injail

Alla inlägg under februari 2015

Av Jöran Lundberg - 4 februari 2015 22:43

Ansluten.

Telia, den partner som  fiberförening vi tillhör har valt, hade den goda smaken att släcka ner vår telefonanslutning via kopparnätet för en vecka sedan. Eftersom vi saknade anslutningen till optokabeln innebar det att vi blev utan fast telefonförbindelse. Vi fick enbart lita oss till mobiltelefonerna. Det skapade faktiskt en del irritation hos en del som var angelägna att nå oss. Som tur är så är detta numera historia. När vi i går var till Örnsköldsvik fixade vi den felande länken, nämligen en kabel mellan optointaget och telfonjacket. När vi kopplade in den blev det åter liv i den  döda och avsomnade förbindelsen.

Detta innebär att nu är vi sammankopplade med omvärlden via dessa magiska ljusstrålar som vimsar omkring i det millietertunna plaströret. TV-bilden är superskarp, utan störningar och det kanalutbud som medföljer är nog tillräckligt för oss. Bredbandsanslutningen fungerar också klanderfritt. Surfandet på internet löper utan att hacka det minsta. Kostnden för alla dessa begivenheter har minimerats till under 50 % av det vi betalade förut. Men det är ju också ett villkor för att hela projektet skall bli lönsamt.

Nu är det bara att hålla tummarna för att det fungerar även i framtiden Så har det nämligen inte alltid varit. Speciellt då det gällt att ta emot TV-sändningarna. Först hade vi en vanlig TV-antenn och Boxer. Men den hade den egenheten att när det blev mer än 4 grader kallt så fösvann TV-signalerna. Så nästan hela vintrarna var vi utan TV. Efter det anslöt vi oss till Viasat genom en abbonemang hos dom. Men så fort det snöade blv tonhuvudet blockerat och det var att knata sig ut och upp på taket och rengöra detsamma. Detta trots snöskydd. Förhoppningsvis blir det kanske lite lugnare i åttioåringans liv efter detta.

När jag då tänker på ett liv efter detta kanske det är förståndigt att inta sängläge för en välbehövlig vila, Så därför

Gonatt och gomorron!!

Av Jöran Lundberg - 3 februari 2015 22:36

Ett besök i orienten.

KäraHustrun och jag var i kväll inbjudna till Örnsköldsvik församlinghem där församlingen anordnat en afton med orientalisk prägel. En gång varje år bjuder de alla som erbetat ideellt för kyrkan till en trevlig kväll med mat och underhållning. (OLD-fejs har ett finger med i spelet) Jag måste tillstå att förtäringen var långt ifrån ”pärern å fläsksåsn”. Det började med en vlkomstdrink bestående av indiskt te, så kallat Chai latte tillsammand med nötter, dadlar och frön (ej busfrön). Huvudrätten bestående av Kryddat ris, Falafel, Tzatziki, hummus, tabbouleh, vindolmar samt orientaliskt bröd. Måltiden avslutades med Kanelkaffe och Baklava bakad av filodeg, nötmassa, smör ovh sockerlag och med ursprung från det Osmanska riket. Det var lite för ”magstarkt” för min känsliga kista som reagerade lite surt på anrättningen men annars var det OKEJ.

Vi blev även bjudna på en uppvisning i magdans av ett antal orientaliskt klädda brudar. Efteråt fick vi själva praktisera densamma färdigheten. Jag tänkte att ”mage de har man ju alltid” men att ställa upp till dans var den dessvärre inte så villig till. En mage vars huvudsakliga uppgift i livet har variut att processa födoämnen av skiftande slag till fekalier och dessutom  har hållit på i 85 år är skam till sägandes inte srdeles danslysten. Men jag måste berömma den och tillstå att den gjorde så gott den kunde.

Rätt nöjda med tillställningen åkte vi hemåt i den snöiga vinternatten

Gonatt och gomorron.

Av Jöran Lundberg - 2 februari 2015 21:53

Libration.

Ibland kan man faktiskt hitta rätt intressanta ord i SAOL. Därför brukar jag rätt ofte roa mig med att bläddra i den. Dessutom,om man nu är intresserad av språk, kan man lära sig rätt mycket genom ett sådant förfarande.

Häromdagen stannade jag inför ordet libration vilket är en astronomisk term och betyder månens svängningar kring ett medelläge i förhållande till sin omgivning. Det kan ju vid första anblicken verka väldigt krångligt och svårt att förstå. Kanhända blir det lättbegripligare (fint ord) om jag ger er ett exempel ur verkliga livet.

Häromsistens  besökte jag en kyrka i syfte att förbättra min fromhet och på köpet uppleva en viss gemenskap med mina likasinnade. Då råkade jag sitta alldeles bakom en annan from medvandrare på vägen. Genast upptäckte jag att i hans kaluv hade plaserats en glänsande måne som jag inte kunde undgå att rikta min uppmärksamhet mot. Allteftersom sammankomsten fortskred kom han mer och mer att fångas av de taktfasta lovsångsmelodierna. Han kom nästan som i extas. Detta hade till följd att hans måne kom i allt intensivare svängningar gentemot sin omgivning. Nu vet jag inte om det i det här fallet fanns något approximativt värde på själva rörelserna men det kan väl göra detsamma. Svängningar var det i alla fall.

Aha, tänkte jag, där har vi ett strålande exempel på en libration. Närmare ursprunget än så här kan man nog inte komma. Jag kände mig hur astronomisk som helst där jag satt i bänken. Så nu, mina kära bloggdiggare har ni  lärt er ett nytt finemangens fint ord som ni dessutom aldrig kommer att glömma.

Gonatt och gomorron!!

Av Jöran Lundberg - 1 februari 2015 22:45

Snöskottning.

Eftersom det snöat tämligen rikligt de senaste dagarna har jag varit sysselsastt med snöskottning nästan hela tiden. Jag har konstaterat att det är lättare om jag skjuter undan snön när det inte har blivit alltför tjockt täcke. Därför har jag varit noga med att ta det i omgångar. Om jag finge bestämma så skulle det nu räcka med mängden snö för i vinter. Vi behover inte en flinga till. Men troligen bir det mer snöröjning framöver.

Förekonsten av den myckna nederbörden skapar i alla fall sysselsättning för alla traktorägare i distriktet. Jag ock käraHustrun var till Gullänget  och bevistade en gudstjänst och runt om på gator och vägar i Örnsköldsvik var det ett otal traktorer och lastbilar i farten med att röja bort snön. Det blir således klirr i kassan för dessa entreprenörer.

Jag har ofta ställt mig frågan om hur mycket och hur ofta man kan skriva om vädret. Det verkar vara ett ämne av outsinlig karaktär. Men om det uppskattas lika mycket av alla mina kära bloggdiggare är jag inte lika övertygad om. Därfor gör jag ett raskt hopp i hopp om att finna en värdig avslutning på denna torftiga inlaga. Kanske en vers. Eller två.

 

När det snöar kring vår nejd

och mängden nederbörd den ökar

för att samlas uti drivor höga

Då är på flingor ingen hejd

för kung Bore bara stökar

att protestera båtar föga.

 

Den period som kallas vinter

kan vara svår på alla vis

och tålsmodet hos oss prövar

Denna årstids alla finter

binder hårt åt ryggen ris

och sinnesfriden oss berövar

 

 

 

 

Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28
<<< Februari 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards