injail

Alla inlägg under oktober 2015

Av Jöran Lundberg - 7 oktober 2015 20:16

Kaffesurr.

Jag var i Gideå idag på Träffpunktens kaffesurr och då kom vi in på dialekter. Vi hade ett rätt intressant samtal om  olika lokala uttryck och ordvrängningar. Jag tänklte testa ett uttryck men tyckte att det var lte ”känsligt”. Det var uttrycket ”sett på huse”. Det kan ju vara lite konstigt att någon skulle ha intresse av att sitt på ett hus. Det skule väl vara uppe på taket då i så fall. Nej, så är naturligtvis inte fallet. Den inbitne dialektdiggaren har föstås redan räknat ut att det är detsamm som att ”besöka toaletten”. Jag har hört någon uttalat den meningen att vid de tillfällen då mor och dotter ”satt på huse”, avverkades samtidigt en stor del av sexualundervisningen. Om det finns någon substans i påståendet kan jag inte gå i god för. Men det kan ju mycket väl ha varit så. Det fanns säkert ett visst intresse hos en mor att förmedla den insikt som dottern behövde för att inte ”råka illa ut”.

Som de flesta av de som läser mina bloggar känner till är jag väldigt intresserad av de lokala dialekterna. Detta eftersom de innehåller så många intressanta ord och uttryck. En ramsa som tillskrivs den lataste av alla lata lyder så här; ”Je gett fäll knövel mäg opp borti sänghalmen inna sola gå ne”. Det händer väl nu och då att en del som man säger ”vänder på dygnet” vilket ofta gör att man ligger till långt in på dagen. Utan att ha någon åsikt om nyttan eller onyttan av ett sådant förfarande kan man bara säga att varje person har fritt att leva som den bäst trivs med. Att vara olika är således inget som är fel.

För närvarande är det lite frostgrader om nätterna medan det är soligt och fint på dagarna. Lite av brittsommar alltså. Men vi är ju redan en bit in i oktober så det är väl rätt naturligt att det blir kyligare. Vi kan bara så här i efterhand konstatera att vi haft en rätt fin höst vad gäller vädret. Av prognoser att döma skall vi få behålla samma vädertyp några dagar till.

Ha en bra dag med en natt emellan.

ANNONS
Av Jöran Lundberg - 6 oktober 2015 21:08

Avliden igen.

Kapitel 7,50

Att Kajse Karlsson var populär i Avliden var det inget att ta fel på. Att bli korad till Älgfrottning var något oerhört stort vilket innebar att hon för lång tid framöäver var Avlidenbornas gemensamma och självklara idol. Karl Kalle Karlsson solade sig i återskenet från sin Kajses glänsande tillvaro vilket förstärkte deras gemensamma lidelsefulla tillvaro..

En kväll när Karl Kalle Karlsson hade somnat framför TV-n, upphov Kajse sin röst och sa: ”Jag tycker att vi bör starta någon industri här i Avliden. Det skulle skapa en del arbetstillfällen och bidra till att Avliden lever upp.” ”Vad skulle det vara för tillverkning” frågade Karl Kalle Karlsson lite sömning efter TV-tuppluren. Vi satsar på världens säkraste affärsidé nämligen DÖDEN. Dödendöden mumlade Karl Kalle Karlsson sömndrucket, jaha jaha. ”Vi ska stara en fabrik för tillverkninga av likkistor. Men inte vilka kistor som helst”.

Kajse utvecklade sin smarta affärsidé för ett antal affärsintresserade innvånare i Avliden och vips var där, med god hjälp av Kajses enorma förmögenhet, en spritt  språngande ny fabriksanläggning för tillvekningav kistor. Men inte i form av alltför skrymmande lådor. Så stort utrymme hade de inte. De levererade i stället rektangulära paket med byggsatser till världens billigaste träfrack. Med paketet följde en påse med lämpliga skruvar samt en nog så kryptisk monteringanvisning. Och medan liket kallnade hade de anhöriga fullt sjå med att sammanfoga de olika delarna till något som i bästa fall blev lik  en likkista. Ibland hände det givetvis att en och annan skruv hamnade fel, men va gjorde det, huvudsaken var att lådan höll ihop till dess att den sänkts tre alnar under jord eller forslats till något krematorium. Det förunderliga var att när delarna var rätt sammanfogade fanns där på locket väl synligt för alla sörjande en mässingplatta med texten Made in AVLIDEN. En och annan närsynt närstående konstaterade med förnöjsam uppsyn: ”Ja Ja nog är han AVLIDEN!

Kina blev en ytterst lönsam marknad för K-LKAB. Detta av två orsaker, dels var dödligheten bland dessa miljarder rätt frekvent men  också på grund av kinesernas ringa längd kunde man spara lite material. Initiativet bidrog till att Kajses popularitet ökade ytterligare och nådde omsider oanander höjder

Man kan gott säga att tillvaron i Avliden från den stunden var sig inte lik. Företaget hade dessutom god likviditet vilket inte betraktades som något likgiltigt.

 

ANNONS
Av Jöran Lundberg - 5 oktober 2015 22:31

SAOL.

Jag bläddrade en stund i SAOL och kom fram till ordet  ”Lätteligen”. Det är ett oird som troligtvis inte används så ofta i vårt dagliga språk. Det förklarades som ”utan svårighet” eller något som man med lätthet åstadkommer. Dessväre kan man inte direktöversätta det på mitt bloggskrivande eftersom det allt emellanåt imte lätteligen åstadkommes. Min önskan är ju att denna ampra hjärnverksamhet skall resultera i något som med stolthet kan förvaras ovan jord. Tyvärr är det ibland så att skrivaren drabbas av så kallad idetorka och då blir det drapor liknande de som nu åstadkommes. Det kan därför lätteligen klassas som fullständigt nonsens. Samtidigt är det en smått oemotståndlig bedrift att skriva en halv A-fyrasida utan att ha åstadkommit en enda vettig mening. Det gör man inte lätteligen.

För att bättra på denna tråkiga omständighet lägger jag till en norgehistoria vilket jag hoppas skall i någon mån göra det mera intressant att läsa. Väl bekomme.

 

Det var en svensk, en dansk och en norrman som jobbade på en skyskrapa på tidigt 1900-tal i New York. De jobbade tillsammans och åt alltid lunch ihop på en balk 100 meter över marken. Lunchen kom och svensken öppnade sin matlåda och det var en macka med ost:
-Är det ost imorgon igen så hoppar jag!
Även dansken och norrmannen fick ost och alla tre kom överens om att hoppa om de fick ost på mackan dagen efter. Nästa dag kom och de slet och jobbade på förmiddagen och när väl lunchen kom satte de sig ner. Svensken öppnade sin matlåda och visst var det ost så han hoppade och dog. De andra två blev rädda och öppnade sina matlådor. Visst var det ost i dem med så alla hoppade och dog. Begravningen kom och de tre fruarna träffades. Svenskens fru sa:
– Hade jag vetat att han ville ha något annat så hade jag gett honom skinka eller korv eller vad som helst!
Danskens fru instämde och sa:
– Ja han skulle kunnat fått danskt chokladpålägg elle vad som helst!
Då sa norrmannens fru!
– Det är så konstigt, för min man gjorde sina mackor själv!

 

Gonatt och gomorron.

Av Jöran Lundberg - 4 oktober 2015 22:34

Frostbiten.

När frosten biter näsa och kind

och blåser den kalla nordanvind

vittnar det mest om höst

Löven faller från Alm och Lind

man blir om snö och kyla mind

då finns det just ingen tröst

 

När man då villsamt vankande går

undrar så smått vilken vinter vi får

hur den möjligen blir

de ringa rönnbär kanhända spår

kanske får vi åven en vinter i år

över vårt kalla revir

 

Hösten kan ock vara särdeles skön

med gulnande löv som förr varit grön

som visar en fager nyans

Då omvandling sker i blommor och frön

materien minner om milda miljön

som tronar i kunglig glans.

 

Men kanske en gång vi återfår

i leende livet en grönskande vår

med spirande blommor och blad

En värmande fläkt över buskar och snår

nejden som åter skimrande står

en grönskand skön kavalkad

 

 

 

 

 

 

Av Jöran Lundberg - 4 oktober 2015 22:34

Frostbiten.

När frosten biter näsa och kind

och blåser den kalla nordanvind

vittnar det mest om höst

Löven faller från Alm och Lind

man blir om snö och kyla mind

då finns det just ingen tröst

 

När man då villsamt vankande går

undrar så smått vilken vinter vi får

hur den möjligen blir

de ringa rönnbär kanhända spår

kanske får vi åven en vinter i år

över vårt kalla revir

 

Hösten kan ock vara särdeles skön

med gulnande löv som förr varit grön

som visar en fager nyans

Då omvandling sker i blommor och frön

materien minner om milda miljön

som tronar i kunglig glans.

 

Men kanske en gång vi återfår

i leende livet en grönskande vår

med spirande blommor och blad

En värmande fläkt över buskar och snår

nejden som åter skimrande står

en grönskand skön kavalkad

 

 

 

 

 

 

Av Jöran Lundberg - 3 oktober 2015 20:07

(Ström)avbrott.

Det blåste hårda vindar över Tallbacken i går. Så hårda att elförsörjningen slogs ut under större delen av dagen och kvällen. Det hade till följd att jag inte fick iväg någon blogg. Därfid är jag alltför beroende av att det finns rätt voltantal i mina ledningar. I  avsaknad av belysning fick vi lita oss till några enstaka tända ljus och ett antal lampor med LED-belysning.  så vi klarade oss rätt hyfsat ändå. Vi har dessutom garderat oss med ett gasolkök så vi kunde värma vårt vatten. På så vis fick jag mig min kaffeslurk om kvällen ändå..

Annars hände det väl inte så mycket under gårdagen. Jag var en stund uppe i Hemsjön och tog reda på några vedstockar som hade blivit liggande sedan förra dagen. Jag tycker det är skönt att få göra rent och snyggt på tomten innan det blir vinter och snö. Hur det nu är så blir det lite gjort även för en gammal man som undertecknad, även om det går långsammare.

Som ni märker har vi åter fungerande eldistribution så troligen blir det väl en eller annan skrivning även framöver.

Gonatt och Gomorron!

Av Jöran Lundberg - 1 oktober 2015 22:00

Skilda världar.

För en MODO-diggare kan det verkligen vara obegripligt ibland. Föregående tisdag  fick MODO stryk av Linköping med 7-2 och likaledes förlorade de matchenm dessförinnan också mot Linköping. Dessutom genom att prestera ett uruselt spel dår det verkade som ingenting stämde för de tappra krigarna från Örnsköldsvik. I kväll hade de hemmamatch och i skuggan av deras tidigare dåliga spel var det katastrofala publiksiffror. Ett par tusen mindre än normalt.

Men de som ändå tagit sig till Fjällräven Center fick uppleva en tillställning där MODO var ett helt annat lag. De vann matchen med 5 mål mot 0 mot ett kämpastarkt HV/71. I kväll var det en njutninh att se hut de agerade på isen. Högt tempo, fint passningsspel och framförallt målfabrikation. Det är bara att hoppas att denna trend håller i sig.

I övrigt har denna fina första oktober tillbringats vid vårt kära Hemsjön. Jag har stökat undan de vedklabbar som blev resultat av den gallring vi har gjort framför huset. Det är bra att få det under tak för framtida värmebehov. En läcker grillmiddag ordnade vi för oss innan vi åkte hem. Troligen kommer jag att åka upp även i morgon eftersom det finns ytterligare arbete att utföra innan det blir rent och fint på tomten.

See you!!

Presentation

Fråga mig

14 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Oktober 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ injail med Blogkeen
Följ injail med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se