov.

När jag i kväll i min blogg ämnar kommentera äldres vårdsituation gör jag det utifrån de förhållanden som råder i Örnsköldsviks kommun. Den vårdfilosofi som är dominerande i dag går ut på att samtliga åldringar med högst varierande behov skall vårdas i eget boende så länge som det bara går. Den vården skall man administrera så gott som uteslutande inom hemtjänsten. En organisation som redan i dag brottas med stora svårigheter, ekonomiskt och personalmässigt. Endast om åldringen blir så vårdkrävande att detta inte är möjligt blir man hänvisad till vård i särskilt boende, och då till vistelse på något sjukhem. Detta bidrar till att även de få platser i kommunen av karaktären ålderdomshem uteslutande har vårdtagare som är så skröpliga att det erfordras avancerad sjukhemsvård även där.

Jag anser därför att kommunens omsorgsförvaltning borde aktivt medverka, både ekonomiskt och handgripligt till att åstadkomma så kallade seniorboenden där åldringarna till överkomligt pris kan hyra lägenheter med en begränsad form av omsorg. Det är tyvärr inte alla åldringar som har ekonomiska tillgångar tillräckligt för att köpa dyra insatslägenheter. Och även i dessa blir de ofta nekade den omvårdnad som de så väl skulle behöva. Man kunde också seriöst utreda om inte de nedläggningshotade anläggningarna i Sidensjö och Moliden kan byggas om till sådana boenden.

Något som också oroar mig är att det tydligen sker ett medvetet arbete för att centralisera så mycket som möjligt av omsorgen och förlägga den till tätorten. Detta innebär att landsbygden utarmas ytterligare både på arbetstillfällen och människor. Det är också hämmande för den sociala gemenskapen då det blir långa resvägar för anhöriga och bekanta. Jags menar att när beslutsfattarna slår sig för bröstet och skryter över hur bra äldreomsorg de har finns det ändå många brister i den organisationen. Om de har resurser nog att rätta till dessa missförhållanden återstår att se.

 

Av Jöran Lundberg - 2 februari 2016 22:49

MODO-match på mål

Eftersom ishockeylaget MODO inte lyckas åstadkomma tillräckligt med mål och dessutom släpper in alldeles för många, för att vinna sina matcher skall jag försöka beskriva kvällens match på mål.

Pajka vore söm mestadels hall dell i Fjällräven dam gör ju sä’ gött dam kan men int tro je dam kan vinne int. Nä tjvi vale. Jäg tyck dam fimmel alldeles bårli vette vä pucken. Dam hitt ju int varann. Å måle dä hitt dam int heller. Ja, man kan säge att dam spela söm na sommela. Gösse kär, iblann ä dam rakt likevis öm dam ä på barnan eller breddavä. Motståndarlaga dam hantär vä MODO-spelara, sä nästna rakt jämt si dam ut söm na tennsoldata. Na töcken dänna pricka söm dam ha söm röndninsmärka. Gösse kär öm dam int börjpå vinn sä köm dam dellå åkä käpprätt at skogen. Dam ä söm en annan gampajk söm bara gå å vinster. Jäg säg söm je allti ha sagt:

Svart-va-det.

Av Jöran Lundberg - 1 februari 2016 22:13

Saxat

Det låter löjligt att du som är vegetarian talar om din köttslige broder.

Nej jag talar bara om min gräslige broder.

 

Patienten: Jag är inte alls orolig för operationen. Jag har opererats förr.

Kirurgen: Men det är jag. För mig är det första gången.

 

En dag var det så olyckligt att en elefant råkade trampa på en mus. ”Förlåt mig, käre vän det var inte meningen.

Det gör ingenting sa musen. En annan gång kan det vara min tur

Presentation

Fråga mig

14 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11
12
13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29
<<< Februari 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ injail med Blogkeen
Följ injail med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se