injail

Alla inlägg under november 2015

Av Jöran Lundberg - 7 november 2015 23:18

Så förändras Sverige.

Människan är av hävd obenägen att vara tillfreds med stora och genomgripande förändringar. Särskilt om de sker under ett kort tidsintervall. Ta till exempel den åldring som flyttar från ett eget boende under miserabla förhållanden till ett institutionsboende som i sig innebär god och ordnad omvärdnad. Förändringen i sig upplevs krävande trots att det innebär ett liv under bättre betingelser. Detta är bara ett exempel av många där färändrade livsbetingelser och raserade sociala strukturer kan bli betungande.

Den strida ström av flyktingar som väller in över vårt land kommer med största sannolikhet innebära stora förändringar av det svenska samhället. En proicess som, om den inte hanteras förståndigt, kan leda till stora motsättningar genom att den gedoigna etnicitet som undert sekler präglat vårt land kommer att luckras upp betänkligt. En förändring som kan bli svår för vissa grupper av människor att hantera. Vi förnimmer redan att det finns grogrund för ett mer eller mindre utbrett missnje som utvecklats till handlingar som normalt inte hör hemma i ett välordnat Sverige.

Det finns dock i folkdjupet ett humanitärt patos som kan vara en styrka i framtiden. Många är ändå villiga att arbeta för att de nya medborgarna skall integreras i vårt samhälle och finna sin naturliga funktion. Till detta fordras att alla goda krafter samverkar. Att man ser flyktingarna som en positiv resurs för framtiden. Men för detta krävs diciplin och en omedelbar acceptans för den förändring detta kommar att innebära. Låt oss hålla tummarna för att så sker.

Av Jöran Lundberg - 6 november 2015 22:04

Flyktingkrisen.

Sverige har under de gångna åren haft en relativt generös flyktingpolitk. De allra flesta som kommit till vårt land har blivit väl omhändertagna. Dock har utredningsförfarandet tagit väl låmg tid vilket rasulterat i både plågsamma och kostsamma väntetider. Tiden från flyktingarnas ankomst till ett beslut om upehållstllständ tenderar nu att bli så lång som upp till två år på grund av ärendenas mängd. Det har också på sista tiden blivit nästan omöjligt att bereda boende för alla som kommer.

Man behöver inte bli stämplad som främlingsfientlig om man nu föreslår en ”time out” i flyktingmottagandet. Det främsta skälet för en sådan ordning är av hänsyn till de människor som söker asyl. Det borde finnas rimliga möjligheter att behandla dem värdigt när de kommr till vårt land. När, som det vsas i media, kommer busslast efter busslast utan någon som helst möjlighet att ordna varken deras boende eller mathållning kan man inte låta det fortgå hus länge och okontrollerat som helst.

Från regeringens sida har det gjorts tafatta försök att vädja till andra länder att inte låta dem resa vidare helt ohämmat, men det har hittils inte gett någon effekt. Det är då, menar jag, nödvändigt att under en tid hellt stänga gränserna för ytterligare invandring. Detta kan ske efter en gemensam uppgörelse mellan de olika partierna. Det kommer med största sannolikhet spela SD i händerna men den risken får man ta. Det kommer också att fordras skärpt gränsövervakning för att stävja illegal invandring, men det finns i dag en organisation för detta.

Kanhända kan denna skrivning för en del synas som förkastlig men jag menar att situationen har blivit så akut att det kan leda till katastrof om det får fortsätta. Då är det bättre att strypa strömmen av asylsökande till dess att läget har stabiliserats. Det kan också vara svårt att integrera dem i samhället och bereda dem meninsfulla arbeten. Detta är en process som kommer att bli ytterst tidskrävande och tarva stora insatser.

Av Jöran Lundberg - 5 november 2015 22:13

Rinkside.

Lite ishockey så här på torsdagskvällen.. Karjala Cup har dragit igång och Tre Kronor körde äver Tjeckien med hela 6-2. Jag såg inte hela matchen men jag tyckte att det svenska laget gjorde en gedigen insats. Högt tempo och hyfsat passningsspel. Nu spelade väl det Tjeckiska laget inte på topp men ändå ser jag kvällens match som en framgång för Tre Kronor..

MODO sparkar Harry Luras och med honom även de övriga tränarna. Med Andreas Johansson och Fredrik Olausson vid rodret hoppas MODO-ledningen att det skall bli en nytändning för laget. Vilket sannerligen är nödvändig. Det går fort inom ishockeyvärlden. Nyss sparkad från HV-71 får han förtroendet att ta över ett lag i kris. Det är sannerligen snabba ryck. Återstår att se hur det går när serien kör igång igen, om det möjligen blir någon förändring. Sämre kan det möjligtvis inte bli. Den som lever får väl se.

Och det sover vi på.

Gonatt och gomorron.

Av Jöran Lundberg - 4 november 2015 22:12

Ett visst bryderi.

Det annorlunda höstvädret ställer till med ett visst bryderi. Frågan man ställer sig i dessa dagar är om man skall köra på vinterdäck eller sommardäck. Den ihrdiga sommartemperaturen gör att man fortfarande en bit in i november kör på barmarksvägar. Samtidigt kan det rätt vad det är bli en nog så förädisk frosthalka. Jag hittade en liten dikt jag skrivit någon gång som behandlar just detta ämne.

Den lyder sålunda.

 

En dubb

En dubb är en dubb men på barmarksväg

då blir den  rätt sargad, så säg,

den av skavning och slit bliver tärd?

Den gummibeklädnad som håller den  fast

kan då destrueras och förgå i en hast

riskfylld blir vår vanskliga färd.

 

Men en dubb är en dubb i alla fall

och föväntas alltid stå pall

för var knepig situation

om vinglig blir färden den ändå skall

för ishala gator alltid  va kall

och därtill ha bra kondition.

 

Dubb eller inte dubb är frågan man har

kung Bore kan ej ge nåt svar

om vad som för stunden är bäst

så en chansning det blir för en och var

vilken däcktyp man  då på bilen har

och vad som på däcken är fäst.

 

 

 

Av Jöran Lundberg - 3 november 2015 22:16

En ort i tiden.

En ort i tiden är Avliden

som när tiden är förliden

och  tämligen framskriden

blir en del av byafriden

 

Där lever man i överflöd

och lider minsann ingen  nöd

ty man har sitt levebröd

vasst och krasst på andras död.

 

Där man har en märklig stjärna

som alltid ställer upp så gärna

och med sin mycket skarpa hjärna

så gärna vill om bygden värna

 

Kajse Karlsson rätt och slätt

beskrivas kan på detta sätt

hon väl blir, om jag minns rätt

ej någonsin på framgång mätt.

 

Karl Kalle Karlsson finnes då

han som bara  heter KåKåKå

om jag kan detta rätt förstå

vill han ock i bräschen stå.

 

Så blir bygden mönsterort

som en gång kan bli nåt stort

men om detta blir ej försport

Ja, om det någonsin blir gjort?

 

 

 

 

 

 

 

 

Av Jöran Lundberg - 2 november 2015 20:47


Sommarvärmae i November.

Jag kan inte avhålla mig ifrån att med några rader kommentera den rätt ovanliga vädertypen vi har just nu. I dag var det på Tallbacken som högst 14 grader plus. Det kan med stor frimnodighet klassas som sommarvräme. Det var också lite blåsigt så det torkade upp ganska rejält på marken. Jag passade därför på att klippa gräsmayttan med uppsamlaren på. På så vis kunde jag samla in de sista löven som fallit från träden. Det har av någon anledning varit rätt trögt med avlövningen under hösten. Vissa träd och buskar har fortfarande en del löv kvar på grenarna. Efter att ha kört med lövsamlaren några vändor har det blivit tiktigt rent och fint på tomten.

Det går ju bara att spekulera om orsaken till det varma vädret men det verkar som om vi kommer att få rätt milda perioder nu sä här före jul Vad jag minns från min barndom så var det rejäl kyla de här månaderna före jul. Det frös bärkraftiga isar på sjöar och vattendrag som innebar att vi tilö exempel kunde åka skridskor på Storsjön om höstarna. Det kunde även komma rikligt med snö före jul vissa år. Många Långviksmobor med tillgång till häst passade då på att köra hem sitt vedförråd för året redan innan årsskiftet.

Det verkar som om vi kommer att få behålla det fina sommavädret ännu några dagar. Den milda yttertemperturen gör också att det blir så mycket lättare med att hålla innetemperaturen. Jag har kunnat åtegå till att endast elda en stund på förmiddagen vilket räcker för en dräglig boendemiljö temperasturmässigt. Hur det sen artar sig framöver återstår väl bara att uppleva nrår det väl beger sig.

Vid lämplig tidpunkt senare i kväll kommer jag att inta ett visst korisontalläge för att förhoppningsvis njuta av en välbehvlig dygnsvila.

Gonatt och gomorron.

Av Jöran Lundberg - 1 november 2015 20:59

Kan gott klassas som bragd.

Under den gångna veckan har det varit slutsp0el i TV-pucken. Fjällräven Center i Örnsköldsvik tillsammans med övriga hockeyföreningar i Örnsköldsvik, har stått värd för evenemanget. Det var många distrikt runtom i Sverige som kavalificerat sig till detta slutspel. Bland dem nederlagstippade Ångermanland. Det var faktiskt ingen av de så kallade expåerteran som ansåg att Ångermanland hade någon chans att gå till final.

I kvartsfinalen ställdes de mot segertippade Värmland. Vid full tid och efter förlängning var det oavgjort. Ångermnland lyckades vinna straffläggningen efter en helt formidabel ”foppastraff”. I semin lyckades de vinna över Dalarna som också var favorittippade.

Finalken spelades mot Stockholm Nord och blev en riktig rysare. Trots att Stockholm hade ledningen vid tre tillfällen kunde ändå Ångermanlang genom gedigen laginsats vända och slutligen vinna med 5 - 4.

Under den gångna helgen har många duktiga blivande stora ishockeyspelare visat upp sig i Fjällräven center. Det förvånar faktiskt en gammal hockeydiggare att de vid denna tidiga plder kan prestera så gediget spel. Från MODO kom det en hel drös med skickliga aktörer. Egentligen kan man inte framhålla någon enskild om inte möjligen målvakten Lucas Jägbring och forwarden Lucas Wärnblom. Son till legendarioske Magnus Wärnblom Två gånger Lucas alltså.

Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< November 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards