injail

Alla inlägg under juli 2013

Av Jöran Lundberg - 12 juli 2013 21:56

En tur till Höga kusten.

Som traditionen bjuder och som vi dessutom aviserat gjorde vi en liten tripp med vår gamla husvagn. Barsta hamn och dess camping är vårt favoritställe. Ett lugnt och bra ställe i en mycket fager miljö. De av havsvågorna renspolade hällarna på ”Rotsidan” inbjöd också till några besök. Vi gjorde trippen  med Alice och Sören Strandberg och tillsammans med dom var vi också till Hemsön och hälsade på Rune och Eva Rindeskog.

Många av mina vänner på Facebook och andra bekanta och närstående har av någon anledning uppmärksammat den här dagen, precis som om det vore något särskilt med just den tolfte juli. Om det till äventyrs är någon bemärkt person som fyller år den dagen. Jag vet inte. En underbert fin dag har det varit i alla fall. I kväll var det så ljuvligt och varmt efter de senaste dagarnas något kalla vindar.

Nu börjar gubbarna mogna i landet och dessutom är nog hjortronen  mogna på ”mina” myrar. Då är det nödvändigt att vika av lite tid för att sjörda dessa. Det är bara ett dilemma att en pensionär har så mycket annat att stå i. Ett projekt som är på väg att fullföljas är anläggande av nytt tak på stugan i Hemsjön. Idag var jag ner till Örnsköldsvik och inhandlade takplåt och diverse annat som behövs. Det är lite pyssel inan den är på ort och ställe med båtfrakt och annat som ska till.

Av Jöran Lundberg - 7 juli 2013 21:47

Man ska ha husvagn.

I dagarna har vi tagit fram vår gamla trotjänare, nämligen vår 35 år gamla husvgn. I morgon bär det åstad på en liten tripp för att även i sommar uppleva traditionen med husvagnsliv. Numera blir det inte så omfattande turer som förr i världen. Men vi brukar ändå varje sommar smaka äventyret några få dagar. Det blir nog ”Höga kusten” som även i år får ett besök.

Det är förunderligt om man ser tillbaka på de många tillfällen som vi varit i farten med vår husvagn. Det är nog bara en handfull länder i Europa som vi inte varit i med ekipaget. Sedan den första turen till sydfrankrike på 1960-talet i en liten Sprite, har vi farit kors och tvärs i Europa mest varje år. Det är många minnen förknippade med dessa semesterresor. Om man till äventyrs skulle skriva ner dem alla skulle det nog bli en hel bok bara det.

Vad man slås av är den stora förändring som skett uner dessa närmare förtio år. Jag minns att när man körde efter Autobahn genom Tyskland förr i världen fanns det ett otal så kallade Raststätte med särskilt iordningställda uppställningsplatser för husvagnar en bra bit från den brusande trafiken. Där sov man tryggt och lugnt. I dag är tryggheten och lugnet borta och inte någon vågar ställa upp sin vagn utan att det sker inom ett väl bevakat område. Bensinpriserna har nog tiodubblats sen den tiden också.

På det viset går en dag än från vår tid här på Tallbacken. Det är i alla fall underbart att få uppleva en så skön och härlig sommar. Hejdå.

Av Jöran Lundberg - 6 juli 2013 21:41

Vid dagens slut.

 

Nu blir det stilla, vinden lägger sig till ro

en kravlös tystnad, solen sjunker ner

sidenskymning över varje enkelt bo

en förnimmelse så långt ögat ser.

 

Då stannar tidens puls en kort minut

en liten paus mitt i tidens jäkt

Det afton är och dagen nått sitt slut

och visar sig i himmelsfridens dräkt.

 

Då är det tid att livet självt besinna

att samla sina tankars konklusion

Och sina inre egenskaper finna

som finns i själens innersta funktion.

 

Så är det afton mitt i vardagsbruset

som forsens vågor skummar fram

Så finns det  mitt i skymningsljuset

en epilog så rik men allvarsam.

 

Av Jöran Lundberg - 5 juli 2013 21:31

Oss bloggare emellan

Jag tittade på ett TV-program härom dagen som bland annat visade  hon som troligen är Sveriges äldsta bloggare. Nu hann jag inte uppfatta hennes namn men hon var i alla fall etthundraett år och fortfarande i full färd med sitt bloggande. Hon verkade väldigt alert och pigg i tanken och hade synpunkter både på det ena och det andra.

Jag har tagit upp ämnet vid ett flertal tillfällen det vet ni, men jag tycker fortfarande att det är viktigt, ja helt simpelt livsnödvändigt, med fortlöpande mental stimulans. Man kan undra vad det är som gör att en hundraettåring kan vara så aktuell i sina tankar. Det måste bero på hjärnans friskvård.

Jag läste någonstans att man numera konstaterat, vilket man inte trott förut, att hjärnan kan nybilda celler i den takt som de behövs. Däremot vid inaktivitet och mental understimulans minskar hjärnans kapacitet rätt fort. Därför mina kära bloggdiggare är allt ”hjärnarbete” av vilket slag det vara må, till godo för mentalt välbefinnande. Allt kulturskapande av olika slag är livgivande hälsosamt.

Den omsorg som erbjuds i dag är helt inriktad på att hålla den fysiska kroppen i någorlunda trim. Allsidig föda kombinerad med motion är det som i första hand gäller inom vården. Man tänker inte på att med detta har man tillgodosett bara en tredjedel av hela människan. Själen och anden får bara en liten slatt av den omsorg man inte hinner med. En undernärd själ och en död ande bidrar till att den fysiska delen skrumpnar rätt fort. Följden blir en viss kvantitet av tillvaro som berövats sin substans av liv. Det blir kvantitet men inte kvalitet.

Qintisensen av mitt resonemang blir således att peka på nyttan av social samvaro i olika former, vare sig man finner det i en god bok eller i stimulerande samtal med vänner och bekanta eller på annat sätt.

Därför mina kära bloggdiggare skall jag ägna en tid framöver åt en stärkande och rogivande sömn som också den medverkar till välbefinnande för både kropp själ och ande.

Av Jöran Lundberg - 4 juli 2013 21:36

Åter till Tallbacken.

Vår sejour på Gotland och Almedalsveckan är till ända och livet har återgått till sina vanliga former. Livet i sommartid på Tallbacken är mycket angenämt. Det växer och frodas och grönskar omkring oss så det är bara att njuta av nuet och tillvaron. Det gäller att ha förmågan ta till vara de ”små näre ting” som det så vackert heter i visan.

Att leva i nuet är bland det svåraste som finns. Vi är rätt markant programmerade på att planera för framtiden. Och att leva i den. Eller så är man helt fokuserad på det förgångna ofta om man förlorat en närstående och man inte kan hantera saknaden och tomrummet. Det är å andra sidan en tämligen naturlig företeelse som man ibland måste acceptera.

Har ni tänkt på att nuet är en tämligen smal sektor av livet. Nuet är ofta ett kort ögonblick som om man vidgar det fylls med osannolika upplevelser. Blunda och känn. Jag tycker att allt eftersom man blir äldre uppskattar man mer och mer den ljusa och varma årstiden. Ofta känner mant under den mörka och kalla hösten och vintern  längtan efter ljuset och värmen. Då är det dubbelt engeläget att ha förmågan att leva i nuet.

Mina filosofiska funderingar obeaktat går livet vidare dag för dag och vi följer med i den strida strömmen vare sig vi vill eller inte.

Så är det bara. Halleluja!

Av Jöran Lundberg - 1 juli 2013 21:09

Almedalsveckans andra dag.

På Almedalsveckans andra dag är det Sverigedemokraterna som dominerar poltiken. Jimmie Åkesson är i hetluften och då detta skrivs skall han inom kort hålla sitt partiledartal. Det är jokern i den partipolitiska kortleken. Av radiointervjuer att döma är det inte så mycket nytt och revolutionerande han har att komma med. Han verkar att i första hand fria till pensionärerna och landsbygdens befolkning. Invandrarpolitiken tonar han troligen medvetet ner.

I övrigt är Almedalsveckan ett gigantiskt arrangemang. Det där med politikerveckan är bara en liten del av det hela. Hela Visby är nerlusat av företag och organisationer som är här för att visa upp sig. Jag tar nog inte i om jag påstår att det under denna vecka anordnas mer än 5.000 seminarier och sammankomster  av olika slag.

Annars har vi det bra här på Gotland och ämnar anträda hemfärden om någon dag.

Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4 5 6 7
8
9
10
11
12 13
14
15 16 17
18
19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29
30 31
<<< Juli 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards