injail

Alla inlägg under juli 2013

Av Jöran Lundberg - 22 juli 2013 22:30

Hjärnvägar

När en tanke eller en idé dyker upp i vår hjärna ger den upphov till en febril aktivitet i de olika hjärncellerna. Hjärnan består nämligen av myriader sammakopplade nervceller, uppskattningsvis ungefär 100 miljarder till antalet, med oräkneliga förlängningar som kontrollerar alla rörelser, förnimmelser, tankar och känslor som hör samman med människans beteende. Samtidigt är den beroende av att tillförs näring genom fullgod blodgenomströmning. Mer än en fjärdedel av det syresatta blod som hjärtat pumpar runt i vår kropp går åt att hålla vår hjärna i trim.

En uppfattning som jag hävdat vid ett flertal tillfällen är att vår hjärna mår väl av mental stimulans, hur och på vilket sätt det än sker. Social samvaro, en god bok som stimulerar våra sinnen, problemlösningar av olika slag, aktiva arbetsuppgifter, är några exempel på aktiviteter som är nyttigt för vårt välbefinnande. Det finns säkert flera.

Hjärnan åldras egentligen inte men med hög ålder blir den mer känslig för neurodegenerativa sjukdomar. Dessa orsakas många gånger av att vår kropp i övrigt är vidhäftad med olika sjukdomstillstånd. Sjukdomar i hjärtat och blodomloppet kan till exempel medföra att hjärnan inte får det mått av syresatt blod den behöver. Brist på näringsrik föda kan också inverka menligt på hjärnans funktion. Till och med låg tandstatus med ofta förekommande bakteriella sjukdomar kan vara orsak till neurodegenerativa tillstånd i vår hjärna. Nyttan av att äga en väl fungerande hjärna kan inte nog uppskattas. Den är en viktig del av vårt liv.

Nu är det så att jag har använt en god del av min hjärnkapacitet för att skriva det här blogginlägget. Därför har jag en fullgod förhoppning om att den genom denna tankemöda skall fungera än en tid framöver till alla mina bloggdiggares stora förnöjelse.

Ha en god natt.

Av Jöran Lundberg - 21 juli 2013 21:43

Några krumelurer

Några enkla reder en vanlig söndagkväll. En söndag som inneburit vistelse vid fritidshuset vid Hemsjön. En liten sväng upp på hjortronmyren vid Hundtjärn blev det och de sista bären plockade. Vi plockade också några liter blåbär som växer alldeles vid stuguknuten. Av mina observationer att döma blir det inte något rekordår för blåbären. Men nog finns det så att vi kan tillfredsställa vårt behov. Däremot är det relativt goda blåbär i år. Det är med blåbären som med vindruvorna de är olika i smak från år till år.

 

Vad en gryta kan ge

Men till middag åt vi ”Kreolsk gryta”.

som var smaklig, mustig och god

Jag kan säga utan att skryta

den gav oss kraft och levnadsmod.

 

Så lever jag kanske ännu en dag

och kan andas tämligen fritt

Jag kanske kan vara till någons behag

en tanke av renaste snitt.

 

 

 

 

Av Jöran Lundberg - 20 juli 2013 21:12

En lördag.

En lördag med lite regningt väder som inte inbjudit till några stora utvikningar från Tallbacken. Men det har utlovats lite stabilare och varmare väder framöver. Det kan ju inte vara slut på sommaren redan när den knappt har börjat. I avslappnat tillstånd har vi umgåtts.

Nog om detta.

För en tid sedan hade jag en liten dikt som jag kallade ”Costa del sol”. I morse i pannrummet kom jag på en vers till på det eposet som jag tycker bringar den ett lite värdigare slut. Därför sätter jag åter in den i min blogg, till någons föragelse möjligen.

Håll till godo.

Costa del sol

Jag såg henne på Costa del sol

hon var en meter bred över baken

Hon gick i en minimal tjol

i övrigt var hon nästan naken.

 

Hennes bakdel guppade tungt

där hon plöjde sin väg genom sanden

Hon gick där rätt makligt och lugnt

tills hon funnit sin plats på stranden.

 

Jag tänkte då på en granne jag känner

en helt vanlig och vänlig person

han äger en sävlig och bredbent Ardenner

och jag tänkte: Hästen och hon har samma fason.

 

Hon hade ändå en charm och en skönhet

som satte spår i mitt sinne.

Och nu jag vet med stor säkerhet

hon är mitt fagraste minne.

 

Av Jöran Lundberg - 19 juli 2013 22:30

Tidsperspektiv.

Man slutar altdrig att förundras över hur fort tiden går, nu har den här veckan också gått till hävderna och julimånaden löper på. Men det är ändå underbart att få hjuta av den härliga sommaren, även om vädret inte har varit det bästa idag. Lite småregnande av och till. Jag har i alla fall hunnit plocka ytterligare 4 kilo hjortron mellan skurarna. Och i kväll berikas vi jed en fantastiskt fin solnedgång

Efter att ha gått på ”blötmyrern” mest hela dagen skall det bli skönt att inta horisontalläge. Detta läge gäller troligen också alla er kära bloggdiggare.

Hejdå.

 

Av Jöran Lundberg - 17 juli 2013 21:08

Fördelen med att bo naturnära.

Herr och fru skata har under försommaren bott i sitt rede i en tall inte så långt bort. Vi har sett hur de jobbat febrilt för att mata sina ungar. Nu är ungarna utflugna ur boet och berikar vårt närområde med sina tafatta skratt. Lite vingliga är de fortarande i  sin flygning men det tar sig för varje dag som går.

Förra dagen när vi kom hem var det en liten nyfiken rävunge som satt och väntade på oss på gårdsplanen. Han var inte särdeles skygg utav sig. Han blev kvar en rätt lång stund tills vi var tvungna att köra iuväg honom eftersom han hotade att komma in i vårt hus.

När vi åkte hem från Hemsjön idag fick vi möte med ett par exemplar av skogens konung. Vid det här laget har älgkorna full sysselsättning med att ta vara på de kalvar de fick i Maj-Juni. De växer väldigt fort den första tiden mycket på grund av den kraftiga näring de får genom att dia sin mor. Det är angeläget att de hinner växa till sig och bli kraftiga för att klara en ibland kärv vinter.

Det är en absolut förmån att få bo i en så rik och omväxlande miljö. Det berikar vårt liv på många sätt. Dessutom kan det bidra till att en andefattig bloggskrivare finner något at skriva om till alla bloggdiggares stora och rika förnöjelse.

 

 

Av Jöran Lundberg - 16 juli 2013 21:43

Då det bär sig.

En superskön dag  vid fritidshuset i Hemsjön. Inte så väldigt varmt väder och lite blåsigt. Men det vädret passade utmärkt för en tur till hjortronmyren som bjöd på en anblick av dignande hjortron. Ulrika och jag var på en  liten bärtur där vi hade bärtur kan man säga. Mer än 11 kilo hjortron hann vi plocka innan det var fullt i de hinkar vi hade med oss.

Sedan blev det fin middag med en jättegod grillrätt. Bakom grillningen stod grillmästaren själv Tomas Holmberg.

Kvällsnöjet består för min egen del mest att kolla på hur det gär för de svenska damerna i fotboll mot Italien. Just i skrivande stund gjorde Sverige mål och leder således me 1-0. Så hinner jag inte anteckna resultatet förrän det blir 2-0 för Sverige. Hurra Hurra! Matchen är ju inte vunnen men det går i alla fal åt rätt håll.

På återseeende alla kära bloggdiggae.

Av Jöran Lundberg - 15 juli 2013 20:55

Slömåndag.

Eftersom taket på fritidshuset i Hemsjön blev färdig i går var det helt legalt att ta det litel lugnt i dag. Och då Ulrika med familj kom från Gotland i gårkväll var det också naturligt att umgås lite med dem under förmiddagen. När de sen åkte till Järved under eftermiddagen passade jag på att fara till skogs och plocka lite hjortron. Åja drygt två kilo blev det av en gammal man och det tycker jag är rätt hyfsat. Man kan väl beteckna det som nyttig pensionärsgymnastik att gå på en blötmyr och böja sig efter några tusen hjortronplantor.

Regnat har det också över våra landamären men det skall väl dra bort österut och lämna plats för lite stadigare väder. Det är gynnsamt för de som skall tillbringa sin semester här i Långviksmon. Jag skall väl också nämna att jag plockat mina första ”färskpärer” från egen odling. 20 stycken fina knölar under en och samma planta.

Så går livet här på Tallbacken dag för dag med en natt emelllan. En fin sommar önskar jag alla bloggdiggare.

 

Av Jöran Lundberg - 13 juli 2013 22:11

Viktiga värdefulla vännar.

Tack alla ni som uppmärksammat min födelsedag. Även om det inte var någon större milstolpe i mitt liv är det ändå roligt att att vara föremål för alla era goda tankar. De bidrar verksamt till att känna den värme som goda vänners omtanke ger.

Idag har Tvärleif och jag arbetat med det nya yttertaket på vårt fritidshus i Hemsjön. Vi har fraktat dit takplåt och läkt meddelst båt över sjön. Takplåten som sedan blir det nya tätskiktet.

En arbetsdag till och det är i stort sett färdigt. Det känns skönt. Ett ävl fungerande tak är ju det viktigaste för att ett hus skall bestå.

Samtidigt som jag skriver detta håller våra svenska fotbollstjejer på att spöa Finland med rekordsiffror. Vad jag kan se lirar de ett väl genomtänkt spel, även om jag tycker att de finländska tjejerna låter dem komma till lite för lättvindligt.

Så önskar jag er en skön söndag.

Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4 5 6 7
8
9
10
11
12 13
14
15 16 17
18
19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29
30 31
<<< Juli 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards