injail

Alla inlägg under mars 2015

Av Jöran Lundberg - 15 mars 2015 23:00

Skoterträff.

I kölvattnet av Vinteryran var det meningen att vi skulle ha en sammankomst i skoterns tecken. Således en skotergudstjänst. I avsaknad av villiga skoternördar blev mötet begränsat till missionskyrkan. Där var skotern det genomgående temat för dagen. Dessutom servverades det varmkorv med bröd efteråt för att ytterligare förstärka det naturnära intrycket.

I höll ocss också med en alldeles speciell skoterpräst som behärskade temat förträfflligt. Då erinrar jag mig en dikt som jag skrivit vid något tillfälle som heter just ”Predikant´n”.

Sä här lyder den:

 

Predikant´n

N´Sverker han tänkte bli predikant

Sä han träna mest hele tin.

Han träna dells han vorte bekant

Vä allting ti bibela sirn.

 

Han försökte fo dell nan publik

Söm sku höre förkunnels´a hans

Ti hörnshuse vorte ne sänt skrik

Å katta hon hadde noll tolerans

 

Vä kräka till lagårn geck´e bätter

dam va ju bjese å bönnen

Dam feck höre öm himmelska rätter

öm gudliga nåden men åsså öm sönnen

 

Men då dam fott klövern ti kätt´n

vorte nä intvätt tå Sverkers beting

Å då dam fott blöta söm efterrätt´n

hörrdde dam alls ingenting.

 

Men en sak lärd´n säg för framtida dar

en metod han skull praktisere

Man skull alltin ha kafferasten kvar

dells förkunnelsa va exekvere.

 

 

 

 

 

 

Av Jöran Lundberg - 14 mars 2015 20:54

Vinteryran en klar succé.

Vinteryran under två dagar i Långviksmon blev en klar framgång för arrangörerna. Det var väldigt många som besökte yran i det underbart vackra vårvädret. Däremot la jag märke till att det inte var lika många skotrar i år som under förra året. Det tycks som allt flera besökare använder bilen när de skall till Långviksmon. Underhållningen från scenen var också vldigt bra. Jag var ner en stund under lördagen och lyssnade då på PISTVAKT som hade ett bejublat framträdande.

Under det att jag skriver den här bloggen har jag MELLON-kfinalen ljudande i mina hörlurar. Eftersom jag inte är så särdeles intresserade av det jippot har jag inte följt med i alla uttagningsturerna vilket bidrar till att jag inte är så uppdaterad. Men det blir väl ändå någon som vinner och går vidare till den verkliga finalen. Jag har skrivit det förut och därmed vädrat mina åsikter om just detta oerhörda slöseri med programtid och pengar. STV bränner större delen av sin årsbudget på detta enda programinslag varför hela verksamheten blir lidande av detta. Under alla sommarmånaderna blir det idel repriser av det fattigaste slaget. Dessutom kör man rsten av året med  reprisprogram från Danmarka och Norge inköpta för en struntsumma. Men det är ju min enskilda och enfaldiga uppfattning och således ingenting att ta på allvar.

Något som jag däremot inte kan tygla det är min nyfikenhet. Jag är således väldigt nyfiken på vilken artistgrupp som vinner  och går vidare. Den nyfikenheten delar jag troligen med några miljoner andra Svenskar. Vilka som vinner omröstningen när den är klar kommer vi absolut att blir underrättade om när det så begiver sig.

Det är ju alltid något gott.

 

Av Jöran Lundberg - 13 mars 2015 22:43

Leken.

Under min barndom var leken en naturlig del av tillvaron. Vi hade massor av olika lekar att välja på. Mestadels var det något tävlingsmoment  inbakat. Rätt ofta lekter vi ”Pette pinne” en enkel lek men ändå rätt spännande. I min Blogg skall jag försöka beskriva den.

 

Petta pinne

Iblann då vä inte hadd na anne för ass

Då bruk vä petta pinne.

Smopajka skull ju allten röres

Å de dänne varn lek söm va inne.

 

Vä grävde en lämplen grop däri sann

Å la en pinne tvärs över den

Sä tog vä en anen pinne minsann

Å pette iväg n´dän pinnen langt söm bara den.

 

De gällde att att fo iväg´en sä langt söm möjlit

För annern skull kast tebaka pinnen

Är försök å tråffe annere pinnen söm låg över gropa.

Träffe´n pinnen sä skifta vä sä dä va hans tur å petta i väg.

 

Men öm han inte feck nan träff då feck man ”vippa”

Dä geck sä dell att man slog lillpinnen vä storpinnen

Opp å ne opp åne sä mange ganger söm möjlet.

Vä feck en poäng för varje slag vä könn hall pinnen i lufta.

 

N´dann söm kömme först ti hönnre han vann

 

 

 

Av Jöran Lundberg - 12 mars 2015 22:16

Vinteryran än en gång.

Påminner helt kort om den stundande Vinteryran som nu är förberedd och klar. Under lördag och söndag är det förberett för en riktig stor festliget. Enligt väderspåmännen skall det också bli riktigt fint väder under den kommande helgen. Genom att det nu är kallare om nätterna hinner det inte bli så slaskigt om dgarna. På snön har det blivit ett stabilt täcke av skare och det gynnar givetvis skoteråkarna. Efter vad jag kan förstå blir det ett varierande program som bör attrahera gammal som ung.

Vinteryran är därför väl värt ett besök

Av Jöran Lundberg - 11 mars 2015 22:43

Turbulens inom IT-världen.

Även i en sådan liten och avskild del av världenm som Tallbacken utgör har man kunnat ana att den enorma utvecklingen av internet och telefoni m.m inte skulle kunna fortgå hur länge som helst i oförminskad takt. Idel nya och mer utveckliade prylar presenteras av elektronikföretagen i en aldrig sinande ström. Man har inte hunnit skaffa sig en värstingpryl och vant sig att använda den förrän det kommer något ännu värre. Samtidigt är det ett område man nte begriper sig på helt och fullt.

Konsekvenserna av denna enorma utveckling börjar tydligen att fä vissa återverkningar hos de stora företagen som Sony och Eriksson. Även små kriser hos dessa giganter får stora återverkningar på sysselsättningen vid deras anläggningar världen över. Då är det inte frågan om några tiotals arbetstillfällen utan de räknas snarare i tusentals. Detta scenario fär stora konsekvenser för de orter som drabbas på grund  omfattning och storlek.

Man kan befara att denna epidemi inte enbart begränsas till Sony/Erikssonsfären utan smittar av sig även till andra företag i samma branch. Eftersom det är tillgång och efterfrågan som styr hela processen finns det uppenbar risk att det kommer att löpa som en präriebrand världen över. Man får bara hoppas att de marknadskrafter som styr hela dennna enorma sektor är i stånd att att hantera den uppkomna situationen på ett förnuftigt sätt.

Intressanr skall der i alla fall bli.

Av Jöran Lundberg - 10 mars 2015 21:23

En unik händelse.

En rätt unik och samtidigt lite makaber hähdelse är föremål för min skildring i kväll. Om den verkligen hänt eller om den bara har uppöståt i gemene mans fantasier det kan jag verkligen inte gå i god för. Sammanfattningsvis kan man väl säga ”slutet gott allting gott.

Så här llyder den i alla fall;

Berättelsen om när ´n Ragnar skulla ta dö på katta.

Kattgöbben, n´Oskar,  hadde vorte gammal å skröpplen sä´n Ragnar tänkte att dä ä no bäst å ”ta bort n”. Sä han tog na dönamitgöbba å bann fast kring katta ä tänte på. Då stubin börje frese sä vorte katta rädd å for i väg sömm en raket. Han sprange å gömte säg önner utedasse.

Då dörnamitgöbben krevere ån Oskar for direkt in i katternas himmel sä togen utedasse vä säg på färd´n.  Nu bare säg inte bätter än att morfarn i samma veva såt på dasse å jorl sine behov. Ömmen bra langaen stann sä börje nä röes ti restern bårti dynghuse å morfarn rest  säg röske på säg lite vätte å sa:.  ”Vecken hiskla tur att jäg int släffte nä hänne ini köke”.

 

 

Av Jöran Lundberg - 9 mars 2015 22:11

Vasaloppet.

Nu har norrmännen infultrerat vasaloppet också. Det svensakase av allt som är svenskt har de förstört genom att sätta sig på bade första och andra platsen. Var bär det hän med gamla Sverige egentligen.

I ren frustration kör jag en favorit i repris och bilägger ”Brevet till OLE” Håll till godo:

 

Käre  söte Ole.

Bara ett par rader så du får veta att jag ännu lever. Jag skriver detta brev väldigt sakta för jag vet att du inte kan läsa så fort. Din far har fått ett arbete där han har mer än 500 personer under sig. Det är ett jobb som han tar på största allvar, han klipper nämligen gräset på kyrkogården. Du kommer inte att känna igen huset där vi bor när du kommer hem för vi har flyttat. Jag kan inte ge dig adressen heller för den förra Bergenfamiljen som bodde här tog med sig numret till sitt nya hus så de skulle slippa byta adress. Det fanns en tvättmaskin i vårt hus när vi flyttade in, men den fungerar inte bra. I förra veckan stoppade jag fjorton skjortor i den och drog i snöret. Sen dess har jag inte sett dom. Inte tvättmaskinen heller

Din syster fick barn i morse. Jag har inte fått reda på om det blev en pojke eller en flicka så jag vet inte om du är moster eller morbror. Jag var hos doktorn i tisdags, din far var med. Doktorn satte ett litet rör i munnen på mig och sa åt mig att inte öppna munnen på tretti minuter. Efteråt erbjöd sig din far att köpa röret.

I går var jag till ett varuhus, när jag kom nästan överst i rulltrappan stannade den. Jag fick vänta två timmar innan den kom igång igen. När jag skulle ner fungerade inte hissen heller, men jag kom på en smart ide. Jag jag gick över gatan till ett annat hus och använde hissen där.

Det regnade bara två gånger i förra veckan, första gängen i tre dagar och sedan i fyra dagar. I måndags blåste det så mycket att en av våra hönor la samma ägg fyra gånger. Skicka hem ditt enda par byxor så kanske jag kan laga dem. Jag hoppas att det går bra att snoppa guleböj ändå.

Många hälsningar från din ömmande moder.

PS Jag skulle ha skickat dig hundra kronor men tyvärr hade jag klistrat igen kuvertet. DS

 

 

 

Av Jöran Lundberg - 8 mars 2015 22:24

På tidens staffli.

Att måla en helt vanlig dag

den dag som mitt nu illustrerar

Kan vara ett svårtartat företag

med nyanser mitt liv karikerar

 

Det kan möjligen vara en grund i grått

med någonting lätt  violett

Måhända kanske en strimma av blått

som livet och tiden har mätt

 

Kanhända dagen idag är melerad

en blandning av svart och vitt

måhända är den koncentrerad

till någonting mindre solitt

 

Helheten blir ändå bara  kroqui

krumelurer av små och banala mått

En skiss med många plumpar uti

som målarens oförmåga förrått

 

Men kanske om det bara plumpar blev

den målning jag gjorde i går

som i skilda nyanser mitt liv beskrev

en chans till bättring i dag jag får

 

 

Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Mars 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards