injail

Alla inlägg under september 2015

Av Jöran Lundberg - 14 september 2015 21:17

Frågor som fordrar svar.

En test av ”Björnamåle” är en absolut nödvändighet allt emellanåt. Därför kommer en sådan i dag. Håll tll godo!

Va gör man då man ”klirn hälla”?

Hör äre då dä ä ”ommafalt”?

Va ha ne hänt då ”tröbben ha gått å”?

Hörr äre då de ”stregles”?

Hörr äre då dä ä ”pött tjett”?

Va gör man då man ”mönne”?

Når ska man använn ”spjalka”?

Vecken årsti kan du använn ”åkfesch´n”?

Hörr äre då dä ä ”schlekamarn”?

Hörr ä man då man ä ”sevlet”?

Hörr äre då dä ä ”härmlet”?

Kan du ”blister”?

Hörr gör du ska ta ut ”klönsa”?

Bruk du äta ”flatte”?

Hörre ä man då man ä ”sekasam”?

 

De där var vl lätt som en plätt.

Av Jöran Lundberg - 13 september 2015 22:07

Ingen avundsvärd uppgift.

Jag hade i kväll tillfälle att delta i en informationsträff gällande vårt landstings ekonomi. Detta med anledning av de av majoritetspartierna lagda fölslagen till besparingar. År 2014 visar ett minusresuoltat på dryga 200 miljoner kronor. För år 2015 kan det negativa resultate bli ännu större. Verksamheten blöder för närvarande med cirka 1 miljon kronor/dag.

Vad jag kan förstå blir det en gigantisk uppgift för politikerna i vårt Landsting Västernorrland att bringa ekonomin i balans. Lagda förslag till besparingar som i första hand drabbar sjukhusen i Sollefteå och Örnsköldsvik är mycket otydligt redovisade varför det kan finnas misstro till deras reella besparingseffekter. Då merparten av besparingarna är avsedd att drabba förlossningsvården slår det direkt mot personer och familjer i den mest verksamma åldern. De signaler som det ger kan vara direkt skadlig för landstingets ekonomi. Det finns risk att den gynsamma utvecklingen av skatteintäkterna kommr att bromsas eller till och med bli negativa.

Utan en djupgående analys av varje verksamhets berättigandce och ekonomi kommer de nu lagda sparförslagen endast att vara av kosmetisk karaktär.

Det skall i varje fall bli väldigt intressant att följa politikernas strävsamma arbete med att bringa ekonomin på fötter. För en gammal bloggsskrivare som levat ett långt liv kan det tyckas vara av mindre vikt men ändå ser jag med stort intresse fram emot den spännande upplösningen på dramat.

Gonatt och gomorron.

Av Jöran Lundberg - 12 september 2015 21:40

Något bortom

Söker efter högre ting

som hägrande för ögat står

Kanhända blir det ingenting

när de till sin fullbordan går.

 

Jag står där ändå ängsligt spanande

mot skyn som ingen ljusning ger

En märklig känsla så förlamande

falller som från himlavalvet ner.

 

Det är ett himmelskt fenomen som visas

för min inre syn så underbar

Den syn som utav himlar prisas

som evig är och ingen ämde har

 

Så fogas samman tidens trådar

till den väv vars inslag blir till slut

något stort som änden förebådar

förgänglig blomma som då slagit ut

 

Av Jöran Lundberg - 11 september 2015 21:58

Snart premiär för MODO.

I kväll gjorde MODO sin sista träningsmatch inför premiären av Sweden Hockey Liege. De förlorade mot Brynäs i en match som spelades i Hudicksvall. Brynäs vann fajten med 7 mål mot 3. Därmed har MODO förlorat de flesta försäsongsmatcherna och har ett sivndlande minus målmäsigt. Det är som någon uttryckte det i kväll; Svart va det för Svartvadet och hans grabbar.

För en gammal MODO-it och läktarexpert är det rätt beklämmande att se  hur de agerar ute på isen. Lagets försvarsspel är inte särskilt effektivt, snällt sagt. Spelet ur egen zon lämnar också mycket i övrigt att önska liksom passningsspelet. Det är en vecka kvar till premiärmatchen och jag anser att det under den relativt korta tiden måste hända ett under med laget. Ett lagbygge som innehåller drösvis med NHL-stjärnor. Det kan inte vara särskilt givande att hålla sina supportrar på halster inför seriespelet som på detta viset. Intressant skall det bli i alla fall. Kommande torsdag brakar serien i gång och då är det upp till bevis.

Av Jöran Lundberg - 10 september 2015 20:48

Skördetid. (igen)

Det är en märklig sensommar vi upplever. Solen sprider sina varma strålar över Tallbacken. Det är varmt som en högsommardag. Vi som får hjuta av denna frikostighet vill bara tacka och ta emot.

I går plockade jag några liter färska jordgubbar i mitt land. Upptäckte då att det finns rätt rikkligt med omogna gubbar som jag hoppas skall mogna i det soliga vädret. Det var till och med några plantor som hade några enstaka blommor på gång så om det vill sig riktigt bra kan jag skörda färska gubbar långt in i oktober.

Lingonen har också haft en ljuvlig tid i solskenet. De kan faktiskt plockas nu med viss frimodighet. Önskvärt vore att kunna plocka någorlunda bra förråd även av dessa nyttiga bär.

Hälsningar från en som lever i en värld som ”bär sig”.

Av Jöran Lundberg - 9 september 2015 21:46

Om nyttan av att vara positiv.

De flesta av er har väl någon gång hört historien om de två skoförsäljarna. Om inte, blir jag väl tvingad att relatera den som ett exempelö på olika sätt att bedöma sina förutsättningar.

Det var två skoförsäljare som skickades ner till Afrika för att sälja skor. Efter en tid sände den ene hem tll sin firma ett telegram med följande lydelse: ”Här är stört omöjligt att sälja skor, alla går barfota”.  Men den andre försäljaren var mer optimistisk så  han sände ett telegram som lydde så här: ”Här finns alla möjligheter att sälja skor, alla går barfota. Så skicka ett stort parti”.

Även om ovanstående anekdot mest hör till fablernas värld tror jag ändå att om man anammar en positiv livssyn och ser det mesta från den ljusa sidan lever man ett mera harmoniskt liv. Den ofantliga turbulensen i vår omvärld med katastrofer som avlöser varandra i en oändlig räcka gör det minsann inte lättare att se allting från den ljusa sidan. Jag tror det är nödvändigt ibland att låta en del av dessa hemska sinnesintryck få rinna av utanpå utan att ta allt för nycket inom sig. Det är säkert inte särskilt hälsosamt att älta dessa förhålladen eftersom man ändå har små möjligheter att i någon större utsträckning påverka skeendet. Å andra sidan känner säkert en del det stimulerande att i någon mån engegera sig i olika missförhållanden.

Vi lever ju i stort sett hela livet med vår tankevärld. Tankar och handinger som griper in och formar vår tillvaro mer än vi anar. Jag tror att om vi kan styra dessa tankar i en positiv riktning är mycket vunnet. Negativa tankar har lätt för att göra oss deppade. Någon gång emellanåt när det för mig känns som en riktig gråvädersdag och allting är svårt och deppigt. Då brukar jag frammana i min tankevärld något ljust ochg soligt minne. Kanske från en skön och avkopplande semester eller från någon i bekantskapskretsen som uppträtt extera stimulerande och roligt. Har man förmågan att skingra tunga och sorgliga tankar påverkas vårt psyke genast i positiv riktning. Inte för att ägna sig åt sorglös världsfrånvändhet utan för att stärka vår mentala hälsa.

Jag har i någon tidigare inlaga i ljusa ordalag beskrivit den bygd och den miljö vi lever i. Den natur som omger oss är så underbart skön att det finns inte dess like. Samtidigt ser vi att framtidsutsikterna för landsbygden och den värld vi omger oss med, inte år särdeles ljusa. Jag gjorde i våras en tur tillsammans med ett antal kompisar, upp bland tassemarkerna i kommunens norra delar. Det är beklämmande att se hur den ena lilla skogsbyn efter den andra har avfolkats och lämnats åt sitt öde. Byar som förr sjöd av liv och verksamhet. I en snar framtid kanhända förarlösa maskiner, som styrs via sattelliter, skördar de enorma tillgångar som finns i form av skogsråvara som finns i dessa områden. Då är människan borta.

I det prespektivet är det lätt att se allting i svart. Våra utsikter att forma en meningsfull framtid ter sig inte särdeles ljusa. Det är då det blir så extra viktig att se det positiva i tillvaron.. Jag tror att om vi i vår bygd går samman och i enighet kämpar för dess överlevnad kan det ge glädjande resultat. Vi har ju redan sett positiva ljusglimtar i form av ökad inflyttning til vårt område. Om det också kan skapas arbetstillfällen för dessa kan vår bygd liksom fågel Fenix uppstå i en ny skepnad till en ljus och hägranbde framtid. Det är väl att vara positiv om något.

Av Jöran Lundberg - 8 september 2015 22:22

Livet i Avliden

Kapitel 3,14.

Det finns många personer och existenser i Avliden som det är värt att berätta om. Som man med all rätt kan säga tillhör livet i Avliden. Men jag kan ju börja med att berätta om hur det gick för Konrad Karlsson när han skulle skaffa sig en fästmö. Nu vare på de här viset att han hade i alla tider  bott hemma hos sin mamma , å hon hade skött öm honom långt  bättre än en spädgris. Att Konrad var aningen bortskämd de var de ingen tvekan om. Men nu hade mamman dött ifrån honom och han var alldeles ensam. Då kom han att tänka på bibelordet söm lyder så här: ”Det är icke gott för mannen att vara allena”. Så han tog å skrev efter ett fruntimmer, ja de vill säga, han annonserade. Så han beställde en annons i Kvällsstunden på det här viset:

Kvinna sökes som ä snäll å go. Å söm ä varn å ärbet, uthålli och medlidsam. Å söm kan sköten kär på alle sätt å vis. Förmögenhet och pengar på banken inget hinder.

Svar till: En som längtar och trånar

De gick några veckor och en vacker dag köm där ett brev som hade följande lydelse:

Svar till en som längtar och trånar. Jag känner längst innerst i mitt hjärta att jag är den kvinna som du längtar och trånar efter, så om du vill sä kommmer jag med tåget på söndamorron. Eftersom brevet kom på fredan sä var det inte annat än att låta henne komma.

På söndamorron stog Konrad på station å vänta på tåget. Han hade sträckt opp säg så gott han kunde. Han hade tagit på sig helgdagskostymen mä hängselbyxorna. Å smärtingskorna söm va blå i vanliga fall hade han smörjt in med svart skokräm. Då tåget stannade vid perrongen var han väldigt spänd på hur hon skulle te sig.

Det var inte så många som steg av tåget den där söndagsmorgonen så det var inte mycket att  ta fel på. Albin Ohlsson kom hem från Landstinget och Arvid Jonson kom hem från sitt arbete. Men så var det ett stort och manhaftigt fruntimmer som steg av tåget, så Konrad blev alldeles förskräckt. Kan det vara den där, tänkte han?  Hur ska de här gå, jag som tänkte lägga henne i dragspelssängen, hon brakar väl ihop, ja sängen alltså.

Han stegade i alla fall fram till kvinnan, bockade sig  å sa ”Godag godag, de här är Konrad Karlson mä annons´n”. ”Gudda gudda de här är Kajse Karlson, den svarande”. Sedan blev det alldeles tyst en lång stund. ”Nå, hur ska de bli”, sa  Kajse,  ska vi bli stående här hela dan? Då är det väl bäst vi tältar här”. Då först vakna  Konrad opp ur sin domning. ”Jäg ha märra å trilla bakom,stationen så vi kan väl ta den”.

Då  Kajse sätte säg i trillan sä blev den alldeles sned utav tyngden och höll på att stjälpa, ja trillan alltså. Men han mana i alla fall på märra å  for iväg fast fjädrarna for illa av snedbelastningen. Då dom kom hem var Konrad villrådig om vad han skulle göra. Men han lät i alla fall Kajse stiga av trillan och sen for han för att sela av hästen. Då han kom från stallet så hade  Kajse redan gått in å gjort sig hemmastadd. ”Nå, Konrad hur skall du ha det?  Sjalv skulle jäg villa ha en redig frukost så då blir det  väl så”. Då frukosen hade kommit på borlet mä alla godsaker söm Kajse trollat fram så tyckte Konrad att det kändes riktigt bra.

Då kvällen kom sä bädda han åt Kajse i dragspelssängen å sjalv la han sig in i sängkammarn sin.  Men dä hade inte gått en lång stund förrän det hördes ett brak som feån vulkanen Etna. Då hade dragspelssängen gett vika under så stor belastning. Så Kajse fick kravla sig fram ur spillrorna. Resten av natten låg  Kajse i Konrads säng. Den stackars Konrad fick bädda åt sig på golvet.

Nästa dag var Konrad på en stärbhusauktion å försökte ropa in en imperialsäng som Kajsae skulle kunna ligga i. Men då han sent omsider kom hem med sängen hade  Kajse redan vare och inhandlat en stor dubbelsäng som redan stog i sängkammaren. Imperialsängen ställde de i salen å högbäddade ifall de skulle få främmande.

Förmögenhet och pengar på banken inget hinder stog de i annonsn. Kajse va rik som en krösus, å en del å pengarne använde hon till att renovera hos Konrad. Sä fint hade det aldrig varit pa år och dag. I en sä stor männischa var det ett stort hjärta sä den hjärtegoda Kajse skämde bort Konrad på alla sätt å vis. Det tog förståss en bra lång tid innan Konrad hade vant säg vid att ha Kajse däri sängen. Dä va liksom å ligge i skuggan av Kebnekajse berg. Han väntade bara att nån lavin skull bryta loss nån gång.

Men sä smårnigöm så blev han van. Om man säger rernt känslomässigt var Kajse ingen duvunge heller, så Konrad fick ställa opp å göra sä gött han kunde på alla sätt å vis. Några barn fick dom inte för Kajse hade så att säga för länge sedan passerat bäst före datum. Men Kajse å Konrad nöttes ihop så smårnigöm å levde lyckligt i alla sina dagar. Dessutom blev Kajse en nyttig medborgare i Avliden, men det är en annan historia.

 

Av Jöran Lundberg - 7 september 2015 20:42

OLD-fejs underhåller på Björnaborg

I morgon klockan 14.00 bjuder SPF-seniorerna på gott fika vid träffpunkten Björnaborg. Samtidigt blir det underhållning av kvintetten OLD-fejs. Vi kommer att ha allssång, spela rytmiska dansmelodier och avslutningsvis ge en kortare underhållning. Alla som har möjlighet är naturligtvis väldigt välkomna att delta. Det vore mycket inspirerande om det inte är bara de boende på hemmet som ät med bland publiken.

 

Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
<<< September 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards