injail

Alla inlägg under september 2015

Av Jöran Lundberg - 22 september 2015 22:14

Avliden återigen.

Kapitel 5.5

Efter det triumtartade segertåget i kap. 4,44 med sin nyinköpta och blänkande 444 blev Kajse Karlsson Avlidens okrönta drottning. Då det dessutom i hennes enorma lekamen klappade ett hjärta fullt av generositet och välvilja var det ingen hejd på hennes popularitet. Men det noterades  inte som någon nackdel av invånarna i Avliden. Tvärtom var det ett kryddstarkt inslag i Avlideninnevånarnas annrs rätt trista vardag. Särskilt påträngande och intensisvt var det hos samhällets innevånare av honkön, inte henkön. Eftersom dessa till antalet inte var särskilt många, endast ett drygt tiotal, var känslorna hos dessa så mycket hetare  för att inte säga alltigonomträngande. Dessa, känslorna alltså, var både utanpå och inuti.

Men Kajse Karlsson var  den som kunde behärska även en sådan situation. Hon samlade alla till en träff dår hon högt och ljudligt meddelade att denna samling honor var mera betydelsefull än självaste Sveriges riksdag. För, som hon uttryckte det, i riksdagen vistades endast en samling HEN som inte behövde befinna sig där de egentligen sklle befinna sig utan de befann sig i regel alltid där de inte skulle befinna sig. Till skillnad mot oss alla här som just nu befinner sig där vi skall befinna oss nämligen i Avlidens bygdegård.

Innan alla sticker härifrån, sade Kajse, skall vi nämligen bilda en STICKJUNTA som har till uppgift att visa omvärlden allehanda stickprov. Men det är inte själva de rysliga stickningarna som är huvudssyftet med samvaron utan denna honkocentration har en mera socialmental betydese. När vi befinner oss här tillsammans och byter skitprat med varandra frigörs nämligen de endorfiner som sätter kroppsvätskorna i fri och ohämmad rörelse. Detta i sin tur gör att man får diverse stickningar här och där som höjer välbefinnandet till oanade höjder. Därav en stickjunta. Denna institution blev i framtoiden en ytterst viktig del av livet i Avliden.

Enligt en stickprovsundersökning utförd av Stickbuskarnas riksföbund hade samlingen i Avliden världsrekord i antalet stickningar per minut. Det producerades så många sådana att de till sist var världsledande. Till vilken nytta detta unika fenomen kunde vara är inte säkert fastställt eftersom handlingen i denna story, nu och framöver, alltid är höljt i yttersta dunkel.

Gonatt och gomorron.

Av Jöran Lundberg - 21 september 2015 22:51

Något om gränser och dess betydelse.

Ingen har väl undgått att informeras om den enorma flyktingström som för närvarande väller in från de krigsdrabbade länderna i Mellanöstern och Afrika. Jag hörde i kväll i något nyhetsprogram att det kan röra sig uppemot en miljon i antal. Det har till följd att land efter land tvingas att stänga sina gränser för dessa. Det är således inte bara att de vågar livet för sin frihet utan de möter också hinder i form av stängda gränser.

Det är naturligtvis varje lands suveräna rätt att hävda sina territoriella grämser. Och som i Ungerns (och även en del andra lämders) fall har de inte praktiska och administrativa resurser att ta hand om hur många som helst, även om viljan skulle finnas. Att stoppas vid en stängd gräns innebär oerhörda lidanden för dessa flyktingar som många gånger inte förstår problemets vidd.

Ibland kan också gränser kännas som ett alldeles onödigt hinder. När landstinget i Västernorrland på grund av sviktande ekonomi föreslår att stänga förlossnings och barnavården i Sollefteå och Örnsköldsvik uppstår troligen gränsproblem. Gravida kvinnor i Örnsköldsvik (och även Sollefteå) kommer i stor utsträckning att vända sig tll Universitetssjukhuset i Umeå när de skall föda. När så är fallet kommer de att passera gränsen till ett annat landsting, nämligen Västerbotten. Det innebär i sin tur att kostnaden kommer ändå att belasta det egna länet i form av digra räkningar. Umeå måste också i det fallet bygga upp en kapasitet för att kunna ta emot det ökade antalet förlossningar. Även en betydende del av barnhälsovården kan behöva utföras i Umeå med de konsekvenser det innebär.

Jag vill i sammanhanget hävda att de absurda sparföslag som lagts bottnar i politikernas strävan att till varje pris skydda verksamhaten vid Sundsvalls sjukhus. Det skulle med största sannolikhet kunna sparas uppemot någon miljard om man satte varje verksamhet under lupp vid denna enorma myrstack. Eftersom ekonomiskt slöseri aldrig ifrågsätts har det utvecklats en ”låtgåmentalitet” som som är förödande. Den dag politikerna beslutar sig för att operera bort denna ”kräftsvulst” kan de få någon ordning på ekonomin. Eftersom ett sådant ingrepp aldrik komer till stånd får vi troligen leva med nuvarande förslag som jag menar enbart är av kosmetisk karaktär och som inte kommer att nämvärt medverka till någon ekonomisk stabilitet.

Av Jöran Lundberg - 20 september 2015 22:19

Vilans tid.

I dag har jag tagit det rätt så lugnt. Bara sett till att det har varit varmt och mysigt i vårt hus. Det kan vara skönt att emellanåt ta det med knusende ro. Jag har skrivit en liten dikt som behandlar just detta ämne som jag bifogar:

 

Vilodagen.

En vilodag med stilla ro och frid

Jag behöver allt emellannåt

Som bringar mig en hälsans tid

Till återhämtning på min digra stråt.

 

Jag levat här en tid av jäkt och stress

Som tarvat har min mesta energi

En dag, en tid, satt under press

En form av tryck som aldrig gör mig fri

 

Jag då må vila för att orka mer

En form av salig livsförening

Den ro som bara friden ger

och ger mitt liv dess rätta mening.

 

I sanning ett som är nödvändigt

som visar livets största värden

En vila skön som beständigt

ger mig ro på levnadsfärden.

 

Därmed vill jag helga viloidagen

som ger mig rätta kraften på min färd

den esistens som gör mig helt betagen

och visar mig lycksalighetens värld.

 

Av Jöran Lundberg - 19 september 2015 21:51

Facit till ”Björnamåle

Va gör man då man ”klirn hälla”? = Man lägger eldfast bruk i bakugnens tegelskarvar.

Hör äre då dä ä ”ommafalt”? = Det är bråttom. Eller omständigt.

Va ha ne hänt då ”tröbben ha gått å”? = Stiftet har gått av på blyertspennan

Hörr äre då de ”stregles”? = Det glesnar.

Hörr äre då dä ä ”pött tjett”? Då är det helt tätt.

Va gör man då man ”mönne”?  = Man ror båten baklänges.

Når ska man använn ”spjalka”? = När man vänder brödkakan vid bakning.

Vecken årsti kan du använn ”åkfesch´n”? = På vintern. Det är en enmedig sparkstötting.

Hörr äre då dä ä ”schlekamarn”? Det är detsamma som galppmån

Hörr ä man då man ä ”sevlet”? = Då är man långsam av sig.

Hörr äre då dä ä ”härmlet”? = Då rä det pinsamt.

Kan du ”blister”? = Det är detsamma som vissla.

Hörr gör du ska ta ut ”klönsa”? = Vid brödbak Det år nämigen degämnena.

Bruk du äta ”flatte”? = Iblnd. Det är nämligen (fläsk)flott

Hörre ä man då man ä ”sekasam”? Då är man tjatig.

 

Av Jöran Lundberg - 18 september 2015 22:07

Höstrusk.

Efter den långa perioden med torrt och soligt väder har vi nu begåvats med riktigt höstregn. Jag har ine kollat regnmätaren i kväll men jag skulle tro att det nog har kommit närmare 40 mm, Eftersom Tallbacken ligger just på vattendelaren mellan Gideälvens och Husåns avrinningsområde finns det minimal riska att det blir översvämning här uppe på sandåsen. Vattenmängderna försvinner rätt snabbt ner i sandlagret. Men jag skulle tro att på extremt utsatta ställen kan det bli krisartat med stora vattenmängder.

Nu är det ju också så att efter den förutvarande långa torrperioden var det väldigt lågt vattenstånd i bäckar och sjöar innan det här regnet kom. Jag var idag upp till Hemsjön och dess vattennivå har höjts betydligt. Kraftverkens magasin är ju  också beroende av att det kommer ordentligt med regn under hösten. Den norrlöändska vattenkraften är livsviktig för vår elfösörjning.

Efter vad jag kan utläsa av kommande väderprognoa skall det väl bli ett litet upehåll i skvalandet även om det inte blir högtryck och solsken. Däremot skall det tydligen bli rätt varmt för årstiden. Det har inte pratats om några minusgrader än så länge.

Uppe vid stugan i Hemsjön blev det riktigt varmt och mysigt  inomhus i ruskvädret. Efter att ha avlägsnat en massa sot i järnspisen fick jag också ordning på den. Den hade tidigare slaggat igen så kraftigt at den nästan inte var eldningsbar. Efter en stärkande natts sömn kan det hända att jag gör ytterligare ett besök.

Gonatt och gomorron.

Av Jöran Lundberg - 17 september 2015 22:24

Natt-Svart va det

Så är då serien igång i SHL och MODO gjorde sin premiätmatch mot Örebro. Som laget har tagit för vana den här säsongen så förlorade de. När tillställningen var slut hade de torskat  med 4-1 efter ha att bjudit in Örebroarna till det mesta av spelet. Tränaren Larry Huras (eller Harry Luras som jag har lust att kalla honom) har en hel del at förbättra inom laget om de skall komma på vinnarspåret. Det mesta är nämligen under all kritik.

En läktartyckarexpert som undetecknad bloggskrivare (med mer ärn sextio är i branchen) kan rada upp mängder av kritiska synpunkter kring MODO-s agerande. Kort sagt kan man säga att det fanns bara en spelare i kvällens lag nämligen målvakten Reidborn. Om det inte vrit för hans agerande i målet hade det kunnat braka iväg ordentligt.  I övrigt var det minsnn inte mycket som stämde. Ta uppspelen till exempel. Inte ens vart tionde försök nådde en MODO-spelare i anfallszonen. Och när så var fallet övertogs pucken oftast av en motståndare.

Visserligen är det mer än femtio omgångar kvar så det finns alla möjliheter att rätta till felaktigheterna men det är minsann inte någon lätt uppgift. Jag emotser med spänning den fortsatta händelseutvecklingen.

Gonatt och gomorron.

Av Jöran Lundberg - 16 september 2015 22:18

Lingon.

I dag har jag plockat färdigt för vårt lingomförråd. Då det sista bäret är rensat har vi nog 7 eller 8 förpackningar i form av ”godislådor” som rymmer cirka 2 kilo vardera. Enligt KäraHustrun räcker det mer än väl för det kommande årets förbrukning.

I den förvissningen kommer jag  att sova gott i natt.

Gonatt och gomorron.

Av Jöran Lundberg - 15 september 2015 21:30

Livet i Avliden

Kap. 4,44

Egentligen hade livet i Avliden stått stilla i flera decennier. Invånarna i det lilla samhället var nöjd med tillvaron som den alltid hade tett sig sedan generationer tillbaka. Så skulle det också varit i flera generationer framöver om det inte varit tillfälligheter som gripit in och förändrat livet i Avliden. En av anleningarna var att Kalle Karlsson satt in den där annonsen. Det var ju upphovet till att Kajse Karlsson trädde in i handlingen.

Förresten så var de ett äkta par numera. Det var nämligen så att att Kajse sa en da så här: ”Ska vi leva som man och kvinna så tycker jag vi ska gifta oss, så jag har talat me prällen å vi får komma klockan fyra.”. Karl hade väl inget annat än att ställa upp som vanligt. Så klockan fyra läste prästen välsignelsen över förbundet å så va de klart.

Den andra anledningen till en framtida eutorisk stämning i Avliden var trillan. Trillan som Karl brukade spänna för märren och skjutsa Kajse i. De var ju alltid festligt när han var ute med Kajse i trillan för av tyngden var den ju alltid lite på trekvart. En da när dom var ute å körde så hördes ett väldigt brak. Då hade fjädern gått av och hela redskapet mä Kajse först och Karl efter tippade i diket. Turligt nog slutade katastrofen utan framtida men för varken Kajse eller Karl. Märra klarade sig också, men trillan skattades åt förgängelsen, det var bara skrot

”De här går inte för sig” sa Kajse. Vi måste skaffa oss ett bättre åkdon.”! Vi skaffar oss en bil” Så nästa dag sågs Kajse hos en bilhandlare inne i tätorten. Samma dags eftermiddag kom Kajse körande i ett stiligt fordon av senaste årsmodell. Det var en Volvo PV 444 svart i lacken och blankpolerad så det bara sken om kromen. ”Nu var det tur att jag hade körkort” sa Kajse med sitt vanliga lugn.

Men för de andra invånarna i Aviden var det en knallsensation utan like när de såg Kajse komma körande i den lackblanka PV-n. De hade nåstan aldrig förut sett en bil på nära håll. Efter det att Kajse kommit körande var livet i Avliden sig inte likt. Isoleringen var bruten och en ny tid hade definitivt förändrat det lilla samhället.

Om det tilläventyrs var en utveckling på gott eller ont kunde inte omedelbart konstateras utan det skall väl den framtida skildringen möjligen ge ett tillfredsställande svar på. Och efterson den storyn i allra högsta grad är höljt i dunkel kan ingen människa i världen säga hur det går. Ock tur är väl det..

Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
<<< September 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards