injail

Alla inlägg under maj 2013

Av Jöran Lundberg - 8 maj 2013 20:05

Ved vid Tallbacken

Jag har vid det här laget i stort sett kapat och kluvit den ved som jag behöver för kommande års behov. Därmed har jag tryggat värmen för en vinter till. Det blrev en ansenlig hög när allt blivit processat. Jag försöker att lägga in några bilder av upplaget i denna blogg.


 

Det börjar våras även på Tallbacken

 

En ansenlig vedhög

   

Tallbacken precis som den är 


Av Jöran Lundberg - 7 maj 2013 21:40

En dag i Landstinget tecken.

Vi började den här dagen som ofta någon tisdag då och då med ett sammanträde med ”Varanklubben” i Björna. Det var inte fullt så många medlemmar samlade vid det här tillfället som förut. Men stämningen var god. Vi hade bara en punkt på dagordningen och det var ”övriga frågor”. Vi konstaterade att förhållandet till vår huvudsponsor (Landstinget Västernorrland) var oförändrat tämligen slakt. Vår önskan om en speciell underhållning i form av tillskapande av en särskilt ”Blodgrupp” hade vi inte hört något av.

Bordlades således till nästa sammanträde.

Efter intagande av sedvanlig frukost bar det iväg till vårdcentralen i Husum där KäraHu konsulterade sin läkare Susann Hortell., (jag kallar henne Hortensia). Konstaterades att det mesta som gäller hennes lekamen, KäraHustruns alltså, var helt OK.

Efter dessa två utsvävningar var det bara att återgå till grundsysselsättningen, nämligen vedhantering.

Av Jöran Lundberg - 6 maj 2013 13:13

Nonsens i bloggtorkans tider.

Det är en vanlig måndag på Tallbacken. Det händer inte så mycket annat än att jag donar lite med vedhantering. (kapning och klyvning). KäraHu har farit ner till kyrkan till sedvanligt ”kaffesurr” som timar varannan måndag.

Till förnöjelse för någon säätter jag in en Nonsensdikt som jag skrev vid något tillfälle.

 

Dagens nonsensdikt

Allting är sig ganska likt

När man skriver dagens dikt.

I den finns ingenting av vikt.

Bara något konstifikt.

 

Om man blandar till och ger

Av tankar som blir fler och fler.

I detta bara nonsens  ser,

så blir det ej så mycket mer.

 

Då orden irrar runt  omkring,

Som dansare i  sluten ring

Och inte har ett uns av sting

Så blir det ändå ingenting

 

Den dag  i dag är dagens dag

Den är en dag av riktigt slag

Och känner jag mig trött och svag

får jag i dag ta nya tag.

 

Att livet som ett nonsens är

kan säkert ställa till besvär

Men en sanning som man lär

det är alltid som det är

 

Denna vers så meningslös

gör mig ändå spatiös

och bringar från en generös

sekiner till en medellös.

 

När jag fullbordat har mitt lopp

kan jag förnimma i min kropp

för att det ej ska bli en flopp

så är det  dags att sätta stopp

 

 

 

Av Jöran Lundberg - 5 maj 2013 12:10

Reflektioner

Jag såg söndsgsgudstjänsten i TV i dag. Den hade som tema om Jonny Cash liv. Trots sin uppväxt under fattiga förhållanden och med ett tungsinne som följde honom genom hela livet var han mycket produktiv och uppskattad som sångare och textförfattare. Han fann sin tröst i gospeln som gav honom den inre styrka och trygghet som blev ett stort stöd genom hela hans liv. Han ömmade mycket för de fångna och utslagna och sjöng ofta i fängelser och olika vårdinrättningar.

För en tid sedan mötte jag en bekant och mycket god vän. Vi satt en god stund och pratade om alla de  olika ting  vi varit med om under vår levnad. Vi pratade om hälsa och sjukdom. Om livskvalitet och livskantitet. Om livet och döden, om ditten och datten.

Jag blev ytterst bestört när jag bara några dagar efter vårt samtal fick bud om att min vän inte fanns bland de levande mer. En komplikation hade plötsligt ändat hans liv. Som så många gånger förr bearbetade jag händelsen genom att skriva en liten dikt vilken jag ämnar delge er. Den heter:

Ett möte

Härom dagen jag mötte en vän;”så  härligt, nu träffs vi igen.

det är alltid roligt att ses”.

Visst är det skönt att få, språka ett ord eller två

när ändå tillfälle ges.

 

Jag frågade försynt och nära, kan du krämporna bära

hur är det med livet?

Kan du räkna med kommande dagar, dagar som hälsan behagar

finns det ett svar som är givet?

 

Vid mitt spörsmål han tittade ner ”det är inte så bra som du ser”

Min hälsa är inte den bästa.

men jag räknar ändå  jag får,  leva än några år

och livets njutningar fresta.

 

Vi satt och beskrev våra öden, vi behandlade livet och döden

om hur ödet sig ter.

Vårt samtal rörde sig kring, de många små triviala ting

som levnaden ger.

 

Om någon dag kom där ett bud, min vän har nåtts av ett bud

från inkvisatorn själv

Han finns inte mer bland de levandes tal, det är slut på all plåga i jämrens dal

han gripits av dödens älv.

 

Att mötas och skiljas är livets gång, att skiljas och mötas är hoppets sång

här  på vår vanskliga färd

då är det viktigt på ordets grund, hur vi här förvaltar vårt pund

i en förgänglig värld.

 

 

 

 

 

 

Av Jöran Lundberg - 3 maj 2013 22:36

Grand finale.

Så har ishockeyvärldsmästerskapet dragit igång som final på en lång resa. Givetvis håller man tummarna för att våra 3 kronor skall visa sig ha lite värde gent emot de andra valutorna. Men det återstår att se. De har ju visat en viss styrka i de senaste matcherna. Som alla intelligenta bloggdiggare förstår skriver jag detta innan kvällens match har gått av stapeln. I skrivande stund är det snart matchdax och undertecknad bloggskrivare kommer naturligtvis att följa den med spänt intresse. Således gör jag ett uppehåll i skrivandet och avvaktar kvällen resultat.

Någon lysande inledning på detta VM blev det inte för 3 kronor som devalverats avsevcärt. Det är alltså bara att bita i det sura äpplet sa han som åt päron.

Av Jöran Lundberg - 2 maj 2013 22:15

Dasshumor

I brist på annat kan jag väl ge er en liten ”toahistoria”.

Det var en man som just satt sig tillrätta på en offentlig tioalett när han hörde en röst från båset bredvid: ”Hej hur mår du?”

Han brukade inte vanligtvis konversera med främlingar på toaletter men han svarade i alla fall: ”Jo, då jag mår väl bra”.

Och den andra killen svarade: ”Vad gör du för nånting då?”

Han tyckte det var en dum fråga men han svarade i alla fall: ”Jag är bara ute och åker lite”.

Det enda han hade i tankarna var att bli klar så fort som möjligt när mannen i båset bredvid ställer en ny fråga: ”Kan jag komma över till dig sen?”

Det var en konstig fråga men hövlig som han var svarade han: ”Nä det går nog inte, jag är upptagen”.

Då hör han den andre killen nervöst säga: ”Du kan jag ringa upp dig senare. Det är en snubbe i tioabåset bredvid som sitter och svarar på allt jag säger till dig”.

 

Av Jöran Lundberg - 1 maj 2013 21:24

Kvällståget än en gång.

När jag häromdagen beskrev hur folk vallfärdade ner till stationen för att kika på kvällståget var det nog en rätt naturlig del av tillvaron på den tiden. SJ som hade monopol på järnvägstrafiken ´räknade  det som normalt att det vid varje station alltid fanns ett antal personer som väntade på att tåget skulle angöra. För den skull hade man en viss service till dessa. Det fanns till exempel ett brevinkast i postvagnen så att man kunde skicka brev. I postvagnen åkte alltid ett antal personer som arbetade under natten med att sortera posten för vidare  befordran till olika ställen i landet.

Med på tåget åkte också alltid en ”tidningspojke” som gick ner på perrongen vid varje station och sålde tidningar och tidskrifter. Dessa hade han i en jättestor väska som han bar i ett band runt halsen. Där kunde folk passa på att köpa olika veckotidningar och annat.  Som ung poljkspoling såg man upp till denne som något alldeles märkvärdigt. Utan någon  stress fullgjorde han sitt uppdrag medan tåget tålmodigt väntade.

En händelse  som berghårt etsat sig fast i mitt minne handlar just om en tidningspojke. Med glädje och stolthet hade jag blivi så gammal att jag fått börja i Juniorföreningen i Kyrkan. Som bevis på att jag var riktig medlem hade jag fått ett märke som det stod SMJ på. Nu bar det sig inte bättre än att några äldre pojkar började håna mig för det där märket. Det var bara de som var klena och lite ”pucko” som var med där. När tidningspojken hörde vad som var på gång ingrep han med myndig ton. SMJ betyder Svenska Missionsförbundets Juniorer och det är en fin förening. Jag är själv med som ledare i Vännäs. Nån som med stolthet sträckte på sig lite extra det var jag det. Med stärkt självförtroende kunde jag se mina antagonister i ögonen.

När jag i slutet av 1940-talet åkte tåg till Boden för militärtjänstgöring kunde man kliva av tåget i Bastuträsk och köpa en varm korv. Det var Holmlunds i Bastutärsk som stod för den försäljningen. Firman etablerade korvtillverkning i samband med att järnvägen byggdes i slutet av förrförra seklet som service till rallarna. Firman är verksam än i dag.

I dag äterstår det bara en grushölg där järnvägsstationen i Långviksmon en gång stått

 

 

Av Jöran Lundberg - 1 maj 2013 07:25

Vallermäss.

Valborgsmässoafton firades helt enligt traditionen. Det var fullt pådrag i Missionskyrkan och brasa uppe på ”Kammen”. Sammankomsten kl. 19.00 var utformad som mannekänguppvisning med secondhandkläder från ANKARET. Det är förvånande att det går att åatadkomma så fantastiska kreationer endast med ”avlagda kläder”.

Aranngemanget på kammen med brasa och fyrverkerier innehöll alla traditionella inslag. Något som var lite annorlunda i år var att vårtalet hölls av en ung man från Skottland som med sin familj flyttat till våra trakter. På nära nog perfekt svenska talade han sig varm för bygden, naturen och människorna. Avslutade talet med att läsa en dikt på engelska men med klingande skotsk brytning. En liten dikt får avsluta min Valborgblogg.

 

Vallersmäss.

För i tin då hadde smopajka allten

 förninga vä säg på vallermäss

Då sku dam vaka ända te mararn,

å då skulle räcke dell dess.

De varn en bulle ån kakke

 å kanske ´n smargås å nalta mjalkchokla

Å då dä vort kallt på natta

 å hörvlet då vare bra å ha.

Å vakagötta skull man ha,

kanske nån enke polkagris

Att fira vallersmäss ja,

dä va bra på alle sätt å vis.

 

 

 

Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3
4
5
6 7 8 9 10 11 12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Maj 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards