injail

Alla inlägg under september 2014

Av Jöran Lundberg - 8 september 2014 22:32

Tidspress.

Ifall du inte vill jäkta och stressa

att din finbyxor pressa

Då kan du prekären rädda

genom att stassen i sängen bädda

 

På morgonen är de släta och fina

just helgdagsbyxorna dina

du ligger till pressveck på din bralla

det kan man nattmangling kalla.


Ofta när jag skriver mina blogginlägg blir det just nattmangling, även om det inte går ut över min helgdagskostym. Många gånger är det så att det svåraste momentet är att finna ett intressant ämne att skriva om och beskriva. Allt eftersom det mer och mer närmar sig de så kallade småtimmarna infinner sig också en viss tidspress. Vi kommer nämligen inte riktigt till ro här på Tallbacken förrän jag efter väl fullbordat värv släckt natttlampan.

Samtidigt är det nämligen så att jag somnar aldrig så fort och skönt som när jag tycker att jag skrivit en intressant och läsvärd blogg. Som mina kära bloggdiggare vid många tillfällen  noterat blir det ibland så kallade ”torrbloggar”. Det är krior skrivna i nödvärn som många gånger inte innehåller så mycket av substans. Men en blind höna hittar också ett korn. Det har bland de lärde konstaterats att den författare som förmår att göra en intresseväckande beskrivning av just ingenting är den mest geniale. Att göra en konst av nonsens är nonsens konst.

Så är det väl åter tid att släcka nattlampan på Tallbacken.

Gonatt och gomorron!

ANNONS
Av Jöran Lundberg - 7 september 2014 22:30

Kära nån då!


Kära n ån då! va ampen du ä

Äre nanting söm ä på tok

Nä  int sä falit dä ä

Dä baran Knut söm int ä klok

 

Kära nån då! Va kan e då vara?

han rakt vorte jarns?

Nä de ha slage slint bara

sä han vet int va han ä narstarns.

 

Kära nån då! Han irra bort säg?

sä han vet int alls va han ä

Nä. Han sku falje en krokinen väg

å då kömmen rakt beddavä.

 

Kära nån då. Hörr könne dä gå

körrd´n rakt neri dike ?

Nä, dä va en söm va ute å gå

då gatt´n ba dellå vike.

 

Kära nån då! Då vare ne missflyt

söm int´n Knut rådde för.

Då äre ju bar dellå bryt

ån anne gang si säg för

 

ANNONS
Av Jöran Lundberg - 6 september 2014 22:59

Ett annorlunda Långviksmon.

Som de flesta känner till vid det här laget har Långviksmons invånarantal ökat den senaste tiden. Orsak tilll detta är att det placerats ett antal asylsöknde flyktingar i vårt samhälle. De får bostad och uppehälle under den tid som migrationsverkets pappersexersis pågår. Den krassa verkligheten är att när de fått sitt uppehållstillstånd ordnat försvinner de lika fort från vår ort. Jag är inte så väl informerad om förfaringssättet men troligen flyttar de för att få möjlighet till arbete och därmed vidare försörjning. Det kan också vara så att de flyttar för att komma nära anförvanter eller av etniska orsaker.

Vad jag kan förstå så kommr det alltid nya personer och familjer till Långviksmon allt eftersom. Till att börja med kan de givetvis ingen svenska utan i regel är det engelskan som gäller. För en gammal man som underteknad bloggskrivare är det inte så lätt att konversera dem eftersom min engelska är av det mera antika slaget. Det är väl närmare sjuttio år sedan jag studerade det språlet. Och även om jag behärskade det relativt bra i min ungdom är det inte lätt att  föra ett vettigt samtal eftersom en hel del ord och fraser har ramlat ur hårddisken. Detta beroende på att jag inte haft tillfälle att underhålla språket. Nu är det så att många av våra invandrande vänner är väldigt tillmötesgående och har full förståelse om det blir lite knaggligt ibland. Ändå drar man sig för att ta kontakt med en del.

Vissa av invandrarna har en kristen tro och genom detta hotats till livet. De är är intresserade av att vara med i Missionsksyrkan. Vid förra  helgens planeringsdagar i Kärrsjö för vår församling var en  del av dem med som deltagare. De är öppna och utåtriktade och vill gärna ha kontakt med alla omkring sig. De har säkert mycket att tillföra gemenskapen. Synd bra att de inte kan stanna här och bli  en viktig resurs i våra sammanhang.

Vad jag kan minnas har jag talat engelska flytande bara en gång. Det var  i badbassängen med en simmarkompis från Utomlands. Efter detta krassa konstaterande  tänker jag ”flyta iväg” till en mera sömngivande existens. Detta för att samla krafter för en eventuellt kommande morgondag.

Gonatt och gomorron.

Av Jöran Lundberg - 5 september 2014 22:57

Lite  knagglig humor.

Får din fru alltid sin vilja igenom?

Nej det vill jag inte påstå, men hon skriver dagbok en vecka i förväg

 

Vad fordras för att bli hjärnkirurg i Norge?

Svar: VG i träslöjd.

 

Det var en svensk och en dansk och en norrman som var tvungna att hoppa från flygplanet eftersom det höll på att störta. Men det fanns bara två fallskärmar.

Ta fallskärmarna ni sa norrman, jej tar ryggsäcken. Jej skall ändå på tur.

 

Det var två bagare, men en smet.

 

Mannen: ” I kväll måste jag tillbaka till jobbet ett tag.

Frun: ”Ja, hon ringde nyss och undrade när du skulle komma!

 

Konditoriet tog två bagare för en påse småkakor.

 

Fru Pettersson blev änka och gifte sig med den avlidne makens bror.

Porträttet av denavlidne behöll on ändå på väggen.

”Är det en släkting?” Frågade en besökare.

”Ja,  det är min svåger.

Av Jöran Lundberg - 4 september 2014 22:51

Sensommar.

Det har varit ett underbart sensommarväder några dagar. Det har gynnat mitt projekt med altanbygget vid fritidshuset i Hemsjön. Markernas bär och frukter har också gynnats. Blåbären har mognat så att de nu är sprängfyllda av saft. Eftersm det inte har varit någon frostnatt ännu har de kvar av den fina aromen. Blåbär är väldigt känsliga för för minusgrader. Ett enda litet frostnyp och de tappar all den goda smaken. Återstår endast en fadd liten blå ballong. Lingonen däremot kan tåla frosten vid något tillfälle och till och med gynnas av ett litet nyp.

Några som däremot inte uppskattar den varma sensommartemperaturen är älgjägarna. De gillar de frostiga soliga dagarna eftersom det då är lättare att ta till vara evetuellt skjutna villebråd. Numera är det inte lika vanskligt med det varma vädret eftersom de flesta jaktlag har tillgång till kyl- och frysutrymmen. Ändå tvekar många att ge sig ut i värmen, utan sparar jaktstarten ytterligare någon tid.

I den här värmen har Björnen inga funderingar på att gå i ide. Den här tiden är han helt inställd på att lagra upp fettreserver för den långa sömnperioden under vintern. Det är en varelse som gillar blåbär eftersdom de innehåler stora mängder kolhydrater och socker. De ombildas nämligen i kroppen till upplagringsfett som är en bra tillgång under den period då han suger på ramarna. Det var någonsom påstod att en björn kan äta ända upp till trettio kilo blåbär om dagen.

Vårt enda äppelträd här på Tallbacken visar nu upp en otalig mängd av mogna frukter. Jag förvånas mycket över att de flesta  av dessa frukter sitter kvar på grenarna trots att de är så nertyngda. Jag är så beskaffad att jag vill ta till vara så mycket det bara går av det som naturen ger. Kärahustrun är inte alltid lika positiv eftersom det fordas att man kan tillreda rikedomarna och ha tillgängliga utrymmen i kylar och frysar.

Någon som likt björnen funderar på att gå i ide är undertecknad bloggskrivare. Men det blir ju bara för ett antal timmar framöver.

Gonatt och gomorron.

Av Jöran Lundberg - 3 september 2014 23:02

O-ord.

När det är osmort så gnisslar det

När det är oljud så visslar det

När det är in´t se odumt  är det bra

När det är okvar är det inget att ha

När det är olänt är det svårt

När det är omjukt är det hårt

När man är osams är det kiv

När man är okvar är det liv

När man är ogeren är man lat

När det är olugnt är det tjat

När man är okall är man ljummen

När man är ohänt slår man sig på tummen

När man är ofin är man ful

När man är oblå är man gul

När man är oklädd är man naken

När man är osomnad är man vaken

När det är obra är det dåligt

När det är oklart är det undermåligt

När man är opigg är man sjuk

När man är ohård är man mjuk

Osv osv.

Av Jöran Lundberg - 2 september 2014 23:02

Politik.

Ingen har väl kunnat undgå att ta del av det digra informationsflöde som forsar över oss i dessa de sista dagarna före valet. Skall man ta alla löften som sanna och trovärdiga kommer vi om en snar framtid få ett Sverige där alla medborgare har ett himmelrike på jorden. Vilket naturligtvis inte kommer att förverkligas oavsett valutgång.

I mina blogginlägg har jag med noggrannhet undvikit att politisera. Detta gör jag av respekt för alla som läser vad jag skriver. Jag menar nämligen att i en demokrati skall varje individ fritt få råda över sitt liv, vilket även innefattar olika politisk ståndpunkt. Under min aktiva tid som komunpolitiker hade många av mina bästa vänner annan politisk tillhörighet än mig. Med ömsesidig respekt kunde vi mötas  och resonera oss fram till  beslut som gynnade allas bästa. Mera resultatspolitik än konfrontation.

Jag har försökt att förverkliga den intention jag har för bloggskrivandet, och som jag fastställde tidigt nämligen att den skulle i huvudsak bestå av tre delar. En del filosofi, en del komedi och en del poesi. Detta försöker jag lägga tillrätta med någotsånär jämbördighet.

En händelse som ser ut som en tanke är att det just nu går ett litet kryp över dataskärmen. En millimeterstor varelse som irrar hit och dit och som också gör små ansatser att flyga. Den lever sitt eget liv utan tanke på vare sig välfärd eller skolgång..  Jag låter den dessutom ostörd få fullfölja sin vandring mot ett för mig okänt mål.

Detta påminner mig om vilka små kryp vi människor egentligen är. Vi försöker med alla medel inrätta vårt liv så komfortabelt som möjligt och så blir det ändå som det blir. Din stund på jorden är väldigt kort och fylld av händelser och skeenden utanför din räckvidd som ibland tycks obegripliga. Ungefär som att planlöst irra omkring på en dataskärm. Ändå lever vi inte förgäves eller isolerade utan är inlemmade i en gemenskap som gör livet meningsfullt.

Nu skall jag i alla fall i mitt ständiga irrande inta ett läge där en stärkande sömn är möjlig.

Gonatt och gomorron.

 

Av Jöran Lundberg - 1 september 2014 22:42

Hoppet

I en orolig värld är hoppet kvar

ett hopp om en bättre tid

en fridens tanke så helt underbar

ankarets tross som ger frid.

 

Men mången är präglad av uppgivenhet

av något som grymt slagit fel

I ansiktets drag finns nedslagenhet

ty gråvädersdag blir dess del.

 

Ur grym förtvivlan finns ingen led

som till fred och frihet för

Inget som bringar till jorden ned

det budskap som hoppet rör.

 

Men ingen vill ändå överge

en tro på en ny morgondag

Att djupt i sitt inre kunna se

en himmel av renaste slag.

 

Så känner den sig helt tillfreds

som ser dess innersta mening

I tillvarons yttersta tid det reds

ett frälsningens bad till rening

Presentation

Fråga mig

14 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12
13
14
15
16 17 18 19 20 21
22
23
24 25
26
27
28
29
30
<<< September 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ injail med Blogkeen
Följ injail med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se