injail

Alla inlägg under februari 2016

Av Jöran Lundberg - 22 februari 2016 21:08

Tomater.

Kan man skriva en blogg om tomater? Ett tappert försök kam man ju i alla fall göra. Första gången jag smakade tomater var det inte särskilt smakligt. Jag minns att när jag som lien pys på trettitalet smakade den första tomaten var det en mycket annorlunda upplevelse. Det var definitivt inget mitt smaksinne var anpassat för.’

Efterhand som åren gott har jag mer och mer fått smak för dessa röda potatisfrukter. Nu har det i stället blivit så att jag är ganska noga med att just dessa frukter skall ha den absolut rätta tomatsmaken. Dessvärre finns det i de flesta affärer under en stor del av året tomater som definitivt är felbehandlade och därför förlorat sin goda arom. Troligen går det så till att frukterna skördas omogna för att förhoppningsvis få sin mognad under tiden de transporteras. Detta sker i långtradares eller fraktbåtars unkna lastutrymmen. De så småningom mogna tomaterna har då fått sin smak av den miljö de fått sin mognad i. Jag brukar säga att de smakar ”lastbåt”.

En händelse som starkt etsat sig fast i mitt minne år den smaksensation som några solmogna färska tomater gav mig. Vid ett tillfälle fick jag förmånen att gå in i ett växthus och plocka en handfull absolut solmogna gyllenröda tomater som definitivt hade den rätta aromen. Den smakupplevelse de gav minns jag än efter många år.

Kung Salomo skriver att varje sak har sin tid. På så vis har även tomaterna sin tid. Den tid då de har den rätta smaken och aromen. För att förstårka känslan biogat jag en dikt jag skrivit vid något tillfälle. Så här lyder den:

På Kopra.

På Kopra könne man köpe bå toket å visst

på varern av alla de slag vare alls ingen brist

De könne man frankt konstatera

Bå gröpe å käxa, äpplern å hästskosömmen

Att si ne denn varern va rena drömmen

Sortimente man kollationera

 

Butiksföreståndarn han hette Nilsson

De va en  trevli å reko person, liksom

Han dell å vä gedde kredit´n

Öm man va inönner vä pärninga, vell säg

Å han könne göra´n affär ”bara för däg”

Öm de verklit knep för   n´ lit´n

 

En gang hadden täje hem söm na saftiga bär

Dam kalles för tomatern, gösse kär

Hadde illrötte skal

Ne dänn bära dam va rakt intjvätt å ha

då va smaka dam, fy va nåk dam va

tjvivale va lura va varl.

 

Han va intressere att affärern göre

uta tarparkvinnfalke köfte´n smöre

öm dam hadde reke nä bra.

At kära han bjudde på snusn.

Ljunglövs ettan söm gorle sus´n

direkt bårle tönna feck dam ta.

 

Dam kalle Kopra för voran affär

men en del dam hadde besvär

att fo ne dell å gå ihop

En affär ä fäll  alltin  n´affär

än öm den ä lite enköm å sär

dä begrip fäll varenda glop

 

ANNONS
Av Jöran Lundberg - 21 februari 2016 21:43

Tips.

Ett litet tips jag fick för en tid sedan om jag till äventyrs var intresserad att följa flygplanstrafiken världen över. Googla på Flightradar24 och du får upp en översikt över alla flygningar som är i luften på väg någonstans. Sätt pekaren på något flygplan och klicka så får du alla uppgifter om destination, flyghöjd, marchfart m.m

Bilden visar vilket omåttligt antal flygresor som varje minut företas. Jag tycker det är ett under att allting funkar och att det inte blir ett enda kaos av det hela. Men mycket intressant är det.

ANNONS
Av Jöran Lundberg - 20 februari 2016 22:36

tFanasia.

 

Att vara rolig och spirituell

och att ha god fantasi

för varje ny dag

är lika svårt som att var kväll

forma och föda en ny poesi

av allra renaste slag.

 

När morgonen gryr är det redan glömt

vad innerst inne hjärtat har gömt

av stor pragmatik

Det som du med Nemesis drömt

har någon över förgängelsen tömt

rödfärgad het romantik.

 

Det blir ett alster av den energi

som verkar och kommer att evigt förbli

vid vinden och vågornas sång

Det ligger säkert någon mening däri

för en sträng och stram strategi

så att verket fullbordas en gång.

 

Men under tiden vi gnetar och gnor

och söker verkets fulländniing

med  uttalad klar fantasi

men möjligheten är ite stor

att det blir en föreställning

för att finna en mening däri

Av Jöran Lundberg - 19 februari 2016 22:22

Några ord i Björnamåle.

Jag kom att tänka på ett ord i vår underbara dialekt som lyder så här: Man himpe på. Dessvärre kan jag inte omedelbart finna någon vettig översättning. Troligen är det satt i sammanhang med att trippa lätt eller att lite försynt envetet vara i verksamhet. Skall vid tillfälle diskutera det med ”Björnaakademin” som möjligen kan ha synpunkter på ordets betydelse.

Jag kom också att tänka på ”Källarharsbära” som är giftiga. Om jag inte har fel är det väl Tibastens bär. Den ört som om våren blommar på bar kvist. Det är väl det samma som svenskans Källarhalsbär.

Ett annat ord som jag också har svårt att hitta någon översättning till är ordet fletta. Det är i alla fall inte detsamma som kôtta men kanhända närbesläktat. Då man kôtta då snickrar man med en kniv på ett trästycke. Men man kan också bara fletta.

Kanhända det finns någon bland alla bloggdiggare som kan förklara orden bättre

Därmed; Gonatt och gomorron!!

 

Av Jöran Lundberg - 18 februari 2016 22:31

Ett givet mönster.

Egentligen är väl MODO-s matcher inte så mycket att kommentera eftersom alla deras framträdanden följer samma usla mönster som alltid. Under de två första perioderna spelar de tämligen passivt och ligger då för det mesta under med ett eller två mål. I tredje perioden sätter de högsta fart och visar energi och kampvilja. Och, som i kväll lyckades de komma i fatt Färjestads övertag och kvittera när 13 sekunder återstod av tillställningen. Dessvärre förlorade de i förlängningen och fick endast tillgodoräkna sig en futtig poäng. Eftersom både Malmö och Rögle vann sina matcher ökade differensen till dessa ytterligare. Det lutar således åt att det blir kvalspel för MODO-laget eftersom det inte är så många matcher kvar i grundspelet. I denna kvalfyllda serie kan det gå hur som helst. Det allra sämsta scenariot är väl om de tvingas till spel i en lägre division kommande år.

Det sägs att hoppet är det sista som överger en människa så varje litet svagt halmstrå att hänga sig kvar på är verkligen åtråvärt. Spännande är det i alla fall.

Av Jöran Lundberg - 17 februari 2016 22:57

Svältkatastrof.

I nyheterna i kväll kablades det ut över hela världen information om den svåra torka som återigen drabbar stora delar av Afrika. Det är millioner människor som i brist på mat och vatten tvingas leva i svår misär. Jag har svårt att förstå vidden av den enorma hjälpinsats som erfordras för att bringa reda i det enorma kaos som råder. Hur man skall tillgodose så många människor i ett så stort område med förnödenheter i tillräcklig omfattning år för mig en gåta.

Man kan inte undgå att snudda vid tanken på hur ojämlika livsvillkor det råder på vår jord. Samtidigt som människor lever under dessa kaotiska livsbetingelser lever vi i vårt land med god tillgång på både näringsriktig mat och gott friskt vatten. Vi har till och med så gott om födoämnesklassat friskt vatten att vi kan spola bort våra fekalier med detta.

Jag har i en liten dikt snuddat vid detta förhållande.

Så här lyder den:

Mat för dagen.

En del saknar mat för kommande dagar

somliga svälter. Lider uppenbar nöd.

Vuxna och barn går med tomma magar

de förmenas sitt knapra dagliga bröd.

 

Omkring dem är det skoningslös torka

långt värre än det nånsin varit förut

Många frågar sig om man skall orka

eller om livet snart ebbat slut.

 

Fasan blir en del av den ovissa tid

millioner mänskor tvingas  leva i

För mat och för vatten förs en ständig strid

det syns som om striden snart är förbi.

 

Varför skall en del lida brist på bröd

och inte för dagen ha mat på sitt bord

När andra får leva i rikt överflöd

långt ifrån armod och nöd på vår jord.

Av Jöran Lundberg - 16 februari 2016 22:38

Avliden en tisdag

Det  har varit lite trubbel för LKAB den senaste tiden. På grund av lite trassel i tillverkningen har man inte hunnit leverera produkter i den utsträckning som varit önskvärt. Detta har resulterat i att kunderna stått, förlåt legat, i kö för att få en slutlig hemvist.
Till och med Kajse Karlsson har tvingats rycka in och hanterat någon maskin i fabriken. Dessbättre har man nu någorlunda hunnit i fatt med leveranserna. Så man kan säga att det nu är hopp om livet. Dock, tyvärr inte för kunderna.

Som ordförande i styrelsen för LKAB-konsörnen har Kajse planer på att etablera ytterligare en fabrik någonstans i världen. Var vet hon inte ännu. Det skall genom en konsults försorg på dödligaste allvar, göras en livsviktig marknadsundersökning. I avvaktan på den ligger projektet i malpåse, vad nu dessa små insekter har med detta att skaffa. Under tiden tickar det på i  Avliden. så man kan säga att det är hopp om livet, Återkommer med ytterligare bulletiner så fort det sig göra låter.

Till dess;

Gonatt och gomorron.

Av Jöran Lundberg - 15 februari 2016 22:07

Trubbel.

Ifall att någon bloggdiggare tycker satt senaste inlägget var en smula mystisk finns det en förklaring. I går kväll var det nämligen första gången av flera tusen som det krånglade när jag skulle logga in på bloggplatsen. Jag fick mixtra med den gott och väl en halvtimme innan jag fick någon ordning på det hela. Av den anledningen får ni ha vänligheten att förbise den lite kryptiska inlagan.

I övrigt är det inte mycket att berätta om livet här på Tallbacken. Var innerligt glad att jag slapp skotta snö den här morgonen eftersom vi skulle göra ett nedslag på Örnsköldsviks sjukhus för en mindre undersökning. I postlådan hämtade vi ett nytt nummer av BLT-bladet. Det som vanligt innehöll mycken intressant läsning av det nära slaget. Av reaktioner bland personer som hört av sig verkar det som många i bygden gillar publikationen. En kritisk synpunkt kan man dock ha på den. Eftersom det är ett genuint annonsblad blir resultatet att man trycker ihop den så kallade brödtexten på bekostnad av annonserna. Om artiklarna hade fått några punkter större text skulle tidningen bli mera lättläst. Från redaktionsgruppen har vi också framfört dessa synpunkter men inte fått något gehör för detta. Samtidigt vill jag passa på att uppmana ännu fler i BLT-bygden att delta i planeringen av kommande blad. Även om ni inte känner er som drivna skribenter kanske ni ha uppslag och idéer som kan berika innehållet. Slå en signal till Agneta Westberg och anmäl ert intresse så får ni all information som ni behöver.

Därmed:

Gonatt och Gomorron!

Presentation

Fråga mig

14 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11
12
13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29
<<< Februari 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ injail med Blogkeen
Följ injail med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se