injail

Alla inlägg under september 2014

Av Jöran Lundberg - 17 september 2014 22:56

Dikt dikt.

Dikt kan vara poesi

Dikt kan också vara nära

Dikt kan vara nåt med mening i

Dikt kan även rent besvära.

 

Om det är det ena eller andra

får man väl dem ändå acceptera

Ingen kan väl någon klandra

om man vill orden ignorera.

ANNONS
Av Jöran Lundberg - 16 september 2014 23:07

En ovetenskaplig teori, men ändå.

Utan att ha någrra vetenskapliga studier som grund vill jag ändå lansera en teori som framdeles kan komma att visa sig ha en viss substans av realitet. Det är helt och hållet mina egna funderingar men kan ändå tas på största allvar.

Hjärnan är onekligen kroppens mest kompliserade organ. Därför har den också en särställning så till vida att många av kroppens så kallade ”servisfunktioner” är programmerade för att hålla hjärnan i god kondition. Till exempel går en stor del av det syresatta blod som hjärtat pumpar runt, upp till huvudet för att tillgodose hjärnans behov. Det är också mycket viktigt att hjärnan kontinuerligt förses med de näring som den behöver. Detta sker bland annat i form av så kallade ”ketoner”, en substans som visat sig ha en god inverkan på organets kapasitet. Också andra viktiga näringssubstanser finns som är nödvändiga för hjärnans goda bestånd. I vår tids kosthållning kan det tänkas att hjärnans behov av rätta näringstillskott inte blir tillfresstlällande tillgodosett.

Olika sjukdomstillstånd som inverkar menligt på hjärnans funktion har ökat markant de senaste åren. Förändringar i hjärnans funktion beroende på en rad sjukdomstillstånd har sysselsatt forskare över hela världen. Deras frågeställning är hela tiden vad dessa sjukdomar ytterst kan bero på. Något heltäckande svar på den frågeställningen har man  inte, eftersom en mängd faktorer spelar en viktig roll i sammanhanget. Jag vill ändå försöka nämna några viktiga påpekande i sammanhanget.

Med stigande medelålder ökar troligen risken för demenssjukdomar. Framsteg inom läkarvetenskapen har gjort att människan kan ges ett längre liv. Nu bemästrar man många hjärtsjukdomar som förr var direkt dödliga. Även många canserarter kan i dag  bemästras om man kan ge en tidig diagnos. Genom att sätta in fler så kallade reservdelar ger man också kroppen chans till större livskvalitet. I forna dagar förkortades sannolikt livslängden av svåra krämpor som bröt ner kroppens förmåga att fungera. Genetisk utveckling bidrar troligen också till ätt månniskors medelålder ökar.

Jag hävdar att man i det perspektivet skall inrikta sig på att förse hjärnan med god och riktig näring. Sådana ämnen som medverkar till att hålla hjärnans funktioner vid sunt liv så länge som möjligt. Hur dessa ämnen skall vara inrättade för att stimulera liv och motverka sjukdomar har jag tyvärr inte något svar på. Därför menar jag att en del av forskningen skall  ha som mål att ge svar på den frågställningen. Kostens betydelse för hjärnans funktion vid ett långt liv bör analyseras.

 Från hjärnan styrs större delen av kroppens olika funktioner. Därför är det viktigt att den får den stimulans den behöver för detta. För att trivas och må bra behöver den arbetsuppgifter. När äldre människor placeras i en miljö utan mental stimulans påverkas hjärnan negativt. Det är då den utvecklar olika sjukdomstillstånd som gör att en människa dör först innan den dör och våra sjukhem fylls av sådana som har tappat ”livet”.

Det är en utopi att tro att man skulle kunna avskaffa alla demenssjukdomar men visst är det ett område där det skulle kunna göras åtskilligt mer. Forsknng som angriper roten och upphovet till ett förhållande i misär i stället för att pumpa in olika slags medikamenter med allt vad det innebär av biverkningar et cetera.

 

ANNONS
Av Jöran Lundberg - 14 september 2014 22:49

Valresultatskommetar!

Det är som det är och det blir som det blir.

Gonatt och gomorron

Av Jöran Lundberg - 14 september 2014 09:34

En dag i Hemsjön.

Lördagen spenderade KäraHustrun och jag vid i vårt fritidshus vid Hemsjön. Det var en solig och varm dag då sommaren håller på att övergå i höst. Byggprojektet med altanen håller på at nå sin fullbordan. Det är bara ribborna i räcket som inte satts upp. Det har varit rätt mycket funderingar omkring hur de skall utformas. Dssutom bör mer material anskaffas. Det blir väl förmodligen åtgärdat den närmaste tiden.

Jag tog en del foton av altanen som jag skall försöka lägga in i bloggen

           

Av Jöran Lundberg - 12 september 2014 23:25

Det gamla klotet.

Det gamla klotet vi bebor

Är äldre än du nånsin tror

Miljoner och miljarder år

en liten tanke ändock gror

att risken den är mycket stor

det inför snara slutet står.

 

Mången som är pessimist

tror att det förmågan mist

att verkligt existera

Någon tycker det är trist

att det  det får sin död till sist

och slutar att rotera.

 

Hur det går är svårt förklara

vissa tips är uppenbara

om klotets snara undergång

andra de har svårt att svara

och en del de undrr bara

över klotets  svanesång.

 

Framtiden är svår att spå

hur det med tiden nu kan gå

med klotets intentioner

Men efter vad jag kan förstå

kommer det att rulla på

ännu några årmiljoner

 

 

 

 

 

Av Jöran Lundberg - 11 september 2014 22:46

Flopp och sopp

Så har SHL dragit igång sina matcher. I går kväll mötte Luleå svenska mästarna Skellefteå och vann det mötet efter straffar. I kväll var MODO i gång och mötte Örebro hemma i Fjällräven center. MODO förlorade med 1-3 efter en som jag tycker medioker match. Passningsspelet fungerade någorlunda och laget kom rätt ofta till avslut men var inte nog skärpta för att göra mål. Stundtals var försvarsspelet inte av någon hög klass. Av ett antal experter är MODO tippade att inta jumboplatsen och efter kvällens drabbning att döma kan det vara realistiskt. Nu skall man väl inte såga av dem efter en enda match men visst har de mycket att förbättra. På lördag möter de Skellefteå och då är det återigen upp till bevis.

Jag har nu en tid varit uppe  vid  Hemsjön vid vårt fritidshus för att färdigställa altanbygget och då har jag  förvånats över hur mycket svamp det finns i markerna för närvarande. När jag går stigen efter sjön växer det svamp praktiskt taget överallt. Tyvärr är jag ingen svampkännare men önskat att jag vore det. Jag har från datorn tagit ut bilder och beskrivningar på ett antal av de vanligaste svamparna för att eventuellt kunna artbestämma dessa. Plocka och äta  dem vågar jag naturligtvis inte. För att bättra på min dåliga kännedom om svampar och soppar ämnar jag delta i en svampkurs nu den 15-de. Jag undrar om den kan ge mig något lite kunskap. Vad vet jag

Om det nu till äventyrs inte blir något bloggskrivande framöver kan ni ana er till orsaken. Då har jag plockat och ätit fel svamp. Men ni kommer nog sannolikt därvid inte sakna min SOPPa.

Gonatt och gomorrorn.

Av Jöran Lundberg - 10 september 2014 22:38

En bybo

Jag brukar ibland påminna om bybor som levat och verkat i vår gemenskap förr i tiden. Nu blir det;

Skomakarhörnkvist.

 

N´Albert geck å brättes å va fale ampen

han hadde fott nya känger. Vä lärsölern.

 

Gammkängern va alldeles utnött.

De van´t na laga. In´t ens kragan va kvär.

 

N´Hörnkvist´n hadde roste dell nykängern

bårti´n kohug söm dam hadde gärvä.

 

Bra ärbet dell minste plegg. Inge fel på dam int

men sä varn Kunglig hovleverantör å. De va firnt dä.

 

Men skull man ha na känger laga

då vare dellå skicke kvinnfalke.

 

Då geck allting å laga

dellåvä dä söm va alldeles utnött

 

För han va liksöm svag

för de kvinnliga könet.

 

 

Av Jöran Lundberg - 9 september 2014 22:40

Åldrade ansikten.

Fär en tid sedan skrev jag om hur viktigt det var att äga ett ansikte som var en del av ens egen identitet. I dag har några mer eller mindre musikaliska och därtill åldriga ansikten underhållit på äldreboendet Björnaborg. Jag skriver alltså om  OLD-fejs. Lyssnarskaran som å det skönaste diggade vår musik lät det återspeglas i sina åldriga nunor. Ingen visade upp någon sur och trumpen min. Det gjorde att det var väldigt inspirerande att roa dem. Det understryker samtidigt det oomkullrunkeliga faktum att om man ger glädje får man också glädje tillbaka.

Den atmosfär av närhet som sången och musiken ger stärker den fina gemenskapen människor emellan. Kan man sen förmedla det på ett enkelt och ntaurligt sätt är det så mycket mer värt. Det är en form av växelverkan till gagn för både fysisk och mental hälsa. Detta är inte något nytt fenomen utan jag har behandlat det i ett flertal tidigare bloggar. Men någon har sagt att världen skall frälsas genom upprepningar.

Något som också upprepas är den goda sömn jag jag får njuta varje natt efter att ha plågat  er med en ibland lite fjaskig blogg.
Därför

Gonatt och gomorrorn

Presentation

Fråga mig

14 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12
13
14
15
16 17 18 19 20 21
22
23
24 25
26
27
28
29
30
<<< September 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ injail med Blogkeen
Följ injail med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se