injail

Alla inlägg under januari 2014

Av Jöran Lundberg - 6 januari 2014 20:54

Den trettonde dagen.

I dag är det trettondagjul och snart är julen definitivt över. För dem som har passat på och tagit ledigt från arbetet med hjälp av alla klämdagar har nu den stora förmånen att gå tillbaka till ett intressant och stimulerande arbete. Snart går tiden i den vanliga januarilunken och livet rullar vidare.

Caspar, Melchior och Baltasar har namnsdagar i dag. De går i Bibeln vanligen under beteckningen ”de tre vise männen”. Enligt Bibeln frambar de guld, rökelse och myrra. Det sägs att på Jesu tid var rökelse dyrare än guld. Även Myrran framställdes av saven från rökelseträdet men brändes inte eftersom den hade hade en ljuvlig doft i sig själv. Det kan tyckas att de hade lite märkliga julgåvor till Jesusbarnet men enligt den tidens sed var det helt ”up to date”.

När min ömma moder för snart 85 år sedan nedkom med ett välskapt gossebarn var det också vanligt att man kom med gåvor till den nyförlösta. I min ägo har jag ett väldigt tjusigt fat i nickel med botten av porslin. Varje gång vi använder det (för det kommer fortfarande till användning nu och då) blir det en påminnelse om den stora händelse min ankomst till stora världen  innebar. Ett rätt oansenligt ting men ett fint minne.

Det skall bli spännande att se om det blir regelbundna små uppsatser från undertecknad bloggskrivare även i fortsättningen. Det har ju vid det här laget blivit ett antal genom åren. Vid denna höga ålder är det inte säkert att de funktioner som är nödvändig för skrivandet är intakta.

Ha det bra i fortsättningen.

Av Jöran Lundberg - 5 januari 2014 22:56

Så är det över.

 Det blev som jag befarade att Finland vann Junior-VM och Sverige fick silver. Även om det var en försmädlig, och i viss män onödig, förlust unnar man ändå vårt grannland att erövra guldet en gång. Samma situation var ju också vid handen i förra VM-et då Sverige förlorade mot USA. Ändå har det svenska laget genomfört en mycket bra turnering med många minnesvärda matcher.

I dag har KäraHustrun och jag varit på kyrkan en stor del av dagen. Vi började kl 9.00 med att tillsammans med några andra förbereda för kyrkkaffet. 10.30 började gudstjänsten och det digra programmet slutade inte förrän kl 13.00, två och en halv timme senare. Då hade  vi bland annat också haft medlemsintagning (4 nya medlemmar). Det tog ytterligare ett par timmar innan vi hade stökat undan efter fikat. Mötet var tänligen välbesökt med många intressanta inslag.

I morgon är det ytterligare en helgdag, den sista i julhelgen, varefter livet slingrar in i den vanliga vardagslunken. Det verkar som det fotfarande inte kommer att falla så mycken snö den närmaste tiden, men det kan bli omslag till kyligare väder. Det kanske blir lite pyssel med att fixa ”govärmen”, men det skall väl ordna sig.

För min del finns det alltid saker och projekt att ta itu med så det finns ingen risk att det blir långsamt här på Tallbacken. Om inte annat kan man väl alltid skriva en och annan blogg.

För framtida bloggtrivsel önskar jag er alla en god fortsättning på det år som heter 2014.

Hejdå.   Jöran.

Av Jöran Lundberg - 4 januari 2014 21:55

En kommentar till Hockey-VM.

Ni får förlåta mig men jag tänker litegrann kommentera det pågående VM-hockeyspelet i Malmö arena. Det har rullat på så att i morgon spelas match om tredje påris, repektive final. Det overkliga har inträffat att såväl Ryssland, Canada som USA är utspelade från finalen.

I stället går finalen mellan Finland (som besegrade Canada) och Sverige ( som besegrade Ryssland). Det skall bli en intressant match att se emedan jag håller inte finnarna helt chanslösa i den kampen. Det kommer i alla fall troligen att bli en mycket fartfylld tillställning, som kommer att väcka stort intresse.

I morgonkväll vid den här tieden vet vi hur det har slutat och oavsett vem sonm vinner duellen kommer VM-guldet till ett Nordiskt land.

Ser alltså fram emot morgondagen.

Av Jöran Lundberg - 3 januari 2014 21:56

Nyårsdikt.

Häromdagen kom jag att tänka på att jag har nog aldrig någonsin skrivit en nyårsdikt. Verser om alla andra händelser och skeenden har skrivits men inte det som rär sig kring årsskiftet.
För att få ordning på det har jag i all enkelhet fogat samman några meninger som jag kalla Nyårstankar.

 

Nyårstankar.

Ny dag, nytt år. Ett oskrivet blad

Ett ark som är blankt,  utan smolk.

På det klarvita arket finns ej en enda rad

det mytiska blad som är framtidens tolk.

 

Endast en siare kan skriva en rad

som ger det en fullklar substans

om dagarnas dunkel som står på parad

och som leder oss alls ingenstans.

 

Det skeende som finns i tidens längd

vilka formas till minnen en dag

Då tiden av händelser synes bemängd

en konfrontation av dunklaste slag.

 

Så är våra dagar som kommer på rad

i tidsperspektiv en kort parentes.

Det som förr var ett rent och oskrivet blad

får karaktär först  när fullbordan ges.

 

 

 

 

Av Jöran Lundberg - 2 januari 2014 22:28

Mildväder.

 Fortfarande är det riktigt milt väder för årstiden. Här på Tallbacken har vi haft plusgrader hela dygnet igenom. Det innebär också att det kommer fram rätt mycket vatten på det glashala underlaget. Här i Långviksmon har man sandat rätt rejält och bemästrat den värsta halkan. Däremot är de stora vägarna fortfarande körbara endast med mycken försiktighet.

Vi hade Familjen Lundberg från Järved på besök under eftermiddagen och de tvingades köra väldig sakta och försiktigt under färden från Ö-vik. Jag tittade lite på långtidsprognosen på YR.NO och de aviserade lite kyligare väder i slutet av prognosen. Fortfarande signalerade de inte för några stora snömängder. Men som jag skrivit många gånger förut så får vi ta det väder som blir.

Jag tittade också lite på ishockey-VM för juniorerna och småkronorna klarade kvartsfinalspelet mot Slovakien alldeles ypperligt. Återstår att se hur det går i semifinalmatchen som går mot Ryssland.

En god sömn önskar jag alla er bokggdiggare.

Av Jöran Lundberg - 1 januari 2014 21:21

2014.

Så skriver vi 2014, ännu ett årtal att lägga till tidens längd har timat. Som alla år förut undrar man givetvis hur det nya året skall bli. Vad som ligger fördolt i framtiden. Dessbättre har vi inte förmågan att forska i det fördolda. Tur är väl det.

Jag vill i alla fall önska alla er bloggdiggare ett riktigt gort nytt år i förhoppningen om att det skall bli bra på alla sätt och vis. Efter bästa förmåga skall jag väl även framöver servera er tankar och reflexioner så länge jag får ha kvar förmågan att tänka klart.

En mörk höstkväll vandrade jag den välkända stigen från vårt fritidshus i Hemsjön. Det skulle varit helt omöjligt att följa den upptrampade leden om jag inte i  handen haft en primitiv lykta med ett tänt ljus. Lyktans sken hade inte förmågan att lysa upp någon längre del av stigen, men lyste nog för att det skulla vara möjligt att ta ett ytterligare steg. Ock si när jag tagit det steget var det ljust nog för att ta nästa. Så är det också med livet. Att ha förmånen att se så klart att man kan ta ytterligare ett steg är den förutsättning som skapats för oss.

Det klot som envist roterar runt solen generation efter generation, årtusende sfter årtusende med sin last av mer eller mindre lyckliga existenser fortsätter sin bana oavsett vad som än händer med den enskilda lilla människan.. En livslängd är endast en liten parentes i tiden. Dock är det inbyggt i vår mänskliga natur att bejaka livet och tillvaron. Så länge vi behärskas av en positiv livssyn kan vi se framtiden an med tillförsikt. Så fylls vår tillvaro av små lyckliga händelser som gör livet uthärdligt, ja, rent av underbart.

Till att börja med kan vi se morgondagen an och göra det bästa av den. Då ordnar det nog sig med alla de andra också. Eller Hur?

Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13
14
15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Januari 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards